Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Αύξηση της φτώχειας «βλέπει» το 93,7% των Ελλήνων

Το 43,9% των Ελλήνων (ποσοστό 15,1% στην ΕΕ) δίνει συνεχώς αγώνα για να πληρώσει τους λογαριασμούς του νοικοκυριού του και το 93,7% (ποσοστό 74,7% στην ΕΕ) πιστεύει ότι η φτώχεια έχει παρουσιάσει αύξηση στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου για τον κοινωνικό αντίκτυπο της κρίσης στις χώρες-μέλη της ΕΕ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Οι Έλληνες εμφανίζονται να καταλαμβάνουν την πρώτη θέση μεταξύ των πολιτών στους "27" για το πόσο άσχημα θεωρούν ότι έχουν πληγεί από την κρίση. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το Μάιο στις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ.

Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, το 73,2% των Ρουμάνων και το 69,3% των Ελλήνων -πρόκειται για τα υψηλότερα ποσοστά στην ΕΕ με μέσο κοινοτικό όρο 28,4%- θεωρεί ότι τους επόμενους 12 μήνες θα υπάρξει επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης του νοικοκυριού του.

Εξάλλου, στην ερώτηση για το μέγεθος της φτώχειας στη χώρα τους, το 50,3% των Ελλήνων απαντά ότι η φτώχεια πλήττει το 30% του πληθυσμού (29,5% στην ΕΕ), τo 32,6% θεωρεί ότι η φτώχεια αφορά το 20% του πληθυσμού (31,1% στην ΕΕ), το 10,9% εκτιμά ότι φτωχοί είναι το 10% του πληθυσμού (22,6% στην ΕΕ), το 3,5% εκτιμά ότι 5% των Ελλήνων είναι φτωχοί (8,3% στην ΕΕ) και μόνο το 1,7% των συμπολιτών μας απαντά ότι η φτώχεια στην Ελλάδα είναι κάτω από 5% (3,7% στην ΕΕ).

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της κρίσης στις συντάξεις, από το ευρωβαρόμετρο προκύπτει ότι το 51% των Ελλήνων (πρώτοι στην ΕΕ με μέσο κοινοτικό όρο 27,1%) αναμένει ότι θα λάβει μειωμένη σύνταξη από την προσδοκόμενη, ενώ το 17% (20,3% στην ΕΕ) δηλώνει ότι θα υποχρεωθεί να συνταξιοδοτηθεί αργότερα από ό,τι είχε αρχικά σχεδιάσει.

Εξάλλου το 30,2% των Ρουμάνων, το 28,8% των Λετονών και το 28,3% των Ελλήνων (14,6% στην ΕΕ) δηλώνει ότι ανησυχεί έντονα για το ενδεχόμενο στα γηρατειά του το εισόδημά του να μην επαρκεί για να του εξασφαλίσει να ζει αξιοπρεπώς.

Ακόμη, το 28,8% των Ελλήνων (16,9% στην ΕΕ) δηλώνει ότι στη διάρκεια των 12 τελευταίων μηνών υπήρξε στιγμή κατά την οποία δεν είχε χρήματα να εξοφλήσει πάγιους λογαριασμούς, να αγοράσει τρόφιμα ή άλλα καταναλωτικά αγαθά. Παράλληλα, το 30,2% των Ελλήνων (17% στην ΕΕ) εκφράζει φόβους ότι τους επόμενους 12 μήνες υπάρχει κίνδυνος να μην είναι σε θέση να πληρώσει έγκαιρα το ενοίκιο του σπιτιού του ή κάποιο δάνειο.

Επίσης, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, το 34,9% των Ελλήνων (18% στην ΕΕ) εργαζομένων υποστηρίζει ότι τους επόμενους δώδεκα μήνες δεν είναι καθόλου σίγουρο πως θα διατηρήσει τη σημερινή θέση εργασίας του και το 73% (49% στην ΕΕ) πιστεύει ότι είναι «απίθανο ή μάλλον απίθανο» να βρει δουλειά σε περίπτωση που απολυθεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Γερμανία: Στο ναδίρ η δημοτικότητα της Μέρκελ

Η έρευνα που πραγματοποίησε η Infratest dimap για το τηλεοπτικό δίκτυο ARD καταδεικνύει ότι μόλις το 40% των Γερμανών είναι ευχαριστημένοι με τις επιδόσεις της Μέρκελ, ενώ το ποσοστό που εγκρίνει την κυβέρνηση συνασπισμού είναι ακόμα χαμηλότερο, στο 12%.

Στα χαμηλότερα επίπεδα από την άνοδό της στην καγκελαρία το 2005 έχει υποχωρήσει η δημοτικότητα της Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης.

Η έρευνα που πραγματοποίησε η Infratest dimap για το τηλεοπτικό δίκτυο ARD καταδεικνύει ότι μόλις το 40% των Γερμανών είναι ευχαριστημένοι με τις επιδόσεις της Μέρκελ, ενώ το ποσοστό που εγκρίνει την κυβέρνηση συνασπισμού είναι ακόμα χαμηλότερο, στο 12%.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση, του ινστιτούτου Forsa για το περιοδικό Στερν, το ένα πέμπτο των Γερμανών ζητεί την παραίτηση της καγκελαρίου και μόνον 8% εκτιμούν ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός, ο οποίος αντιμετωπίζει εσωτερικές συγκρούσεις, μπορεί να συνεχίσει έτσι.

Μπροστά τις οικονομικές δυσκολίες και τη διχόνοια που επικρατεί ανάμεσα στους φιλελεύθερους (FDP) και τους συντηρητικούς (CDU/CSU) στους κόλπους του συνασπισμού, το 35% των Γερμανών θέλουν η Μέρκελ να ανακαλέσει τους υπουργούς της στην τάξη και 6% να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής της, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση

Επίσης 20% θέλουν την παραίτηση της Μέρκελ, η οποία ήταν πριν από μερικούς μήνες η δημοφιλέστερη καγκελάριος της μεταπολεμικής Γερμανίας, και διεξαγωγή νέων εκλογών.

Εξάλλου 20% πιστεύουν ότι πρέπει να εγκαταλείψει τους φιλελεύθερους συμμάχους της και να συμμετάσχει με τους σοσιαλδημοκράτες (SPD) σε ένα «μεγάλο συνασπισμό», παρόμοιο με εκείνο που κυβέρνησε τη χώρα από το 2005 ως το 2009.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η βιταμίνη Β μειώνει τις πιθανότητες για καρκίνο του πνεύμονα

Μειωμένες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο των πνευμόνων έχουν όσοι διαθέτουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης Β στο αίμα τους, ακόμη και οι καπνιστές, σύμφωνα με μια νέα έρευνα Ευρωπαίων επιστημόνων.

Παρότι οι επιστήμονες διευκρίνισαν ότι δεν έχουν συγκεντρώσει ακόμη επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για την συσχέτιση του καρκίνου του πνεύμονα και της βιταμίνης Β, δήλωσαν ότι τα συμπεράσματά τους εξηγούν ως ένα βαθμό γιατί κάποιοι καπνιστές δεν εμφανίζουν καρκίνο του πνεύμονα, σε αντίθεση με άλλους νυν ή πρώην καπνιστές.

Στην έρευνα, η οποία διεξήχθη υπό την εποπτεία του δρος Πολ Μπρέναν της Διεθνούς Υπηρεσίας Ερευνών για τον Καρκίνο με έδρα στη Λιόν της Γαλλίας, υπήρξε και ελληνική συμμετοχή με τους επιστήμονες Δημήτρη Τριχόπουλο, Αντωνία Τριχοπούλου και Παναγιώτα Λάγιου.

Στη διάρκεια της έρευνας διαπιστώθηκε ότι τα υψηλά επίπεδα ιδίως της βιταμίνης Β6, αλλά και του αμινοξέος της μεθιονίνης (η οποία περιέχεται στις περισσότερες πρωτεΐνες) μειώνουν τουλάχιστον στο μισό τον κίνδυνο για καρκίνο (κατά μέσο όρο τον μειώνουν σε ποσοστό 60%, όταν συνυπάρχουν και οι δύο ευεργετικοί παράγοντες). Οι ουσίες αυτές περιέχονται, μεταξύ άλλων, στους ξηρούς καρπούς, στα λαχανικά, στα ψάρια και στο κρέας ή μπορούν να ληφθούν ως συμπλήρωμα της διατροφής με χάπια.

Στην 8ετή έρευνα συμμετείχαν σχεδόν 400.000 άτομα σε δέκα ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων καπνιστές, μη καπνιστές και πρώην καπνιστές. Ανεξάρτητα από το αν οι συμμετέχοντες κάπνιζαν ή όχι, διαπιστώθηκε ότι η αυξημένη παρουσία Β6 και μεθιονίνης στο αίμα προστατεύει τους πνεύμονες από την εμφάνιση καρκίνου. Πολλοί λιγότεροι άνθρωποι με υψηλά επίπεδα βιταμίνης Β και του αμινοξέος ανέπτυξαν αυτής της μορφής τον καρκίνο στη διάρκεια της πολυετούς έρευνας σε σχέση με όσους είχαν χαμηλά επίπεδα Β6 και του αμινοξέος.

Οι ερευνητές πάντως επεσήμαναν ότι ο καλύτερος τρόπος να μειωθεί ο κίνδυνος για τον καρκίνο του πνεύμονα είναι να κόψει κανείς το κάπνισμα. Επίσης ανέφεραν ότι είναι ακόμα πρόωρο να ειπωθεί με βεβαιότητα ότι η λήψη βιταμινών προσφέρει πρόσθετη προστασία. Όπως είπαν, τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης μπορεί απλώς να αντανακλούν ένα πιο υγιεινό στιλ ζωής και συνεπώς η μείωση του κινδύνου του καρκίνου μπορεί να μην οφείλεται τελικά στις ίδιες τις βιταμίνες ή πάντως όχι μόνο σε αυτές.

Πηγή: ΑΠΕ

«Εφυγαν» 15,7 δισ. από τις τράπεζες στο 4μηνο

Η έλλειψη ρευστότητας αποτελεί το υπ΄ αριθμόν ένα πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας αυτή την περίοδο, το οποίο και εντείνεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι οι κρουνοί χρηματοδότησης από τις τράπεζες έχουν ουσιαστικά κλείσει, ενώ οι καθημερινές συναλλαγές γίνονται σχεδόν αποκλειστικά με ρευστό.

Την κατάσταση αυτή επιτείνουν τόσο η μείωση των καταθέσεων -για τέταρτο συνεχή μήνα- αλλά και ο μεγάλος αριθμός ακάλυπτων επιταγών, παρά το γεγονός ότι οι συναλλαγές μέσω αυτών έχει σχεδόν εκμηδενιστεί.

«Φέσια»
Τα «φέσια» (ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές) στην αγορά για τους πρώτους πέντε μήνες του 2010 ανήλθαν στα 731 εκατ. ευρώ, σημαντικά χαμηλότερα από πέρυσι, κυρίως λόγω της «εξαφάνισης» των επιταγών από την αγορά. Να σημειωθεί ότι πέρυσι στο 5μηνο τα «φέσια» ήταν στα 1,402 δισ. ευρώ, κάμψη 48%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Τειρεσίας ΑΕ, το σύνολο των ακάλυπτων επιταγών ανήλθε για το πρώτο 5μηνο του 2010 στα 641,42 εκατ. ευρώ, έναντι 1,3 δισ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2009. Μόνο για τον Μάιο οι ακάλυπτες επιταγές ανήλθαν στα 136,5 εκατ. ευρώ, ποσό που ήταν κατά 59,26% μικρότερο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009, που ήταν 335,2 εκατ. ευρώ, ενώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, δηλαδή τον Απρίλιο του 2010 εμφανίζεται μειωμένες σε ποσοστό 1,63%.

Σφραγίστηκαν
Το σύνολο των τεμαχίων που σφραγίστηκαν ανήλθαν στο 5μηνο στα 68.340, ενώ σχεδόν σταθερό, σε σχέση με τον Απρίλιο, στα 15.917 ήταν και ο αριθμός των τεμαχίων. Οριακά μειωμένες ήταν οι απλήρωτες συναλλαγματικές τον Μάιο, σε σχέση με τον περασμένο Μάιου του 2009 σε ποσοστό 0,46% και διαμορφώθηκαν στα 18,3 εκατ. ευρώ, ενώ σε σχέση με τον Απρίλιο ήταν αυξημένος κατά 10,08%. Για 4ο συνεχή μήνα μειώθηκαν οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ. Συγκεκριμένα σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2009 έχουν «φύγει» 15,682 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10,56 δισ. ευρώ αφορούν τα νοικοκυριά.

Καταθέσεις
Το σύνολο των καταθέσεων στο τέλος του Απριλίου του 2010 ανήλθαν στα 222,12 δισ. ευρώ, έναντι 237,98 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2009. Πηγές της ΤτΕ αποδίδουν τη μείωση αυτή, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις στην ανάγκη που παρουσιάζεται σε πολλές από αυτές να καλύψουν τις ανάγκες τους, εξαιτίας της μείωσης της δραστηριότητας από τα ταμειακά τους διαθέσιμα, τα οποία και αποσύρουν.

Αναφορικά με τα νοικοκυριά που στο τέλος του Απριλίου είχαν καταθέσεις ύψους 186 δισ. από 196 δισ. στο τέλος του 2009, η πτώση οφείλεται στο γεγονός ότι υπήρξε όλο αυτό το διάστημα έντονη φημολογία γύρω από την ασφάλεια των καταθέσεων, κάτι που επηρέασε κάποιους και απέσυραν μέρος των καταθέσεων.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=36459157

Οι πολίτες δυσπιστούν για όλους και για όλα

ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ

«Θα μας πάρουν όλους με τις πέτρες»: την «απειλή» πρωτολανσάρισε πέρσι ως υποψήφιος πρωθυπουργός ο Γιώργος Παπανδρέου. Την ίδια εποχή βρισκόταν σε εξέλιξη και στην Ελλάδα ο τελευταίος γύρος της Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Ερευνας. Αν γνώριζε τα ευρήματα, ίσως φέτος να μη μιλούσε για πέτρες αλλά για ...ολόκληρο νταμάρι.

Τέτοια είναι η απαξίωση της πολιτικής, η έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς, στο Κοινοβούλιο και τους νόμους αλλά και η παγιωμένη πλέον κοινωνική δυσπιστία που καταγράφεται. Και μάλιστα με δεδομένο ότι οι απαντήσεις δόθηκαν μέσα στο 2009 πριν καν ανακοινωθούν και εφαρμοστούν τα επώδυνα οικονομικά μέτρα του πακέτου στήριξης. Ενα ακόμα κεντρικό εύρημα είναι η επίταση του αισθήματος ανασφάλειας. Σ' αυτό το τρίπτυχο -απαξίωση, ανασφάλεια, δυσπιστία- μεταξύ δύο στερητικών και ενός αρνητικού τοποθετούνται οι στάσεις των Ελλήνων στην τελευταία έρευνα που παρουσίασε χθες το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), οι οποίες συγκρίνονται με τις αντίστοιχες σε 27 ακόμη ευρωπαϊκές χώρες. Η έρευνα επαναλαμβάνεται κατά διαστήματα και η Ελλάδα συμμετείχε στις περιόδους 2002-3 και 2004-5 παίρνοντας απουσία το 2006-7. Αυτή η πορεία στο χρόνο αποτυπώνει τις στάσεις που τείνουν να παγιωθούν στο κοινωνικό σώμα, αλλά και τις μεταβολές τους. Σε ό,τι μας αφορά όμως, οι αλλαγές είναι προς το χειρότερο. Ενδεικτικά σε διπλάσιο ποσοστό από παλαιότερα εμφανιζόμαστε σήμερα «απόλυτα δυσαρεστημένοι» από τον τρόπο λειτουργίας της δημοκρατίας με σημαντική απόκλιση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Η αμφισβήτηση μάλιστα των θεσμών στις πεποιθήσεις των Ελλήνων και η αποξένωση από την πολιτική που έχει σαφώς επιδεινωθεί σε σύγκριση με τις παλαιότερες ανάλογες έρευνες γίνεται ιδιαίτερα επώδυνη σήμερα, εποχή οικονομικής και όχι μόνο κρίσης, κατά την οποία αναζητούνται εναγωνίως λύσεις. Αγγίζει δε την κατάρρευση του συστήματος αφού -προ κρίσης- το ενδιαφέρον για την πολιτική ήταν λίγο για το 38,4% και καθόλου για το 30,8% του δείγματος. Ενα συγκριτικό στοιχείο προκύπτει από την κλίμακα που μετρά την εμπιστοσύνη στους πολιτικούς: ο μέσος όρος βρισκόταν το 2003 στο 3,4 (όπου το 0 σημαίνει καμιά εμπιστοσύνη και το 10 απόλυτη εμπιστοσύνη) και έπεσε το 2009 στο 2,4. Στην ίδια κλίμακα η εμπιστοσύνη στην Αστυνομία έπεσε από το «βάθρο» του 6,4 το 2003 στο βάραθρο του 4,9 το 2009, γεγονός που ίσως συσχετίζεται με τον Δεκέμβριο του 2008.

Η απόλυτη έλλειψη ενδιαφέροντος για την πολιτική εμφανίζεται ακόμη και στη σχέση των πολιτών με τα ΜΜΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και οι αναγνώστες των εφημερίδων που αποτελούν το 38,7% των ερωτηθέντων δηλώνουν σε ποσοστό 22,2% (σχεδόν ο ένας στους τέσσερις) ότι δεν διαβάζουν καθόλου πολιτικά θέματα. Ούτε όμως οι τηλεθεατές που αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα (πάνω από 96% του δείγματος) ανεξάρτητα του χρόνου τηλεθέασης ενδιαφέρονται για την πολιτική ειδησεογραφία.

Παρήγορο πάντως είναι ότι σε αντίθεση με την κρίση των θεσμών, αυτό που φαίνεται να ενισχύεται σταθερά στη συνείδηση των Ελλήνων είναι η εμπιστοσύνη στην επιστήμη για την επίλυση των μελλοντικών προβλημάτων.

«Αλλοφοβία» και κοινωνική δικαιοσύνη

Επιφυλακτικοί με τους συνανθρώπους τους σε βαθμό «αλλοφοβίας» εμφανίζονται σταθερά οι Ελληνες, τάση που έχει πλέον παγιωθεί και μάλιστα είναι σημαντικά πιο κοινωνικά δύσπιστοι σε σχέση με τους λοιπούς Ευρωπαίους. Σε μεγαλύτερο βαθμό από τους Ευρωπαίους πιστεύουν ότι θα πέσουν θύματα εκμετάλλευσης και πως θα αδικηθούν, ενώ χαμηλή είναι η πίστη τους στην ύπαρξη κοινωνικής αλληλεγγύης. «Φαίνεται πως η κοινωνική αποξένωση διευρύνεται και αντ' αυτού συμπληρώνεται με μια "θέαση" της κοινωνίας παρά συμμετοχή», παρατήρησε στη χθεσινή παρουσίαση η αν. διευθύντρια στο Ινστιτούτο Πολιτικής Κοινωνιολογίας του ΕΚΚΕ κ. Ιωάννα Τσίγκανου.

Την αριστερόστροφη αυτοτοποθέτηση στην κλίμακα «αριστερά-δεξιά» επιβεβαίωσαν και τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών της δεκαετίας που διανύουμε με υψηλά ποσοστά όσων δεν επιθυμούν να αυτοτοποθετηθούν (17,2%). Διαχρονικό, σχεδόν καθολικό και συνεπώς επιτακτικό, εμφανίζεται το αίτημα για ισοκατανομή εισοδημάτων με κυβερνητική παρέμβαση με το οποίο συντάσσεται πάνω από το 90% των ερωτηθέντων. Ανάλογα μεγάλα ποσοστά συγκεντρώνει και το αίτημα για αξιοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Αν και δηλώνουμε ικανοποιημένοι από τη ζωή μας, το ποσοστό μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου, ενώ υπολείπεται του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Αντίστοιχη είναι η εξέλιξη της αίσθησης ατομικής ευτυχίας άλλα και της κοινωνικότητας.

Δυσαρεστημένοι σε ποσοστό 37,7% είμαστε από την κατάσταση της οικονομίας -προ κρίσης- σε υπερδιπλάσιο ποσοστό από τους λοιπούς Ευρωπαίους.

Παρά τη μικρή έκθεση των Ελλήνων στη βίαιη εγκληματικότητα με βάση τη βιωματική εμπειρία, το παράδοξο είναι ότι το αίσθημα ανασφάλειας φαίνεται να μεγαλώνει.

Ακόμη περισσότεροι από τους μισούς θέλουν μια πολιτική που επιτρέπει σε λίγους «ξένους» να έρχονται στη χώρα με επόμενη πιο δημοφιλή πολιτική αυτή που δεν θέλει να έρθει κανείς «ξένος».

Αντιφάσεις

Μπορεί αντίθετα να παρατηρείται μια μεγαλύτερη ανοχή απέναντι στους ομοφυλόφιλους και η θρησκευτικότητα να εκκοσμικεύεται. Αλλά σχεδόν οι μισοί πιστεύουν ότι η γυναίκα πρέπει να θυσιάζει την καριέρα της για την οικογένεια, ενώ αρκετοί πάλι πιστεύουν ότι όταν οι δουλειές λιγοστεύουν, είναι οι άντρες αυτοί που δικαιούνται να εργάζονται. Ακόμη πιστεύουν πως το σχολείο υπάρχει για να διδάσκει υπακοή και πειθαρχία, ενώ αναδεικνύεται μία ακόμη συνιστώσα κοινωνικού ελέγχου και καταστολής που αφορά τη συμφωνία αυστηροποίησης των ποινών. Ωστόσο σε μικρότερο βαθμό από τους Ευρωπαίους αλλά πάντως η πλειονότητα συμφωνεί στην προληπτική κράτηση των υπόπτων, γεγονός που αποδίδεται τόσο σε ιστορικά βιώματα όσο και σε έμμεση κριτική στους θεσμούς. Σε κάθε περίπτωση πάντως Ελληνες και Ευρωπαίοι δεν δικαιολογούν τα βασανιστήρια.

Τέλος οι απόψεις για διάφορες ηλικιακές κατηγορίες φαίνεται να αντανακλούν μια πρόσληψη των γενεών «με όρους ασφαλιστικού συστήματος μάλλον, παρά κοινωνικού συμβολαίου», σύμφωνα με την κ. Τσίγκανου.*

Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Τα στελέχη πωλήσεων οι πιο δυσεύρετοι εργαζόμενοι το 2010

Το σημαντικό έλλειμμα απαιτούμενων δεξιοτήτων που χαρακτηρίζει την ελληνική αγορά εργασίας καταδεικνύει έρευνα που διενήργησε η Manpower, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της οποίας το 29% των εργοδοτών στην Ελλάδα αντιμετωπίζει δυσκολία στην κάλυψη διαθέσιμων θέσεων εργασίας.

Όπως προκύπτει από την «Έρευνα για την Έλλειψη Ταλέντων 2010» της Manpower, το ποσοστό των εργοδοτών σε όλο τον κόσμο που δυσκολεύεται να βρει υποψηφίους με τα προαπαιτούμενα προσόντα για τη σωστή λειτουργία των επιχειρήσεών τους ανέρχεται παγκοσμίως σε 31%.

Στην Ελλάδα, το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε 29%, δηλαδή περίπου 1 στους 3 έλληνες εργοδότες αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο πρόβλημα. Παρότι το ποσοστό αυτό, στη χώρα μας, για το 2010 εμφανίζεται μειωμένο κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2009, υπερβαίνει κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες τον αντίστοιχο δείκτη της περιφέρειας ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Αντολή και Αφρική), ο οποίος για το 2010 φτάνει το 23%.

«Με το δείκτη της ανεργίας να σκαρφαλώνει σε διψήφια νούμερα, τα αποτελέσματα της Έρευνας της Manpower φωτογραφίζουν για άλλη μια φορά το οξύτατο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην αγορά εργασίας: την ασυμφωνία ανάμεσα στις δεξιότητες που ζητούν οι εργοδότες σήμερα και σε εκείνες που διαθέτουν οι υποψήφιοι. Το αποτέλεσμα είναι ότι χιλιάδες θέσεις εργασίας στη χώρα μας και εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο μένουν κενές, μια κατάσταση εξίσου δυσάρεστη για εργοδότες και υποψηφίους», σχολίασε η Δρ Βενετία Κουσία, διευθύνουσα σύμβουλος της Manpower.

Όπως τόνισε, «η κατάσταση επιβάλλει μια αντιμετώπιση διαφορετική από αυτή που είχαμε μέχρι σήμερα». Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την κ. Κουσία, οι εργοδότες θα χρειαστεί να αναζητήσουν τον εργαζόμενο που παρότι δεν ταιριάζει απόλυτα στο συγκεκριμένο εργασιακό προφίλ, εντούτοις έχει τη δυνατότητα, μέσω προγραμμάτων ανάπτυξης και εκπαίδευσης, να ανταποκριθεί στα ζητούμενά τους. Επίσης, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να δεσμευτούν ότι θα επενδύσουν συστηματικά στην εκπαίδευση και αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού που ήδη διαθέτουν ή πρόκειται να προσλάβουν.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, τo σημαντικότερο έλλειμμα της ελληνικής αγοράς εργασίας εντοπίζεται, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, στα Στελέχη Πωλήσεων. Ανισορροπία ανάμεσα στην προσφορά και στη ζήτηση στελεχών εμφανίζει και ο χώρος της Εξυπηρέτησης και Υποστήριξης Πελατών, μία ειδικότητα που κάνει φέτος την επανεμφάνισή της στην 10η θέση της λίστας. Αντίθετα, η ασυμφωνία προσφοράς-ζήτησης στις διευθυντικές θέσεις του χώρου των Πωλήσεων, που είχε παρατηρηθεί την προηγούμενη χρονιά, φαίνεται πως έχει ξεπεραστεί, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη ειδικότητα απουσιάζει από τα φετινά αποτελέσματα.

Στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης με τις θέσεις που οι εργοδότες δυσκολεύονται περισσότερο να καλύψουν βλέπουμε για φέτος τις ίδιες ειδικότητες με πέρυσι: τους Εξειδικευμένους Τεχνίτες, τα Στελέχη Πωλήσεων, τους Τεχνικούς και τους Πτυχιούχους Μηχανικούς.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1828630

Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Ανησυχητική μείωση των φιδιών διεθνώς

Οι πληθυσμοί των φιδιών σε όλο σχεδόν τον κόσμο εμφανίζουν για αδιευκρίνιστους λόγους σημαντική μείωση κατά την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με νέα διεθνή έρευνα.

Μυστηριωδώς, μερικά είδη φιδιών φαίνεται να άρχισαν να μειώνονται απότομα γύρω στο 1998, μια χρονιά που οι επιστήμονες ακόμα δεν μπορούν να συνδέσουν με κάτι συγκεκριμένο, που θα δικαιολογούσε αυτή την μείωση, εκτός από το γεγονός ότι υπήρξε το πιο θερμό έτος μέχρι τότε, λόγω μεγάλης ενίσχυσης του ρεύματος Ελ Νίνιο. Δεν αποκλείεται όμως να φταίει και κάποια ασθένεια, καθώς παρομοίως αποδείχτηκε ότι για την εξαφάνιση των βατράχων ευθυνόταν σε μεγάλο βαθμό μια μόλυνση από μύκητα.

Οι ερευνητές εστίασαν την μελέτη τους σε οκτώ κυρίως είδη φιδιών και συμπέραναν ότι σχεδόν όλα παρουσιάζουν ανάλογη μείωση στον πληθυσμό τους, παρά τη γεωγραφική απομόνωσή τους, μια ένδειξη ότι πρέπει να υπάρχει κάποια κοινή αιτία, όπως η κλιματική αλλαγή. Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά τους πληθυσμούς των φιδιών, είναι η καταστροφή των οικοσυστημάτων, η μόλυνση του περιβάλλοντος, οι ασθένειες, η έλλειψη τροφής κ.α.

Η μελέτη, υπό τον Κρίστοφερ Ρίντινγκ του Κέντρου Οικολογίας και Υδρολογίας της Βρετανίας, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό βιολογίας «Biology Letters» της βρετανικής Βασιλικής Εταιρρίας, δείχνει, μεταξύ άλλων, ότι 11 από τους 17 πληθυσμούς φιδιών που αφορούν οκτώ είδη φιδιών σε πολλές χώρες (Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Νιγηρία, Αυστραλία κ.α.), έχουν μειωθεί σημαντικά μετά το τέλος της δεκαετίας του ΄90, σε ποσοστό μέχρι και 90%.

Πέντε πληθυσμοί φιδιών εμφανίζονται στάσιμοι και μόνο ένα είδος φαίνεται να παρουσιάζει οριακή αύξηση.

Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για ανησυχητική τάση διεθνώς, καθώς η πληθυσμιακή κατάρρευση των δύο τρίτων περίπου των ειδών φιδιών παγκοσμίως (που παρατηρείται ακόμα και σε προστατευμένες περιοχές) δεν φαίνεται να έχει αναστραφεί τα τελευταία χρόνια. Οι αστρίτες, οι οχιές και οι πύθωνες βρίσκονται ανάμεσα στα φίδια που φαίνεται να μειώνονται.

Τα φίδια αποτελούν σημαντικό αρπακτικό ερπετό και η απότομη μείωση του αριθμού τους μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την ισορροπία πολλών οικοσυστημάτων και αλυσίδων τροφής.

Προηγούμενες μελέτες είχαν επίσης καταγράψει μείωση των φιδιών σε ορισμένες περιοχές, ιδιαίτερα στη Μεσόγειο. Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι η μείωση είναι ευρύτερη, καθώς παρατηρείται ακόμα και στην περιοχή των τροπικών, το κατ' εξοχήν "βασίλειο" των ερπετών.

Ο αριθμός των περιοχών που έχουν μελετήσει παγκοσμίως οι ερευνητές σε βάθος χρόνου, είναι μέχρι στιγμής ακόμα περιορισμένος, έτσι δεν μπορούν να αποδείξουν πέρα από κάθε αμφιβολία ότι τα φίδια λιγοστεύουν διεθνώς, όμως η διαχρονική τάση μείωσης που καταγράφεται, φαίνεται να έχει διεθνή βάση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πόσο μας ξυπνά η καφεΐνη;

Πόσο, αλήθεια, μας βοηθά η καφεΐνη να ξυπνήσουμε το πρωί; Στο ερώτημα αυτό επιχείρησαν να δώσουν απάντηση τα μέλη της επιστημονικής ομάδας του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, με επικεφαλής τον Πίτερ Ρότζερς. Στην έρευνα συμμετείχαν 379 εθελοντές, οι μισοί εκ των οποίων καταναλώνουν ελάχιστη ή καθόλου καφεΐνη σε καθημερινή βάση, ενώ οι υπόλοιποι μισοί καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες.

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να μην καταναλώσουν καθόλου καφεΐνη για 16 ώρες και στη συνέχεια τους χορήγησαν καφεΐνη ή κάποιο placebo. Στη συνέχεια, καθένας από τους συμμετέχοντες εκτίμησε το επίπεδο του άγχους ή της ετοιμότητάς του και κατά πόσον έχει πονοκέφαλο.

Όπως αναμενόταν, αυτοί που κατανάλωναν μέτριες έως μεγάλες ποσότητες καφεΐνης δεν βρίσκονταν στην ίδια εγρήγορση με τους άλλους, ενώ όσοι πήραν το placebo είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν πονοκέφαλο σε σύγκριση με όσους πήραν καφεΐνη.

Ταυτόχρονα, όσοι πήραν καφεΐνη δεν ανέφεραν μεγαλύτερα επίπεδα ετοιμότητας από τους υπόλοιπους. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι για τους λάτρεις του καφέ, πρόσληψη καφεΐνης σημαίνει επαναφορά στα φυσιολογικά επίπεδα, καθώς φαίνεται ότι σταδιακά αναπτύσσουν μια ανοχή στην καφεΐνη με αποτέλεσμα να μην τους επηρεάζει ιδιαίτερα σε αυτό το επίπεδο.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1827923

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Ο Όμηρος Σίμπσον ο πιο αγαπημένος τηλεοπτικός ήρωας

Είναι υπέρβαρος, άχαρος, τεμπέλης και γκαφατζής αλλά αναδείχτηκε ο πιο αγαπημένος τηλεοπτικός χαρακτήρας της εικοσαετίας: ο Όμηρος Σίμπσον, ο διάσημος ήρωας της γνωστής σειράς κινουμένων σχεδίων «Οι Σίμπσον», κατόρθωσε να αφήσει πίσω του τον μαθητευόμενο μάγο Χάρι Πότερ, σύμφωνα με έρευνα του περιοδικού Εntertainment Weekly.

Ο δημιουργός του, Ματ Γκρόνιγκ, πιστεύει ότι ο Όμηρος Σίμπσον κατόρθωσε να γοητεύσει το κοινό «επειδή όλοι μας παρασυρόμαστε κρυφά από επιθυμίες που δεν μπορούμε να παραδεχτούμε». Ο βαριεστημένος πάτερ-φαμίλιας της δυσλειτουργικής οικογένειας Σϊμπσον ενσαρκώνει όλα τα στερεότυπα του μέσου αμερικανού και παρότι καρτούν, από το 2000 διαθέτει το δικό του αστέρι δίπλα στους άλλους μύθους του Χόλιγουντ στην Οδό Φήμης («Walk of fame»).

Ο Ματ Γκρόνιγκ εμπνεύστηκε τον Όμηρο Σίμπσον το 1986, στο γραφείο του παραγωγού Τζέιμς Μπρουκς. Ο δημιουργός σκόπευε να μεταφέρει στην τηλεόραση κάποιες σκηνές από το κόμικς του «Η ζωή στην κόλαση» , αλλά επειδή θα έπρεπε να διαπραγματευτεί ξανά τα πνευματικά δικαιώματα της αρχικής έκδοσης, προτίμησε να δώσει ζωή με το πενάκι του στην εκκεντρική οικογένεια Σίμπσον.

Ο Ματ Γκρόνινγκ έδωσε στον κεντρικό χαρακτήρα της νέας σειράς το όνομα του πατέρα του, ενώ λίγα χρόνια αργότερα βάφτισε Όμηρο και τον γιο του. Τα λιγοστά μαλλιά του δημοφιλούς χαρακτήρα σχηματίζουν το αρχικό γράμμα του ονόματος του δημιουργού του.

Στη λίστα των δημοφιλέστερων τηλεοπτικών και κινηματογραφικών ηρώων, ο Χάρι Πότερ ήρθε δεύτερος και ακολούθησαν η Μπάφι η Βαμπιροφόνισσα (Buffy the Vamprire Slayer), την οποία υποδυόταν η Σάρα Μισέλ Γκέλαρ και ο Τόνι Σοπράνο από την αμερικάνικη σειρά «The Sopranos» (Οι Σοπράνος). Ο Τζόκερ, όπως τον ενσάρκωσε ο Χιθ Λέτζερ λίγο πριν πεθάνει στην ταινία «Ο σκοτεινός ιππότης» βρέθηκε στην πέμπτη θέση. Ανάμεσα στους διάσημους χαρακτήρες περιλαμβάνονται ο «Ψαλιδοχέρης» και ο «Χάνιμπαλ Λέκτερ που τους ερμήνευσαν αντίστοιχα ο Τζόνι Ντεπ και ο Άντονι Χόπκινς.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1824634