Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Κατά της προσφυγής και του ΔΝΤ η πλειοψηφία

Τέσσερις στους δέκα πολίτες κρίνουν αρνητικά την προσφυγή στο μηχανισμό, έναντι 31% που συμφωνούν. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών (70,2%) διαφωνεί με την ανάμειξη του ΔΝΤ στο μηχανισμό στήριξης, έναντι 23,2% που απαντά θετικά. Το 67,4% θεωρεί ότι θα υπάρξει κοινωνική έκρηξη.

Το ΠΑΣΟΚ προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 30,6% έναντι 21% της ΝΔ, σύμφωνα με έρευνα τη GPO για λογαριασμό του MEGA.

Ακολουθούν ΚΚΕ 8,9%, ΛΑΟΣ 6,9% και ΣΥΡΙΖΑ 3,2%.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός θεωρείται ο Γιώργος Παπανδρέου με 45,5%, έναντι 26% του Αντώνη Σαμαρά και 24,6% κανένας.

Σχετικά με το ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα την κρίση το 31,9% απαντά η σημερινή κυβέρνηση, μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ΝΔ και ΛΑΟΣ το 31% και το 27% απαντά καμία κυβέρνηση.

Σε ερώτηση για το εάν θα μπορούσαμε να αποφύγουμε την προσφυγή στο ΔΝΤ, άποψη που εκφράζει ο Αντώνης Σαμαράς, το 42,2% απαντά θετικά, το 41,9% αρνητικά, ενώ 15,9% δεν απαντά.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στους οπαδούς της ΝΔ 7 στους 10 συμφωνούν με τον πρόεδρο τους, αλλά και 1 στους 5 ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ συμφωνούν με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αν χρειάζεται ανασχηματισμός 43,1% ναι, 41,9% όχι και 15% δεν απαντά.

Σε ερώτηση για το εάν η οικονομική πολιτική είναι προς τη σωστή κατεύθυνση το 51,5% απαντά αρνητικά, 44,5% που απαντά θετικά.

Το 54,3% θεωρεί ότι για την κρίση φταίνε όλοι και το 67,4% θεωρεί ότι θα υπάρξει κοινωνική έκρηξη.

Σε ερώτηση για το πώς κρίνεται την κυβέρνηση το 53,4% απαντά αρνητικά, έναντι 43,1 θετικά, ενώ όσον αφορά την ΝΔ το 66,2% απαντά αρνητικά, έναντι 34,4% θετικά.

Το 60,1% των ερωτηθέντων διαφωνεί με το ότι υπάρχει χώρος για την δημιουργία νέου κόμματος, έναντι 37,3% που συμφωνεί.

Το 50,8% κρίνει θετικά τον πρωθυπουργό, έναντι 47,5%, ενώ το Αντώνη Σαμαρά το 54% τον κρίνει αρνητικά και το 41,3% θετικά.

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=155712

Μειώθηκε κατά 3,1% η δασική κάλυψη του πλανήτη

Σύμφωνα με μελέτη αμερικανικών παν/μίων.

Η παγκόσμια δασική κάλυψη μειώθηκε κατά 3,1% στο διάστημα μεταξύ 2000 και 2005, με τους βόρειους δρυμούς να αποτελούν το ένα τρίτο αυτής της απώλειας, ακολουθούμενοι από τις υγρές τροπικές ζώνες, προκύπτει σήμερα από τα πορίσματα μελέτης, η οποία δημοσιεύεται σήμερα και βασίζεται σε δορυφορικές παρατηρήσεις.

Η μεγάλη απώλεια της δασικής κάλυψης αποδίδεται στην έκθεση αυτή σε φυσικά αίτια, όπως οι πυρκαγιές που οφείλονται φερ’ ειπείν στην πτώση κεραυνού, και στην ανθρώπινη δραστηριότητα.

Συνολικά, η απώλεια αυτή ανέρχεται συνολικά στα 1.011.000 τετραγωνικά χλμ στο διάστημα αυτό, που ποσοστιαία μεταφράζεται σε μείωση κατά 0,6% του συνολικού αριθμού των δασών κάθε χρόνο. Κατά την έναρξη της σύνταξης της μελέτης, η συνολική δασική έκταση στον κόσμο κάλυπτε 32.688.000 χλμ2.

Οι βόρειοι δρυμοί, που βρίσκονται στη ζώνη της Αρκτικής και καλύπτουν το 26,7% της δασικής έκτασης του πλανήτη-η δεύτερη μεγαλύτερη κάλυψη-έχει υποστεί τη μεγαλύτερη μείωση σε αυτήν την πενταετία, κατά 4%, τα δύο τρίτα της οποίας οφείλονται σε φυσικά αίτια, τονίζουν οι ερευνητές των παν/μιων της Νοτίου Ντακότα και της Πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Τα υγρά τροπικά δάση, που καλύπτουν 11,5 εκατ. χλμ2 και αντιπροσωπεύουν την μεγαλύτερη δασώδη έκταση στη Γη, απώλεσαν το 2,4% του όγκου τους, αντιπροσωπεύουν δηλ. το 27% της συνολικής απώλειας.

Τα δε τροπικά δάση στις ξερές ζώνες -που με κάλυψη 7, 13 εκατ. χλμ2 αντιπροσωπεύουν το 21,8% της δασώδους έκτασης του κόσμου-μειώθηκαν στο ίδιο διάστημα κατά 2,9%, που αντιπροσωπεύει το 20,2% της συνολικής δασικής απώλειας.

Τέλος, τα δάση στις εύκρατες ζώνες -5,2 εκατ. χλμ2, ή 16,1% της συνολικής κάλυψης-το 2000 έχασαν το 3,5% της έκτασής τους, ή το 18,2% των συνολικών απωλειών στον πλανήτη.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

κυκλοφορία εφημερίδων - ΗΠΑ

Κατά 8,7% υποχώρησε η κυκλοφορία των ημερήσιων εφημερίδων στις ΗΠΑ τους περασμένους έξι μήνες, πτώση πάντως μικρότερη από το 10,6% της προηγούμενης περιόδου, όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα. Η υποχώρηση για τις κυριακάτικες εκδόσεις διαμορφώθηκε στο 6,5%.

Οι 25 μεγαλύτερες αμερικανικές εφημερίδες συνεχίζουν να καταγράφουν σημαντικές ζημίες, με την San Francisco Chronicle να σημειώνει ρεκόρ υποχώρησης για το καθημερινό της φύλλο (-23%).

Μόνη εφημερίδα που σημείωσε αύξηση κυκλοφορίας ήταν η Wall Street Journal (+0,5%), η οποία όμως προσμετρά στους αναγνώστες και τους επισκέπτες της ιστοσελίδας της (καθώς χρεώνει το περιεχόμενό της). Έτσι, με 2,09 εκατομμύρια αναγνώστες, η WJS βρίσκεται στην κορυφή των αμερικανικών εφημερίδων.

Οι λόγοι για την κάμψη στα μεγέθη των έντυπων εκδόσεων των εφημερίδων ποικίλουν: Ανάμεσα στις κυριότερες εκτιμάται ότι είναι και η ενίσχυση του Διαδικτύου, αλλά και οι υψηλότερες τιμές των αντιτύπων (ενώ τα έσοδα από τη διαφήμιση επλήγησαν από την κρίση). Επιπλέον, κάποιες εφημερίδες αναγκάστηκαν να μειώσουν τις παραδόσεις σε μη «επικερδείς» περιοχές.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εφημερίδων των ΗΠΑ υπογράμμισε πάντως ότι τα στοιχεία δεν παρέχουν ολόκληρη την εικόνα του τοπίου: Οι επισκέπτες των ηλεκτρονικών εκδόσεων των αμερικανικών εφημερίδων ανέρχονται σε 74 εκατομμύρια το μήνα, ανέφερε, ενώ σχεδόν 100 εκατομμύρια ενήλικοι συνεχίζουν να διαβάσουν την έντυπη έκδοση των εφημερίδων.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Δημοσκοπήσεις - 25/4/2010

Διαφορά 8,7 ποσοστιαίες μονάδες του ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ καταγράφει δημοσκόπηση της εταιρείας Ρας (Rass) για λογαριασμό της εφημερίδας «Το Παρόν».

Συγκεκριμένα, το 31,4% του πανελληνίου δείγματος 1.001 που ερωτήθηκαν τηλεφωνικά εξέφρασαν την πρόθεση να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ το 22,7%, ΚΚΕ 7,9%, ΛΑΟΣ 4,7%, ΣΥΡΙΖΑ 4,5%, Ο-Π 3,3%, άλλο κόμμα 2,2%, άκυρο-λευκό 3,9%, ενώ το ποσοστό της «αδιευκρίνιστης ψήφου» ανήλθε στο 19,4%.

Στην έρευνα, που διεξήχθη πριν την ανακοίνωση της πρόθεσης της κυβέρνησης να ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, τέθηκε και ερώτημα για το τι είναι πιθανότερο να συμβεί με την εμπλοκή του ΔΝΤ

Με την πιθανότητα «Το ΔΝΤ θα επιβάλλει ακραία μέτρα λιτότητας και θα αυξήσει την ανεργία» συμφώνησε το 62,9% των ερωτηθέντων, με την πιθανότητα «Το ΔΝΤ θα βάλει τάξη στη χώρα σταματώντας την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος και εξαναγκάζοντας το πολιτικό σύστημα να κάνει όσα έπρεπε να είχε ήδη κάνει» συμφώνησε το 26,2%, με την πιθανότητα να συμβούν «και τα δύο» το 7,3% ενώ, «δεν ξέρω / δεν απαντώ» δήλωσε το 3,6%.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1807271

Ευθύνες τόσο στον Κ. Καραμανλή όσο και στο Γ. Παπανδρέου προσάπτουν οι πολίτες για την τρέχουσα οικονομική συγκυρία και την προσφυγή στο ΔΝΤ και στην πλειοψηφία τους εμφανίζονται σίγουροι ότι θα επιβληθούν ακραία μέτρα λιτότητας.

Σύμφωνα με δημσκόπηση της Alco για την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», το 85% των πολιτών πιστεύει ότι ο Κώστας Καραμανλής γνώρισε τη δεινή κατάσταση της οικονομίας και για αυτό αποχώρησε. Το 65% υποστηρίζει πως και ο Γιώργος Παπανδρέου είχε γνώση του προβλήματος. Σύμφωνα με το 28,2% των ερωτηθέντων οι επιλογές του πρωθυπορυγού μετά την ανάληψη της εξουσίας ήταν λάθος και σύμφωνα με το 37,3% ήταν καθυστερημένες. Τέλος, το 64,5% λέει όχι στη μείωση μισθών και συντάξεων.

Επίσης, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Rass για «το Παρόν», το 62,9% των ερωτηθέντων πιστεύει πως το ΔΝΤ θα επιβάλλει ακραία μέτρα λιτότητας και η ανεργία θα αυξηθεί.

Το 26,2% υποστηρίζει πως «το ΔΝΤ θα βάλει τάξη στη χώρα σταματώντας την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος και εξαναγκάζοντας το πολιτικό σύστημα να κάνει όσα έπρεπε να είχε ήδη κάνει». Με την πιθανότητα να συμβούν «και τα δύο» συμφωνεί το 7,3%.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1807276

Μειωμένες κατά 6,4% οι αφίξεις από το εξωτερικό το 2009

Κατά 6,4% μειώθηκαν οι αφίξεις από το εξωτερικό το διάστημα Ιανουαρίου- Δεκεμβρίου 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Οι αφίξεις από την Ευρώπη στην οποία αναλογεί το μεγαλύτερο μερίδιο της τουριστικής αγοράς (91,2%) στη χώρα περιορίστηκαν κατά 6,0%, ενώ τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατέγραψαν μείωση κατά 7,9%. Οσον αφορά την κατανομή των αφίξεων κατά χώρα προέλευσης, τη μεγαλύτερη συμμετοχή κατά την περίοδο Ιανουαρίου- Δεκεμβρίου 2009, όπως και την αντίστοιχη του 2008, κατέχει η Γερμανία (15,9%) και ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο (14,2%), οι λοιπές χώρες της Ευρώπης (6,9%), η Γαλλία (6,5%) και η Ιταλία (6,3%). Σχετική μείωση των αφίξεων παρατηρείται από τη Γερμανία κατά 4,2%, από το Ηνωμένο Βασίλειο κατά 7,3% και σημαντική από Ιταλία κατά 15,0%.

Λιγότερες θερμίδες - περισσότερη ζωή

Οι μερίδες περιορίζονται στο ελάχιστο, οι θερμίδες μειώνονται κατά ένα τρίτο, τα γλυκά και τα επεξεργασμένα δημητριακά απαγορεύονται.

Μια τόσο δραστική δίαιτα, την οποία η επιστήμη αποκαλεί διατροφή «θερμιδικού περιορισμού», κάνει τον οργανισμό να λειτουργεί οικονομικά. Ο μεταβολισμός επιβραδύνεται, η κατανάλωση μειώνεται στο ελάχιστο, αξιοποιείται και το παραμικρό απόθεμα ενέργειας. Ο μηχανισμός δημιουργήθηκε για να επιβιώνουν οι οργανισμοί σε περιόδους λιμού. Ομως σήμερα η επιστήμη διαπιστώνει πως η διατροφή αυτή του θερμιδικού περιορισμού αυξάνει εντυπωσιακά τη διάρκεια της ζωής.

15 χρόνια νεώτερος. Αρθρο που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα στην επιθεώρηση «Science» αναφέρεται στα αποτελέσματα του θερμιδικού περιορισμού. Η διατροφή αυτή τριπλασιάζει τη διάρκεια της ζωής σε μονοκύτταρους οργανισμούς όπως οι μύκητες, την διπλασιάζει στις μύγες των φρούτων, την αυξάνει κατά 40% στους ποντικούς του εργαστηρίου. Αν ο άνθρωπος περιορίσει την πρόληψη θερμίδων στις 1.600,

τότε η καρδιά του αποδίδει σαν να ήταν 15 χρόνια νεώτερος και εξαφανίζονται τα λιπώδη κύτταρα που ευθύνονται για πολλές φλεγμονές των ιστών. Μελέτη που είχε δημοσιευτεί πέρυσι στη «Science», αντιπαρέβαλε δύο ομάδες μακάκων: τα μέλη της μιας έτρωγαν ελεύθερα ενώ τα μέλη της άλλης υποβλήθηκαν επί είκοσι χρόνια σε διατροφή με περιορισμένες θερμίδες. Η θνησιμότητα των πρώτων ήταν 50%, ενώ των δεύτερων μόλις 20%. Και μεταξύ αυτών που πέθαναν, μόνο το 13% των μακάκων υπό θερμιδικό περιορισμό- σε σύγκριση με το 37% αυτών που έτρωγαν ό,τι ήθελαν- υπέκυψε από ασθένεια χαρακτηριστική του βιομηχανικού πολιτισμού: όγκους, διαβήτη και καρδιακές νόσους.

Τριάντα χρόνια κέρδος. Μεταξύ των επιστημόνων που υπογράφουν το άρθρο είναι ο Λουίτζι Φοντάνα, ο οποίος διευθύνει στη Ρώμη το Τμήμα Διατροφής και Γήρανσης του Ανωτέρου Ινστιτούτου Υγείας, ενώ διεξάγει επίσης έρευνες στο Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις. «Δεν ξέρω αν θα καταφέρουμε να ανεβάσουμε την ηλικία του ανθρώπου στα εκατό χρόνια», εξηγεί. «Ομως μπορούμε να κερδίσουμε τριάντα χρόνια υγιούς ζωής και να φτάνουμε χωρίς αρρώστιες σε ηλικία 80-90 ετών».

Ο θερμιδικός περιορισμός δρα ενεργοποιώντας μια σειρά γονίδια που συνδέονται με τον ρυθμό του μεταβολισμού και συνεπώς με τη διάρκεια της ζωής, και εντάσσονται σ΄ έναν αρχέτυπο καθολικό μηχανισμό άμυνας απέναντι στην έλλειψη τροφής. «Ουδείς πιστεύει πως μια παρόμοια δίαιτα μπορεί να γενικευθεί», εξηγεί ο Φοντάνα, ο οποίος εδώ και 7 χρόνια παρακολουθεί πενήντα εθελοντές που υποβάλλονται σε θερμιδικό περιορισμό (ανάμεσά τους και ο επιστημονικός διευθυντής της ΝΑSΑ). «Ο στόχος μας είναι να αναλύσουμε πριν απ΄ όλα τα σήματα που στέλνει το περιβάλλον στα κύτταρα μέσω της τροφής. Μετά να μελετήσουμε πώς αντιδρά το DΝΑ για να προσαρμοστεί. Και στο τέλος να απομονώσουμε τις ουσίες που δρουν στον μηχανισμό αυτό και που μπορούν να ληφθούν με τη μορφή φαρμάκων ώστε να παραχθεί το ίδιο αποτέλεσμα με τον θερμιδικό περιορισμό. Στις ΗΠΑ επενδύουν πολλά στις έρευνες αυτές».

Το καλοκαίρι του 2009, η επιθεώρηση «Νature» δημοσίευσε μια μελέτη για τη ραπαμυκίνη, ουσία που επιμηκύνει κατά ένα τρίτο τη ζωή των ποντικών. «Πρόκειται για ανοσοκατασταλτικό- εξηγεί ο Φοντάνα- και είναι αδύνατο να χορηγηθεί στους ανθρώπους. Ο στόχος που επιδιώκουμε είναι να βρούμε μια ουσία χωρίς παρενέργειες».

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4571434

Κυριακή 18 Απριλίου 2010

Νέα μέτρα φέρνει το ΔΝΤ, πιστεύει η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων

Πεπεισμένο ότι με τυχόν προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα ακολουθήσουν νέα μέτρα, εμφανίζεται το 92% των πολιτών, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse για τον Τύπο της Κυριακής.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε στις 15 - 16 Απριλίου, δηλαδή αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής του υπουργού Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου προς τους επικεφαλής της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Από την εξέλιξη αυτή, το 48% των ερωτηθέντων εκφράζει οργή και το 28% φόβο. Το 65% θεωρεί ότι αν τελικά προσφύγουμε στο ΔΝΤ, η ζωή του θα επηρεαστεί αρνητικά.

Όσον αφορά στη συμμετοχή του ΔΝΤ στην υποστήριξη της ελληνικής οικονομίας, αυτή κρίνεται «επώδυνη» από το 56% των πολιτών και πρέπει να την αποδεχτούμε μόνο ως τελευταία λύση.

Επιπλέον, το 34% των ερωτηθέντων θεωρεί την εμπλοκή του ΔΝΤ «καταστροφική», την οποία πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία και μόλις το 7% «χρήσιμη».

Σε ποσοστό 57% οι πολίτες εκτιμούν ότι με την κατάλληλη πολιτική η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει την κρίση μόνη της, χωρίς την παρέμβαση της Ευρώπης και του ΔΝΤ. Το 41%, όμως, πιστεύει το αντίθετο.

Εάν τελικά η Ελλάδα προσφύγει στο ΔΝΤ, το 52% δηλώνει ότι θα το θεωρήσει αποτυχία της κυβέρνηση, ενώ το 35% ούτε επιτυχία ούτε αποτυχία της κυβέρνησης, καθώς δεν ευθύνεται η ίδια.

Ως προς τις ευθύνες των τελευταίων κυβερνήσεων για τη σημερινή κατάσταση, η πλειοψηφία (58%) δηλώνει ότι φταίνε όλες οι τελευταίες. Μόνο το 5% θεωρεί ότι φταίει η κυβέρνηση Γ.Παπανδρέου, το 23% ότι φταίει του Κ.Καραμανλή και το 13% του Κ.Σημίτη.

Το 39% αξιολογεί ως «μέτρια» τη μέχρι σήμερα απόδοση της κυβέρνησης στην οικονομία, το 35% τη θεωρεί «κακή έως πολύ κακή» και το 25% «καλή έως πολύ καλή».

Δυσαρέσκεια αλλά και στήριξη προς την κυβέρνηση δείχνει νέα δημοσκόπηση

Το 67% των Ελλήνων δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τη λειτουργία της κυβέρνησης, ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να θεωρείται ως το καταλληλότερο κόμμα για να κυβερνήσει τη χώρα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Public Issue.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Σκάι και της εφημερίδας Καθημερινή, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι με τον τρόπο που η κυβέρνηση χειρίζεται τα προβλήματα της χώρας.

Εντούτοις, η δημοτικότητα του πρωθυπουργού αυξήθηκε στο 68% τον Απρίλιο από 66% στην ίδια έρευνα τον Μάρτιο, παρά τα σκληρά μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τα μεγάλα δημοσιονομικά της προβλήματα.

Υψηλή παραμένει και η δημοτικότητα του ΠΑΣΟΚ, που συγκεντρώνει το 46,5% των ερωτηθέντων στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής, έναντι 47,5% το Μάρτιο. Μόνο το 30% δήλωσαν ότι θα ψήφιζαν την Νέα Δημοκρατία.

Παράλληλα, το 50% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η κατάσταση της οικονομίας θα χειροτερέψει, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία αναφέρει την οικονομία ως το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας με ποσοστό 75%, έναντι 74% τον Μάρτιο.

Όσον αφορά τις προσδοκίες για κοινωνικές αναταραχές τους προσεχείς μήνες, το 66% απάντησαν ότι αυτές θα είναι αρκετές.

Συντηρητική στροφή των δανειοληπτών

Τάσεις συντηρητικοποίησης εμφανίζει ο μέσος έλληνας καταναλωτής μετά το ξέσπασμα της κρίσης, επιδιδόμενος σε ένα άνευ προηγουμένου νοικοκύρεμα των τραπεζικών υποχρεώσεών και σε κατάργηση ακριβών γραμμών χρηματοδότησης. Μια απλή παρατήρηση της πορείας των υπολοίπων των πιστωτικών καρτών τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, καθώς και της κατανομής των νέων δανείων με κριτήριο το είδος του επιτοκίου τους καταδεικνύει του λόγου το αληθές. Από τη μία πλευρά καταγράφεται πτώση στις χορηγήσεις ανακυκλούμενης πίστωσης που φτάνει για ορισμένα προϊόντα της κατηγορίας ακόμη και το 30%, ενώ από την άλλη επτά στα δέκα ευρώ διατίθενται μέσω των καταναλωτικών δανείων από τις τράπεζες με σταθερό επιτόκιο.

κίνηση επιβατών - λιμάνια - Ελλάδα - ΕΕ

Η γραμμή με τη μεγαλύτερη κίνηση επιβατών και οχημάτων για το 2009 ήταν το πορθμείο... Πέραμα-Παλούκια. Οσοι «πόνταραν» σε κάτι πιο τουριστικό και ενδεχομένως κοσμικό, απλώς έπαιξαν κι έχασαν. Γιατί μέσω των δύο συγκεκριμένων λιμανιών διακινήθηκαν πέρυσι 8.773.709 επιβάτες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ). Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ακτοπλοΐα από το λιμάνι του Πειραιά προς τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη διακίνησε 7.478.729 επιβάτες, ενώ προς τα νησιά του Σαρωνικού 3.023.785 επιβάτες. Παρ’ όλα αυτά, καμιά από αυτές τις γραμμές δεν κατόρθωσε να παρουσιάσει τη σταθερά αυξητική πορεία του «νικητή». Το 2006, από την πορθμειακή γραμμή Πέραμα-Παλούκια διακινήθηκαν 7.636.426 επιβάτες, το 2007 8.395.492 και το 2008 8.763.631. Κι όλα αυτά, έχοντας απέναντί της έναν δύσκολο «αντίπαλο», τη μεγάλη ακτοπλοΐα, όπου δραστηριοποιούνται τα σύγχρονα σκάφη των γνωστών εταιρειών που κοστίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Και για να μην υπάρχει ίχνος αμφισβήτησης της αδιαφιλονίκητης πρωτιάς, αρκεί να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία της Eurostat, το 2008, τα Παλούκια της Σαλαμίνας και το Πέραμα του Πειραιά φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις της λίστας των λιμανιών με τη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση στην Ευρώπη!

Δύο κοινοπραξίες

Η πορθμειακή γραμμή Πέραμα-Παλούκια εξυπηρετείται από δύο κοινοπραξίες, οι οποίες διαθέτουν περισσότερα από 32 σύγχρονα φέρι (αμφίδρομα, δηλαδή διαθέτουν δύο εισόδους-εξόδους). Πρόκειται για την Κοινοπραξία «Επιβατηγών-οχηματαγωγών Σαλαμίνας» που διαθέτει 19 φέρι και την «Κοινοπραξία Πορθμείου Σαλαμίνας «Αγιος Νικόλας» με άλλα 13 φέρι. Καθημερινά από τις 6 το πρωί έως και τα μεσάνυχτα εκτελούνται δρομολόγια από το Πέραμα προς τα Παλούκια και αντιστρόφως κάθε 15 λεπτά, ενώ από τα μεσάνυχτα έως τις 6 το πρωί τα δρομολόγια είναι κάθε μισή ώρα. Το κόστος μεταφοράς για τα Ι.Χ. είναι 5 ευρώ και για τους επιβάτες 0,80 λεπτά του ευρώ, ενώ η διάρκεια του δρομολογίου είναι περί τα δέκα λεπτά. Βάσει των στοιχείων της Eurostat, τα Παλούκια της Σαλαμίνας βρίσκονται στη δεύτερη θέση της λίστας με τα λιμάνια που έχουν τη μεγαλύτερη διακίνηση επιβατών και το Πέραμα στην τρίτη θέση, ενώ ακολουθεί το λιμάνι του Πειραιά στην τέταρτη θέση, με το αγγλικό λιμάνι του Ντόβερ να καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην ίδια λίστα. Στην πέμπτη θέση βρίσκεται το λιμάνι του Καλαί στη Γαλλία και ακολουθούν τα λιμάνια του Ελσινορ στη Δανία, του Ελσινμποργκ στη Σουηδία, της Μεσσήνης στην Ιταλία, της Καλαβρίας επίσης στην Ιταλία, ενώ την πρώτη δεκάδα συμπληρώνει το λιμάνι του Ελσίνκι στη Φινλανδία.

Τα στοιχεία της Eurostat

Βάσει στοιχείων της Εurostat το 2008, μεταξύ των 20 μεγαλύτερων επιβατικών λιμένων της Ευρώπης συμπεριλαμβάνονται, πλην των τριών ελληνικών, ακόμη πέντε ιταλικά, τρία ισπανικά, ενώ με δύο λιμάνια συμμετέχουν η Δανία και η Σουηδία. Από ένα λιμάνι διαθέτουν στην ίδια λίστα η Γερμανία, η Εσθονία, η Γαλλία, η Φινλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Οπως αναφέρουν οι αναλυτές της Εurostat, από τη λίστα απουσιάζουν δύο ελληνικά λιμάνια, αυτά του Ρίου και του Αντιρρίου, τα οποία κατά τη διάρκεια των ετών 2002-2003 εμφάνιζαν να διακινούν ετησίως περί τα 14 εκατ. επιβάτες, για να πέσουν μετά το 2005 στα 2 εκατ. επιβάτες λόγω της λειτουργίας της γέφυρας «Χαρίλαος Τρικούπης», που συνδέει τα δύο λιμάνια. Στα τρία ελληνικά λιμάνια, Πειραιάς, Παλούκια και Πέραμα, η κίνηση κατά την ίδια χρονική περίοδο παρέμεινε σταθερή, ενώ τη σημαντικότερη αύξηση κατέγραψε το λιμάνι του Κάπρι κατά 32% και του Πιομπίνο κατά 26%. Επίσης, αύξηση 10% σημείωσε η διακίνηση επιβατών στο λιμάνι του Ταλίν.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_1_18/04/2010_397947

Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Ο πιο θερμός Μάρτιος από το 1880

Ο Μάρτιος του 2010 υπήρξε ο θερμότερος στην ιστορία του πλανήτη μας, από το 1880 που υπάρχει αρχείο καταγεγραμμένων θερμοκρασιών, σύμφωνα με την Εθνική Διοίκηση Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (ΝΟΑΑ). Παράλληλα, το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2010 υπήρξε το τέταρτο πιο ζεστό πρώτο τρίμηνο έτους στην ιστορία.

Όπως ανακοίνωσε η ΝΟΑΑ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, «θερμότερες των συνηθισμένων συνθήκες κυριάρχησαν στη Γη, ειδικά στη βόρεια Αφρική, τη νότια Ασία και τον Καναδά». Στο φαινόμενο συνετέλεσε η εποχική άνοδος της θερμοκρασίας που προκλήθηκε από το θερμό ρεύμα «Ελ Νίνιο».

Η συνδυασμένη παγκόσμια μέση θερμοκρασία που καταγράφηκε στην επιφάνεια της ξηράς και της θάλασσας τον περασμένο μήνα, ήταν 13,5 βαθμοί Κελσίου, που είναι κατά 0,77 βαθμούς μεγαλύτερη από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα (12,7 βαθμοί).

Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία των ωκεανών, το Μάρτιο του 2010, υπήρξε η μεγαλύτερη σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο Μάρτιο από το 1880, ενώ η μέση παγκόσμια θερμοκρασία στην ξηρά ήταν η τέταρτη υψηλότερη στην ιστορία των Μαρτίων.

Το Θιβέτ γνώρισε το δεύτερο θερμότερο Μάρτιο από το 1951 (όταν άρχισαν οι καταγραφές θερμοκρασιών στην περιοχή αυτή) και στο Δελχί επίσης καταγράφηκε ο δεύτερος πιο ζεστός Μάρτιος από το 1901, όταν άρχισε η καταγραφή της θερμοκρασίας στην Ινδία.

Υπήρξαν πάντως και περιοχές όπου η θερμοκρασία ήταν φέτος το Μάρτιο χαμηλότερη του μέσου όρου, όπως π.χ. στην Μογγολία, την ανατολική Ρωσία, τη βόρεια και δυτική Ευρώπη, τη βόρεια Αυστραλία, τη δυτική Αλάσκα και τις νοτιοανατολικές ΗΠΑ.

Εξάλλου, για 17ο συνεχόμενο Μάρτιο η κάλυψη του πάγου στην Αρκτική υπήρξε κάτω του μέσου όρου, μια ένδειξη για την επίδραση του «φαινομένου του θερμοκηπίου». Συγκεκριμένα, οι αρκτικοί πάγοι είχαν τον προηγούμενο μήνα συνολική έκταση 15,1 εκατ. τετραγωνικών χιλιομέτρων, κατά 4,1% μικρότερη από τον μέσο όρο της περιόδου 1979-2000.

Σύμφωνα με τη ΝΟΑΑ, αν και το «Ελ Νίνιο», το ρεύμα που περιοδικά θερμαίνει τον Ειρηνικό ωκεανό, εξασθένησε το Μάρτιο, παρόλα αυτά συνεισέφερε σημαντικά στην άνοδο της θερμοκρασίας στην τροπική ζώνη και γενικά στους ωκεανούς του πλανήτη. Η επίδραση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και καθ΄ όλη την άνοιξη στο βόρειο ημισφαίριο.

Τα νέα στοιχεία ενισχύουν τα επιχειρήματα όσων πιστεύουν ότι η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε επείγουσα κρίση και πρέπει να αντιμετωπιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο ΟΗΕ και πολλές χώρες αναζητούν μια δεσμευτική νομικά συμφωνία, όμως κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό στη σύνοδο κορυφής του περασμένου Δεκεμβρίου στην Κοπεγχάγη.

http://www.capital.gr/News.asp?id=946744

Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Ποσοστό-ρεκόρ των Σουηδών τάσσεται κατά του ευρώ

Ποσοστό-ρεκόρ των Σουηδών τάσσονται κατά του ευρώ, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, σε μια περίοδο που το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα περνά μία από τις δυσκολότερες περιόδους του λόγω των δημοσιονομικών προβλημάτων πολλών χωρών-μελών της ευρωζώνης.

Εάν γινόταν σήμερα δημοψήφισμα το 55% των Σουηδών θα τασσόταν κατά της αντικατάστασης της κορώνας από το ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα . Μόνο το 37% θα ψήφιζε υπέρ, σημειώνεται στη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το ινστιτούτο Demoskop για λογαριασμό της τράπεζας SEB.

Πριν από έξι μήνες το ποσοστό του "όχι" στο ευρώ ήταν 44% και του "ναι" 42%.

"Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα παρουσιάζεται ισχυρή αλλαγή τάσης. Η διαφορά των 18 μονάδων μεταξύ του ναι και του όχι είναι η σημαντικότερη από το 2007 και το ποσοστό του "όχι" είναι το υψηλότερο από το 1997", δήλωσε ο Ρόμπερτ Μπέργκβιστ, οικονομολόγος της SEB. Ο ίδιος υποστήριξε ότι η οικονομική κρίση πολλών χωρών της ευρωζώνης εξηγεί την ανησυχία των Σουηδών.

"Οι Σουηδοί θυμούνται πολύ καλά τη δική μας οικονομική κρίση, τη δεκαετία του '90. Πολλές χώρες της ευρωζώνης βρίσκονται σε επισφαλή, δύσκολη θέση (...) η εμπιστοσύνη στο ευρώ πέφτει", πρόσθεσε.

Αυτοί που διαφωνούν με το ευρώ είναι κυρίως οι νέοι ηλικίας 18-24 ετών, έχουν χαμηλό εισόδημα και δεν έχουν κάνει ιδιαίτερες σπουδές. Υπέρ του ευρώ τάσσονται τα άτομα άνω των 50 ετών, με πανεπιστημιακές σπουδές και υψηλά εισοδήματα.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε στο διάστημα 31 Μαρτίου-7 Απριλίου σε δείγμα 1.004 ατόμων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γαλλικό Πρακτορείο

Ουγγαρία: στροφή επί δεξιά μετά το ΔΝΤ

Μεγάλη άνοδος της Δεξιάς και της άκρας Δεξιάς αναμένεται στις εκλογές που διεξάγονται αύριο στην Ουγγαρία, την πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) που κατέφυγε στη μέγκενη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Οπως όλα δείχνουν η διαχείριση της κρίσης από την πλευρά της κεντροαριστερής κυβέρνησης οδηγεί τη συντριπτική πλειοψηφία του εκλογικού σώματος των Ούγγρων στο άλλο άκρο, με την κεντροδεξιά παράταξη της χώραςτο χριστιανοδημο- κρατικό, εθνικιστικό κόμμα «Φίντες» (Fidesz)- να συγκεντρώνει ως και το 50% των ψήφων στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, τη στιγμή που οι απερχόμενοι Σοσιαλιστές κατακρημνίζονται καθώς εκτιμάται ότι αύριο δεν θα καταλάβουν ούτε το 20%.

Το αποτέλεσμα είναι στην ουσία προδιαγεγραμμένο και ο 46χρονος ηγέτης του «Φίντες» Βίκτορ Ορμπαν μπορεί από τώρα να θεωρεί εαυτόν πρωθυπουργό. Χάρη στο «ενισχυμένο» εκλογικό σύστημα, μάλιστα, ο κ. Ορμπαν δεν αποκλείεται να ελέγχει ακόμη και τα δύο τρίτα των εδρών στη νέα ουγγρική Βουλή- πράγμα που θα του επιτρέψει να αναθεωρήσει το Σύνταγμα της χώρας.

Οσο για το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Φέρεντς Γκιούρτσανι ο οποίος, πριν από λίγο καιρό, παραδέχθηκε ενώπιον βουλευτών του πως «λέγαμε ψέματα στον λαό νύχτα μέρα» - θα πληρώσει ακριβά το γεγονός ότι προσέδεσε τη χώρα στο άρμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου: ο δημοσιονομικός «ζουρλομανδύας» που εφάρμοσε το Ταμείο στην ουγγρική οικονομία είχε ως αποτέλεσμα την κατάργηση του 13ου μισθού, μεγάλες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες και στην απασχόληση, και την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης κατά τρία χρόνια, με συνέπεια μεγάλο μέρος της ουγγρικής μεσαίας τάξης να βυθιστεί στη φτώχεια.

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση, μόλις το 30% των Ούγγρων κρίνει πλέον ως θετικό γεγονός την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, ενώ μόνο το 15% δηλώνει ότι εμπιστεύεται ακόμη τους βουλευτές του.

Η Ουγγαρία, όπως και η Λετονία, εξασφάλισε «μεικτή δανειοδότηση» από το ΔΝΤ σε συνδυασμό με διμερή δανεισμό από χώρες της ΕΕ. Το ΔΝΤ ενέκρινε δάνειο 12,5 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 6,5 δισ. ευρώ έδωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και 1 δισ. ευρώ χορήγησε η Παγκόσμια Τράπεζα. Μετά την έγκριση του δανείου το ΔΝΤ παρακολουθεί ασφυκτικά την πορεία εκτέλεσης των προϋπολογισμών, την εξέλιξη των μεγεθών του πληθωρισμού και των συναλλαγματικών αποθεμάτων, ενώ η κεντρική τράπεζα της χώρας ανέλαβε τον πλήρη έλεγχο της διοίκησης των μεγάλων ουγγρικών τραπεζών.

Στα όρια της «πτώχευσης» βρίσκονται 700.000 νοικοκυριά

Η ελληνική οικονομία, παρά τις τεράστιες δυσκολίες και τις κερδοσκοπικές επιθέσεις που αντιμετωπίζει, δεν κινδυνεύει με χρεοκοπία, υποστηρίζουν οι οικονομικοί αναλυτές. Όμως κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι δεν θα καταρρεύσουν οικονομικά πολλές χιλιάδες νοικοκυριά, τα οποία η κρίση τα βρήκε να χρωστούν πολλά χρήματα στις τράπεζες και ήδη δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν τις δόσεις των δανείων τους.

Τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας του υπουργείου Οικονομίας για την κατάσταση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, μόνο έντονες ανησυχίες μπορούν να προκαλέσουν, καθώς δείχνουν ότι κοντά ένα εκατομμύριο ελληνικές οικογένειες δεν αποκλείουν καθόλου το ενδεχόμενο να κηρύξουν «στάση πληρωμών», αν δεν το έχουν κάνει ήδη. Χρέη σε τράπεζες, σύμφωνα με την έρευνα, έχουν το 61% των ελληνικών νοικοκυριών, δηλαδή πάνω από τρεις στις πέντε ελληνικές οικογένειες. Το ποσοστό αυτό σε απόλυτους αριθμούς μεταφράζεται σε περίπου 2.500.000 εκατομμύρια ελληνικά νοικοκυριά, τα οποία χρωστούν δάνεια ή πιστωτικές κάρτες.

Χρέη
Ο συνολικός δανεισμός των ελληνικών νοικοκυριών ανερχόταν τον περασμένο Φεβρουάριο σε περίπου 120 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 50% του ΑΕΠ. Από αυτά, περίπου τα 81 δισεκατομμύρια είναι στεγαστικά δάνεια και τα 36 δισεκατομμύρια καταναλωτικά και πιστωτικές κάρτες.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, το μέσο χρέος για καθένα από τα 2.500.000 νοικοκυριά, ανέρχεται σε 48.000 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε εισοδήματα σχεδόν τριών ετών για ένα μέσο δημόσιο υπάλληλο. Βέβαια, τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δείχνουν ότι η Ελλάδα υπολείπεται σημαντικά των μέσων όρων της Ευρωζώνης, αλλά αντίστοιχα χαμηλότερα είναι και τα διαθέσιμα εισοδήματα προς κατανάλωση.

Από στοιχεία της Alpha Bank προκύπτει ότι η δανειακή επιβάρυνση των νοικοκυριών στην Ευρωζώνη ανέρχεται στο 64,2% του ΑΕΠ, είναι δηλαδή περίπου 15 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από την ελληνική επίδοση, ενώ χώρες με μεγάλα οικονομικά προβλήματα, όπως η Βρετανία, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν ήδη ξεπεράσει κατά πολύ το μέσο όρο της ζώνης του ευρώ.

Ωστόσο, εμφανή είναι τα αποτελέσματα της κρίσης στον δανεισμό των νοικοκυριών. Το Φεβρουάριο η ετήσια αύξηση της δανειακής επιβάρυνσής τους έχει περιοριστεί μόλις στο 2,8%, ενώ τον Δεκέμβριο του 2008 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 12,8%. Στα στεγαστικά δάνεια ο ρυθμός αύξησης περιορίστηκε αντίστοιχα από 11,5% σε 3,6% και στα καταναλωτικά από 16% σε 1,1%.

Η έρευνα του υπουργείου Οικονομίας ήταν πανελλαδική και πραγματοποιήθηκε από την ΚΑΠΑ research την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, δηλαδή πριν γίνει αισθητή η απώλεια εισοδημάτων από τους δημοσίους υπαλλήλους, που σημαίνει ότι τα πράγματα σήμερα μάλλον είναι πολύ χειρότερα και θα επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο τους επόμενους μήνες. Πάνω από 700.000 ελληνικά νοικοκυριά (το 17,4% του συνόλου) ζουν πλέον οριακά, αφού καθυστερούν σημαντικά την εξόφληση οφειλών για την κάλυψη καθημερινών αναγκών, όπως είναι τα ενοίκια και οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ (φως, νερό, τηλέφωνο). Από τα ευρήματα της έρευνας, προκύπτει ότι:

Από τα 2.500.000 νοικοκυριά με χρέη στις τράπεζες, τα 70.000 έχουν σταματήσει πλέον να πληρώνουν τις δόσεις τους.

Πάνω από 700.000 πληρώνουν με καθυστέρηση τις οφειλές τους. Από αυτούς, οι 440.000 πληρώνουν με καθυστέρηση ενός μήνα, οι 250.000 με καθυστέρηση από ένα έως έξι μήνες και οι 20.000 με καθυστέρηση πάνω από έξι μήνες.

Πάνω από 600.000 νοικοκυριά, δηλαδή σχεδόν μία στις τέσσερις οικογένειες που έχουν χρέη, φοβούνται ότι με τα σημερινά ή τα προσδοκώμενα εισοδήματα δεν θα είναι σε θέση στο μέλλον να εξοφλήσουν τα χρέη τους, δηλαδή βάζουν υποψηφιότητα για μία θέση στην περιοχή του «κόκκινου».

Επίσης, το 1/3 αυτών των νοικοκυριών, δηλαδή 820.000 οικογένειες με χρέη, δηλώνουν ότι αφού πληρώσουν τη μηνιαία δόση τους, δυσκολεύονται με το εναπομείναν εισόδημα να τα βγάλουν πέρα τον υπόλοιπο μήνα.

Υπερχρεωμένα σε βαθμό άκρως επικίνδυνο βρίσκονται περίπου 390.000 νοικοκυριά, τα οποία δηλώνουν ότι οι μηνιαίες δόσεις των δανείων τους ξεπερνούν το 60% του μηνιαίου εισοδήματός τους. Επίσης, υπερχρεωμένα μπορούν να θεωρηθούν και άλλες 450.000 νοικοκυριά, των οποίων οι μηνιαίες δόσεις κυμαίνονται από 41%-60% του εισοδήματός τους. Δηλαδή, συνολικά γύρω στα 840.000 νοικοκυριά, το 1/3 των νοικοκυριών με χρέη και το 1/5 του συνόλου των ελληνικών νοικοκυριών, κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν άμεσα τεράστια προβλήματα εξυπηρέτησης των δανείων τους, ιδιαίτερα μετά τις δραστικές περικοπές των εισοδημάτων και κινδυνεύουν με απώλεια περιουσιακών στοιχείων.

Δόσεις
Σε πιο λογικά πλαίσιο κινούνται περίπου 1.500.000 νοικοκυριά, το 62% του συνόλου των νοικοκυριών με χρέη, που δηλώνουν ότι η δόση των δανείων τους δεν ξεπερνά το 40% των μηνιαίων εισοδημάτων τους. Χαρακτηριστικό της αλόγιστης πολιτικής που ακολούθησαν πολλές ελληνικές οικογένειες τα προηγούμενα χρόνια είναι και το γεγονός ότι το 11,8% των νοικοκυριών με χρέη, γύρω στα 300.000 νοικοκυριά, δηλώνουν ότι τα χρέη τους ξεπερνούν της αξία της συνολικής περιουσίας τους.

Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της έρευνας, το 20,5% των ερωτηθέντων απάντησε ότι τα χρέη δημιουργούν ακόμη και προβλήματα υγείας, ενώ έξι στους δέκα δηλώνουν ότι προκαλούν άγχος, νευρικότητα και ανασφάλεια και τρεις στους δέκα διατάραξη των οικογενειακών και φιλικών σχέσεων. Τι ήταν, όμως, αυτό που τους οδήγησε σε ένα δανειακό άνοιγμα που είναι πολύ δύσκολο ή σχεδόν αδύνατο πλέον να κλείσει;

Οι εσφαλμένες εκτιμήσεις για τις δυνατότητες δανεισμού, απάντησε το 69% των ερωτηθέντων.

Οι επιθετικές πρακτικές των τραπεζών τα προηγούμενα χρόνια και τα υψηλά επιτόκια, δήλωσε το 60,2%. Περίπου οι μισοί καταναλωτές ζητούν να ενημερώνονται οι καταναλωτές για το πώς πρέπει να χρησιμοποιούμε τον δανεισμό από τα μικρά τους χρόνια, μέσω της εκπαίδευσης, ενώ γύρω στο 40% απαιτεί να τεθούν κριτήρια από τις τράπεζες για το ποιους πρέπει να δανείζουν.

Πάνω από το 31% των καταναλωτών δανείζονται μάλλον με εύκολο τρόπο, για την αγορά καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών.

Πάνω από ένας στους πέντε ερωτηθέντες (το 21,3%, 530.000 νοικοκυριά) δήλωσε ότι δανείστηκε για να καλύψει έκτακτες ανάγκες, όπως λόγους υγείας, απώλεια εργασίας.

Επιπλέον, το 3,8% (95.000 νοικοκυριά) προσέφυγε στον δανεισμό για να πληρώσει τα φροντιστήρια των παιδιών, ενώ το 13,9% (350.000 νοικοκυριά) δανείζεται γιατί το μηνιαίο εισόδημα δεν επαρκεί για την κάλυψη των βασικών αναγκών. Από την έρευνα προέκυψε, επίσης, ότι το 2,5% των δανειοληπτών (πάνω από 60.000 νοικοκυριά) δανείστηκε απλώς για να πάει διακοπές, να κάνει ταξίδια ή για λόγους αναψυχής.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=26969146

Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Κινητήριος δύναμη της οικονομίας η γυναίκα

Την κυρίαρχη θέση της γυναίκας στην παγκόσμια οικονομία αναδεικνύει πρόσφατη έρευνα της Focus Bari που παρουσιάστηκε στο 2ο ετήσιο Women in Business Forum (WIB), του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, με θέμα: «Η Ανερχόμενη Γυναικεία Οικονομία». Τρεις στις πέντε Ελληνίδες σήμερα εργάζονται ενώ, στο σύνολό τους, οι γυναίκες αποφασίζουν για το 54% των συνολικών εξόδων του νοικοκυριού. Οι Ελληνίδες πιστεύουν ότι αξίζει να πληρώσουν όσο χρειαστεί για να έχουν το καλύτερο δυνατό σε υγεία, φαγητό, παπούτσια, σπίτι, παιδικά ρούχα, «λευκές» οικιακές ηλεκτρικές συσκευές και προσπαθούν να ξοδέψουν όσο λιγότερο γίνεται σε κινητή τηλεφωνία, παιχνίδια, όργανα γυμναστικής, κινητά τηλέφωνα και υπηρεσίες καθαρισμού σπιτιού. Σύμφωνα με την πρόεδρο του WIB, κ. Γεωργία Καρτσάνη, σήμερα οι γυναίκες αποτελούν κυρίαρχη δύναμη στην παγκόσμια οικονομία και είναι αυτές που διαμορφώνουν τις τάσεις στα καταναλωτικά είδη και επιταχύνουν την κοινωνική αλλαγή παγκοσμίως.

Αντίστοιχη διεθνής έρευνα υπογραμμίζει την σημασία των γυναικών σήμερα στην παγκόσμια αγορά, καθώς ξοδεύουν 12 τρισ. δολάρια σε προσωπική κατανάλωση και αναμένεται να συνεισφέρουν επιπλέον 5 τρισ. δολάρια σε κέρδη στα επόμενα πέντε χρόνια. Οι γυναίκες ξοδεύουν πάνω από 70% των χρημάτων που καταναλώνονται παγκοσμίως, καθορίζουν με αυξανόμενο ρυθμό την επιχειρηματικότητα και θα δημιουργήσουν το 70% της παγκόσμιας ανάπτυξης του εισοδήματος των νοικοκυριών. Επιπλέον, οι μισοί φοιτητές στα πανεπιστήμια όλου του κόσμου είναι γυναίκες, ενώ το 57% των αποφοίτων στις ΗΠΑ και το 51% στην Ελλάδα σήμερα είναι επίσης γυναίκες.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_2_10/04/2010_396993

Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Ρεκόρ επισκεψιμότητας σημείωσε το Μάρτιο το in.gr

Το in.gr βρέθηκε το Μάρτιο μια ανάσα πριν από τους 3 εκατομμύρια μοναδικούς επισκέπτες, πετυχαίνοντας ένα ακόμα ρεκόρ επισκεψιμότητας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Nielsen Net Ratings.

Με 2.946.680 μοναδικούς επισκέπτες, 12% περισσότερους από το Φεβρουάριο, και 74 εκατομμύρια σελιδοπροβολές, το in.gr αποτελεί τη δημοφιλέστερη ελληνική πύλη ενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Το in.gr βρίσκεται δίπλα στον αναγνώστη 24 ώρες το 24ωρο με άμεση ενημέρωση για όλα τα γεγονότα, χρηστικές πληροφορίες και στήλες ψυχαγωγία σε ότι αφορά τον αθλητισμό, τη θάλασσα, τη διασκέδαση, την υγεία, το παιδί, το αυτοκίνητο και σε μια σειρά από άλλες ενδιαφέρουσες θεματικές ενότητες.

Newsroom ΔΟΛ

Κυριακή 4 Απριλίου 2010

Μπήκε «πωλητήριο» σε 406 ξενοδοχεία στο πεντάμηνο

Υψους 2,44 δισ. – Σε 80 περιοχές

Πωλητήριο έχουν βάλει 406 ξενοδοχεία σε 80 περιοχές της χώρας τους τελευταίους πέντε μήνες εξαιτίας, κυρίως, των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης.

Η «Κ» δημοσιεύει σήμερα τη λίστα των προς πώληση ξενοδοχείων ανά περιοχή με συνολικό επιδιωκόμενο τίμημα 2,44 δισ. ευρώ, σύμφωνα με εξακριβωμένα στοιχεία από διαδικτυακούς τόπους μεσιτικών γραφείων.

Πάντως, εκπρόσωποι ξενοδοχειακών φορέων εκτιμούν πως πωλείται υπερδιπλάσιος από τον παραπάνω αριθμός ξενοδοχείων, ανεβάζοντας το τίμημα των προς πώληση μονάδων κοντά στα 5 δισ. ευρώ. Στα Ιόνια νησιά πωλούνται 81 ξενοδοχεία έναντι 426,3 εκατ. ευρώ, στα Δωδεκάνησα 66 ξενοδοχεία έναντι 593,5 εκατ. ευρώ, στις Κυκλάδες 50 ξενοδοχεία έναντι 189,3 εκατ. ευρώ, στην Κρήτη 44 ξενοδοχεία έναντι 216,5 εκατ. ευρώ, στην Αττική 41 μονάδες έναντι 608,8 εκατ. ευρώ, στη Χαλκιδική 34 ξενοδοχεία έναντι 134 εκατ. ευρώ κ. α.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_1_03/04/2010_396415

«Τσουνάμι» πωλήσεων ξενοδοχειακών μονάδων έχει χτυπήσει όλη τη χώρα ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης και της αβεβαιότητας που δημιουργεί για το μέλλον του κλάδου, ο οποίος, ως γνωστόν, έχει άλυτα διαρθρωτικά προβλήματα. Σύμφωνα με διασταυρωμένα στοιχεία, μέσω διαδικτυακών τόπων μεγάλων και μικρομεσαίων μεσιτικών γραφείων, τους τελευταίους πέντε μήνες έχουν καταγραφεί τετρακόσιες έξι (406) αγγελίες πώλησης ξενοδοχείων σε δημοφιλείς ή μη προορισμούς. Τα ξενοδοχεία είναι κυρίως μικρομεσαία, αλλά δεν λείπουν και μεγάλες μονάδες που έχουν βάλει πωλητήριο, ιδιαίτερα στην Αττική αλλά και στους κατ’ εξοχήν τουριστικούς προορισμούς της χώρας, όπως η Ρόδος, η Κέρκυρα η Χαλκιδική, η Κρήτη και η Κως. Τα τετρακόσια έξι (406) ξενοδοχεία διατίθενται προς πώληση έναντι επιδιωκόμενου συνολικού τιμήματος 2,44 δισ. ευρώ. Εκπρόσωποι ξενοδοχειακών φορέων εκτιμούν, πάντως, ότι στην πραγματικότητα πωλείται υπερδιπλάσιος από τον παραπάνω αριθμός ξενοδοχείων, χωρίς να έχει αναρτηθεί στο Διαδίκτυο η σχετική αγγελία. Η εκτίμηση αυτή ανεβάζει το τίμημα των προς πώληση μονάδων κοντά στα 5 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, αρκετά από τα ξενοδοχεία που δεν έχει γίνει γνωστό μέχρι σήμερα ότι «βγαίνουν στο σφυρί» είναι, συνήθως, μεγάλα, γνωστά και υψηλών κατηγοριών. Προς το παρόν, πάντως, οι αγοραπωλησίες είναι ελάχιστες, ίσως επειδή και οι τιμές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Ας σημειωθεί ότι από τα τετρακόσια έξι (406) ξενοδοχεία της λίστας που δημοσιεύει σήμερα η «Κ», τα 81 βρίσκονται στα Ιόνια Νησιά (και πωλούνται έναντι 426,3 εκατ. ευρώ) και συγκεκριμένα 49 στην Κέρκυρα, 15 στη Ζάκυνθο, 12 στη Κεφαλονιά και 5 στη Λευκάδα.

Στα 66 ανέρχεται ο αριθμός των προς πώληση ξενοδοχείων στα Δωδεκάνησα έναντι 593,5 εκατ. ευρώ, με τα 48 από αυτά να πωλούνται στη Ρόδο και τα υπόλοιπα στην Κω, στην Πάτμο, στην Κάρπαθο, στη Σύμη και στο Καστελλόριζο.

Στα 50 ανέρχεται ο αριθμός των προς πώληση ξενοδοχείων στις Κυκλάδες έναντι 189,3 εκατ. ευρώ. Από αυτά, 15 πωλούνται στη Σαντορίνη, 10 στη Μύκονο, 11 στην Πάρο και τα υπόλοιπα στη Νάξο, στην Ιο, στη Σύρο, στην Ανδρο, στη Μήλο και στην Αμοργό.

Επίσης, στη λίστα συμπεριλαμβάνονται 44 προς πώληση ξενοδοχεία στην Κρήτη έναντι 216,5 εκατ. ευρώ. Από αυτά, 16 μονάδες πωλούνται στο Ηράκλειο, 14 στα Χανιά, 12 στο Λασίθι και 2 στο Ρέθυμνο.

Στον νομό Αττικής πωλούνται 41 μονάδες (έναντι 608,8 εκατομμυρίων ευρώ) εκ των οποίων 11 στο κέντρο της Αθήνας, 5 στην Αίγινα, 4 στις Σπέτσες, 3 στον Πειραιά, 3 στη Βουλιαγμένη, από 2 στη Βάρκιζα, στη Γλυφάδα, στη Σαλαμίνα και στο Μοσχάτο και από μία στα Λεγρενά στη Καλλιθέα, στον Αγιο Στέφανο, στο Μαρκόπουλο, στην Ανοιξη, στην Ελευσίνα και στα Κύθηρα.

Τέλος, στη Χαλκιδική πωλούνται 34 ξενοδοχειακές μονάδες έναντι 134 εκατ. ευρώ, στη Μαγνησία 12 μονάδες έναντι 26,5 εκατ. ευρώ, στην Εύβοια 11 μονάδες έναντι 56,7 εκατ. ευρώ, στη Θεσσαλονίκη 7 μονάδες έναντι 46,2 εκατ. ευρώ κ. ά.

Από τα συγκεντρωτικά στοιχεία της λίστας προκύπτει ότι ξενοδοχειακές μονάδες πωλούνται, συνολικά, σε περίπου 80 περιοχές και προορισμούς της χώρας.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_100016_03/04/2010_396389

Σάββατο 3 Απριλίου 2010

Πρώτοι οι Ελληνες στο κόψιμο του τσιγάρου

Απίστευτο αλλά αληθινό! «Πρωτιά» έχουν στο κόψιμο του τσιγάρου οι Ελληνες! Αν και βαρύτεροι καπνιστές, καταφέρνουν να κόψουν το κάπνισμα σε μεγαλύτερο ποσοστό από τους άλλους Ευρωπαίους. Πρόσφατη μελέτη που έγινε σε ευρωπαϊκά εξειδικευμένα κέντρα σε σύνολο 567 καπνιστών με συμμετοχή 10 ειδικών τμημάτων από την Ελλάδα, φάνηκε ότι παρ' ότι οι Ελληνες καπνιστές κάπνιζαν περισσότερο και περισσότερα χρόνια και παρ' ότι ήταν περισσότερο εξαρτημένοι, κατάφεραν σε μεγαλύτερο ποσοστό να κόψουν το κάπνισμα σε σύγκριση με καπνιστές των άλλων χωρών.

Τα αποτελέσματα της μελέτης ανακοινώθηκαν και σε πρόσφατο συνέδριο στις ΗΠΑ, ενώ όπως επισημαίνει η πνευμονολόγος Χρ. Γκράτζιου, αναπλ. καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, τα ποσοστά της καλής αποτελεσματικότητας των προγραμμάτων διακοπής που εφαρμόζονται στην Ελλάδα επιβεβαιώνει και η μακρόχρονη κλινική εμπειρία της λειτουργίας του Ειδικού Ιατρείου Διακοπής Καπνίσματος στη Μονάδα Νοσημάτων Θώρακος του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο, το οποίο διευθύνει.

Μία πρόσφατη ανάλυση του Ειδικού Κέντρου βασισμένη σε 5.000 Ελληνες καπνιστές που προσήλθαν στο πρόγραμμα, έδειξε ότι οι Ελληνες καπνιστές που ζήτησαν βοήθεια ήταν ηλικίας γύρω στα 42 χρόνια (αν και τα τελευταία έτη έρχονται και νεότερα άτομα), κάπνιζαν 2-3 πακέτα την ημέρα (πολλοί και πάνω από 30 έτη), με βαριά εξάρτηση (σύμφωνα με ειδική κλίμακα που εκτιμά την εξάρτηση στη νικοτίνη) περισσότερο από άλλους Ευρωπαίους καπνιστές, με βαριές καπνίστριες και τις γυναίκες. Παρά τη μεγάλη και βαριά καπνιστική συνήθεια, τα ποσοστά επιτυχίας είναι μεγάλα και κυμαίνονται από 65% έως 80% των καπνιστών που καταφέρνουν να κόψουν το κάπνισμα κατά τη διάρκεια των 3 πρώτων μηνών (οι περισσότεροι σε 15 μέρες), δηλαδή 8 στα 10 άτομα καταφέρνουν να κόψουν το κάπνισμα μέσα στον πρώτο μήνα της προσπάθειάς τους.

Το ποσοστό της επιτυχίας έφτασε το 70,4% σε άτομα που έλαβαν φαρμακευτική αγωγή με βαρενικλίνη και το 86% σε όσους συμπλήρωσαν τον σωστό χρόνο θεραπείας και παρακολούθησης (12 εβδομάδες).

Το αν θα πετύχει κάποιος να κόψει το κάπνισμα, φαίνεται ότι δεν έχει σχέση με την ηλικία του ή τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζει αλλά ούτε και με την εξάρτησή του στη νικοτίνη, τονίζει η κ. Γκράτζιου, αλλά με την εξατομικευμένη προσέγγιση που μπορεί να γίνει σε ένα ειδικό τμήμα. Η επιτυχία του εξαρτάται από το πόσο θα ακολουθήσει τη θεραπεία και ποια ειδική αγωγή, που επιλέγεται από τον ειδικό ιατρό ανά περίπτωση (κάτι πολύ σημαντικό για την ατομική πορεία της επιτυχίας), όπως επίσης και από τη συμμόρφωσή του στο συνολικό πρόγραμμα υποστήριξης.

Η συμβουλευτική ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη είναι σημαντικές παράμετροι επιτυχίας. Επίσης σημαντικό στοιχείο είναι μέσα από ένα πρόγραμμα που εφαρμόζεται από εκπαιδευμένη ομάδα επιστημόνων να δίνονται και κατάλληλες οδηγίες ώστε να προλάβουν να μην ξαναρχίσουν το κάπνισμα (κάτι που συμβαίνει συχνά αν δεν υπάρχει η κατάλληλη θεραπεία και ειδική υποστήριξη). Σύμφωνα με την εμπειρία του κέντρου, ανάλογα με τη διάρκεια της θεραπευτικής αγωγής και τη συμμόρφωση σε ένα τρίμηνο πρόγραμμα, μεγάλο ποσοστό παραμένουν πλέον μη καπνιστές (από 60-90%), με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα με τη βαρενικλίνη, ακόμη και ένα έτος μετά. Η παρακολούθηση των καπνιστών γίνεται πλέον και για περισσότερα χρόνια (έως 5 έτη ).

Η κ. Γκράτζιου προσθέτει πως η ύπαρξη ενός προβλήματος υγείας δεν αποτελεί πλέον αναστολή για την εφαρμογή ενός θεραπευτικού προγράμματος, δεδομένου ότι τα προγράμματα θεραπείας, ειδικά με τα νεότερα φάρμακα, μπορούν να ακολουθήσουν και καπνιστές με κάποιο χρόνιο νόσημα, όπως καρδιολογικά ή αγγειακά προβλήματα, αναπνευστικά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη ή ακόμη και κάποιο ψυχιατρικό πρόβλημα. Η εμπειρία δείχνει ότι, παρ' όλες τις επιπλέον δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζουν αυτοί οι καπνιστές, μπορούν με την κατάλληλη θεραπεία να καταφέρουν να κόψουν το τσιγάρο πιο εύκολα, έχοντας βέβαια αναμφισβήτητο κέρδος υγείας. Ιδιαίτερη σημασία παίζει επίσης και σε αυτές τις ομάδες των καπνιστών η σωστή συμμόρφωση σε ένα πρόγραμμα (ιδίως τους 3 πρώτους μήνες), καθώς φαίνεται ότι οι καπνιστές που ακολουθούν μια πιο εντατική θεραπεία και παρακολούθηση τα καταφέρνουν καλύτερα.

*Περισσότερα για το πρόγραμμα διακοπής του Ειδικού Κέντρου στο site www.life-nosmoking.gr


http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=148033

Παρασκευή 2 Απριλίου 2010

Στο 49,7% του ΑΕΠ η δανειακή επιβάρυνση των νοικοκυριών

Η συνολική δανειακή επιβάρυνση των επιχειρήσεων ανήλθε το Φεβρουάριο του 2010 στο 56,2% του ΑΕΠ, έναντι του υψηλότερου μέσου όρου της δανειακής επιβάρυνσης στην ευρωζώνη που ανήλθε στο 73%, όπως αναφέρεται στο τελευταίο εβδομαδιαίο δελτίο της Alpha Bank.

Αντίστοιχα, η δανειακή επιβάρυνση των νοικοκυριών ανήλθε το Φεβρουάριο του 2010 στο 49,7% του ΑΕΠ, έναντι 64,2% στη ευρωζώνη.

Επίσης, για ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα για την Ισπανία, την Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, ο βαθμός χρέωσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων είναι πολύ υψηλότερος από το μέσο όρο της ζώνης του ευρώ.

Όπως εκτιμούν οι αναλυτές της Alpha Bank, για το 2010, ως σύνολο, η πιστωτική επέκταση των τραπεζών θα εξαρτηθεί, σε μεγάλο βαθμό, από την αποκατάσταση της πιστοληπτικής ευρυθμίας του δημόσιου τομέα της χώρας, που θα δώσει τη δυνατότητα και στις τράπεζες να αναπτύξουν απρόσκοπτα τα χρηματοδοτικά τους προγράμματα.

πηγή

Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Η φορολόγηση της εργασίας αυξάνεται συνεχώς επί 10 χρόνια

Τα νέα βάρη για τους εργαζόμενους, που προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή, έρχονται να προστεθούν στη συνεχώς αυξανόμενη φορολογική επιβάρυνση της εργασίας την τελευταία 10ετία, καθώς η συμμετοχή της στα συνολικά φορολογικά έσοδα αυξήθηκε κατά 5,9 εκατοστιαίες μονάδες.

Η αύξηση των φορολογικών βαρών για τους εργαζομένους που κλείνουν τις τρύπες και πληρώνουν τα σπασμένα της φοροδιαφυγής, της φοροκλοπής και της διάλυσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, αποδεικνύεται με αδιαμφισβήτητα στοιχεία και αριθμούς που παρατίθενται στην έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος:

* Η συμμετοχή της φορολόγησης της εργασίας στο σύνολο των φορολογικών εσόδων στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 5,9 εκατοστιαίες μονάδες από το έτος 2000, ενώ στη ζώνη του ευρώ μειώθηκε κατά 1,5 εκατοστιαία μονάδα και στη Ε.Ε. των 27 κατά 1,4 εκατοστιαία μονάδα.

Η υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση της εργασίας αντανακλάται και στην αύξηση του μέσου πραγματικού φορολογικού συντελεστή κατά 1 εκατοστιαία μονάδα από το 2000, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στο 35,5% το 2007, παρά τη μείωση των ανώτατων φορολογικών συντελεστών στη φορολογία εισοδήματος από 45% το 2000 σε 40% το 2007. Αντίθετα, στη ζώνη του ευρώ η φορολογική επιβάρυνση της εργασίας μειώθηκε κατά 0,3 εκατοστιαία μονάδα φθάνοντας στο 34,3% και στην Ε.Ε. των 27 μειώθηκε κατά 1,5 εκατ. μονάδα, φθάνοντας σε 34,4% το 2007.

* Τα συνολικά έσοδα της γενικής κυβέρνησης σε εθνικολογιστική βάση διαμορφώθηκαν στο 40,6% του ΑΕΠ το 2008, δηλαδή πολύ χαμηλότερα από το 44,6% του ΑΕΠ που αποτελεί τον μέσο όρο στη ζώνη του ευρώ και το 44,8% του ΑΕΠ στην Ε.Ε. των 27. Αντίστοιχη είναι η απόκλιση για όλη την περίοδο 1998-2008.

Η απόκλιση αυτή αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην εξέλιξη των φορολογικών εσόδων (άμεσων και έμμεσων φόρων), τα οποία ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια. Από 22,3% του ΑΕΠ το 1999 περιορίστηκαν στο 19,8% του ΑΕΠ το 2008, ενώ η απόκλισή τους από τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους έχει αυξηθεί σημαντικά μετά το 2003 και κυμαίνεται περίπου στις 5 εκατοστιαίες μονάδες.

12,1% οι έμμεσοι φόροι το 2008

* Οι έμμεσοι φόροι διαμορφώθηκαν στο 12,1% το ΑΕΠ το 2008, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στη ζώνη του ευρώ ήταν 12,9% του ΑΕΠ και στην Ε.Ε.-27 ήταν 13%.

Παρά την αύξηση του ΦΠΑ το 2005 καθώς και άλλων έμμεσων φόρων, οι έμμεσοι φόροι εξακολουθούν να αποδίδουν πολύ χαμηλότερα έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ σε σχέση με τα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα «γεγονός που σχετίζεται και με την εκτεταμένη φοροδιαφυγή...»

* Η αδικία του φορολογικού συστήματος φαίνεται κυρίως από την απόδοση των άμεσων φόρων. Η Εκθεση της Τραπέζης Ελλάδος αναφέρει: «Οι άμεσοι φόροι ως ποσοστό του ΑΕΠ απέχουν πάρα πολύ από τα αντίστοιχα δεδομένα στην Ε.Ε. Το 2008 στην Ελλάδα τα έσοδα από άμεσους φόρους διαμορφώθηκαν στο 7,7% του ΑΕΠ, ενώ στη ζώνη του ευρώ ήταν στο 12,2%. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι στην Ελλάδα η απόδοση των έμμεσων φόρων είναι μεγαλύτερη από εκείνη των άμεσων φόρων. Η σχέση τους διαμορφώνεται στο 1,56 το 2008. Αντίθετα, στη ζώνη του ευρώ η σχέση είναι 1,1%. Το γεγονός καταδεικνύει τη μικρή απόδοση της άμεσης φορολογίας στην Ελλάδα».

* Η χαμηλή απόδοση των άμεσων φόρων οφείλεται στο ότι η φορολογία των φυσικών προσώπων αποδίδει πολύ λιγότερα έσοδα από ό,τι στην Ε.Ε. Το 2007 τα έσοδα από φυσικά πρόσωπα στην Ελλάδα ανήλθαν σε 4,7% του ΑΕΠ, έναντι 8,9% στην ευρωζώνη. Η αμετάβλητη εικόνα των εσόδων από τη φορολογία φυσικών προσώπων από το 2005 και έπειτα (παρά τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης) αποδίδεται κυρίως στην εκτεταμένη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή, κυρίως των αυτοαπασχολουμένων, παρά την ελαφρά μείωση των φορολογικών συντελεστών.

2,6% από νομικά πρόσωπα

* Η χαμηλή απόδοση των άμεσων φόρων οφείλεται και στα χαμηλά έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος νομικών προσώπων.

Το 2007 τα έσοδα ανήλθαν στο 2,6% του ΑΕΠ έναντι 2,9% στη ζώνη του ευρώ. Σ' αυτό συνέβαλε η δραστική μείωση των φορολογικών συντελεστών από 40% το 2000 σε 25% το 2008.

* Οι πραγματικές (πράγματι καταβαλλόμενες) ασφαλιστικές εισφορές ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ελλάδα υπολείπονται σημαντικά των μέσων ευρωπαϊκών επιπέδων, αν και η απόκλιση βαίνει μειούμενη τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια (λόγω των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και της αύξησης της απασχόλησης) με εξαίρεση την περίοδο 2004-2006.

Το 2008 διαμορφώθηκαν στο 12,3% του ΑΕΠ, όταν στη ζώνη του ευρώ ήταν 14,2% του ΑΕΠ, απόκλιση που αντανακλά την εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή, ειδικά όσον αφορά τους αυτοαπασχολούμενους.

Συμπερασματικά, στην Εκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος επισημαίνεται:

* «Το γεγονός ότι τα φορολογικά έσοδα στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλότερα από τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους υποδηλώνει την ανάγκη διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, ιδίως όσον αφορά τους άμεσους αλλά και τους έμμεσους φόρους».

http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=145742

Επικίνδυνοι όσο οι μεθυσμένοι όσοι οδηγούν με χαντς φρι

ΟΣΟΙ ΟΔΗΓΟΥΝ μιλώντας στο κινητό τους με συσκευή χαντς-φρι είναι εξίσου επικίνδυνοι με αυτούς που οδηγούν μεθυσμένοι, πιστεύουν επιστήμονες. Ερευνητές του αμερικανικού Πανεπιστημίου της Γιούτα διαπίστωσαν πως όταν κάποιος χρησιμοποιεί το κινητό του με χαντς-φρι ενώ οδηγεί, η προσοχή του στην οδήγηση μειώνεται όσο και αν οδηγούσε έχοντας πιει οινοπνευματώδη πάνω από το νόμιμο όριο. Χρειάζεται κατά ένα πέμπτο περισσότερο χρόνο για να πατήσει το φρένο σε περίπτωση ανάγκης και προσέχει λιγότερο την κίνηση γύρω του.

Οι ψυχολόγοι Τζέισον Ουότσον και Ντέιβιντ Στρέγιερ που διενήργησαν την έρευνα (δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Ρsychonomic Βulletin and Review») τονίζουν ότι τα ευρήματά τους είναι σημαντικά επειδή αποδεικνύουν πως η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων μπορεί να κάνει μόνο ένα πράγμα τη φορά. Αυτό ισχύει για το 97,5% των οδηγών, οι ερευνητές όμως ανακάλυψαν ότι 2,5% των 200 εθελοντών που χρησιμοποίησαν ως δείγμα για την έρευνά τους ήταν ικανοί να κάνουν δύο πράγματα ταυτοχρόνως.

Η προσομοίωση
Όταν κλήθηκαν να οδηγήσουν (σε μηχάνημα προσομοίωσης) έχοντας ταυτόχρονα μια συνομιλία στο κινητό με χαντς-φρι κατά την οποία έπρεπε να απομνημονεύσουν λέξεις και να λύσουν μαθηματικά προβλήματα, οι οδηγοί που αποτελούν αυτό το 2,5% δεν χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για να φρενάρουν, κρατούσαν τις σωστές αποστάσεις και έλυναν σωστά τα προβλήματα, ενώ η ικανότητά τους να απομνημονεύουν αυξήθηκε κατά 3%.

Πάντως ο δρ Ουότσον προειδοποίησε πως «ενώ όλοι μας θέλουμε ενδεχομένως να πιστεύουμε ότι είμαστε η εξαίρεση στον κανόνα, οι πιθανότητες να μην είμαστε είναι συντριπτικές».

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4567956&ct=2

δημοτικότητα Σαρκοζί

Κάτω από το 30% έχει πέσει το ποσοστό αποδοχής της πολιτικής του προέδρου Νικολά Σαρκοζί, για πρώτη φορά, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Sofres για λογαριασμό του Le Figaro.

Ειδικότερα, οι θετικές γνώμες για τον Νικολά Σαρκοζί είναι μόλις 28%, έναντι 31% τον περασμένο μήνα. Το 70% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι είναι δυσαρεστημένοι από τον πρόεδρο της χώρας, ποσοστό που αυξήθηκε κατά 5% - ήταν στο 65% τον περασμένο μήνα.

Πρόκειται για το χειρότερο ποσοστό αποδοχής που συγκεντρώνει ο Νικολά Σαρκοζί από τον Μάιο του 2007, όταν ανέλαβε στην προεδρία και ακολουθεί μία σειρά από δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι μειώνεται διαρκώς η δημοτικότητα του Γάλλου προέδρου.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει συζητήσεις στους κόλπους της κεντροδεξιάς παράταξης ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2012.

Ιδιαιτέρως ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η δημοσκόπηση διενεργήθηκε μετά τις αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο, στον απόηχο της σημαντικής ήττας που υπέστη η κεντροδεξιά στις περιφερειακές εκλογές.

«Οι Γάλλοι δεν δείχνουν ευτυχισμένοι με την πρώτη αντίδρασή του (στην εκλογική ήττα)», γράφει η συντηρητική Le Figaro, που παραδοσιακά θεωρείται υποστηρίκτρια του Σαρκοζί.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ Γαλλ. Πρακτορείο

Διοξίνες στο 8% των τροφίμων στην Ευρώπη

Παράνομα επίπεδα διοξινών εντοπίστηκαν στο 8% των δειγμάτων από τρόφιμα και ζωοτροφές μεταξύ 1999 και 2008, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασφάλειας Τροφίμων.

Προϊόντα από το συκώτι ζώων και ψαριών είχαν τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις διοξινών στα τρόφιμα, ενώ τα προϊόντα από λίπος ψαριού παρουσίασαν τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στις ζωοτροφές.

«Η μακροχρόνια συγκέντρωση σε υψηλά επίπεδα διοξινών έχει αποδειχθεί ότι έχει διάφορες επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Η συσσώρευσή τους στην τροφική αλυσίδα, ιδίως στο ζωικό λίπος, εξακολουθεί να προκαλεί κάποιες ανησυχίες».

Η έκθεση χρησιμοποίησε περισσότερα από 7.000 δείγματα που συνέλεξε σε 21 ευρωπαϊκές χώρες.

Όπως διευκρινίζεται πάντως, τα υψηλά ποσοστά παράνομων επιπέδων διοξινών ήταν, μερικώς, αποτέλεσμα «στοχευμένων δειγματοληψιών κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων επεισοδίων μολύνσεων».

Πηγή: Reuters