Δευτέρα 31 Μαρτίου 2008

Παραγώμενο ΑΕΠ - Ελλάδα

Σε Αττική και Στερεά Ελλάδα συγκεντρώνεται ο πλούτος των Ελλήνων, την ώρα που ο πρωτογενής τομέας συρρικνώνεται χρόνο με τον χρόνο, με τον τομέα των υπηρεσιών να αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 72% του ΑΕΠ.
Το μισό ΑΕΠ παράγεται στην Αττική.
Στοιχεία της ΕΣΥΕ για το 2006 δείχνουν αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ 7,3% στα 19.194 ευρώ. Οι ανισότητες δίνουν βροντερό "παρών" καθώς στην Αττική το μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ φτάνει στα 26.212 ευρώ, όταν στο τελευταίο σκαλοπάτι βρίσκεται η Δυτική Ελλάδα με 11.548 ευρώ και στη δεύτερη χειρότερη θέση η Ανατολική Μακεδονία - Θράκη με μόλις 12.506 ευρώ.
Περίπου το ήμισυ του ΑΕΠ παράγεται στην περιφέρεια Αττικής, που εισέφερε 105,297 δισ. ευρώ ( 49,2%) σε σύνολο 213,985 δισ. ευρώ το 2006. Ακολουθεί η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με 29,883 δισ. ευρώ, ενώ το Βόρειο Αιγαίο αποτελεί τον «φτωχό συγγενή» με μόλις 2,671 δισ. ευρώ ή 1,2% του ΑΕΠ.

Σε επίπεδο Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας, το 2006 σημειώθηκε αύξηση 6,8% στο σύνολο της χώρας, με τη μεγαλύτερη αύξηση να παρουσιάζεται στις περιφέρειες της Πελοποννήσου και της Αττικής και τη μικρότερη αύξηση στην περιφέρεια της Κρήτης. Στον πρωτογενή τομέα η ΑΠΑ μειώθηκε στο σύνολο της χώρας κατά 8,3%. Τη μεγαλύτερη μείωση παρουσίασε η περιφέρεια της Θεσσαλίας. Η ΑΠΑ του Δευτερογενή Τομέα παρουσίασε μεγάλη αύξηση στο σύνολο της χώρας κατά 16,8%.
http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/304058/Article.aspx

γραφειοκρατία - Eλλάδα

Η γραφειοκρατία κοστίζει ετησίως στους πολίτες περίπου 14 δισ. ευρώ ή 6,8% του ΑΕΠ,, όπως αναφέρθηκε τη Δευτέρα στην ημερίδα «Μείωση του Διοικητικού Βάρους στις επιχειρήσεις για την οικονομική ανάπτυξη» που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Αυτή την αναφορά έκανε στην ημερίδα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας Γ.Σιδηρόπουλος, καλώντας τους συμμετέχοντας στην ημερίδα να υποβάλλουν γραπτές προτάσεις για τη μείωση του διοικητικού βάρους.
Ο υπουργός Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης τόνισε ότι από τη μείωση της γραφειοκρατίας μπορούν να εξοικονομηθούν έως το 2012 πάνω από 4 δισ. ευρώ.
Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ακόμα ότι το διοικητικό βάρος στη χώρα μας είναι μεγαλύτερο απ' ότι σε άλλες χώρες της ΕΕ. Στο σύνολο της ΕΕ η μείωση της γραφειοκρατίας κατά 25% θα επιφέρει αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,4% ή 150 δισ. ευρώ, είπε.
Ο υπουργός υπενθύμισε ότι κάθε χρόνο θα πρέπει να υποβάλλονται εκθέσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ για τη μείωση του διοικητικού βάρους. «Έχουμε προωθήσει κάποια μέτρα, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε με ταχύτερους ρυθμούς» σημείωσε.

Οι βασικές περιοχές προτεραιότητας που καλύπτονται στο πλαίσιο της μείωσης του διοικητικού βάρους είναι οι
γεωργία και γεωργικές επιδοτήσεις,
ετήσιοι λογαριασμοί/εταιρικό δίκαιο,
πολιτική συνοχής,
περιβάλλον,
χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες,
φορολογικό δίκαιο (ΦΠΑ),
αλιεία,
ασφάλεια τροφίμων,
φαρμακευτική νομοθεσία,
δημόσιες συμβάσεις,
στατιστικές,
μεταφορές και
εργασιακό περιβάλλον/εργασιακές σχέσεις.
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=886708&lngDtrID=251

Από δεύτερες ειδήσεις καταλαβαίνεις τους σκοπούς...

Το Κράτος να μειώσει το κόστος παροχής υπηρεσιών που παρέχει (βαφτίζεται "γραφειοκρατία") στη πολιτική συνοχής, περιβάλλον, αλιεία, ασφάλεια τροφίμων, φαρμακευτική νομοθεσία, εργασιακές σχέσεις...
Αυτά είναι τα έξι από τα δεκατρία...
Μετά επιδοτήσεις - φορολογικά/χρηματοοικονομικά...

ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ!!!

πληθωρισμός ΕΕ - Μαρτίου 2008

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 1992 εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη το Μάρτιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, καθώς οι τιμές στην ενέργεια και τα τρόφιμα συνεχίζουν να αυξάνονται.
Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 3,5%, σε ετήσια βάση, από 3,3% τον Φεβρουάριο.
Σήμερα, Δευτέρα, ανακοινώθηκε επίσης ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε -για 10ο συνεχόμενο μήνα- στις 99,6 μονάδες το Μάρτιο, από 100,2 τον Φεβρουάριο.
Ο (επιμέρους) δείκτης επιχειρηματικού κλίματος ανέκαμψε από το χαμηλό διετίας, υποδηλώνοντας διατήρηση της αύξησης της βιομηχανικής παραγωγής το πρώτο τρίμηνο, και ανήλθε στο 0,80 από 0,71 τον προηγούμενο μήνα.
Newsroom ΔΟΛ

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2008

Θερμοκρασία - Ελλάδα

Κάτι μεταξύ... Καΐρου και Ασουάν θα θυμίζουν στο μέλλον τα ελληνικά καλοκαίρια. Οι επιστήμονες κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για τις κλιματικές αλλαγές, που θα επηρεάσουν σαφώς και τη χώρα μας, με τη μέση θερμοκρασία τους μήνες του θέρους να ανέρχεται σε 41 βαθμούς Κελσίου το διάστημα 2070-2100.
Το περασμένο καλοκαίρι ήταν για την Ελλάδα το πιο «καυτό» των τελευταίων 150 ετών και είχε σαν τραγική συνέπεια το θάνατο 15 ανθρώπων.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, γράφει την Παρασκευή η εφημερίδα Τα Νέα, και πάλι καλά να λέμε, καθώς, αν ο καύσωνας διαρκούσε δύο-τρεις ημέρες παραπάνω, θα είχαμε θρηνήσει πολύ περισσότερα θύματα.
«Στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια θα έχουμε αύξηση της θερμοκρασίας τα καλοκαίρια κατά 6-7 βαθμούς Κελσίου, ενώ παγκοσμίως η αύξηση της θερμοκρασίας θα είναι 3-4 βαθμοί Κελσίου» τονίζει ο Δημήτρης Λάλας, πρώην πρόεδρος του Αστεροσκοπείου Αθηνών. «Το διάστημα 1961-1990 οι 33 βαθμοί Κελσίου ήταν η μέση θερμοκρασία του Ιουλίου στην Αθήνα. Το διάστημα 2070-2100 θα είναι 41 βαθμοί Κελσίου. Το περιβάλλον στην Αθήνα θα θυμίζει κάτι μεταξύ Καΐρου και Ασουάν».
Παράλληλα, οι επιστήμονες βλέπουν μείωση των βροχοπτώσεων κατά 20% στη Μεσόγειο και αύξηση των βροχών κατά 20% στη βόρεια Ευρώπη.
Και επειδή ενός κακού μύρια έπονται, θα υπάρξει και αύξηση της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια κατά 25% το μήνα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κύμα καύσωνα.
Newsroom ΔΟΛ

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2008

κόστος διαβίωσης μιας τετραμελούς οικογένειας - Ελλάδα

Στα 3.035 ευρώ το μήνα διαμορφώθηκε στις 31 Ιανουαρίου του 2008 το κόστος διαβίωσης μιας τετραμελούς ελληνικής οικογένειας, σύμφωνα με υπολογισμούς του Ελληνικού Κέντρου Καταναλωτών (ΕΛΚΕΚΑ).
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΛΚΕΚΑ, περίπου τα μισά από τα χρήματα αυτά ξοδεύονται στα τρόφιμα-ποτά (540 ευρώ, ήτοι ποσοστό 18%), το αυτοκίνητο-μεταφορές-καύσιμα (410 ευρώ, ήτοι ποσοστό 14%) και την εκπαίδευση (365 ευρώ, ήτοι ποσοστό 12%).
Στις υπόλοιπες δαπάνες ακολουθούν οι εξής τομείς: ξενοδοχεία-εστιατόρια-καφετέριες (265 ευρώ, ήτοι ποσοστό 9%), ένδυση-υπόδηση (260 ευρώ, ήτοι ποσοστό 9%), ΔΕΚΟ-κινητή τηλεφωνία (225 ευρώ, ήτοι ποσοστό 7%), διαρκή προϊόντα (215 ευρώ, ήτοι ποσοστό 7%), υγεία (210 ευρώ, ήτοι ποσοστό 7%) και ψυχαγωγία-πολιτισμός (125 ευρώ, ήτοι ποσοστό 4%), ενώ οι διάφορες άλλες δαπάνες υπολογίζονται σε 420 ευρώ, ποσοστό δηλαδή 14%.
Newsroom ΔΟΛ

Σάββατο 22 Μαρτίου 2008

γονείς - κάπνισμα - Ελλάδα

Αμετανόητοι καπνιστές είναι οι Ελληνες γονείς που σε μεγάλο ποσοστό εκθέτουν τα ίδια τους τα παιδιά στον καπνό του τσιγάρου, επιβαρύνοντας έτσι την υγεία τους. Μάλιστα, οι γονείς ανήκουν στις ομάδες του ελληνικού πληθυσμού που όχι μόνο δεν ευαισθητοποιήθηκαν από την αντικαπνιστική πολιτική της χώρας μας, αλλά αντίθετα υιοθέτησαν την καπνιστική συνήθεια με μεγαλύτερη «θέρμη».

Αυτό κατέδειξε έρευνα που πραγματοποίησε το Παιδιατρικό-Παιδοπνευμονολογικό Τμήμα του νοσοκομείου «Ελπίς», μελετώντας το ιστορικό 2.133 παιδιών με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα που απευθύνθηκαν στο τμήμα από το 1997 έως το 2007. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 65% των παιδιών εκτίθεται στον καπνό του τσιγάρου, αφού τουλάχιστον ένας από τους γονείς του είναι καπνιστής.

Αύξηση στην Αθήνα

Το ποσοστό των καπνιστών γονέων όχι μόνο δεν μειώθηκε την τελευταία πενταετία, που εφαρμόζεται η αντικαπνιστική πολιτική στη χώρα μας, αλλά αντίθετα αυξάνεται ειδικά μεταξύ των γονέων που ζούν στην Αθήνα. Για τις ανάγκες της έρευνας το δείγμα χωρίστηκε σε δύο περιόδους: το διάστημα πριν από την 1η Αυγούστου 2002 όταν επίσημα ξεκίνησε η αντικαπνιστική πολιτική στη χώρα μας, και μετά. Πριν από τον Αύγουστο του 2002, το ποσοστό των οικογενειών παιδιών με αναπνευστικά προβλήματα, με τουλάχιστον έναν γονέα καπνιστή ήταν 63,8% στην επαρχία και 55,3% στην Αθήνα. Μετά τον Αύγουστο του 2002, τα ποσοστά ανήλθαν σε 64,8% και 65,3% αντίστοιχα, που σημαίνει ότι οι γονείς καπνιστές αυξήθηκαν σημαντικά στην Αθήνα.

Την έρευνα παρουσίασαν ο καθηγητής Παιδιατρικής, κ. Γεώργιος Χρούσσος, ο διευθυντής του Παιδιατρικού Τμήματος του νοσοκομείου «Ελπίς» κ. Χαράλαμπος Κατσαρδής και η καθηγήτρια Παιδιατρικής κ. Μαρία Θεοδωρίδου, με αφορμή το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Κολεγίου Παιδιατρικής με θέμα «Νέες Εξελίξεις στην Παιδιατρική», που ξεκινά σήμερα στο ξενοδοχείο Κάραβελ. Οπως επεσήμαναν οι ομιλητές, η έρευνα καταδεικνύει την «αποτυχία» της αντικαπνιστικής πολιτικής της χώρας μας, τουλάχιστον όπως αυτή εφαρμόζεται. Και τόνισαν ότι θα πρέπει η Πολιτεία να είναι πιο αυστηρή σε όσους δεν τηρούν τα μέτρα για χώρους ελεύθερους από καπνό.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου οι παιδίατροι θα ασχοληθούν και με το παιδικό άσθμα που σε ένα βαθμό σχετίζεται με το κάπνισμα, αφού έχει αποδειχθεί ότι εάν η μητέρα καπνίζει κατά τη διάρκεια της κύησης τότε αυξάνονται οι πιθανότητες το παιδί που θα γεννηθεί να εκδηλώσει άσθμα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η συχνότητα του παιδικού άσθματος αυξάνεται διαρκώς. Σύμφωνα με έρευνα της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», το 20% των παιδιών ηλικίας έως 7 ετών έχουν εκδηλώσει συμπτώματα άσθματος.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100007_21/03/2008_263532

ανήλικοι - κινητά τηλέφωνα

Με κινητό τηλέφωνο κυκλοφορούν δύο στα τρία παιδιά ηλικίας 12 ετών, αφού οι γονείς, αγνοώντας τις συστάσεις των γιατρών, ενδίδουν στις πιέσεις των παιδιών και τους αγοράζουν την «πολυπόθητη» συσκευή. Σύμφωνα με έρευνα της Παιδιατρικής Κλινικής του γενικού νοσοκομείου Νίκαιας σε δείγμα 1.900 παιδιών, το 63,6% των 12χρονων έχουν στην κατοχή τους κινητό τηλέφωνο. Από αυτούς το 35,7% απέκτησαν το κινητό πριν κλείσουν τα δέκα. Το παράδοξο είναι ότι το 70,6% των γονιών που αγοράζουν στα παιδιά τους κινητό σε μικρή ηλικία, δηλώνουν ιδεολογικά αντίθετοι με την ίδια τους την πράξη, αφού πιστεύουν ότι τα παιδιά δεν θα πρέπει να αποκτούν κινητό πριν από τα 16 έτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι συχνότερα αγοράζουν κινητό στο παιδί τους οι γονείς υψηλού μορφωτικού επιπέδου, έναντι όσων ανήκουν σε ομάδες μεσαίου ή χαμηλού μορφωτικού επιπέδου. Το ενδεχόμενο σοβαρών επιπτώσεων εξαιτίας της χρήσης κινητών ιδιαίτερα από άτομα μικρής ηλικίας που ο εγκέφαλός τους ακόμα αναπτύσσεται, δεν απέκλεισε ο καθηγητής, πρόεδρος του Ελληνικού Κολεγίου Παιδιατρικής κ. Γ. Χρούσσος που εξέφρασε τον φόβο ότι σε 20-25 χρόνια μπορεί να αυξηθούν τα περιστατικά όγκων στον εγκέφαλο.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_21/03/2008_263533

Πέμπτη 13 Μαρτίου 2008

βρώμικες πόλεις - Ευρώπη

Σε τρίτη πιο βρώμικη πόλη της Ευρώπης αναδεικνύεται η Αθήνα, ακόμη και χωρίς τα σκουπίδια. Την ίδια ώρα, και ενώ η απεργία στους ΟΤΑ συνεχίζεται, οι τόνοι των σκουπιδιών στους δρόμους της πόλης αυξάνονται καθημερινά κατά 6.000-6.500, καθώς στην Ελλάδα μόλις το 10%-12% των σκουπιδιών ανακυκλώνεται ή κομποστοποιείται.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, εάν η χώρα μας είχε επιλέξει το δρόμο της ορθής πρακτικής στη διαχείριση των αποβλήτων, στους κάδους θα κατέληγε λιγότερο από το 15% των παραγόμενων σκουπιδιών.
Όσον αφορά στη... διάκριση της ελληνικής πρωτεύουσας ως τρίτης πιο βρώμικης ευρωπαϊκής πόλης, αυτή προέκυψε από τα αποτελέσματα διεθνούς έρευνας, στην οποία συμμετείχαν 1.100 άτομα, τα οποία ταξίδεψαν πέρυσι στην Ευρώπη μέσω του ΤripΑdvisor, ενός ταξιδιωτικού site με 5.000.000 εγγεγραμμένους χρήστες και άλλους 25 εκατ. επισκέπτες το μήνα.
Όπως αναφέρει την Πέμπτη η εφημερίδα Το Βήμα, οι ταξιδιώτες που πήραν μέρος στην έρευνα χαρακτήρισαν το Λονδίνο την πόλη για τα μεγαλύτερα βαλάντια, ενώ στη λίστα ακολουθούν το Παρίσι και η Ρώμη (που είναι ισόβαθμη με τη Βενετία, το Όσλο και τη Μόσχα).
Ακόμη, η βρετανική πρωτεύουσα βγήκε νικήτρια στη βρωμιά, με δεύτερο το Παρίσι και τρίτες την Αθήνα και τη Ρώμη. Επίσης, το Λονδίνο ήλθε πρώτο στη νυχτερινή διασκέδαση και το ακολουθούν το Αμστερνταμ και το Παρίσι. Τέλος, η φήμη του Χάιντ Παρκ έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κατάκτηση των πρωτείων στα ομορφότερα ευρωπαϊκά πάρκα, κατηγορία στην οποία δεύτερο αναδείχθηκε το Παρίσι, ενώ στην τρίτη θέση ισοβάθμησαν η Βαρκελώνη, το Αμστερνταμ και η Κοπεγχάγη.
Στον αντίποδα, το Παρίσι χαρακτηρίστηκε η πιο ρομαντική πόλη της Ευρώπης και την ακολουθούν η Βενετία και η Ρώμη. Ακόμη, η γαλλική πρωτεύουσα αναδείχθηκε κορυφαία για το επίπεδο της κουζίνας της, με δεύτερη τη Ρώμη και τρίτη τη Φλωρεντία. Τέλος, η «Πόλη του Φωτός» κρίθηκε το καλύτερο μέρος για ψώνια, ενώ το ασημένιο μετάλλιο της κατανάλωσης πήρε το Λονδίνο και το χάλκινο η Ρώμη. Τα πρωτεία στα παζάρια δεν τα πήρε κάποια βαλκανική πόλη, όπως θα ήταν αναμενόμενο, αλλά η «ευρωπαϊκή» Πράγα, την οποία ακολουθούν η Βουδαπέστη και η Λισαβόνα. Το Δουβλίνο έλαβε τα πρωτεία της φιλοξενίας, καθώς φαίνεται να κατοικείται από τους πιο φιλικούς ανθρώπους στην Ευρώπη. Στη σχετική λίστα έπονται το Αμστερνταμ και το Λονδίνο. Αντιθέτως, οι πόλεις με τους πιο εχθρικούς κατοίκους είναι το Παρίσι, το Λονδίνο και η Μόσχα. Στον αντίποδα του Λονδίνου, του Παρισιού, της Ρώμης και της Αθήνας, δηλαδή του κουαρτέτου των πιο βρώμικων πόλεων της Ευρώπης, βρίσκεται η Ζυρίχη και ακολουθούν η Κοπεγχάγη και η Στοκχόλμη ως οι καθαρότερες πόλεις της ηπείρου. Η έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, οι Βρυξέλλες, δεν φαίνεται να έχουν κάτι ενδιαφέρον, καθώς η έρευνα έδειξε ότι είναι η πιο βαρετή πόλη στην Ευρώπη, ενώ τη λίστα της... βαρεμάρας συμπληρώνουν η Ζυρίχη, το Όσλο, η Βαρσοβία και το Ζάγκρεμπ. Οι κάτοικοι της «Αιώνιας Πόλης» μπορούν να επαίρονται για τη δική τους πρωτιά, καθώς χαρακτηρίστηκαν οι πιο ελκυστικοί στην Ευρώπη, με δεύτερους τους Παριζιάνους και τρίτους τους κατοίκους της Στοκχόλμης.
Newsroom ΔΟΛ

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2008

φόρος εισοδήματος μισθωτών - Ελλάδα

Την τελευταία πενταετία ο φόρος εισοδήματος που πληρώνει μία μέση οικογένεια μισθωτών διπλασιάστηκε, καθώς ενώ το 2003 πλήρωνε φόρο που αντιστοιχούσε στο 4,5% του εισοδήματός της, το 2007 πλήρωσε φόρο που αντιστοιχούσε στο 8,9%.
Τη μεγάλη αύξηση των φορολογικών βαρών για τους μισθωτούς στην Ελλάδα αποκαλύπτει έρευνα του Οργανισμού Οικονομικής Ανάπτυξης και Συνεργασίας, που δημοσιεύεται την Τετάρτη στα Νέα.
Η μέση οικογένεια στη χώρα μας (ένα ζευγάρι με δυο παιδιά), όπου εργάζονται και οι δυο γονείς και ο πατέρας λαμβάνει τον μέσο μεικτό μισθό (1.741 ευρώ μηνιαίως το 2007 με βάση τους μελετητές του ΟΟΣΑ) και η μητέρα το 67% του μέσου μισθού (1.166 ευρώ τον μήνα το 2007) είδε το φορολογικό της βάρος από το 2003 έως το 2007 να διπλασιάζεται.
Συγκεκριμένα, η παραπάνω οικογένεια κατέβαλε το 2003 φόρο εισοδήματος που αντιστοιχούσε στο 4,5% του ακαθάριστου εισοδήματός της. Το 2004 το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 6,5%.
Το 2005 το ποσοστό φορολογικής επιβάρυνσης σημείωσε νέα άνοδο στο 7,1%, ενώ το 2006 λόγω κυρίως της μη τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας το ποσοστό αυτό εκτοξεύτηκε στο 9,1%.
Πέρυσι μειώθηκε οριακά στο 8,9% του ακαθάριστου εισοδήματος του μέσου νοικοκυριού, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι διπλάσιο από το αντίστοιχο του 2003 (αύξηση 97,7%).
Με βάση τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, ενώ ο άγαμος που λαμβάνει το 67% του μέσου μισθού δεν πλήρωνε το 2003 ούτε ένα ευρώ φόρο εισοδήματος, ο φόρος εισοδήματος που κατέβαλε πέρυσι ανήλθε στο 2,9% του ακαθάριστου εισοδήματός του.
Οι άγαμοι φορολογούμενοι ενώ το 2003 κατέβαλαν φόρο εισοδήματος όσο το 4,5% του ακαθάριστου εισοδήματός τους, πέρυσι κατέβαλαν στην Εφορία το 10,1% του εισοδήματός τους.
Οι μελετητές του ΟΟΣΑ αναφέρουν στη μελέτη ότι η Ελλάδα, μαζί με το Μεξικό και την Κορέα, είναι οι χώρες όπου η φορολογική επιβάρυνση αυξήθηκε για το σύνολο των φορολογουμένων τα τελευταία χρόνια.
Newsroom ΔΟΛ

Τρίτη 11 Μαρτίου 2008

εισαγωγές/εξαγωγές Ιαν.08 - Ελλάδα

Μειώθηκαν οι εισαγωγές και οι εξαγωγές τον Ιανουάριο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος, ΕΣΥΕ.
Αναλυτικότερα, η συνολική αξία των εισαγωγών - αφίξεων κατά το μήνα Ιανουάριο 2008 ανήλθε στο ποσό των 4,05 δισ. ευρώ έναντι 4,39 δισ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2007, παρουσιάζοντας μείωση 7,8% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του έτους 2007. Η συνολική αξία των εισαγωγών - αφίξεων κατά το δωδεκάμηνο Φεβρουαρίου 2007 -Ιανουαρίου 2008 παρουσίασε αύξηση 7,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο δωδεκάμηνο Φεβρουαρίου 2006 -Ιανουαρίου 2007.
Παράλληλα, η συνολική αξία των εξαγωγών - αποστολών κατά το μήνα Ιανουάριο 2008 ανήλθε στο ποσό των 1,20 δισ. ευρώ έναντι 1,31 δισ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2007, παρουσιάζοντας μείωση 8,0% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του έτους 2007. Η συνολική αξία των εξαγωγών - αποστολών κατά το δωδεκάμηνο Φεβρουαρίου 2007 -Ιανουαρίου 2008 παρουσίασε αύξηση 2,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο δωδεκάμηνο Φεβρουαρίου 2006 -Ιανουαρίου 2007.
Η ΕΣΥΕ επισημαίνει στην ανακοίνωσή της ότι τα πιο πάνω στοιχεία αφορούν μόνο τις εμπορευματικές συναλλαγές. Συνεπώς, δε συμπεριλαμβάνονται σε αυτά οι συναλλαγές υπηρεσιών και οι μη καταχωρημένες συναλλαγές, οι οποίες, όμως, μαζί με τις εμπορευματικές συναλλαγές, λαμβάνονται υπόψη για την κατάρτιση των πινάκων Εθνικών Λογαριασμών.
http://www.capital.gr/news.asp?Details=465587

πωλήσεις αυτοκινήτου - Φεβρουάριος 2008 - Ελλάδα

Ανεβάζει ταχύτητα η ελληνική αγορά αυτοκινήτου και οι πωλήσεις για δεύτερο συνεχή μήνα, το Φεβρουάριο, κινήθηκαν ανοδικά, πετυχαίνοντας μάλιστα πολύ υψηλά ποσοστά αύξησης.
Σε σχέση με πέρυσι, ο Φεβρουάριος του 2007 έκλεισε με άνοδο 17,4% και 23.292 ταξινομήσεις.
Ενδεικτικό της δυναμικής με την οποία κινείται η ελληνική αγορά, είναι και τα συνολικά στοιχεία του διμήνου, τα οποία εμφανίζουν άνοδο 10,4% συγκριτικά με το 2007, βάζοντας τις βάσεις για νέο ρεκόρ πωλήσεων φέτος.Πρώτη εταιρία, με μεγάλη διαφορά από τη δεύτερη, είναι για ένα ακόμη μήνα η Toyota, η οποία πραγματοποίησε 2.425 πωλήσεις με άνοδο 9,4%.
Δεύτερη είναι η Opel με 1.755 πωλήσεις, ενώ τρίτη με 1.587 πωλήσεις βρέθηκε η VW.
Στην τέταρτη και πέμπτη θέση βρέθηκαν η Fiat με 1.470 πωλήσεις πωλήσεις και άνοδο 61% και η Suzuki με 1.364 πωλήσεις και άνοδο 30,9%.
Η πλειονότητα των εταιρειών σημείωσε σημαντική άνοδο πωλήσεων.
Ξεχώρισαν η Nissan με άνοδο 51,6%, η Mazda με 199%, η Chrysler με 52,7%, η Daihatsu με 46%, η Smart με 384% και η Porsche με 109,7%.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σάββατο 8 Μαρτίου 2008

τιμές από την αγορά της Θεσσαλονίκης

Δυσκολίες καταγράφονται στην αγορά κατοικίας της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της CB Rirchard Ellis-Δανός, που καταγράφει φαινόμενα υπερπροσφοράς, συγκριτικά πάντα με τη ζήτηση. Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται από επαγγελματίες ότι θα οδηγήσει σε πτώση των τιμών, γεγονός που έχει ήδη παρατηρηθεί -αν και μεμονωμένα- και στην κτηματαγορά της Αττικής, σε συγκεκριμένα πάντα σημεία. Ενδεικτικό της δυσκολίας είναι και το πόρισμα έρευνας της RICS (Royal Institute of Chartered Surveyors), ενός από τους πλέον καταξιωμένους οργανισμούς της κτηματαγοράς, ότι η ζήτηση έχει υποχωρήσει κατά 70% από το 2006.
Η προσφορά είναι μεγαλύτερη σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, όπως η Πυλαία, η Θέρμη (στην ανατολική πλευρά της πόλης), ο Aγιος Ιωάννης και ο Εύοσμος (στα δυτικά). Σε αυτές τις περιοχές έχει παρατηρηθεί υψηλός αριθμός νέων κατασκευών, σε αντίθεση με το κέντρο της πόλης, όπου η πλειονότητα των πωλούμενων κατοικιών είναι μεταχειρισμένες. Oπως σημειώνεται στην έκθεση, οι τιμές των κατοικιών στα σημεία που σήμερα εμφανίζουν φαινόμενα υπερπροσφοράς βρέθηκαν στο ανώτερο σημείο το 2005 και το 2006, με τάσεις σταθεροποίησης το 2007. Προς το παρόν πάντως, υποχώρηση τιμών καταγράφεται μόνο στα πολύ μεγάλα διαμερίσματα άνω των 200 τ.μ.
Οι υψηλότερες τιμές εντοπίζονται στη Λεωφ.Νίκης (Παλιά Παραλία), με το κόστος να κυμαίνεται μεταξύ 6.500 και 9.000 ευρώ/τ.μ. Μάλιστα, στην περίπτωση νεόδμητων κατοικιών, το ύψος των τιμών εκτοξεύεται έως και τα 12.000 ευρώ/τ.μ., όπως πρόκειται να συμβεί και με τη μοναδική νέα ανάπτυξη στην περιοχή αυτήν την περίοδο. Υψηλές τιμές επικρατούν και στο Πανόραμα, με το κόστος να κυμαίνεται μεταξύ 2.000 και 3.500 ευρώ/τ.μ., αν και υπάρχουν περιπτώσεις ακόμα και διπλάσιων αξιών, έως και τα 7.000 ευρώ/τ.μ., σύμφωνα με στοιχεία του δικτύου μεσιτικών γραφείων της Re/MAX.
Αντιθέτως, οι φθηνότερες κατοικίες βρίσκονται στη Δυτική Θεσσαλονίκη, όπου εστιάζει και το μεγαλύτερο τμήμα της ζήτησης, ακριβώς γι' αυτό τον λόγο. Σε συνοικίες, όπως η Νεάπολη, η Σταυρούπολη, ο Εύοσμος και το Κορδελιό, σπάνια συναντά κανείς κατοικίες με κόστος άνω των 2.400 ευρώ/τ.μ.
Σε τροχιά υποχώρησης βρίσκεται πάντως και η αγορά των ενοικίων, με τη CBRE-Δανός να διαπιστώνει μικρή υποχώρηση, ιδίως για μεγάλα διαμερίσματα άνω των 130 τ.μ. Η μεγαλύτερη ζήτηση παρατηρείται σε διαμερίσματα των 80 - 100 τ.μ. και σε μικρότερα των 40 - 50 τ.μ., που καλύπτουν κυρίως τις ανάγκες στέγασης των φοιτητών.
Υγιέστερη είναι η εικόνα των επαγγελματικών χώρων στην πόλη της Θεσσαλονίκης, ιδίως εκείνη των εμπορικών χώρων, όπου κυρίαρχη είναι η τάση της εισόδου νέων εμπορικών σημάτων σε μεγάλους και σύγχρονους χώρους. Στην Ανατολική Θεσσαλονίκη έναντι του IKEA σε έκταση 76.000 τ.μ. λειτουργούν το FLORIDA 2, FLORIDA 3 και Hondos Center τα οποία καλύπτουν συνολικά 30.000 τ.μ., ενώ ήδη είναι σε λειτουργία και η έκθεση της TOYOTA LEXUS 2.500 τ.μ.. Στο FLORIDA 2 λειτουργούν το σούπερ μάρκετ Lidl με 3.000 τ.μ., η Ηλεκτρονική Αθηνών με 2.000 τ.μ., η Neoset (έπιπλα) για 1.600 τ.μ. το PLAISIR και μικρότεροι χρήστες. Το πολυκατάστημα Hondos Center είναι το μεγαλύτερο πολυκατάστημα της εταιρείας με συνολική επιφάνεια 18.000 τ.μ.
Παράλληλα, μετά τη λειτουργία του εμπορικού κέντρου MediterraneaCosmos των 45.000 τ.μ., σε συνεργασία με τη Sierra Χαραγκιώνης, η Lamda Development ενδιαφέρεται για την επέκταση της παρουσίας της στη συμπρωτεύουσα, μέσω της λειτουργίας ενός νέου εμπορικού χώρου, που θα έχει τον χαρακτήρα του εκπτωτικού καταστήματος (factory outlet), που μέχρι στιγμής απουσιάζει από την πόλη. Η έρευνα αγοράς της Lamda επικεντρώνεται στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης και ιδίως στη βορειοδυτκή, κοντά στον δήμο Ωραιοκάστρου, που αναπτύσσεται γοργά χάρις στην πρόσβαση που προσφέρει, μέσω της Εγνατίας Οδού.
Δραστήριος εμφανίζεται και ο όμιλος Χαραγκιώνη, που έχει ήδη αποκτήσει μια παλιά καπναποθήκη στην οδό Ωραιοκάστρου, κοντά στον περιφερειακό της βορειοδυτικής πλευράς της πόλης. Παράλληλα, η Mediamarkt σχεδιάζει να εισάγει στην αγορά τη νέα της εμπορική αλυσίδα με την επωνυμία Saturn. Με τη σειρά της, η Notos Galleries αναμένεται να καταλάβει ένα κτίριο 2.500 τ.μ., ιδιοκτησίας της εβραϊκής κοινότητας στην οδό Τσιμισκή. Δεδομένου ότι το σημείο είναι ένα από τα εμπορικότερα της πόλης, η νέα επένδυση αναμένεται να αλλάξει σημαντικά και τα δεδομένα στην αγορά.
Με τη σειρά της και η FNAC βρίσκεται σε αναζήτηση χώρων στο κέντρο της πόλης, όπου επιδιώκει τη λειτουργία καταστήματος 2.500 τ.μ., απόπειρα που δεν έχει μέχρι σήμερα στεφθεί με επιτυχία ούτε στην Αθήνα, λόγω μη εύρεσης του κατάλληλου σημείου. Ανάλογους στόχους έχουν κι άλλες αλυσίδες, όπως η H&M και η Sfera. Δεδομένης της απουσίας διαθέσιμων χώρων στο κέντρο της πόλης, οι ζητούμενες τιμές παραμένουν πολύ υψηλές, αποθαρρύνοντας έτσι τους ενδιαφερόμενους.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_08/03/2008_262177

χρήση κινητών με καρκίνο

Δεν προκύπτει σχέση της χρήσης του κινητού τηλεφώνου με την ενδεχόμενη αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου, διαπιστώνει νέα έρευνα, αυτή τη φορά στην Ιαπωνία, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος Interphone, που ξεκίνησε το 2000 και στο οποίο παίρνουν μέρος 13 χώρες και συγκεκριμένα οι: Αυστραλία, Καναδάς, Δανία, Φιλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ισραήλ, Ιταλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Σουηδία και τη Μεγάλη Βρετανία.
Οι Ιάπωνες ερευνητές κατέληξαν σε συμπεράσματα που επιβεβαιώνουν εκείνα της δανέζικης και σουηδικής έρευνας του 2006 όπου διαπιστώνονταν ότι η χρήση του κινητού δεν συνδέεται με αυξημένη επικινδυνότητα ανάπτυξης καρκινοπαθειών.
Όπως επεσήμανε ο Δρ Ναοχιτο Γιαμαγκουτσι από τη Γυναικεία Ιατρική Σχολή του Τόκυο, η έρευνα της ομάδας του, έγινε σε ηλικιακή ομάδα 30 έως 69 ετών, χρησιμοποιώντας ειδικό μοντέλο προσoμείωσης της κεφαλής για ακριβέστερα αποτελέσματα, αποτελεί την πρώτη έρευνα που καταλήγει σε αυτό το συμπέρασμα με τόσο ενδελεχή και λεπτομερή τρόπο.
Ανάλογα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν και τον Ιανουάριο του 2007 στην επιστημονική έκθεση από τις έρευνες πέντε χωρών που συμμετέχουν στο ερευνητικό πρόγραμμα Interphone: Δανίας, Φινλανδίας, Νορβηγίας, Σουηδίας και Μεγάλης Βρετανίας.
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_08/03/2008_224931

η περιουσία του Αμερικανού πολίτη

Για πρώτη φορά σε πέντε χρόνια και πλέον η περιουσία του Αμερικανού πολίτη συρρικνώνεται, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Federal Reserve. Τα μεγέθη δείχνουν ότι συνολικά τα περιουσιακά στοιχεία των νοικοκυριών των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 533 δισ. δολ. στα 57.718 δισ. δολ. κατά το δ’ τρίμηνο, καθώς η χρηματιστηριακή διολίσθηση επέτεινε τη ζημία της διολίσθησης των τιμών των ακινήτων.
http://www.euro2day.gr/articles/153249/

Οι μισθοί των διοικητών Κεντρικών Τραπεζών

Ο μισθός του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Jean-Claude Trichet αυξήθηκε 2% πέρυσι, χαμηλότερα από τον πληθωρισμό και σε ευθυγράμμιση με την έκκληση που έκανε ο ίδιος προς τους εργαζομένους της ευρωζώνης για συγκράτηση των μισθολογικών αυξήσεων. Ο βασικός μισθός του κ. Trichet αυξήθηκε στα 345.252 ευρώ (531.480 δολ.) από 338.472 ευρώ το 2006, σύμφωνα με τα ετήσια λογιστικά βιβλία της ΕΚΤ.
Συγκριτικά, ο διοικητής της Federal Reserve, κ. Ben S. Bernanke, έλαβε 191.300 δολ. και ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας κ. Mervyn King 283.564 στερλίνες (571.282 δολ.).
...
Είναι η πρώτη φορά που η ΕΚΤ δημοσιοποιεί τα στοιχεία των μισθών των υψηλόβαθμων αξιωματούχων της. Ο αντιπρόεδρος κ. Λουκάς Παπαδήμος έλαβε βασικό μισθό 295.920 ευρώ πέρυσι, ενώ τα μέλη του Δ.Σ. κ. Gertrude Tumpel-Gugerell, Jose Manuel Gonzalez-Paramo, Lorenzo Bini Smaghi και Juergen Stark από 246.588 ευρώ έκαστος. Μαζί με τα επιδόματα, το διοικητικό συμβούλιο έλαβε συνολικά 2,207 εκατ. ευρώ, μια αύξηση 2,5% συγκριτικά με τον προηγούμενο χρόνο. Πάντως ο μισθός του κ. Trichet είναι μικρότερος από το ήμισυ των 10 εκατ. δολαρίων Χονγκ Κονγκ (1,3 εκατ. δολ.) που καταχωρίστηκαν στον κ. Joseph Yam, τον διευθύνοντα σύμβουλο της νομισματικής εποπτείας του Χονγκ Κονγκ. Ο κ. Yam είναι ο πιο καλοπληρωμένος κεντρικός τραπεζίτης στον κόσμο, σύμφωνα με το Central Banking Publications.
http://www.euro2day.gr/articles/153237/

trafficking - Ελλάδα

Μία από τις βασικότερες χώρες διακίνησης θυμάτων σεξουαλικής εκμετάλλευσης είναι η Ελλάδα σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, άτυπη έρευνα της οποίας εμφανίζει το 62% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα να θεωρεί σε κάποιο βαθμό υπεύθυνα τα ίδια τα θύματα!
Η ραγδαία αύξηση του trafficking στην Ελλάδα εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο που επικρατεί παγκοσμίως. Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς της Διεθνούς Αμνηστίας ανέρχεται στους 800.000 ανθρώπους κάθε χρόνο.
Η άτυπη έρευνα της διεθνούς οργάνωσης διενεργήθηκε από εθελοντές της σε ολόκληρη την Ελλάδα. Οι εθελοντές συγκέντρωσαν 1.386 ερωτηματολόγια από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κρήτη, τα Ιωάννινα, την Κω και άλλες περιοχές με στόχο να «ταράξει τα νερά» και φέρει το σοβαρό αυτό ζήτημα στην επικαιρότητα.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 74% των ερωτηθέντων γνωρίζουν ότι η διακίνηση και εμπορία ανθρώπων μπορεί να έχει πολλούς σκοπούς και συγκεκριμένα τη σεξουαλική εκμετάλλευση, την εξαναγκαστική εργασία και την εμπορία οργάνων.
Ένα μικρότερο ποσοστό δεν θεωρεί ότι η εξαναγκαστική εργασία περιλαμβάνεται στη σωματεμπορία. Επιπλέον, το 85% πιστεύουν ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα όπου ο αριθμός των γυναικών που διακινούνται από σωματέμπορους και εξαναγκάζονται στην πορνεία έχει αυξηθεί δραματικά την τελευταία δεκαετία.
Παρ' όλο που οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι υπάρχουν πολλά θύματα σωματεμπορίας στην Ελλάδα, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το 62% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι οι γυναίκες είναι σε κάποιο βαθμό συνυπεύθυνες, ενώ το 38% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι σε καμία περίπτωση η γυναίκα δεν είναι υπεύθυνη που διακινήθηκε και αναγκάστηκε να εκπορνευτεί.
Οι ερωτηθέντες που απάντησαν ότι μπορεί να υπάρχει ευθύνη από τη πλευρά των θυμάτων, επέλεξαν ως αιτιολογίες είτε ότι συμφώνησε να μεταναστεύσει χωρίς νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα είτε εμπιστεύτηκε ανθρώπους που της υποσχέθηκαν εργασιακές ευκαιρίες.
Επίσης, πολλοί επέλεξαν τις απαντήσεις ότι η γυναίκα μπορεί να θεωρηθεί συνυπεύθυνη, όταν εκδίδεται για καιρό ενάντια στη θέλησή της, χωρίς να το καταγγέλλει στην Αστυνομία ή όταν δεν συνεργάζεται με την Αστυνομία για τη δίωξη των σωματεμπόρων.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η Ελλάδα με νόμο του 2002 θεωρεί την εμπορία ανθρώπων έγκλημα και προβλέπει ως και δεκαετή φυλάκιση για τους σωματέμπορους.
Ωστόσο, ελάχιστοι από αυτούς έχουν οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη και έχουν καταδικαστεί. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, μέρος του προβλήματος είναι πως δεν υπάρχουν αρκετοί εκπαιδευμένοι αστυνομικοί, οι οποίοι να είναι ικανοί να αναγνωρίσουν τα θύματα εμπορίας.
Παράλληλα, η ΜΚΟ τονίζει πως η επιστροφή στη χώρα τους, συχνά δεν λύνει το πρόβλημα για τις γυναίκες αυτές καθώς οι σωματέμποροι εξακολουθούν να τις εκβιάζουν και να τις απειλούν.
Πολύ σοβαρό πρόβλημα αποτελεί και το γεγονός ότι το ελληνικό κράτος ακόμα και αν μια γυναίκα αναγνωριστεί ως θύμα σωματεμπορίας, της παρέχει προστασία προστασία και αποκατάσταση μόνο αν συμφωνήσει να συνεργαστεί με τις Αρχές για τη δίωξη των σωματεμπόρων.
Πράγμα που σημαίνει πως οι Αρχές αντιμετωπίζουν τα θύματα του trafficking ως «χρήσιμα εργαλεία» για το ποινικό σύστημα και όχι ως θύματα που δικαιούνται αρωγή. Όπως είναι φανερό, ένα θύμα που προέρχεται από ένα τέτοιο περιβάλλον εκμετάλλευσης φοβάται να στραφεί ενάντια στους εμπόρους και δεν εμπιστεύεται τις αρχές για την προστασία του.
Τέλος, η Διεθνής Αμνηστία ζητά από την ελληνική κυβέρνηση:
1) Παροχή αντικειμενικών κριτηρίων σε όλους τους αστυνομικούς για την αναγνώριση των γυναικών θυμάτων εμπορίας
2) Διευκόλυνση των αναφορών από τα θύματα, μέσω της ενίσχυσης των πόρων, ώστε οι τηλεφωνικές γραμμές βοηθείας είναι να είναι πολύγλωσσες και να λειτουργούν σε 24ωρη βάση
3) Τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η παροχή προστασίας και αρωγής στις γυναίκες θύματα εμπορίας δεν εξαρτάται από την κατάθεσή τους κατά των πιθανολογούμενων εμπόρων τους
4) Εξασφάλιση επανόρθωσης και αποκατάστασης των θυμάτων
10.000 υπογραφές
Η Διεθνής Αμνηστία θα παραδώσει πάνω από 10.000 υπογραφές στο υπουργείο Δικαιοσύνης για το ζήτημα της σωματεμπορίας την Παρασκευή 7 Μαρτίου στις 12.00.
Newsroom ΔΟΛ

Παρασκευή 7 Μαρτίου 2008

πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο

Με την περιουσία του να ανέρχεται σε 58 δισ. δολάρια, κατά δύο δισ. περισσότερα από πέρυσι, ο Γκέιτς υπολείπεται τόσο του Γουόρεν Μπάφετ όσο και του Μεξικανού μεγιστάνα των τηλεπικοινωνιών Κάρλος Σλιμ Ελού.
Η αξία της περιουσίας του Γουόρεν Μπάφετ εκτινάχθηκε κατά 10 δισ. δολάρια στα 62 δισ. δολάρια, ενώ του Σλιμ Ελού έχει σχεδόν διπλασιασθεί την τελευταία διετία, φθάνοντας στα 60 δισ. δολάρια. Οπως επισημαίνει το Forbes, οι αλλαγές δεν τελειώνουν εδώ, καθώς η 22η χρονιά που δημοσιεύει τον κατάλογο των πλουσιοτέρων ανθρώπων του κόσμου αντανακλά μια σειρά αναδιαρθρώσεων στην παγκόσμια κατάταξη με κυριότερη ίσως το ότι μόλις πριν από δύο χρόνια οι 20 πλουσιότεροι ήσαν από τις ΗΠΑ, ενώ τώρα είναι μόνον τέσσερις. Αντ’ αυτών έχουν καταλάβει τέσσερις από τις 10 πρώτες θέσεις μεγιστάνες από την Ινδία.
Από τα νέα δεδομένα ξεχωρίζει η εμφάνιση 87 πολιτών της Ρωσίας, η οποία κατέχει τη δεύτερη θέση μετά τις ΗΠΑ ως προς τον αριθμό των υπηκόων της που διασφάλισαν θέση στον κατάλογο. Εκτοπίζει, έτσι, τη Γερμανία καθώς μόλις 59 από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου είναι πολίτες της.
Εντύπωση προκαλεί, άλλωστε, η εμφάνιση 226 νεοεισαχθέντων, οι 77 από τους οποίους προέρχονται από τις ΗΠΑ. Το Fortune τονίζει επίσης ότι οι 35 από τους νέους μεγιστάνες προέρχονται από τη Ρωσία, 28 από την Κίνα και 19 από την Ινδία ενώ ξεχωρίζει ιδιαίτερα τους Πατρίς Μοτσέπε από τη Νότια Αφρική και Αλίκο Ντανγκότε από τη Νιγηρία, τους πρώτους, όπως υπογραμμίζει, μαύρους Αφρικανούς που κατέλαβαν θέση μεταξύ των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζει η ηλικιακή σύνθεση του καταλόγου καθώς το Forbes εντόπισε 50 μεγιστάνες κάτω των 40 ετών, οι 25 εκ των οποίων είναι νεοεισαχθέντες. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι συνιδρυτές του Google, Σεργκέι Μπριν και Λάρι Πέιτζ, και ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, που σε ηλικία 23 ετών ίσως είναι ο νεότερος αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος στην ιστορία.

Τέσσερις Ελληνες στον κατάλογο Forbes
Τα ονόματα τεσσάρων Ελλήνων συγκαταλέγονται στον κατάλογο των 1.000 πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου του Forbes. Ξεχωρίζει ο Σπύρος Λάτσης, που προηγείται όλων των υπολοίπων με περιουσία αξίας 11 δισ. δολαρίων και καταχωρίζεται στην 68η θέση. Ακολουθούν με απόσταση οι εφοπλιστές Γιώργος Οικονόμου, Γαβριήλ Παναγιωτίδης και Γιάννης Κούστας, στην 707η, 897η και 962η θέση αντιστοίχως με περιουσίες αξίας 1,7 δισ. δολαρίων, 1,3 δισ. και 1,2 δισ., αντιστοίχως.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_07/03/2008_261961

Μείωση οικοδομικής δραστηριότητας το 2007

Μείωση κατά 5,5% στον αριθμό των αδειών, 8% στην επιφάνεια και 5,7% στον όγκο σημείωσε η οικοδομική δραστηριότητα (ιδιωτική-δημόσια) στο σύνολο της χώρας το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2007 σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2006.
http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/03/07/1485980.htm

εγκληματικότητα - Ελλάδα

Ιδιαίτερα ανησυχητική αύξηση της εγκληματικότητας, της τάξης ακόμα και του 100%, καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες στην Αττική, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ.
Όπως γράφει την Παρασκευή η εφημερίδα Το Βήμα, τον Ιανουάριο του 2008 σημειώθηκαν σε όλη την Αθήνα 292 ληστείες έναντι μόλις 159 τον Ιανουάριο του 2007. Επιπλέον, τον ίδιο μήνα του 2008 σημειώθηκαν στην Αττική 3.580 κλοπές και διαρρήξεις, έναντι 2.762 τον ίδιο μήνα πέρυσι, αύξηση δηλαδή της τάξης του 30%.
Ειδικότερα, στις κεντρικές συνοικίες της Αθήνας (Αγιος Παντελεήμων, Κυψέλη, Ανω Πατήσια) οι κλοπές και διαρρήξεις αυξήθηκαν κατά 40%. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. κάνουν λόγο για «κατάσταση δίχως προηγούμενο, αφού σε αντίστοιχες μετρήσεις τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν μειώσεις ή αυξήσεις της εγκληματικότητας από 5% έως 20%».
Παράλληλα μιλούν για «γκετοποίηση πολλών περιοχών της Αθήνας» και για «απειλή για τη δημόσια ασφάλεια». Όπως λένε μάλιστα, «τα στοιχεία αυτά ανάγκασαν το νέο αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., Β.Τσιατούρα, να χτυπήσει αστυνομικό συναγερμό, αφού πλέον η έξαρση του εγκλήματος, λόγω κυρίως της αδυναμίας των ενστόλων, σπάει όλα τα ρεκόρ».
Η κατάσταση παρουσιάζεται δραματική στις κεντρικές συνοικίες της Αθήνας, όπου οι κακοποιοί οργιάζουν. Στο κέντρο της Αθήνας σημειώθηκαν τον Ιανουάριο του 2008 1.721 κλοπές και διαρρήξεις (δηλαδή οι μισές ολόκληρης της Αττικής), έναντι 1.236 τον αντίστοιχο μήνα του 2007.
Οι κεντρικές συνοικίες της πρωτεύουσας όπου παρατηρούνται τα περισσότερα κρούσματα είναι η Ακρόπολη, η Νέα Σμύρνη, η Ομόνοια και ο πολύπαθος Αγιος Παντελεήμων.
Ειδικότερα για τον Αγιο Παντελεήμονα υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι πρόκειται ίσως για την περιοχή με το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς εκεί σημειώνονται, εκτός από ληστείες, κλοπές και διαρρήξεις, πολλές αιματηρές επιθέσεις, κυρίως μεταξύ αλλοδαπών.
Στον Αγιο Παντελεήμονα διαμένουν περίπου 100.000 κάτοικοι και στο Τμήμα Ασφαλείας της περιοχής υπηρετούν συνολικά πέντε αστυνομικοί. Αλλωστε η αποψίλωση των αστυνομικών υπηρεσιών αποτελεί έναν από τους βασικότερους λόγους «εκτόξευσης» της εγκληματικότητας.
Οι περιοχές με τις περισσότερες κλοπές και διαρρήξεις στην υπόλοιπη Αττική είναι το Μαρούσι, η Γλυφάδα, το Ίλιον, το Μενίδι, καθώς και το κέντρο του Πειραιά.
Newsroom ΔΟΛ

Πέμπτη 6 Μαρτίου 2008

ευρωπαϊκή αγορά κοκαΐνης

Η Ευρώπη παραμένει η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά κοκαΐνης στον κόσμο. Το Αφγανιστάν εξελίσσεται στη μεγαλύτερη αγορά οπιούχου παπαρούνας στον κόσμο. Το Ίντερνετ αναδεικνύεται σε έναν επικίνδυνο, ύπουλο και ανεξέλεγκτο έμπορο ναρκωτικών

Τα υποκατάστατα μεθαδόνη και βουπρενορφίνη έχουν γίνει αντικείμενο κατάχρησης και αγοραπωλησίας στο παράνομο εμπόριο. Η θέση ότι η νομιμοποίηση των ουσιών μπορεί να «επιλύσει» το παγκόσμιο πρόβλημα των ναρκωτικών αγνοεί ιστορικά δεδομένα.
Υπάρχει μεγάλη ανάγκη εφαρμογής της αρχής της αναλογικότητας σε ό,τι αφορά την απονομή δικαιοσύνης για παραβάσεις των νόμων περί ναρκωτικών. Συγχρόνως, υπάρχει αναγκαιότητα παροχής εναλλακτικών της φυλάκισης μέτρων στους χρήστες ουσιών, όπως η πρόσβαση σε προγράμματα θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης.
Αυτά είναι μερικά από τα συμπεράσματα της ετήσιας έκθεσης της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών, η οποία παρουσιάσθηκε παγκοσμίως σήμερα το πρωί και στην οποία καταγράφονται οι παγκόσμιες τάσεις στην παραγωγή, τη διακίνηση και την κατανάλωση ναρκωτικών φαρμάκων και ψυχότροπων ουσιών. Ειδικός σύμβουλος της Επιτροπής στην Ελλάδα είναι το ΚΕΘΕΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων).
Σωφρονιστικό σύστημα και εναλλακτικές ποινές
Όπως σημειώνεται στην έκθεση, η επιβολή σκληρών ποινών σε μικρο-εγκληματίες και χρήστες ουσιών και η ταυτόχρονη ανοχή διασημοτήτων που όχι μόνο χρησιμοποιούν ναρκωτικά αλλά προβάλλουν και το συγκεκριμένο τρόπο ζωής, εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη δικαιοσύνη του δικαστικού συστήματος και μπορεί να υποσκάψει ευρύτερες κοινωνικές προσπάθειες για τη μείωση του φαινομένου.
Η Επιτροπή ζητά από τις κυβερνήσεις να αυξήσουν το εύρος και την προσβασιμότητα των προσφερόμενων μέτρων εντός και εκτός του σωφρονιστικού πλαισίου και να εξετάσουν την πιθανότητα λειτουργίας ειδικών δικαστηρίων για υποθέσεις ναρκωτικών (drug courts), όπου θα δίνεται βάρος στις περιπτώσεις όσων έχουν μεγάλες πιθανότητες να υποτροπιάσουν σε ένα τρόπο ζωής υψηλού κινδύνου.
Συγχρόνως, κάνει λόγο σε εναλλακτική της ποινής ένταξη σε προγράμματα θεραπείας, στην ανάπτυξη συμβουλευτικών και θεραπευτικών υπηρεσιών μέσα στη φυλακή.
Σε ό,τι αφορά αυτό το ειδικό θέμα, μετά την παρουσίαση της έκθεσης ασκήθηκε έντονη κριτική στα σοβαρά κενά του σωφρονιστικού συστήματος τόσο από τον καθηγητή Νομικής, Νίκο Παρασκευόπουλο, όσο και από την ψυχίατρο και διευθύντρια του 18ΑΝΩ, Κατερίνα Μάτσα. Όπως σημειώθηκε, περισσότεροι από τους μισούς φυλακισμένους είναι χρήστες ναρκωτικών, ενώ το περιβάλλον της φυλακής -όπως είναι διαρθρωμένο- αποτελεί ιδεώδη μηχανισμό «κατάρτισης» στα ναρκωτικά. Συγχρόνως, ένας στους 2.000 Έλληνες έχει βρεθεί στη φυλακή για ναρκωτικά.
Υποκατάστατα και «στεγνά» προγράμματα

Τη δημιουργία 18 νέων κέντρων (που θα προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα 72) για την καταπολέμηση των ναρκωτικών ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υγείας, Γιώργος Κωνσταντόπουλος. Όπως σημείωσε, έχει ζητηθεί από το υπουργείο Οικονομίας επιπλέον χρηματοδότηση για προγράμματα από 29 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα σε 37 εκατ. ευρώ ετησίως.
Οι εκπρόσωποι φορέων άσκησαν κριτική στη μακρόχρονη επιλογή του υπουργείου Υγείας να επενδύει κυρίως σε μονάδες χορήγησης μεθαδόνης και επέμειναν στο αίτημα για «στεγνά» προγράμματα. Τόνισαν ότι στην έκθεση αναφέρεται σαφώς πως ο υπερτριπλασιασμός της παγκόσμιας κατανάλωσης μεθαδόνης την τελευταία δεκαετία έχει επιδεινώσει την κατάχρηση. Όπως σημειώνεται στην έκθεση, η μεθαδόνη μαζί με την υδροκοδώνη και την οξυκοδώνη είναι τα ναρκωτικά που ενοχοποιούνται συχνότερα για την αύξηση του αριθμού των θανάτων σε Αυστραλία, Καναδά, ΗΠΑ και Ευρώπη. Η κατάχρηση σκευασμάτων που περιέχουν ναρκωτικές και ψυχοτρόπες ουσίες συντελούν, σημειώνεται, στην αύξηση του φαινομένου της παράλληλης χρήσης.
Διαδίκτυο
Ο μεγάλος όγκος συναλλαγών των φαρμακείων στο Διαδίκτυο εγείρει σοβαρές ανησυχίες στην Επιτροπή. Το 2006 στις ΗΠΑ διακινήθηκαν με αυτόν τον τρόπο 98 εκατομμύρια δόσεις σκευασμάτων που περιέχουν υδροκοδώνη. Από τις 187 ιστοσελίδες φαρμακείων που αναλύθηκαν το 2007 βρέθηκε ότι το 84% πωλούσε συνταγογραφημένα φάρμακα, χωρίς να ζητά συνταγή γιατρού... Οι τιμές των προϊόντων είναι στο 1/5 συνήθως της λιανικής τιμής του εμπορίου και οι ποσότητες που πωλούν καθιστούν την ποιότητα των προϊόντων ύποπτη (ληγμένα, κλεμμένα, «μαϊμούδες").
Η κατάσταση ανά τον κόσμο
Κάθε χρόνο 200-300 τόνοι κοκαΐνης διακινούνται από τη Λατινική Αμερική μέσω Αφρικής στην Ευρώπη. Το 90% της κοκαΐνης που εισάγεται στις ΗΠΑ προέρχεται από την Κολομβία, μέσω του διαύλου Μεξικό - Κεντρική Αμερική.
Στην Ωκεανία εμφανίζεται ένα από τα υψηλότερα ποσοστά χρήσης κάνναβης και διεργετικών τύπου αμφεταμίνης στον κόσμο. Ανησυχία προκαλεί η ραγδαία αύξηση κατά 10 φορές σε σχέση με τη δεκαετία του 1960 της περιεκτικότητας της κάνναβης σε τατραϋδροκανναβινόλη (το ενεργό συστατικό της ουσίας). Επίσης, ανησυχητικό παραμένει το φαινόμενο της υπερσυνταγογράφησης συναφών φαρμάκων: 6,4 εκατ. άνθρωποι τις ΗΠΑ κάνουν κατάχρηση συνταγογραφημένων ουσιών.
Ηρωίνη
Η Ανατολική και η Νοτιοανατολική Ασία δεν συγκαταλέγονται πλέον στους μεγάλους παραγωγούς παράνομης οπιούχου παπαρούνας. Τη θέση τους έχει πάρει το χειμαζόμενο Αφγανιστάν. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο υφυπουργός Υγείας, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, ενώ το 2000 υπό κατοχή Ταλιμπάν η παραγωγή στη χώρα υπολογιζόταν σε 180 τόνους ετησίως, το 2007 υπό δημοκρατική κυβέρνηση και την παρέμβαση συμμαχικών δυνάμεων η παραγωγή έχει αυξηθεί στους 8.200 τόνους. Το γεγονός γεννά ιδιαίτερη ανησυχία.
Σε 3,3 εκατ. ανέρχονται οι χρήστες ηρωίνης στην Ευρώπη. Η χρήση οπιούχων είναι σταθερή ή έχει μειωθεί στη Δυτική και Ανατολική Ευρώπη. Αυξάνεται, όμως, σταθερά στη Ρωσική Ομοσπονδία. Για τη μεταφορά της ακολουθείται ο γνωστός «δρόμος του μεταξιού» μέσα από την Κεντρική Ασία προς τη Ρωσική Ομοσπονδία για τοπική κατανάλωση και μετά προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το νότιο παρακλάδι της οδού των Βαλκανίων διαχίζει την Κωνσταντινούπολη, τη Σόφια, το Βελιγράδι και το Ζάγκρεμπ.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Τρίτη 4 Μαρτίου 2008

τιμή της αμόλυβδης βενζίνης

Ανοδο κατά 0,90% σημείωσε η μέση τιμή της αμόλυβδης σε διάστημα μιας εβδομάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, με αποτέλεσμα η τιμή της στις 29 Φεβρουαρίου να διαμορφωθεί στο 1,12 ευρώ ανά λίτρο.
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=878911&lngDtrID=251

ελληνικές εξαγωγές 2007

Το 2007 έκλεισε με αύξηση των ελληνικών εξαγωγών κατά 4% σε σχέση με το 2006 και η αξία τους έφθασε στο ύψος των 17,1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον ΟΠΕ. Η αύξηση εμφανίζεται σχεδόν στο σύνολο των κατηγοριών των ελληνικών εξαγώγιμων προϊόντων. Για την περίοδο 2004-2007 η συνολική αύξηση των εξαγωγών ανέρχεται σε 38,9%.
Από την ανάλυση των εξαγωγικών στατιστικών δεδομένων της ΕΣΥΕ από τον Ελληνικό Οργανισμό Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ), προκύπτουν τα εξής:
1. Η συνολική αξία των εξαγωγών για το 2007 παρουσίασε αύξηση 4,0%, φθάνοντας τα 17.148,3 εκατ. ευρώ έναντι 16.484,7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
2. Το σύνολο των εξαγωγών χωρίς πετρελαιοειδή και πλοία για το 2007 παρουσίασε αύξηση 5,0% και η αξία των εξαγωγών ανήλθε στα 14.980 εκατ. ευρώ έναντι 14.265 εκατ. ευρώ το 2006.
3. Από το σύνολο της αύξησης για το 2007 κατά 663 εκατ. ευρώ, ποσό 310 εκατ. ευρώ αφορά στην αύξηση των εξαγωγών σε βιομηχανικά είδη ταξινομημένα κατά πρώτες ύλες, ποσό 222 εκατ. ευρώ αφορά σε μηχανήματα και υλικά μεταφορών και ποσό 39 εκατ. ευρώ στην αύξηση εξαγωγών σε τρόφιμα και ποτά.
4. Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, για το 2007 αυξήθηκε κατά 13,3 % σε σχέση με το 2006.
5. Οι εξαγωγές προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2007 αυξήθηκαν κατά 24,5% σε σχέση με το 2006, αντιπροσωπεύουν το 65% του συνόλου των εξαγωγών της χώρας και διαμορφώθηκαν στα 11.138,2 εκατ. ευρώ. Η Γερμανία παρέμεινε και για το 2007 η πρώτη χώρα αποδέκτης των ελληνικών προϊόντων παρουσιάζοντας περαιτέρω αύξηση κατά 5,3%. Εντυπωσιακή είναι η αύξηση των εξαγωγών στη Ρουμανία κατά 30% και την Πολωνία κατά 24,5%.
6. Οι εξαγωγές στις 18 χώρες - στόχους που έχουν επιλεγεί από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και τον ΟΠΕ, για το 2007, εμφανίζουν μικρή αύξηση 0,5% και καταλαμβάνουν μερίδιο 58% επί του συνόλου των εξαγωγών μας.
7. Οι εξαγωγές προς τρίτες χώρες διαμορφώθηκαν στα 6.010,2 εκατ. ευρώ, παρουσιάζουν μείωση κατά 20,3% το 2007 σε σχέση με το 2006 και αντιπροσωπεύουν το 35% επί του συνόλου των εξαγωγών της χώρας μας.
8. Οι εξαγωγές στη Γερμανία διαμορφώθηκαν στα 1,98 δις ευρώ παρουσιάζοντας άνοδο κατά 5,3%. Αύξηση κατά 4% εμφανίζουν τα ενδύματα για γυναίκες ή κορίτσια, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 118,5 εκατ. ευρώ., κατά 8,5% τα φρούτα (νωπά ή αποξηραμένα και παρασκευασμένα ή διατηρημένα) που ανήλθαν στα 180 εκατ. ευρώ, κατά 21% ο τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός που ανήλθε στα 58 εκατ. ευρώ, κατά 22,4% τα φάρμακα (περιλαμβάνονται και τα κτηνιατρικά) που ανήλθαν σε 335 εκατ. ευρώ και κατά 6% τα τυροκομικά προϊόντα που ανήλθαν στα 51 εκατ. ευρώ.
9. Στη Ρωσία οι ελληνικές εξαγωγές το 2007 παρουσίασαν αύξηση κατά 11,5% και διαμορφώθηκαν στα 356,5 εκατ. ευρώ, συνέπεια των συντονισμένων ενεργειών προβολής και προώθησης στη χώρα αυτή.
Σημαντική αύξηση παρουσίασαν οι εξαγωγές στα ακόλουθα προϊόντα: Φρούτα και καρποί, νωπά ή αποξηραμένα που ανήλθαν στα 33,5 εκατ. ευρώ, ήτοι 26,3%, μηχανικός εξοπλισμός θερμάνσεως και ψύξεως που ανήλθαν στα 13,3 εκατ. ευρώ ήτοι 79,7% και προϊόντα αρωματοποιίας - καλλυντικά που ανήλθαν στα 7,2 εκατ., ήτοι 8%.
10. Σημαντική αύξηση των εξαγωγών κατά 24,5% παρουσιάζει η Πολωνία φθάνοντας τα 234,1 εκατ. ευρώ. Εντυπωσιακή αύξηση παρουσιάζεται σε προϊόντα όπως: Φρούτα παρασκευασμένα ή διατηρημένα κατά 26%, φάρμακα (περιλαμβάνονται και τα κτηνιατρικά) κατά 85%, διάφορα παρασκευάσματα διατροφής κατά 197% και προϊόντα αρωματοποιίας - καλλυντικά κατά 54%.
11. Άνοδο κατά 5,0% παρουσιάζει η αγορά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων όπου οι εξαγωγές ανήλθαν στα 199,9 εκατ. ευρώ. Το κυριότερο εξαγώγιμο προϊόν είναι τα είδη και συμπληρώματα ενδύσεως, με μερίδιο 33,7% επί του συνόλου των εξαγωγών, που ανήλθαν στα 67,4 εκατ. ευρώ και αυξήθηκαν κατά 9%, ακολουθούμενα από τον τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό που αυξήθηκε κατά 89%, τα υλικά για διανομή ηλεκτρισμού κατά 224%, τα προϊόντα αρωματοποιίας - καλλυντικά κατά 39% και τα φρούτα παρασκευασμένα ή διατηρημένα κατά 133%.
12. Η αγορά της Κίνας παρουσίασε σημαντική αύξηση κατά 22,6%. Οι ελληνικές εξαγωγές διαμορφώθηκαν στα 110,8 εκατ. ευρώ, αποτέλεσμα της συντονισμένης παρουσίας της χώρας μας. Τα κυριότερα εξαγόμενα προϊόντα το 2007 ήταν τα έλαια και λίπη φυτικά, σταθερά (περιλαμβάνεται και το ελαιόλαδο) που παρουσίασαν αύξηση 8%, τα ακατέργαστα δέρματα και ο τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός κατά 35%.
13. Για το 2007 οι εξαγωγές προϊόντων Δομικών Υλικών σημειώνουν άνοδο κατά 7,9% σε σχέση με το 2006 και διαμορφώθηκαν σε 2,61 δισ. ευρώ, αποτελούν δε το 15,2% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών. Ο ΟΠΕ έχει αναπτύξει την πρωτοβουλία «Greek Building Materials» και «Greek Building Services» η οποία αναμένεται να δώσει περαιτέρω ώθηση στις εξαγωγές μας καθώς υλοποιεί συντονισμένες δράσεις για τους κλάδους των κατασκευών, των δομικών υλικών, του εξοπλισμού και των συναφών υπηρεσιών.
14. Ανοδο σημείωσαν οι εξαγωγές, για το 2007, κατά 4% περίπου σε φάρμακα (περιλαμβάνονται και τα κτηνιατρικά) που ανήλθαν σε 919,3 εκατ. ευρώ, κατά 4,1% σε φρούτα νωπά ή αποξηραμένα που ανήλθαν σε 457,3 εκατ. ευρώ, κατά 6,8% σε ψάρια νωπά ή κατεψυγμένα που ανήλθαν σε 363,9 εκατ. ευρώ, κατά 23,3% σε διατηρημένα ή παρασκευασμένα φρούτα που ανήλθαν στα 359,1 εκατ. ευρώ, κατά 8,8% σε λαχανικά, που ανήλθαν στα 341,9 εκατ. ευρώ, κατά 18% σε τυρί (περιλαμβάνεται η φέτα) που ανήλθαν σε 172,6 εκατ. ευρώ, κατά 28,1% σε μηχανικό εξοπλισμό θερμάνσεως και ψύξεως που ανήλθε σε 204,3 εκατ. ευρώ και σε προϊόντα καθαρισμού, σαπούνια που ανήλθαν σε 190,8 εκατ. ευρώ.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δευτέρα 3 Μαρτίου 2008

ενημέρωση των Αμερικανών

Σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί προτιμούν το Διαδίκτυο για την ενημέρωσή τους, ενώ μόνο ένας στους τρεις μαθαίνει τα νέα από την τηλεόραση και μόνο ένας στους δέκα από το ραδιόφωνο ή τις εφημερίδες, δείχνει νέα διαδικτυακή δημοσκόπηση.
Σχεδόν επτά στους δέκα (67%) θεωρούν μάλιστα ότι η «παραδοσιακή» δημοσιογραφία δεν τους προσφέρει αυτό που χρειάζονται.
H δημοσκόπηση που διενήργησε μέσω Διαδικτύου η εταιρεία Zogby δείχνει ακόμα ότι το 64% των Αμερικανών δεν είναι ικανοποιημένο με την ποιότητα της παραδοσιακής δημοσιογραφίας στην κοινότητά τους.
Από τα 1.979 άτομα που δέχτηκαν να απαντήσουν, σχεδόν οι μισοί δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο ως κύρια πηγή ενημέρωσης, συγκριτικά με 40% πριν από μόλις έναν χρόνο. Λιγότεροι από το ένα τρίτο προτιμούν την τηλεόραση, το 11% ενημερώνεται κυρίως από το ραδιόφωνο και μόλις 10% από τις εφημερίδες.
Τα παραδοσιακά μέσα διατηρούν τη μερίδα του λέοντος μόνο στην ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών, με ποσοστό 38%. Το Διαδίκτυο δεν βρίσκεται πάντως πολύ πίσω, καθώς συγκεντρώνει την προτίμηση του 35% στην ίδια ηλικιακή ομάδα.
Μεταξύ των νέων 18 έως 29 ετών, το 55% προτιμά το Διαδίκτυο και μόνο το 7% της εφημερίδες, συγκριτικά με 17% μεταξύ των Αμερικανών άνω των 65.
Η έρευνα δείχνει ακόμα ότι το Διαδίκτυο όχι μόνο είναι πιο δημοφιλές αλλά θεωρείται και πιο αξιόπιστο. Το 1/3 των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η πιο αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης είναι ο Παγκόσμιος Ιστός είναι, συγκριτικά με 22% για τις εφημερίδες, 21% για την τηλεόραση και 15% για το ραδιόφωνο.
Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο We Media Forum and Festival που οργανώθηκε από την «δεξαμενή σκέψης» iFOCOS και πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι.
Newsroom ΔΟΛ

Πρωταθλητές του σεξ - Κόσμος

«Πρωταθλητές του σεξ» παραμένουν οι Έλληνες, όπως τουλάχιστον δηλώνουν οι ίδιοι, απαντώντας στη σχετική ετήσια έρευνα της βιομηχανίας προφυλακτικών Durex. Συγκεκριμένα, ένα ποσοστό 87% των Ελλήνων δηλώνει ότι κάνει έρωτα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Ακολουθούν οι Βραζιλιάνοι (82%) και οι Ρώσοι (80%).
Την χειρότερη επίδοση έχουν οι Ιάπωνες (37%), ενώ οι Αυστραλοί εμφανίζονται να στερούνται το σεξ. Η Αυστραλία συγκαταλέγεται στις έξι πιο «στερημένες» σεξουαλικά χώρες του κόσμου. Μόνο το 60% δηλώνει ότι κάνει έρωτα μία φορά την εβδομάδα, ωστόσο και πάλι η επίδοση αυτή είναι καλύτερη από εκείνες των Αμερικανών και των Βρετανών.
Αν και η πλειονότητα των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θεωρεί το σεξ απολαυστικό και καθοριστικής σημασίας για μια ισορροπημένη ζωή, λίγοι είναι εκείνοι που δηλώνουν ικανοποιημένοι.Παγκοσμίως, μόνο το 44% των ερωτηθέντων δηλώνει ικανοποιημένο με την ερωτική του ζωή και μόνο το 48% δηλώνει ότι φτάνει σε οργασμό. Το 25% των ανδρών δήλωσε ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα στύσης και το 29% έχει πρόβλημα με τη διατήρησή της κατά την ερωτική επαφή.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Durex, η πρώτη σεξουαλική επαφή σχετίζεται με την μελλοντική απόλαυση του σεξ. Από την έρευνα προκύπτει ότι το 37% των ερωτηθέντων θεωρεί καθοριστικής σημασίας για την ερωτική του ζωή την πρώτη του σεξουαλική εμπειρία.
Από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι οι άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο γίνονται όλο και πιο τολμηροί όσον αφορά στις σεξουαλικές τους συνήθειες. Για παράδειγμα, το πιο συνηθισμένο μέρος στο οποίο κάνουν έρωτα -εκτός της κρεβατοκάμαρας- είναι το αυτοκίνητο (50%), οι τουαλέτες (39%), η κρεβατοκάμαρα των γονιών (36%) και το πάρκο (31%).
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

κόστος του πόλεμου στο Ιράκ

Παράγοντα επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας θεωρεί τον πόλεμο στο Ιράκ ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς ο οποίος εκτιμά ότι το πραγματικό κόστος υπερβαίνει κατά πολύ αυτό που έχει ανακοινωθεί.
Ο οικονομολόγος υποστηρίζει ότι, με μία πολύ συντηρητική εκτίμηση, το πραγματικό κόστος είναι τουλάχιστον τρία τρισεκατομμύρια δολάρια.
Το άμεσο κόστος του πολέμου από το 2003 έχει φτάσει τα 845 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ. Αντίθετα, το έμμεσο κόστος, που δεν καταμετράται, περιλαμβάνει κατά τον Στίγκλιτς το κόστος νοσηλείας των τραυματιών, τα δάνεια, τον κατεστραμμένο στρατιωτικό εξοπλισμό και τις επιπτώσεις από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου.
Το κόστος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου έφτασε τα 5 τρισεκατομμύρια δολάρια, σε τρέχουσες τιμές, και ο Τζ.Στίγκλιτς θεωρεί ότι θα ξεπεραστεί από τον πόλεμο Ιράκ.
«Κανείς οικονομολόγος δεν πιστεύει πλέον ότι οι πόλεμοι ωφελούν την οικονομία, όπως κάποτε» τόνισε σχετικά ο Στίγκλιτς που προσθέτει, όπως σημειώνει το Reuters, ότι ο πόλεμος ώθησε την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) να αυξήσει κατά πολύ την ρευστότητα στην αγορά. Τονίζει ακόμη ότι τα χρήματα θα μπορούσαν να επενδυθούν στην εκπαίδευση ή την υγεία.
Ο Τζόζεφ Στίγκλιτς βραβεύτηκε με το Νόμπελ Οικονομικών το 2001.
Newsroom ΔΟΛ

Σάββατο 1 Μαρτίου 2008

ενήλικοι αμερικάνοι στη φυλακή

Σε ύψος-ρεκόρ έφτασε ο αριθμός των κρατουμένων στις ΗΠΑ όπου σχεδόν το 1% των ενηλίκων είναι φυλακισμένοι.
Έρευνα του Κέντρου Pew δείχνει ότι το 2008 ο αριθμός των κρατουμένων έφτασε τα 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους ή αναλογία 750 κρατούμενοι ανά 100.000 ανθρώπους.
Στις ΗΠΑ η αναλογία έχει ξεπεράσει κατά πολύ χώρες με μεγάλους αριθμούς κρατουμένων, όπως η Κίνα (119 στους 100.000 ή 1,5 εκατομμύρια ανθρώπους) και το Ιράν (222 στους 100.000).
Το Κέντρο Pew αποδίδει την αύξηση των εγκλείστων στις βαρύτερες ποινές και όχι σε αύξηση στην εγκληματικότητα.
Ορισμένες ομάδες του πληθυσμού έχουν περισσότερες πιθανότητες να βρεθούν στη φυλακή. Ένας στους εννέα μαύρους άνδρες ηλικίας 20-34 ετών είναι στην φυλακή.
Οι συντάκτες επισημαίνουν στα πορίσματα ότι ο υψηλός αριθμός φυλακισμένων επιβαρύνει σημαντικά τις πολιτείες που ήδη είναι επιβαρημένες οικονομικά ενώ δεν έχει κάποια σημαντική επίπτωση στον καταπολέμηση της εγκληματικότητας. Το κόστος φτάνει τα 49 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο έναντι 11 δισ. πριν από 20 χρόνια.
Η έρευνα συστήνει ακόμη να μην στέλνονται σε φυλακή παραβάτες που παρουσιάζουν μικρό κίνδυνο.
Newsroom ΔΟΛ

αποθέματα νερού της ΕΥΔΑΠ

Στο χαμηλότερο σημείο της εξαετίας 2003-2008 για την περίοδο Φεβρουαρίου έχουν φτάσει τα αποθέματα στους ταμιευτήρες νερού της ΕΥΔΑΠ. Και αυτό, παρά τις ικανοποιητικές -σύμφωνα με τους ειδικούς- βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις από το Νοέμβριο του 2007 έως σήμερα.
Σύμφωνα με τα δελτία αποθεμάτων της εταιρείας ύδρευσης, πριν από ένα χρόνο ακριβώς υπήρχαν 1,099 δισ. κυβικά μέτρα νερού, στις 28 Φεβρουαρίου 2006 υπήρχαν 1,350 δισ. κυβικά μέτρα, ενώ από το 2003 και μετά, τα αποθέματα δεν έπεφταν κάτω από το ένα δισ. κυβικά.
Την Πέμπτη, όπως σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα, οι συνολικές ποσότητες υδάτων στους ταμιευτήρες του Εύηνου, του Μόρνου, της Υλίκης και του Μαραθώνα είχαν φτάσει τα 749,5 εκατ. κυβικά μέτρα νερού, γεγονός που κάνει τους ειδικούς να προβληματίζονται.
«Παρά τις έντονες χιονοπτώσεις, τα νερά από το λιώσιμο των χιονιών μπορεί να μην φτάσουν για να αναπληρώσουν το έλλειμμα στους ταμιευτήρες. Ας μην ξεχνάμε ότι ιδιαίτερα μεγάλα ύψη χιονιού είχαμε κατά κύριο λόγο στην ανατολική Ελλάδα, ενώ οι μεγάλοι ταμιευτήρες του Μόρνου και του Εύηνου βρίσκονται στα κεντρικά και τα δυτικά» επισημαίνει η Μαρία Μιμίκου, διευθύντρια του Εργαστηρίου Υδρολογίας και Αξιοποίησης Υδάτινων Πόρων στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Πάντως, τα αποθέματα που υπάρχουν σήμερα στους ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ αρκούν για την υδροδότηση της Αθήνας και του Πειραιά για ένα χρόνο και εννέα μήνες, ακόμα και αν δεν βρέξει καθόλου στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τότε.
Newsroom ΔΟΛ