Παρασκευή 30 Μαΐου 2008

πληθωρισμός στα βασικά καταναλωτικά αγαθά

Η ανεξέλεγκτη ακρίβεια στην αγορά επιβαρύνει περισσότερο τους οικονομικά ασθενέστερους, καθώς με βάση στοιχεία της ΕΣΥΕ για 180 προϊόντα προκύπτει ότι ο «πληθωρισμός των φτωχών» είναι έως και 50% υψηλότερος από τον «επίσημο» πληθωρισμό.
Newsroom ΔΟΛ

Πέμπτη 29 Μαΐου 2008

διάδοση του καπνίσματος - Kόσμος - Ελλάδα

Την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Ελλάδα στη λίστα του «Εconοmist» για τη διάδοση του καπνίσματος, με την αναλογία των 3.000 τσιγάρων ανά Ελληνα, ανεξάρτητα αν είναι καπνιστές ή όχι. Όσο για το προφίλ του καπνιστή, δύο πακέτα ημερησίως, ήδη από την ηλικία των 14 ετών...
Τη δεύτερη θέση με 2.700 τσιγάρα τον χρόνο καταλαμβάνουν οι Ουκρανοί, ενώ τρίτοι έρχονται οι Σλοβένοι με 2.400 τσιγάρα ετησίως.
Στις 20 πρώτες χώρες οι 18 είναι ευρωπαϊκές, με την Ιταλία, τη Γερμανία και την Αγγλία να βρίσκονται χαμηλά στον κατάλογο, λόγω και των πρόσφατων μέτρων απαγόρευσης του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, ενώ πολύ κοντά στις επιδόσεις της πρώτης τριάδας βρίσκονται η Ρωσία, η Ισπανία και οι χώρες της Βαλτικής (Λιθουανία, Εσθονία, Λετονία). Στην Ελλάδα μάλιστα το προφίλ του καπνιστή με τουλάχιστον δύο πακέτα ημερησίως, ήδη από την ηλικία των 14 ετών και με παράλληλη πλήρη αποχή από τους κανόνες της υγιεινής ζωής, με άξονες την ισορροπημένη διατροφή και τη συστηματική άσκηση, αυξάνει κατακόρυφα τις πιθανότητες ενός μοιραίου εμφράγματος στις ηλικίες κάτω των 35 ετών. Εννέα στους δέκα καπνιστές που έχουν υποστεί έμφραγμα μέχρι αυτή την ηλικία έκαναν αυτού του τύπου τη ζωή.
Τα δεδομένα παρουσιάστηκαν κατά τη συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, στις 31 Μαΐου.
To ερχόμενο Σάββατο, από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί αντικαπνιστική εκδήλωση στον πεζόδρομο της Ερμού.
Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ΗΕLΡ, οι πολίτες θα κληθούν να συμμετάσχουν στις μετρήσεις μονοξειδίου του άνθρακα στον οργανισμό τους.
Newsroom ΔΟΛ

Τετάρτη 28 Μαΐου 2008

αίτια τροχαίων - Ελλάδα

Το 65% των νεκρών σε τροχαία δεν κάνουν χρήση της ζώνης ασφαλείας ή του κράνους, ενώ η κύρια αιτία θανατηφόρων τροχαίων είναι η απόσπαση προσοχής του οδηγού. Αλλα συχνά αίτια θανατηφόρων τροχαίων είναι η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα, η υπερβολική ταχύτητα, η παραβίαση προτεραιότητας και γενικά η επιθετική οδήγηση. Αυτό προκύπτει από την ανάλυση των τροχαίων για το πρώτο τετράμηνο του 2008, όπως παρουσιάστηκαν χθες σε ευρεία σύσκεψη του υπουργείου Εσωτερικών, με συμμετοχή των υπουργείων Μεταφορών, Παιδείας και Υγείας, της ΕΛ. ΑΣ. και της Τροχαίας.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εσωτερικών, κ. Παναγιώτη Χηνοφώτη, ο στόχος που έχει θέσει το «Στρατηγικό Σχέδιο Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας 2006-2010» είναι η μείωση των θανάτων από τροχαία στο 50%. Ο ίδιος επεσήμανε τον πολυπαραγοντικό χαρακτήρα των τροχαίων που καθιστά αναγκαία τη συνδρομή κάθε εμπλεκόμενου φορέα, όπως η αντιμετώπιση των ελλείψεων ή προβλημάτων σήμανσης στους δρόμους.
Αλλα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη σύσκεψη αναφέρουν πως οι περισσότεροι θάνατοι στους δρόμους οφείλονται σε συγκρούσεις οχημάτων (150 στο α΄ τετράμηνο), σε εκτροπές (137), παρασύρσεις πεζών (58), ανατροπές και προσκρούσεις. Παράλληλα, για το α΄ τετράμηνο του 2008, ο αριθμός των τροχαίων εμφανίζεται μειωμένος κατά 8,1% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα και των θανάτων από τροχαία κατά 11%.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_28/05/2008_271617

χρέη επιχειρήσεων-νοικοκυριών

Στα 225,3 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 92% του ΑΕΠ της χώρας, έφτασαν οι οφειλές επιχειρήσεων και νοικοκυριών στις τράπεζες στο τέλος Μαρτίου 2008.
Τα χρέη των νοικοκυριών ανήλθαν στα 107,9 δισ. ευρώ, ο μεγαλύτερος όγκος των οποίων αφορά σε στεγαστικά δάνεια.
Οι επιχειρήσεις οφείλουν 117,4 δισ. ευρώ, με οριακή κάμψη στον ρυθμό αύξησης (από το 23% στο 22,8%). Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος, ο ρυθμός εκταμίευσης στεγαστικών δανείων υποχώρησε τον περασμένο Μάρτιο στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας πενταετίας.
Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες προκειμένου να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους προχώρησαν σε τιτλοποιήσεις καταναλωτικών δανείων ύψους 4,17 δισ. ευρώ τον Μάρτιο, όταν μέχρι τον Οκτώβριο του 2007 οι τιτλοποιήσεις των εν λόγω δανείων ήταν μόλις 970,8 εκατ. ευρώ.
Η συνολική πιστωτική επέκταση έτρεξε τον Μάρτιο με ρυθμό 21,8%, από 22,5% τον Φεβρουάριο και 22,3% τον Ιανουάριο. Η πιστωτική επέκταση στη στεγαστική πίστη υποχώρησε στο 19% τον Μάρτιο, από 20,4% τον Φεβρουάριο και 20,9% τον Ιανουάριο, επίπεδο που αποτελεί το χαμηλότερο από το 2003. Τότε βέβαια τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων μετά βίας προσέγγιζαν τα 26,5 δισ. ευρώ, ενώ σήμερα έχουν ξεπεράσει τα 71,5 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων και των τιτλοποιήσεων ύψους 6,61 δισ. ευρώ).
Στην καταναλωτική πίστη ο ρυθμός εκταμίευσης δανείων μειώθηκε τον Μάρτιο στο 23,5%, από 24,4% τον Φεβρουάριο και 22,6% τον Ιανουάριο του 2008. Οι τράπεζες πέραν των κλασικών τιτλοποιήσεων οφειλών μέσω πιστωτικών καρτών τους προηγούμενους μήνες, προχώρησαν και σε τιτλοποιήσεις λοιπών καταναλωτικών δανείων, ύψους 4,1 δισ. ευρώ. Σημαντική αύξηση σημειώθηκε στις εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, τα υπόλοιπα των οποίων αυξήθηκαν με ρυθμό 45,2%, με εμφανή επιτάχυνση έναντι ρυθμού 44,8% τον Φεβρουάριο και 40,8% τον Ιανουάριο. Τα υπόλοιπα των εταιρικών ομολόγων έφτασαν στα 20,7 δισ. ευρώ, όταν έναν χρόνο νωρίτερα ήταν 14,2 δισ. ευρώ, αλλά με ρυθμό αύξησης 31,4%. Με τη συμβολή και των εταιρικών ομολόγων η συνολική (μαζί με τα δάνεια) χρηματοδότηση των επιχειρήσεων παρουσιάζει επιβράδυνση του ρυθμού πιστωτικής επέκτασης σε ποσοστό 22,8% τον Μάρτιο, από 23% τον Φεβρουάριο και 22,7% τον Ιανουάριο. Τις υψηλότερες οφειλές (24,6 δισ. ευρώ) με ρυθμό 15,9% συγκεντρώνει το εμπόριο και ακολουθεί η βιομηχανία με 17,95 δισ. ευρώ οφειλών και με ρυθμό πιστωτικής επέκτασης 9,5%, η ναυτιλία με υπόλοιπα 8,1 δισ. και με ρυθμό πιστωτικής επέκτασης 11,7% και ο τουρισμός με υπόλοιπα 4,89 δισ. και με ρυθμό 11,7%.
http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/329322/Article.aspx

Σάββατο 24 Μαΐου 2008

No comment

23/5 19:43 ΣΤΙΣ 133.600 ΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗ ΜΙΑΝΜΑΡ
«Ν» ONLINE

Παρασκευή 23 Μαΐου 2008

ανισοκατανομή πλούτου - EE - Eλλάδα

Στην Ελλάδα το 26% του πληθυσμού υποχρεώνεται να ζήσει με λιγότερα από 22 ευρώ την ημέρα, το 4,4% ζει με λιγότερα από 10 ευρώ/ημέρα, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κοινωνική συνοχή και τις ίσες κοινωνικές ευκαιρίες στην ΕΕ, που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.
Επίσης υψηλή θέση κατέχει η Ελλάδα στη λίστα των χωρών με τη μεγαλύτερη ανισοκατανομή πλούτου.
Σε επίπεδο ΕΕ ένας στους πέντε Ευρωπαίους αναγκάζεται να ζει με λιγότερα από 22 ευρώ/ημέρα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, το 2004, συνολικά 100 εκατομμύρια Ευρωπαίοι, ζούσαν με λιγότερο από 8.000 ευρώ το χρόνο, ήτοι 22 ευρώ την ημέρα. Στην Ευρώπη των «25», η Λιθουανία, η Σλοβακία και η Λετονία έχουν το υψηλότερο ποσοστό του πληθυσμού που υποχρεώνεται να ζήσει με κάτω από 22 ευρώ την ημέρα (82%) και ακολουθούν η Ουγγαρία και η Πολωνία (78%), η Εσθονία (77%), η Τσεχία (51%), η Πολωνία (45%), η Ελλάδα (26%) και η Ισπανία (25%).
Ειδικότερα για την Ελλάδα, τα στοιχεία της Επιτροπής αναφέρουν ότι περίπου το 26% του πληθυσμού υποχρεώνεται να ζήσει με κάτω από 22 ευρώ την ημέρα, το 4,4% ζει με κάτω από 10 ευρώ την ημέρα και το 1,6% με κάτω από 5 ευρώ την ημέρα. Τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην ΕΕ, οι πιο «ευάλωτες» κοινωνικές ομάδες στον κίνδυνο της φτώχειας είναι οι μονογονεϊκές οικογένειες, τα νοικοκυριά με πάνω από δύο παιδιά στα οποία μόνο ο ένας γονέας έχει μερική απασχόληση και οι γυναίκες άνω των 65 που ζουν μόνες τους και δεν εργάζονται. Σε ό,τι αφορά την ανισοκατανομή του πλούτου, η έκθεση της Επιτροπής αναφέρει ότι η Ελλάδα βρίσκεται αρκετά υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και συγκεκριμένα, ανάμεσα στην Ιταλία και τη Μεγάλη Βρετανία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής, η χαμηλότερη ανισοκατανομή πλούτου σημειώνεται στη Σουηδία, τη Δανία, τη Σλοβενία, τη Φινλανδία και την Ολλανδία.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην έβδομη θέση των χωρών με τη μεγαλύτερη ανισοκατανομή πλούτου, μετά την Πορτογαλία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, την Εσθονία και τη Μεγάλη Βρετανία.Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα κοινωνικής ανέλιξης του πληθυσμού, στην Ελλάδα, τα παιδιά γονέων με «καλό επίπεδο μόρφωσης» έχουν περίπου τετραπλάσιες πιθανότητες να σπουδάσουν.
Στην Ευρώπη των «25» οι πιθανότητες είναι 3,6 φορές μεγαλύτερες, στη Δανία και στη Φινλανδία είναι διπλάσιες, στη Μεγάλη Βρετανία είναι 2,4 φορές μεγαλύτερες και ακολουθεί η Σουηδία και η Ολλανδία με 2,8 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες.Τέλος, σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής, το 40% των παιδιών που ζουν στην ΕΕ και οι γονείς τους προέρχονται από χώρες εκτός της ΕΕ, ζουν με κίνδυνο τη φτώχεια (κάτω από 22 ευρώ την ημέρα), έναντι του 18% των παιδιών με Ευρωπαίους γονείς που ζουν με κίνδυνο τη φτώχεια.
Η μεγαλύτερη «ψαλίδα», όσον αφορά τα παιδιά Ευρωπαίων γονέων ή μη που ζουν με κίνδυνο τη φτώχεια, σημειώνεται στο Βέλγιο (64,3% για τα παιδιά των μεταναστών και 12% για τα παιδιά των Ευρωπαίων). Ακολουθούν το Λουξεμβούργο (52% έναντι 9%), η Ολλανδία (51% έναντι 14%) και η Ισπανία (52% έναντι 22%).
Στην Ελλάδα η «ψαλίδα» είναι 43% έναντι 18%.
Newsroom ΔΟΛ

Πέμπτη 22 Μαΐου 2008

τιμολόγια των υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών

Τα τιμολόγια των υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών φαίνεται να είναι τα μόνα που αντιστέκονται στο κύμα αυξήσεων, σύμφωνα τουλάχιστον με τα στοιχεία της ΕΕΤΤ.
Μέχρι και κατά 76% έχουν μειωθεί τα τελευταία δύο χρόνια οι τιμές των πακέτων του γρήγορου Ίντερνετ, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων το κόστος των αστικών κλήσεων παραμένει σταθερό από το 2002 και των υπεραστικών από το 2003.
Όσον αφορά τα πακέτα του γρήγορου Ίντερνετ, ο έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των παρόχων αναμένεται να ρίξει κι άλλο τις τιμές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις σχετικής μελέτης του υπουργείου Μεταφορών, έως τα τέλη του 2008 το μέσο μηνιαίο κόστος ανά σύνδεση θα πέσει στα 17,5 ευρώ και το 2010 στα 14,5 ευρώ.
Μειούμενο βαίνει και το κόστος των κλήσεων προς κινητά, το οποίο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα τέλη τερματισμού κλήσης στα δίκτυα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΕΤΤ για τις κλήσεις προς τα κινητά, από τις αρχές του 2001 μέχρι σήμερα τα τέλη τερματισμού παρουσιάζουν συνεχή μείωση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το μέσο κόστος κλήσης από συνδρομητή του ΟΤΕ προς κινητό ήταν: στα τέλη του 2005 0,22 ευρώ/λεπτό, στα τέλη του 2006 0,19 ευρώ/λεπτό και στα τέλη του 2007 0,16 ευρώ/λεπτό.
Πάντως, όσον αφορά την κινητή τηλεφωνία η ΕΕ πιέζει τη χώρα μας για περαιτέρω μείωση των τιμών, κυρίως στα τιμολόγια αποστολής- λήψης δεδομένων στο εξωτερικό, τα οποία θεωρούνται ακόμα υψηλά.
Newsroom ΔΟΛ

νέοι Έλληνες

Χίλιοι πεντακόσιοι σαράντα τρεις πολίτες, από τους οποίους οι 1.492 προερχόμενοι από την Αλβανία, ορκίστηκαν σήμερα ως Έλληνες, από το Νομάρχη Αθηνών, Γιάννη Σγουρό, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Γήπεδο του Σπόρτινγκ, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου.
http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/05/22/1515244.htm

Αλβανοί σε ποσοστό 96,69%...

γενιά των €700 - κόστος ζωής

Από 840 έως 1.170 ευρώ είναι το μηνιαίο κόστος ζωής του εργαζόμενου που δεν έχει ακόμα αποκτήσει οικογένεια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ελληνικού Κέντρου Καταναλωτών.
Έτσι ένας νέος που κερδίζει περίπου 700 ευρώ το μήνα παρουσιάζει έλλειμμα που μπορεί να φτάσει και τα 470 ευρώ.
Αναλυτικά, στα έξοδα υπολογίζεται το ενοίκιο (240-300 ευρώ), τα κοινόχρηστα (50-70 ευρώ), οι αγορές στο σούπερ μάρκετ (150-200 ευρώ), τα έξοδα για τους λογαριασμούς τηλεφώνου-νερού-ηλεκτρικού (80-110 ευρώ), τα τσιγάρα-κινητό-βενζίνη (160-250 ευρώ), η σύνδεση στο Ίντερνετ (έως 30 ευρώ), η έξοδος (70-100 ευρώ) και διάφορα άλλα έξοδα (έως 100 ευρώ).
Newsroom ΔΟΛ

Τετάρτη 21 Μαΐου 2008

Δείκτης Παγκόσμιας Ειρήνης

Περισσότερο βίαια χώρα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά είναι οι ΗΠΑ σύμφωνα με την νέα έκδοση του Δείκτη Παγκόσμιας Ειρήνης που συντάσσει η Economist Intelligence Unit. Συγκεκριμένα βρίσκονται στην 97η θέση, μία χαμηλότερα από πέρυσι.
Την ίδια στιγμή, χώρες όπως η Λιβύη, η Νικαράγουα, η Συρία και η Κίνα είναι σε πολύ καλύτερη θέση από τις ΗΠΑ. Στην πρώτη θέση του καταλόγου ως η πλέον ειρηνική χώρα βρίσκεται η Ισλανδία εκτοπίζοντας την Νορβηγία που έπεσε στην τρίτη θέση.
Στις χειρότερες, τελευταίες θέσεις του πίνακα βρίσκονται το Σουδάν, η Σομαλία και το Ιράκ.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 54η θέση αφού υποχώρησε κατά επτά θέσεις σε σχέση με το 2007. Η Κύπρος είναι στην 52η θέση έναντι της 51ης το 2007. Η Τουρκία βρίσκεται στην 115η θέση.
Σημειώνεται ότι ο κατάλογος περιλαμβάνει περίπου 20 νέες χώρες σε σχέση με το 2007.
Ο Δείκτης καταμετρά, για δεύτερη χρονιά το 2008, το επίπεδο ειρήνης σε 140 χώρες, και βασίζεται σε παράγοντες όπως οι στρατιωτικές δαπάνες, ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και παράγοντες όπως οι ανθρωποκτονίες, η διαφθορά και η πρόσβαση στην εκπαίδευση.
Ο κακός βαθμός των ΗΠΑ οφείλεται στον πολύ μεγάλο αριθμό φυλακισμένων επί του γενικού πληθυσμού όπως και το υψηλό ποσοστό ανθρωποκτονιών. Οι συντάκτες του καταλόγου τονίζουν ότι δεν μπορούν να γίνει ηθικού τύπου κρίσεις για τις χώρες που περιλαμβάνονται ανάλογα με την θέση τους στον κατάλογο.
Στέλεχος της Economist Intelligence Unit τονίζει ότι ο Δείκτης μετρά την «απουσία ειρήνης σε ορισμένες χώρες» και προσθέτει ότι οι συντάκτες του δεν εξετάζουν τους παράγοντες που κάνουν ορισμένες χώρες πιο ειρηνικές από τις άλλες.
Δείτε αναλυτικά των πίνακα...
Newsroom ΔΟΛ

Τρίτη 20 Μαΐου 2008

θάνατοι - παγκοσμίως

Οι χρόνιες παθήσεις, όπως τα καρδιακά νοσήματα και το εγκεφαλικό, που συχνά συνδέονται με τον δυτικό τρόπο ζωής, αποτελούν σήμερα τις κυριότερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Στο παρελθόν κυριότερες αιτίες θανάτου αποτελούσαν οι μολυσματικές ασθένειες όπως η φυματίωση, η ελονοσία και το AIDS.Ο ΠΟΥ προβλέπει ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί μέχρι το 2030, με την ανθρωπότητα να πλήττεται κυρίως από μη μολυσματικές νόσους, όπως οι καρδιοπάθειες.
Μέχρι τότε, το 2030, οι θάνατοι από καρκίνο, καρδιοαγγειακά νοσήματα και τροχαία δυστυχήματα, θα αναλογούν περίπου στο 30% του συνολικού ποσοστού θανάτων.
Η ετήσια έκθεση Στατιστική της Παγκόσμιας Υγείας για το 2008, βασίζεται σε στοιχεία που συγκέντρωσε ο ΠΟΥ από 193 κράτη-μέλη του.
Τα στοιχεία αναφέρονται στα ποσοστά θνησιμότητας ενηλίκων και παιδιών, στις κατηγορίες ασθενειών και στους παράγοντες επικινδυνότητας, όπως είναι το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

οδήγηση και κινητό

Τρεις στους τέσσερις Αμερικανούς παραδέχονται ότι μιλούν στο κινητό τηλέφωνό τους ενώ οδηγούν, ισχυριζόμενοι ότι είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν για να παραμείνουν σε επαφή με τους συνομιλητές τους, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε την Δευτέρα στη δημοσιότητα.
http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/05/20/1514157.htm

Δευτέρα 19 Μαΐου 2008

αγορά καινούριων αυτοκινήτων - Ευρώπη

ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ συνέχισαν και τον Απρίλιο να δείχνουν περιορισμένο ενδιαφέρον για την αγορά καινούριων αυτοκινήτων, με τη ζήτηση να υποχωρεί σημαντικά στην Ιταλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων εντός της Γηραιάς Ηπείρου, εξαιτίας των δυσοίωνων προοπτικών για την ιταλική οικονομία.
Στη διάρκεια του προηγούμενου μηνός, οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στην Ευρώπη ήταν αυξημένες κατά 9,6%, στα 1,42 εκατ. οχήματα, όπως προκύπτει από στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Ενωση Αυτοκινητοβιομηχανιών (ACEA). Η αύξηση όμως στις πωλήσεις δεν ήταν πραγματική, καθώς αντισταθμίζει την σε ποσοστό 9,5% μείωση του Μαρτίου. Στην ουσία, οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στην Ευρώπη αυξήθηκαν μόλις κατά μία ποσοστιαία μονάδα κατά τους τέσσερις πρώτους μήνες του έτους -μια αύξηση που αποδίδεται, κυρίως, στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης. Ρουμανία και Πολωνία αντιστοιχούν περίπου στο ήμισυ των νέων αυτοκινήτων που έχουν πωληθεί στις νέες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Οι πωλήσεις στην Ιταλία ήταν μειωμένες κατά 8,2%, στα 867.000 οχήματα, ενώ στην Ισπανία -που αποτελεί τη μικρότερη μεταξύ των πέντε σημαντικότερων ευρωπαϊκών αγορών- οι πωλήσεις αυτοκινήτων υποχώρησαν κατά 11,5%.
http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/05/19/1513449.htm

δανεισμός των νοικοκυριών - 2007

Στο 45,3% του ΑΕΠ αυξήθηκε ο ο δανεισμός των νοικοκυριών το 2007, έναντι 34,5% το 2006, σύμφωνα με τη μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος «Δανεισμός και χρηματοοικονομική πίεση στα νοικοκυριά: Αποτελέσματα από τη δειγματοληπτική έρευνα του 2007».
Εάν εξαιρεθούν τα τιτλοποιημένα δάνεια, ο δανεισμός άγγιξε το 41% του ΑΕΠ, έναντι 54,3% στην ευρωζώνη.
Η ΤτΕ εκτιμά ότι η επιβάρυνση από τα δάνεια (δηλαδή οι τόκοι και τα χρεολύσια ως ποσοστό του διαθέσιμου εισοδήματος) θα αυξηθεί στο μέλλον και θα επηρεάσει περισσότερο τα νοικοκυριά που έχουν υπερδανειστεί ή έχουν χαμηλά εισοδήματα.
Στη μελέτη, η Τράπεζα της Ελλάδος επισημαίνει σχετικά με τον δανεισμό των νοικοκυριών τα εξής:
1) Το ποσοστό που δήλωσε ότι οφείλει κάποιο δάνειο παρουσιάζει σημαντική αύξηση σε σύγκριση με την έρευνα του 2005 (2007: 51,4%, 2005: 46,9%).
Ωστόσο, ένας σημαντικός αριθμός νοικοκυριών (τα μισά σχεδόν νοικοκυριά, το 48,6% κατά την έρευνα) δεν έχουν δανειακές υποχρεώσεις.
2) Η πιο διαδεδομένη κατηγορία δανείων είναι οι πιστωτικές κάρτες και ακολουθούν τα στεγαστικά δάνεια. Το ποσοστό των υπόχρεων νοικοκυριών με δάνεια αυτού του είδους έχει αυξηθεί σε σχέση με το 2005), ενώ τα 2/3 όσων έχουν δανειστεί δηλώνουν πλέον οφειλές από κάρτες.
3) Το μέσο χρέος κατά νοικοκυριό αυξάνει με την αύξηση του εισοδήματος και της περιουσίας. Σε σύγκριση όμως με τις προηγούμενες έρευνες, η τελευταία έρευνα δείχνει μια σημαντική μεταβολή στη δανειοδοτική πολιτική των τραπεζών, η οποία, στο πλαίσιο της πιο αποτελεσματικής διαχείρισης του πιστωτικού κινδύνου, δείχνει να συγκεντρώνεται περισσότερο τώρα από ό,τι στο παρελθόν στην προσέλκυση πελατείας από τα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια.
4) Για το 84% των υπόχρεων νοικοκυριών ο λόγος των δόσεων για την εξυπηρέτηση των δανείων προς το εισόδημα διαμορφώνεται μέσα σε όρια που γενικά θεωρούνται αποδεκτά (κάτω από 40%), παρά τη μικρή επιδείνωσή του σε σχέση με το 2005, η οποία, όμως, συνδέεται άμεσα με την αύξηση των τραπεζικών επιτοκίων.
Για το 16% των νοικοκυριών το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων υπερβαίνει το 40% του εισοδήματός τους, το μερίδιό τους στο συνολικό χρέος των νοικοκυριών είναι σχετικά υψηλό (36,6%), ενώ σε σημαντικό βαθμό αφορά σε μη ενυπόθηκα δάνεια.
Newsroom ΔΟΛ

καφές - καρκίνος του μαστού

Τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού μπορούν να μειώσουν δύο με τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα, σύμφωνα με μελέτες δυο σουηδικών πανεπιστημίων.Παραθέτοντας τα αποτελέσματα μελετών δύο πανεπιστημίων, του Lund και του Malmo, το Σουηδικό Ερευνητικό Κέντρο ανακοίνωσε ότι ο καφές έχει τη δυνατότητα να καθυστερήσει την απελευθέρωση των καρκινογόνων μεταβολικών προϊόντων από τις θηλυκές ορμόνες.Εκτός αυτού, η καφεϊνη εμποδίζει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Το αλκοόλ αντίθετα, αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου.Στις έρευνες συμμετείχαν περισσότερες από 450 γυναίκες με καρκίνο του μαστού. Οι ερευνητές μελέτησαν τη συχνότητα με την οποία οι γυναίκες αυτές έπιναν καφέ και διαπίστωσαν ότι η θετική επίδραση του καφέ είχε άμεση συνάρτηση με τη μετάλλαξη ενός συγκεκριμένου γονιδίου.Ασθενείς με το μεταλλαγμένο γονίδιο, που έπιναν τακτικά καφέ, διέτρεχαν κατά 30% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού σε σχέση με γυναίκες που έπιναν καφέ, αλλά είχαν διαφορετική μετάλλαξη του συγκεκριμένου γονιδίου.
Σύμφωνα με τη μελέτη, ακόμη και στη δεύτερη κατηγορία γυναικών, η συχνή κατανάλωση καφέ ήταν ευεργετική αφού ο καρκίνος τους εμφανίστηκε πιο αργά σε σχέση με εκείνες που έπιναν καφέ σπάνια ή ποτέ.Στο μεταξύ, αμερικανική μελέτη για τον καρκίνο του μαστού διαπιστώνει ότι όσο περισσότερο αλκοόλ καταναλώνει μια γυναίκα, τόσο πιο πολύ κινδυνεύει να νοσήσει από το συγκεκριμένο τύπο καρκίνου. Πιο συγκεκριμένα, το ποσοστό εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε γυναίκες που κατανάλωναν ένα με δύο ποτά ημερησίως ήταν κατά 10% υψηλότερο συγκριτικά με εκείνες που έπιναν λιγότερο από ένα ποτό την ημέρα.
Εκείνες που έπιναν πάνω από τρία ποτά την ημέρα, είχαν κατά 30% υψηλότερο ποσοστό εμφάνισης καρκίνου. Για τη μελέτη χρησιμοποιήθηκε δείγμα 70.000 γυναικών σε μια περίοδο οκτώ ετών. Από αυτές, 2.829 εμφάνισαν καρκίνο του μαστού.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γερμανικό

έγγυες - κινητά

Μία ακόμα έρευνα έρχεται να ενοχοποιήσει την υπερβολική χρήση των κινητών. Επιστήμονες από το UCLA της Καλιφόρνιας και του Ααρχους της Δανίας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι μητέρες σε ενδιαφέρουσα που χρησιμοποιούν το κινητό τρεις φορές την ημέρα, φέρνουν στη ζωή υπερκινητικά παιδιά.
Όπως αναφέρεται στα Νέα της Δευτέρας, η έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε σε περισσότερα από 13.000 παιδιά μέχρι 7 ετών.
Αναλυτικά, όταν μια έγκυος χρησιμοποιεί το κινητό τηλέφωνο δύο ή τρεις φορές την ημέρα, αυξάνεται ο κίνδυνος τα παιδιά τους να αναπτύξουν μέχρι την ηλικία των 7 ετών προβλήματα όπως υπερκινητικότητα, δυσκολίες στη συμπεριφορά, την έκφραση των συναισθημάτων και στις σχέσεις τους.
Οι επιστήμονες επισήμαναν ακόμη πως η πιθανότητα να αναπτυχθούν προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά αυξάνεται αν και τα ίδια χρησιμοποιούν τα κινητά πριν συμπληρώσουν το έβδομο έτος της ηλικίας τους.
Οι ερευνητές που συμμετείχαν ρώτησαν τις μητέρες 13.159 παιδιών που γεννήθηκαν στη Δανία στα τέλη της δεκαετίας του 1990 για τη χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους καθώς και για τη συμπεριφορά των παιδιών τους.
Το γεγονός ότι οι μητέρες είχαν γεννήσει όταν ακόμη η χρήση των κινητών δεν ήταν εκτεταμένη και περίπου οι μισές το χρησιμοποιούσαν σπάνια ή καθόλου, βοήθησε τους επιστήμονες να καταλήξουν σε συγκριτικά αποτελέσματα.
Έτσι, οι πιθανότητες να αποκτήσουν παιδιά με προβλήματα συμπεριφοράς οι μητέρες που χρησιμοποιούν το κινητό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης βρέθηκε πως είναι αυξημένες κατά 54% σε σύγκριση με τις μητέρες που δεν το χρησιμοποιούν καθόλου.
Newsroom ΔΟΛ

Καλά, αν είναι μόνο αυτό, η υπερκινητικότητα, καλό είναι, όχι κακό!!

Σάββατο 17 Μαΐου 2008

Παρασκευή 16 Μαΐου 2008

ακάλυπτες επιταγές - Ελλάδα

Σημάδια κρίσης ρευστότητας διαφαίνονται στην αγορά, καθώς τον εφετινό Απρίλιο σημειώθηκε «αιφνίδια» αύξηση των ακάλυπτων επιταγών, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2007.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώνει κάθε μήνα η εταιρία «Τειρεσίας», οι ακάλυπτες επιταγές αυξήθηκαν τον Απρίλιο του 2008 κατά 40,2% σε σχέση με τον ίδιο περυσινό μήνα και διαμορφώθηκαν στα 84,7 εκατ. ευρώ από 60,4 εκατ. ευρώ, ενώ οι επιταγές που έμειναν ακάλυπτες έφτασαν τα 8.069 τεμάχια.
Την ίδια στιγμή, αύξηση κατά περίπου 10% σημειώνουν τα ποσά από ακάλυπτες επιταγές τον εφετινό Απρίλιο, σε σχέση με τον Μάρτιο του 2008, που είχαν διαμορφωθεί σε 77 εκατ. ευρώ περίπου.
Η εκρηκτική άνοδος των οικονομικών υποχρεώσεων επαγγελματιών και καταναλωτών είναι ενδεικτική της ύφεσης που επικρατεί στην αγορά και των δυσκολιών που υπάρχουν λόγω της ακρίβειας και του υψηλού πληθωρισμού, που περιορίζουν τις δυνατότητες για οικονομικές συναλλαγές. Ελλείψει ρευστότητας η αγορά και ειδικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις συναλλάσσονται κυρίως με μεταχρονολογημένες επιταγές. Σε πολλές όμως περιπτώσεις οι επιταγές αυτές δεν καλύπτονται εγκαίρως με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο αριθμός των μικρομεσαίων επιχειρηματιών που το όνομά τους προστίθεται στις «μαύρες λίστες» του «Τειρεσία». Συνολικά, ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές έφτασαν εφέτος τον Απρίλιο στα 97,8 εκατ. ευρώ από 72,6 εκατ. ευρώ που ήταν πέρυσι τον Απρίλιο, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 34,6%.
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι αυτή η κρίση οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση της καταναλωτικής δύναμης των νοικοκυριών, διότι η οικονομική ανασφάλεια και η συρρίκνωση των εισοδημάτων τους δεν αφήνει περιθώρια για περιττά έξοδα, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να αρκούνται στα απολύτως απαραίτητα.

Στο τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου 2008 η εικόνα είναι καλύτερη, λόγω της συγκράτησης των ακάλυπτων επιταγών τους προηγούμενους μήνες του έτους. Ετσι τα «φέσια» στο διάστημα αυτό ανήλθαν στα 378,2 εκατ. ευρώ από 430,3 εκατ. ευρώ που ήταν στο πρώτο τετράμηνο του 2007 καταγράφοντας μείωση σε σχέση με το περυσινό τετράμηνο κατά 12%.

http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id=29984&nt=108&lang=1

κυκλοφοριακό και ταξί

Σημαντική κυκλοφοριακή επιβάρυνση προκαλούν τα ταξί στο Λεκανοπέδιο με τον τρόπο που λειτουργούν, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο αναπληρωτής καθηγητής σχεδιασμού μεταφορών του Πανεπιστήμιου Πειραιώς, κ. Στράτος Παπαδημητρίου, η διαρκής κίνηση των ταξί στην Αθήνα σημαίνει πως κυκλοφορούν 10 - 20 φορές περισσότερο από ένα κανονικό αυτοκίνητο.
Αυτά, τόνισε ο ίδιος, είναι δεδομένα τριτοκοσμικών χωρών, ενώ σημείωσε ότι όλες οι μεγάλες πόλεις έχουν το 1/3 των ταξί που έχει η Αθήνα.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ, κ. Θύμιος Λυμπερόπουλος, παραδέχτηκε ότι υπάρχει πληθώρα ταξί, καθώς υφίστανται 30.000 άδειες, αλλά αυτό συνέβη, όπως εξήγησε, γιατί οι πολιτικοί ήθελαν να κάνουν το ταξί παρασυγκοινωνία, αφού δεν ήταν επαρκή τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
http://www.euro2day.gr/news/highlights/121/articles/325109/Article.aspx

ελληνικός εμπορικός στόλος - Mάρτιος 08

Συνολικά 2.060 πλοία αριθμούσε η δύναμη του ελληνικού εμπορικού στόλου το Μάρτιο 2008, συνολικής χωρητικότητας 38.364.352 κόρων ολικής χωρητικότητας (ΚΟΧ), σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος για τη δύναμη των ελληνικών εμπορικών πλοίων, 100 ΚΟΧ και άνω, για το μήνα Μάρτιο 2008.
Σημειώνεται ότι στην έρευνα αυτή περιλαμβάνονται όλα τα πλοία 100 ΚΟΧ και άνω, που έχουν κατασκευασθεί αποκλειστικώς ή κυρίως για τη μεταφορά εμπορευμάτων ή επιβατών και είναι νηολογημένα στην Ελλάδα και επιπλέον ανήκουν σε πρόσωπα (φυσικά ή νομικά) που κατοικούν στη Χώρα μας.
Από τα συνολικά 2.060 πλοία,
630 ήταν φορτηγά, συνολικής χωρητικότητας 14.811.252 ΚΟΧ,
τα 509 δεξαμενόπλοια, συνολικής χωρητικότητας 21.838.203 ΚΟΧ και
τα 921 επιβατηγά και λοιπά πλοία, συνολικής χωρητικότητας 1.714.897 ΚΟΧ (πίν.1).

Επίσης, σύμφωνα με την ΕΣΥΕ το χρονικό διάστημα Ιανουάριος 2001– Μάρτιος 2008 σημειώθηκε - Αύξηση της συνολικής δύναμης των πλοίων κατά 4,7% - Αύξηση της συνολικής χωρητικότητας των πλοίων κατά 40,4% - Αύξηση των φορτηγών πλοίων κατά 0,8% - Αύξηση της συνολικής χωρητικότητας των φορτηγών πλοίων κατά 24,6% - Αύξηση των δεξαμενόπλοιων κατά 11,4% - Αύξηση της συνολικής χωρητικότητας των δεξαμενόπλοιων κατά 54,9% - Αύξηση των επιβατηγών και λοιπών πλοίων κατά 4,1% - Αύξηση της συνολικής χωρητικότητας των επιβατηγών και λοιπών πλοίων κατά 27,4%.
http://www.capital.gr/news.asp?Details=504881

υπερθέρμανση του πλανήτη - παχυσαρκία

Περισσσότερο φαγητό σημαίνει περισσότερα τρόφιμα που με τη σειρά τους σημαίνουν περισσότερες μεταφορές και εντατικότερη γεωργία, δραστηριότητες που βλάπτουν το περιβάλλον...
Το ανθρώπινο πάχος συνεισφέρει και στην υπερθέρμανση του πλανήτη, απαιτώντας περισσότερα καύσιμα για τη μεταφορά και περισσότερο φαγητό για την διατροφή, μια τάση που θα μεγιστοποιηθεί λόγω της ραγδαίας πληθυσμιακής αύξησης, διατείνεται η πανεπιστημιακή Σχολή Υγιεινής και Ιατρικής των Τροπικών στο Λονδίνο.
Θα προστεθεί πρόβλημα εξαιτίας των παχύσαρκων, λέει η ανακοίνωση αυτής της Σχολής, στις ελλείψεις τροφίμων, ενώ η τιμή των καυσίμων θα «συντηρείται» σε υψηλό επίπεδο για τον καταναλωτή τους.
Ο ερευνητής Φιλ Εντουαρντς, συντάκτης μαζί με τον συνάδελφό του Ιαν Ρόμπερτς της ανακοίνωσης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Lancet», επισήμανε ότι «όλοι μας καθιστάμεθα, προϊόντος του χρόνου, χονδρότεροι και η ευθύνη γι' αυτό γίνεται στις μέρες μας και αυτή παγκόσμια». «Το πάχος δεσπόζει στη συνολική μας εικόνα», προσθέτει.
Σήμερα, 400 εκατομμύρια ενήλικοι στον πλανήτη είναι πλέον υπέρβαροι - παχύσαρκοι. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) όμως κρούει από την πλευρά του κώδωνα κινδύνου, ότι μέσα σε μία επταετία ο συνολικός αριθμός τους θα φθάσει τους 2,3 δισεκατομμύρια...και από αυτούς τα 700 εκατομμύρια είναι παχύσαρκοι, δηλαδή ο δείκτης πυκνότητας της σωματικής μάζας είναι τουλάχιστον «30», ενώ φυσιολογικά πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ «18» και «25».
Βρέθηκε επιπλέον από τους ίδιους ερευνητές, ότι ένας παχύσαρκος χρειάζεται τουλάχιστον 1.680 θερμίδες για να συντηρηθεί και άλλες 1.280 για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις καθημερινές του υποχρεώσεις - ποσοστό θερμίδων περίπου 18% ανώτερο εκείνου που χρειάζεται ένας άνθρωπος με βάρος «κανονικό», που περπατά πολύ ευκολότερα από έναν παχύσαρκο.
Εξάλλου βρέθηκε από τους ερευνητές ότι 20% των εκπομπών που συντελούν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, οφείλονται στις γεωργικές δραστηριότητες.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πέμπτη 15 Μαΐου 2008

Substantial Financial Stress - US


καινοτομία - Ελλάδα

Σε πολύ χαμηλά επίπεδα βρίσκεται η καινοτομική επίδοση της Ελλάδας σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως προκύπτει από μελέτη του ΙΟΒΕ που αποτυπώνει τη στενή σχέση μεταξύ καινοτομικότητας μιας οικονομίας και των κλάδων υψηλής τεχνολογίας. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η σύμφωνα με το European Innovation Scoreboard 2007, περιλαμβάνεται στην ομάδα των χωρών που υστερούν αρκετά του μέσου όρου της Ε.Ε.-27. Η καινοτομική της επίδοση βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα συγκρινόμενη με τους λοιπούς εταίρους, καθώς καταλαμβάνει την 20η θέση στην ευρωπαϊκή κατάταξη. Η Ελλάδα εμφανίζει γενικά χαμηλές επιδόσεις σε τεχνολογικές καινοτομίες, αλλά υψηλότερες επιδόσεις σε μη τεχνολογικές καινοτομίες. Αναλυτικότερα, στους περισσότερους δείκτες η Ελλάδα καταλαμβάνει τις τελευταίες θέσεις, εμφανίζοντας κακή εικόνα, με εξαίρεση κυρίως τις οργανωτικού τύπου καινοτομίες. Καλές σχετικά επιδόσεις – περί το μέσο κοινοτικό όρο – σημειώνει η Ελλάδα κυρίως σε δείκτες εισροών (απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, εκπαιδευτικό επίπεδο νέων, δημόσια χρηματοδότηση επιχειρήσεων για καινοτομία, ποσοστό μικρομεσαίων επιχειρήσεων με οργανωτικές καινοτομίες και πωλήσεις νέων για την επιχείρηση προϊόντων). Αντίθετα, αρνητικές είναι οι επιδόσεις στην κατηγορία της πνευματικής ιδιοκτησίας, της δια βίου μάθησης και των επιχειρηματικών δαπανών για Έρευνα και Ανάπτυξης (Ε&Α). Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη μελέτη, η ανάπτυξη των κλάδων υψηλής τεχνολογίας αν και δεν μεταφράζεται αυτόματα σε αύξηση του καινοτομικού αποτελέσματος, ωστόσο μέσω των προϊόντων και των υπηρεσιών του, μπορεί να κινητοποιήσει πόρους, δεξιότητες και γνώση σε άλλους κλάδους επιτρέποντας τελικά καλύτερες καινοτομικές επιδόσεις στο σύνολο της οικονομίας. Εξάλλου, από τα αποτελέσματα των κοινοτικών μετρήσεων (4η Κοινοτική Έρευνα για την Καινοτομία (CIS 4), σε επίπεδο κλάδων, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «πρωτοπόρος» τομέας στην Ελλάδα είναι ο τομέα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Στην Ελλάδα το 35,8% των ελληνικών επιχειρήσεων είχε τεχνολογική καινοτομική δραστηριότητα κατά την περίοδο 2002 – 2004, ενώ το 35,1% εισήγαγε με επιτυχία τουλάχιστον μία τεχνολογική καινοτομία στην επιχείρηση. Οι περισσότερες από αυτές τις τεχνολογικά καινοτόμες ελληνικές επιχειρήσεις, παρουσίασαν καινοτομία διαδικασίας. Συγκεκριμένα, το 25,1% των επιχειρήσεων λάνσαρε κάποιο νέο προϊόν / υπηρεσία (καινοτομία προϊόντος), ενώ το 31,8% επέδειξε καινοτομία διαδικασίας. Η μελέτη του ΙΟΒΕ επισημαίνει ωστόσο ότι η γνώση η οποία οδηγεί σε καινοτομική συμπεριφορά δεν αφορά μόνο στους «συνήθεις υπόπτους», τους κλάδους δηλαδή με έντονο τεχνολογικό περιεχόμενο, αλλά είναι εξίσου έντονη και σε παραδοσιακούς κλάδους της οικονομίας (τρόφιμα, μη μεταλλικά ορυκτά κ.α.). Σε αυτούς τους κλάδους υπάρχει συσσωρευμένη γνώση ετών η οποία αξιοποιείται, άλλοτε με συστηματικό και άλλοτε με μη συστηματικό τρόπο, και οδηγεί σε «κρυφή καινοτομία». Συνεπώς η καινοτομία δεν έχει αυστηρά τεχνολογικό περιεχόμενο. Αν και ο πυρήνας της στις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να αφορά τη νέα τεχνολογία, ωστόσο σχετίζεται περισσότερο με μία ευρύτερη νοοτροπία που διέπει ένα οικονομικό σύστημα παρά μία διαδικασία τεχνολογικής αλλαγής. Η καινοτομία αυτή συνεισφέρει εξίσου στην οικονομική ανάπτυξη ακόμα και αν με βάση παραδοσιακούς δείκτες καινοτομίας (π.χ δαπάνες για Ε&Α), οι επιδόσεις τους δείχνουν φτωχές.. Η θεώρηση αυτή επιτρέπει έτσι την υπόθεση ότι και άλλοι τύποι πολιτικών (π.χ. εκπαιδευτική πολιτική), έχουν εξίσου σημαντικές επιπτώσεις στην καινοτομική επίδοση. Η σύνθετη επομένως φύση της καινοτομίας επιτρέπει στις δημόσιες πολιτικές κάθε είδους να την επηρεάσουν και να διαμορφώσουν ευνοϊκές συνθήκες σε διάφορες παραμέτρους του εθνικού συστήματος καινοτομίας. Προκύπτει επομένως μία αντιφατική εικόνα. Από τη μία πλευρά οι χαμηλές επιδόσεις της Ελλάδας σε βασικούς δείκτες φανερώνουν ότι κύριες παράμετροι του Εθνικού Συστήματος καινοτομίας υστερούν σε σχέση με τις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες. Από την άλλη πλευρά σύμφωνα με τους ορισμούς που υιοθετούνται διεθνώς για την καινοτομική επίδοση των επιχειρήσεων, οι ελληνικές επιχειρήσεις εμφανίζονται να καινοτομούν. Αυτή η αντίφαση εξηγείται από τη συνήθης στρατηγική των ελληνικών επιχειρήσεων να αρκούνται στην υιοθέτηση-αφομοίωση της καινοτομίας, την υιοθέτηση ενσωματωμένης γνώσης και τεχνολογίας που αναπτύχθηκε στο εξωτερικό, χωρίς να δαπανούν πόρους στη ανάπτυξή της. Άλλωστε ένα από τα βασικά εμπόδια στην ανάπτυξη της καινοτομίας σχετίζεται με το υψηλό κόστος της. Πράγματι, το κόστος του πειραματισμού που η διαδικασία της καινοτομίας ενέχει, η ανάγκη δέσμευσης πόρων σε δραστηριότητες με ρίσκο και χωρίς ενδεχομένως βραχυχρόνια αποτελέσματα, φαίνεται να δρα ανασταλτικά στην προώθηση της καινοτομίας στην Ελλάδα και οδηγεί τελικά σε πολιτικές επιδότησης της έρευνας. Συνεπώς η ελληνική οικονομία βασίζεται σημαντικά στη μεταφορά τεχνογνωσίας και καινοτομιών από το εξωτερικό. Το εθνικό περιβάλλον δεν φαίνεται να επιτρέπει τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την ενίσχυση της ενδογενούς καινοτομίας στην Ελλάδα, με το ελληνικό σύστημα καινοτομίας να βρίσκεται μάλλον σε πρώιμα στάδια ανάπτυξης. Ταυτόχρονα όμως στην Ελλάδα αναπτύσσονται ταχύτατα τα τελευταία χρόνια οι κλάδοι υψηλής τεχνολογίας. Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται πάνω από 26.000 επιχειρήσεις σε κλάδους υψηλής τεχνολογίας με την πλειονότητα αυτών να έχει ιδρυθεί την τελευταία 15ετία ενώ και η σχετική απασχόληση παρουσιάζει σημαντική αύξηση την περίοδο 2001-2006: απασχολούν πλέον 80.000 εργαζομένους, έχοντας ενισχύσει τη συμμετοχή τους στην απασχόληση της χώρας κατά 0,22 ποσοστιαίες μονάδες. Κατά την ίδια περίοδο, οι κλάδοι αυτοί έχουν ενισχύσει και τη συνεισφορά τους στο ΑΕΠ (αποτελούν περίπου το 3,8% του ΑΕΠ το 2006), με άξονα κυρίως όμως το εμπόριο υψηλής τεχνολογίας. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι κλάδοι αυτοί έχουν εισέλθει σε μία φάση μεγέθυνσης και μπορούν να αποτελέσουν νέες πηγές ανάπτυξης συνολικά για την ελληνική οικονομία. Σταδιακά ξεπερνούν τις νηπιακές ασθένειες που αντιμετώπισαν και συμπορεύονται με τους αντίστοιχους κλάδους στο διεθνές περιβάλλον. Χτίζοντας σε ένα υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό παρέχουν στο ελληνικό περιβάλλον υπηρεσίες και προϊόντα αντίστοιχα με προηγμένες αγορές του εξωτερικού. Αν και αποτελούν τους πρωτοπόρους κλάδους σε όρους καινοτομίας, πολύ σημαντικότερη είναι η συνεισφορά τους στη βελτίωση της καινοτομικής επίδοσης των υπόλοιπων κλάδων της οικονομίας και της αναβάθμισης - όχι μόνο - τεχνολογικής των αντίστοιχων αγαθών και υπηρεσιών. Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρεται, σε επίπεδο δημόσιας πολιτικής γίνεται πλέον φανερό ότι οι πολυπληθείς άμεσες πολιτικές για την καινοτομία δεν επαρκούν, καθώς δεν έφεραν τα αποτελέσματα τα οποία ευαγγελίζονταν. Πράγματι οι άμεσες πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί για την ενίσχυση της καινοτομίας είναι αρκετές και ευθυγραμμίζονται με τις κοινοτικές αντίστοιχες πολιτικές. Το ζήτημα όμως που προκύπτει είναι κατά πόσο αυτές οι άμεσες πολιτικές οδηγούν πράγματι σε αποδοτική αξιοποίηση των πόρων και δεν εξαντλούνται στην απορρόφησή τους. Οι φτωχές επιδόσεις σε βασικούς δείκτες φανερώνουν ότι δεν έχουν επιφέρει ευρύτερα αποτελέσματα και είναι εξαιρετικά αμφίβολο κατά πόσο οι πόροι έχουν βελτιώσει τους μηχανισμούς δημιουργίας, μεταφοράς και αξιοποίησης της γνώσης στο εθνικό σύστημα καινοτομίας. Προκύπτει επομένως ένα ζήτημα κατά πόσο μια χώρα σαν την Ελλάδα μπορεί απλώς να περιοριστεί στις καλές εκροές - μέσω ενσωμάτωσης της γνώσης που παράγεται αλλού -, χωρίς να συμμετέχει στη διαδικασία παραγωγής της. Οι άμεσες πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί μπορεί πράγματι να στοχεύουν στη βελτίωση των εισροών, ωστόσο θα πρέπει να στραφούν και προς την επιβράβευση και ανάδειξη των εκροών από τον εθνικό αγωγό καινοτομίας. Αυτό που φαίνεται όμως κρίσιμο για τη σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας με τις αναπτυγμένες ευρωπαϊκές και σε αυτό το επίπεδο, είναι ένας συνολικός προσανατολισμός όλων των πολιτικών στην καινοτομία ώστε να διαμορφωθεί ένα κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον πιο «φιλικό» για την καινοτομία. Έμμεσες πολιτικές (π.χ. επιχειρηματική πολιτική, εκπαιδευτική πολιτική, κτλ) είναι εξίσου σημαντικές και σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ θα πρέπει να υποστηρίζουν την ανάπτυξη δύο βασικών προϋποθέσεων στην ελληνική κοινωνία: την ικανότητα απορρόφησης των νέων εξελίξεων που γεννά η παγκόσμια οικονομία και τη δημιουργικότητα, την προδιάθεση δηλαδή για διαμόρφωση νέων λύσεων με βάση αυτή τη γνώση. Ο βαθμός λοιπόν που μια οικονομία προωθεί την ανάπτυξη αυτών των δύο προϋποθέσεων και οι πολιτικές μέσω των οποίων μπορεί να επιτευχθεί αυτό, έχουν αποφασιστική σημασία για τη διαμόρφωση ενός κοινωνικού πλαισίου που ευνοεί τελικά την καινοτομία, καταλήγει η ανακοίνωση.
http://www.capital.gr/news.asp?Details=503943

Τρίτη 13 Μαΐου 2008

κατανάλωση τσιγάρου


πληθυσμός της Ελλάδας

Σε 11.171.740 άτομα εκτιμάται ότι ήταν ο πληθυσμός της Ελλάδας στις 31.12.2006, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος (ΕΣΥΕ).
Στην αρχή του 2006 ο πληθυσμός ανερχόταν σε 11.125.179 άτομα και ο ρυθμός ετήσιας αύξησης το ίδιο έτος ήταν 4,2 επί πληθυσμού 1.000 κατοίκων που ισούται με το συντελεστή 0,6% της φυσικής αύξησης συν το συντελεστή 3,6% της καθαρής μετανάστευσης. Ετσι, στο τέλος του 2006 ο πληθυσμός ήταν 11.171.740 άτομα.
Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ κατά τη διάρκεια της δεκαετίας 1995-2004 και μέχρι το 2006 η σύνθεση του πληθυσμού έχει υποστεί σημαντικές αλλαγές.

Η αναλογία των παιδιών ηλικίας 0-14 ετών μειώθηκε από 17,4% που ήταν το 1995 σε 14,3% το 2006.

Εξάλλου, αυξήθηκε η ομάδα των ατόμων σε ηλικία συνταξιοδότησης 65 ετών και άνω από το 15,1% που ήταν το 1995 σε 18,5% το 2006.

Τέλος, η αναλογία του οικονομικώς ενεργού πληθυσμού, 15-64 ετών μειώθηκε από το 67,5% του 1995 σε 67,5% το 2006.

Γάμοι
Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ ο ακαθάριστος δείκτης γαμηλιότητας μειώθηκε σε 5,2 γάμους ανά 1.000 κατοίκους το 2006 από το 5,5% που ήταν το 2005 και το 4,6% που ήταν το 2004.
Η μέση ηλικία των γυναικών κατά τον πρώτο γάμο αυξήθηκε από τα 24,1 έτη που ήταν το 1991 στο 28,1% το 2005 και τα 28,4 έτη το 2006.
Εξάλλου, ο δείκτης διαζυγίων εμφανίζει αυξητική τάση μέχρι το 2004 και από τα 171,8 διαζύγια ανά χίλιους γάμους που ήταν το 1995 έφτασε τα 239,5 το 2004, τα 221,1 το 2005 και τα 228,7 το 2006.

Γονιμότητα
Ο ακαθάριστος συντελεστής γεννητικότητας παρουσιάζει αυξητική τάση στο χρονικό διάστημα 1995 - 2004. Από τις 9,5 γεννήσεις ανά πληθυσμό 1.000 ατόμων το 1995 ο συντελεστής αυξήθηκε στις 9,7 γεννήσεις το 2005 και στις 10,1 γεννήσεις το 2006.
Παράλληλα όμως, ο αριθμός των γεννήσεων παρουσιάζει αναλογική μείωση τα έτη 1995-2006 διατηρώντας έτσι την ίδια ποσοστιαία αναλογία γεννήσεων. Οι εκτός γάμου γεννήσεις εμφάνισαν σημαντική αύξηση το 2006 φθάνοντας τις 5.914 με ποσοστό 52,8 επί χιλίων γεννήσεων ζώντων, ενώ το 2005 ήταν 5.485, με ποσοστό 51 επί χιλίων γεννήσεων ζώντων και το 1995 ήταν 3.083 με ποσοστό 30,4.
Τέλος, ο ακαθάριστος δείκτης θνησιμότητας κυμαίνεται από το 9,4% το 1995 επί πληθυσμού 1.000 ατόμων και διαμορφώθηκε στο 9,5 επί πληθυσμού 1.000 ατόμων το 2006. Η μέση ηλικία κατά το θάνατο ήταν 73,5 έτη για τους άνδρες το 2006 και 79,6 έτη για τις γυναίκες.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δευτέρα 12 Μαΐου 2008

αγορές ακινήτων αλλοδαπών - Ελλάδα


«Για δέκα χρόνια η γυναίκα μου κι εγώ γυρίζαμε τα καλοκαίρια όλη την Ελλάδα με τα σακίδια και αναζητούσαμε μέσω Ίντερνετ ένα σπίτι να αγοράσουμε εδώ, για να μείνουμε μόνιμα. Πριν από δύο χρόνια, στον μήνα του μέλιτός μας φθάσαμε στη Λέσβο και αγοράσαμε ένα παλιό εγκαταλειμμένο σπίτι στον Μανταμάδο για 40.000 ευρώ. Το ανακαινίζουμε και σύντομα θα μπορέσουμε να μείνουμε εκεί μαζί με τα δύο παιδιά μας», λέει στα «ΝΕΑ» ο Στίβεν Βερτόμεν από το Βέλγιο.
Εργάζεται στους σιδηροδρόμους του Βελγίου και είναι ένας από τους δεκάδες χιλιάδες Ευρωπαίους που αγόρασαν σπίτι στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Ο Στίβεν και η σύζυγός του Μπάρμπαρα προσπαθούν τώρα να βρουν δουλειά στη Λέσβο για να μπορέσουν να κάνουν πραγματικότητα, όπως λένε, το όνειρό τους να ζήσουν για πάντα στην Ελλάδα. «Πουλήσαμε το σπίτι μας στην Αμερική πριν από δυόμισι χρόνια και αγοράσαμε αυτό που μένουμε τώρα, στην Πάρο», λέει ο Αλ Φράτζολα από την Πολιτεία της Ουάσιγκτον στις ΗΠΑ. «Μέναμε σε ένα νησί κοντά στο Σιάτλ και μετακομίσαμε σε ένα άλλο κατά πολύ μικρότερο αλλά και ωραιότερο», λέει για την Πάρο. «Τα τρία παιδιά μας έχουν μείνει στις ΗΠΑ με τις οικογένειές τους και μας επισκέπτονται τα καλοκαίρια, αναγνωρίζοντας πόσο τυχεροί σταθήκαμε». «Αρχικά ήρθαμε λόγω δουλειάς και αποφασίσαμε τελικά να μείνουμε μόνιμα στην Ελλάδα», λέει ο Γιούρι Σπεράνσκι από τη Ρωσία, που δηλώνει επιχειρηματίας στο χρηματιστήριο του άνθρακα. «Η γυναίκα μου Γιάννα εργαζόταν στη Θεσσαλονίκη και προσπάθησα να βρω έναν τρόπο να δουλεύω από την Ελλάδα. Δεν γινόταν να κλείνω τις δουλειές μου από τη Θεσσαλονίκη, καταλήξαμε στην Αθήνα, αν και φεύγω πάλι δύο- τρεις φορές τον μήνα στη Μόσχα. Με δύο μικρά παιδιά, έπρεπε να βρούμε πού θέλουμε να μεγαλώσουν και γι΄ αυτό αγοράσαμε το σπίτι μας στη Γλυφάδα». Ωστόσο οι ξένοι που αγοράζουν γη στην Ελλάδα, μάλλον ψάχνουν για παραθεριστική παρά για μόνιμη κατοικία και δείχνουν την προτίμησή τους στα νησιά. Σε μερικά μάλιστα, η ζήτηση από τους αλλοδαπούς είναι μεγαλύτερη και οι αγορές περισσότερες από αυτές των Ελλήνων.
Προορισμός η Κρήτη
Πρώτο ελληνικό νησί στις προτιμήσεις των ξένων αγοραστών παραμένει η Κρήτη και ακολουθούν η Ρόδος, η Κέρκυρα, οι Κυκλάδες και τα Επτάνησα. «Στην Κρήτη οι ξένοι αγοραστές προτιμούν το Ρέθυμνο, τα Χανιά και την Ελούντα. Οι παραλίες της Βόρειας Κρήτης έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση, ενώ η νότια πλευρά του νησιού παραμένει ανεκμετάλλευτη. Κατά παράδοση υπερτερούν οι Γερμανοί αγοραστές, παρ΄ ότι τα τελευταία χρόνια τούς ανταγωνίζονται οι Σκανδιναβοί και τώρα οι Ρώσοι», υποστηρίζει ο Δημήτρης Μπινιάρης που είναι διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Βinswanger Βiniaris και γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος (ΟΜΑΣΕ). «Γύρω από το Ρέθυμνο τείνει να δημιουργηθεί παροικία Νορβηγών συνταξιούχων, με τη συχνότητα που αγοράζουν σπίτια εκεί για να μείνουν μόνιμα. Σε γενικές γραμμές η Ελλάδα παρομοιάζεται από τους Βορειοευρωπαίους με τη Φλόριντα και τώρα με την Αριζόνα των Αμερικανών συνταξιούχων. Φθάνει να λυθεί το ζήτημα του Κτηματολογίου, να ρυθμίσει το ΥΠΕΧΩΔΕ τα χωροταξικά προβλήματα αρκετών περιοχών και να δημιουργήσει τις κατάλληλες υποδομές», συμπληρώνει.
1 στα 10 σπίτια στη Λέσβο πωλείται σε ξένους
20.000 Βρετανοί στην Κέρκυρα
Οικιστική έκρηξη στον Βάμο Χανίων
Σε κάποια χωριά οι Έλληνες είναι μειονότητα
Μετά τους Γερμανούς, οι Ισραηλινοί
Εξαπλώνονται οι Βορειοευρωπαίοι
Η «κάθοδος» των Ρώσων
Μεγάλη ζήτηση για βίλες



Παρασκευή 9 Μαΐου 2008

ακρίβεια

Τα σκήπτρα της ακρίβειας κατέχει η Ελλάδα, αφού οι καταναλωτές αγοράζουν έως 168% ακριβότερα σε σύγκριση με τους Γερμανούς ή τους Ολλανδούς.
Σύμφωνα με την έρευνα του Κέντρου Προστασίας Κατανωλωτών, που παρουσιάζουν Τα Νέα της Παρασκευής, για ένα καλάθι με 86 προϊόντα, ο Έλληνας πληρώνει 215,7 ευρώ και ο Γερμανός 162,7.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα: Ένα κιλό γιαούρτι κοστίζει στο Βερολίνο 0,93 ευρώ και στην Αθήνα 2,49 ευρώ, ενώ για ένα μπουκάλι πορτοκαλάδα ενάμισι λίτρου ο Έλληνας πληρώνει 0,74 ευρώ και ο Γερμανός μόλις 0,39 ευρώ. Ακόμα και κατεξοχήν ελληνικά προϊόντα, όπως είναι η φέτα και οι πιπεριές Φλωρίνης, πωλούνται ακριβότερα στην Ελλάδα από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.
Έτσι 200 γραμμάρια φέτα κοστίζουν στο Βερολίνο 1,39 ευρώ και στην Αθήνα 1,88 ευρώ, δηλαδή 35,25% ακριβότερα, και για ένα γυάλινο βάζο με πιπεριές 720 γραμμ. ο Έλληνας καταναλωτής πληρώνει 1,79 ευρώ και ο Γερμανός καταναλωτής 1,49 ευρώ- δηλαδή 20,13% φθηνότερα.
Ανάλογη εικόνα και στην αγορά της Ολλανδίας: ένα κουτί δημητριακών 500 γραμμ. πωλείται στην Ολλανδία 2,21 ευρώ και στην Ελλάδα 2,96 ευρώ (33,94% ακριβότερα), ενώ κατά 51,2% ακριβότερα πωλείται ένα μπουκάλι σάλτσας κέτσαπ 570 γραμμ. στην Ελλάδα σε σχέση με την Ολλανδία.
Ο γγ της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, Μ.Κοντοπυράκης δήλωσε ότι η μεγάλη αναταραχή που προκαλεί τις τελευταίες ημέρες η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές καθιστά αδύνατη κάθε πρόβλεψη για την εξέλιξη του πληθωρισμού τον μήνα Μάιο.
Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις στο διάστημα Απριλίου 2006-Απριλίου 2007 σημειώνονται στο αλεύρι (19%), το ψωμί (17,3%), τα ζυμαρικά (22,4%), τα τυριά (15,8%), το βούτυρο γάλακτος (31,5%), τα σπορέλαια (35,4%), το φυσικό αέριο (45%) και το πετρέλαιο ( 38,6%).
Newsroom ΔΟΛ

Πέμπτη 8 Μαΐου 2008

ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα - Ιαν-Φεβ 2008

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, κατά τη χρονική περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2008, η Ιδιωτική Οικοδομική Δραστηριότητα εμφανίζει, στο σύνολο της χώρας, μείωση 13,7% στον αριθμό των αδειών, 3,9% στην επιφάνεια και 2,6% στον όγκο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του έτους 2007.
Στην Περιφέρεια Αττικής, την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2008, ο οικοδομικός όγκος ανήλθε σε 2.455,2 χιλιάδες m3, έναντι 3.111,3 χιλιάδων m3 της αντίστοιχης περιόδου 2007 (μείωση 21,1%). Στην υπόλοιπη Χώρα ο οικοδομικός όγκος ανήλθε σε 8.093,7 χιλιάδες m3, έναντι 7.719,9 χιλιάδων m3, της αντίστοιχης περιόδου 2007 (αύξηση 4,8%).
Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε στις Περιφέρειες Αν.Μακεδονίας και Θράκης ( 28,6%), Αττικής ( 21,1%) και Ιονίων Νήσων ( 20,1%).
Αντίθετα μεγάλη αύξηση της Οικοδομικής δραστηριότητας παρατηρήθηκε στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας (65,2%), Πελοποννήσου ( 30,9%), Κρήτης ( 29,6%), Στερέας Ελλάδος ( 20,4%) και Ηπείρου ( 20,1%). Το μήνα Φεβρουάριο 2008 η Ιδιωτική Οικοδομική Δραστηριότητα στο σύνολο της Χώρας, ανήλθε σε 5.252 άδειες, που αντιστοιχούν σε 1.469,4 χιλιάδες m2 επιφάνειας και σε 5.667,2 χιλιάδες m3 όγκου, έναντι 6.078 αδειών, 1.498,5 χιλιάδων m2 επιφάνειας και 5.672,1 χιλιάδων m3όγκου, του Φεβρουαρίου 2007. Παρατηρήθηκε δηλαδή, μείωση 13,6% στον αριθμό των αδειών, 1,9% στην επιφάνεια και 0,1% στον όγκο.

Τετάρτη 7 Μαΐου 2008

Τα μωρά που θηλάζουν γίνονται εξυπνότερα

Τα μωρά που τρέφονται αποκλειστικά με το μητρικό γάλα κατά τους πρώτους τρεις μήνες της ζωής τους ή για περισσότερο, βαθμολογούνται με σχεδόν έξι μονάδες παραπάνω στα τεστ ΙQ σε ηλικία 6 ετών, σε σχέση με τα παιδιά που δεν θήλαζαν αποκλειστικά όταν ήταν μωρά, διαπιστώνει νέα έρευνα.
Το συμπέρασμα αυτό ενισχύει προηγούμενες έρευνες που είχαν δείξει ότι παιδιά και ενήλικοι οι οποίοι είχαν τραφεί με μητρικό γάλα όταν ήταν μωρά πετυχαίνουν καλύτερα αποτελέσματα στα τεστ ΙQ και σε άλλες μετρήσεις της γνωστικής ανάπτυξής τους, αναφέρουν οι επιστήμονες που πραγματοποίησαν τη μελέτη. «Ο μακροχρόνιος και αποκλειστικός θηλασμός κάνει τα παιδιά εξυπνότερα», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας δρ Μάικλ Κρέιμερ του πανεπιστημίου ΜακΓκιλ και του Νοσοκομείου Παίδων του Μόντρεαλ, στον Καναδά. Το γιατί ο θηλασμός μπορεί να αυξάνει τις γνωστικές δεξιότητες δεν είναι σαφές. «Μπορεί να είναι κάτι στο γάλα ή μπορεί να είναι η σωματική επαφή ανάμεσα στη μητέρα και το μωρό», λέει ο δρ Κρέιμερ.
Οι πιο καλοί οι μαθητές
Στο πλαίσιο τής εν λόγω έρευνας, τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύονται στο τεύχος Μαΐου της επιθεώρησης «Αρχεία Γενικής Ψυχιατρικής», η ομάδα του δρος Κρέιμερ επέλεξε στην τύχη 7.108 μωρά στη Λευκορωσία, τα οποία τράφηκαν αποκλειστικά με θηλασμό, και άλλα 6.781 μωρά που θήλαζαν, αλλά τρέφονταν και με γάλα σε σκόνη. Όταν τα παιδιά αυτά έφτασαν σε ηλικία 6,5 ετών, υποβλήθηκαν στο συνηθισμένο τεστ ΙQ. Τα παιδιά που είχαν αποκλειστικά θηλάσει όταν ήταν μωρά βαθμολογήθηκαν, κατά μέσο όρο, με 7,5 μονάδες παραπάνω στη λεκτική ευφυΐα, με 2,9 μονάδες παραπάνω στη μη λεκτική ευφυΐα και με 5,9 ομάδες παραπάνω στη συνολική ευφυΐα. Επιπλέον οι δάσκαλοί τους είπαν ότι τα παιδιά που είχαν τραφεί αποκλειστικά με θηλασμό ήταν σημαντικά καλύτερα τόσο στην ανάγνωση όσο και στη γραφή, σε σύγκριση με τα άλλα. Ο δρ Κρέιμερ πιστεύει πως οι γυναίκες θα πρέπει αποκλειστικά να θηλάζουν τα μωρά τους για τουλάχιστον τρεις και, αν μπορούν, για έξι μήνες και να προσπαθούν να συνεχίζουν τον θηλασμό για τουλάχιστον έναν χρόνο. «Δεν λέμε ότι ένα παιδί που αντιμετωπίζει προβλήματα στο σχολείο θα ήταν ιδιοφυΐα αν είχε θηλάσει», λέει. «Όμως αν μπορέσουμε να αυξήσουμε το ΙQ κατά 3 έως 4 μονάδες σε ολόκληρο τον πληθυσμό, μπορεί να έχουμε λιγότερα παιδιά στο κάτω άκρο και περισσότερους Αϊνστάιν στο άνω άκρο».
http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20080507&nid=8420780&sn=&spid=877

Τρίτη 6 Μαΐου 2008

χορηγήσεις στεγαστικών δανείων - Ελλάδα

Σαφέστατη απόδειξη της υποχώρησης της ζήτησης στην αγορά ακινήτων είναι τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που έδειξαν μείωση 26% στις χορηγήσεις νέων στεγαστικών δανείων τον Μάρτιο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα Το Βήμα, η παραγωγή νέων στεγαστικών ήταν μειωμένη κατά 26%, καθώς οι τράπεζες χορήγησαν συνολικά στεγαστικά δάνεια αξίας 1,139 δισ. ευρώ, έναντι 1,550 δισ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2007.
Επίσης μειωμένη κατά 14% ήταν η παραγωγή νέων στεγαστικών και το πρώτο τρίμηνο του έτους, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί καθ΄όλη τη διάρκεια του 2008.
Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι η αύξηση των υπολοίπων των στεγαστικών το 2008 θα διαμορφωθεί κοντά στο 15%, έναντι 20% το 2007.
Μάλιστα, λένε ότι η πτώση στις χορηγήσεις νέων στεγαστικών θα είναι εντονότερη το δεύτερο τρίμηνο του έτους εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων.
Η διεθνής πιστωτική κρίση έχει οδηγήσει τις τράπεζες στον περιορισμό των προσφορών (τάση που θα συνεχιστεί) και στην άνοδο των περιθωρίων με τα οποία επιβαρύνονται τα βασικά επιτόκια.
Η μείωση των στεγαστικών έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις για την αγορά κατοικίας, την οικοδομή και γενικότερα την οικονομίαι.
Ήδη, σε ορισμένες περιοχές όπου η προσφορά ακινήτων υπερβαίνει κατά πολύ τη ζήτηση οι τιμές που ζητούν οι πωλητές παραμένουν στάσιμες, με τις διαπραγματεύσεις επιτυγχάνονται εκπτώσεις 5%-10% ή και μεγαλύτερες και ο διακανονισμός της πληρωμής γίνεται πιο ελαστικός. Η τάση αυτή θα συνεχιστεί στη διάρκεια του 2008, ενδεχομένως και το 2009.
Την ίδια στιγμή το ποσοστό των στεγαστικών που χορηγούνται ως επισκευαστικά δάνεια, δηλαδή όχι για αγορά κατοικίας, συνεχώς διευρύνεται. Υπολογίζεται ότι σήμερα το 25% των στεγαστικών αφορά επισκευαστικά δάνεια που χρησιμοποιούνται για κάθε χρήση και χορηγούνται με υψηλότερα επιτόκια από τα στεγαστικά.
Newsroom ΔΟΛ

Δευτέρα 5 Μαΐου 2008

κύτταρα λίπους - ανθρώπινο σώμα

Καμία δίαιτα δεν μπορεί να μειώσει τον αριθμό των λιποκυττάρων στους ενήλικες, επιβεβαιώνει μελέτη στη Σουηδία. Ο αριθμός των κυττάρων αυτών εξαρτάται από το σωματικό βάρος κατά την παιδική ηλικία και παύει να αυξομειώνεται μετά την ηλικία των 20 ετών.
Τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι ο μηχανισμός αύξηση του βάρους διαφέρει ριζικά στα παιδιά και τους ενήλικες, αναφέρουν στο περιοδικό Nature ερευνητές του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη: Τα παιδιά παχαίνουν με αύξηση του αριθμού των κυττάρων λίπους, ενώ οι ενήλικες με τη διόγκωσή τους.
Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που πήραν βάρος σε μικρή ηλικία δυσκολεύονται περισσότερο να αδυνατίσουν σε σχέση με όσους πάχυναν ως ενήλικες, αναφέρει στο δικτυακό τόπο του περιοδικού η επικεφαλής των ερευνητών Κίρτστι Σπάλντινγκ.
Διευκρινίζει πάντως ότι, παρόλο που ο αριθμός των λιποκυττάρων παραμένει σταθερός στους ενήλικες, τα κύτταρα αυτά ανανεώνονται συνεχώς μέσω μιας δυναμικής διαδικασίας κυτταρικού θανάτου και πολλαπλασιασμού.
Η Δρ Σπάλντινγκ και οι συνεργάτες της εξέτασαν δείγματα λιπώδους ιστού που είχαν ληφθεί με βιοψίες σε 687 άτομα διαφόρων ηλικιών. Διαπίστωσαν ότι ο μέσος αριθμός λιποκυττάρων αυξάνεται μέχρι την ηλικία των 20 ετών και συνδέεται στενά με τον δείκτη μάζας σώματος, ένα μέτρο της παχυσαρκίας.
Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης 20 άτομα που είχαν πετύχει δραστική μείωση βάρους μέσω χειρουργικής επέμβασης για τη μείωση του όγκου του στομάχου. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, ο αριθμός των λιποκυττάρων παρέμεινε σταθερός γύρω στα 80 δισεκατομμύρια.
Το γεγονός ότι τα λιποκύτταρα πεθαίνουν και ανανεώνονται ενώ ο αριθμός τους παραμένει σταθερός διαπιστώθηκε με τη μελέτη δειγμάτων λίπους από επεμβάσεις λιποαναρρόφησης σε 35 άτομα σχετικά μεγάλης ηλικίας.
Οι άνθρωποι αυτοί είχαν ζήσει την περίοδο των ψυχροπολεμικών πυρηνικών δοκιμών, από το 1955-1963, όταν τα επίπεδα ραδιενεργειας στην ατμόσφαιρα είχαν αυξηθεί και προκάλεσαν συσσώρευση ραδιενεργου άνθρακα-14 στα τρόφιμα.
Τα επίπεδα του ισοτόπου στα δείγματα ήταν χαμηλότερα από το αναμενόμενο, γεγονός που υποδεικνύει ότι τα λιποκύτταρα είχαν αντικατασταθεί στις δεκαετίες που μεσολάβησαν.
Newsroom ΔΟΛ

Σάββατο 3 Μαΐου 2008

αυξήσεις τιμών

Έως και τριπλάσια από όσα πλήρωναν το 2001 πληρώνουν οι καταναλωτές το 2008 για προϊόντα και υπηρεσίες. Επτά χρόνια μετά, το ευρώ εξακολουθεί να ταλαιπωρεί στις συναλλαγές και να γίνεται «μέσο», ώστε να κρύβεται η ακρίβεια, αφού οι περισσότεροι εξακολουθούν να μην αντιλαμβάνονται την αξία του νομίσματος.
Έτσι, όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ των Νέων του Σαββάτου, πολύ εύκολα πληρώσαμε αμέσως μετά την έλευση του ευρώ 50 λεπτά για ένα μπουκαλάκι νερό στη θέση του παλιού πενηντάρικου, χωρίς να συνειδητοποιούμε ότι η αξία του νέου κέρματος ήταν τριπλάσια και πλέον του πενηντάδραχμου.
Ιδού μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα: Έως το τέλος του 2001 μία επίσκεψη στον γιατρό κόστιζε έως 10.000 δρχ: τα 30 ευρώ της ισοτιμίας πολύ γρήγορα στρογγυλεύθηκαν στα 50 ευρώ, δηλαδή 17.034 δρχ.
Και αν κάποιος είχε αγοράσει ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. στην Αγ.Παρασκευή πληρώνοντας 68.100.000 δρχ., σήμερα για το ίδιο διαμέρισμα, εάν υπήρχαν οι δραχμές, θα πλήρωνε 105.632.500, δηλαδή 55% ακριβότερα.
Η στάθμευση κόστιζε 2.000δρχ, σήμερα όμως κοστίζει -σε δραχμές 3.407 δηλαδή 70% ακριβότερα. Ακόμα και η τιμή του κουλουριού έφτασε σήμερα τις 205δρχ, όταν το 2001 το πληρώναμε 100δρχ, δηλαδή αύξηση 105%.
Όσο για τις διακοπές, με τα χρήματα έξι ημερών το 2002, σήμερα μια 4μελής οικογένεια μπορεί να πάει διακοπές για τρεις μέρες...
Και όλα αυτά όταν η αύξηση στον βασικό μισθό τα τελευταία επτά χρόνια έφτασε το 44%.
Υπάρχει, ωστόσο, και η άλλη όψη: ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά προϊόντα πωλούνται σήμερα φθηνότερα, κυρίως λόγω της ανόδου του ευρώ έναντι του δολαρίου: μια τηλεόραση plasma 42 ιντσών κοστίζει σήμερα 88,5% φθηνότερα από ό,τι το 2001, ενώ κατά 94% μειώθηκε η τιμή μιας ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής.
Newsroom ΔΟΛ