Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

The Times: Μείωση των αναγνωστών του ιστότοπου κατά 90%

Κατακόρυφη πτώση σημείωσε ο αριθμός των αναγνωστών που επισκέπτονται τη διαδικτυακή τοποθεσία της βρετανικής εφημερίδας The Times, μετά τη μετατροπή της σε συνδρομητική πριν από περίπου τρεις εβδομάδες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας μετρήσεων Experian Hitwise, μόνο το 25,6% των χρηστών της ηλεκτρονικής εφημερίδας προχωρούν στην εγγραφή και την καταβολή συνδρομής.

Αυτό που δεν είναι ακόμη γνωστό είναι εάν από τις εισφορές των συνδρομητών θα προκύψουν τόσα έσοδα που θα δικαιολογούν το εγχείρημα –το οποίο σύμφωνα με τον Ρούπερτ Μέρντοχ, μπορεί να αποφέρει «σημαντικά κέρδη» και να ανοίξει το δρόμο για τις συνδρομητικές ηλεκτρονικές εφημερίδες.

Μέχρι σήμερα, η έντυπη έκδοση των Times αριθμεί 150.000 μέλη τα οποία δικαιούνται δωρεάν πρόσβαση στον ιστότοπο. Σε περίπτωση που 15.000 χρήστες τηρήσουν τη συμφωνία εβδομαδιαίας συνδρομής έναντι 2 λιρών, τα συνολικά έσοδα για την εφημερίδα θα ανέλθουν στις 120.000 λίρες μηνιαίως.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1846085

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Hellastat: Πτώση πωλήσεων 7% για τις επιχειρήσεις

Αρνητική μεταβολή καταγράφηκε στις πωλήσεις των ελληνικών επιχειρήσεων το 2009 (πρώτη φορά τα τελευταία 10 χρόνια) καθώς σύμφωνα με την ανάλυση των ισολογισμών από την Hellastat AE προκύπτει μέση πτώση κατά 7%, έναντι ικανοποιητικής αύξησης κατά 3,2% την περυσινή χρονιά.

Αποτελεί, επίσης, πρωτόγνωρο φαινόμενο, σύμφωνα με την Hellastat, οι επιχειρήσεις με πτώση του τζίρου να ξεπερνούν σε αριθμό αυτές με ενίσχυση: Το ισοζύγιο είναι 60-40 υπέρ αυτών με χαμηλότερες πωλήσεις το 2009 έναντι του 2008, εξέλιξη η οποία κρίνεται ανησυχητική, καθώς η δεύτερη χειρότερη παρατηρήθηκε -ως φυσιολογική και αναμενόμενη, μάλιστα- στο μετα-ολυμπιακό 2005, όπου περίπου ισομοιράστηκαν ανοδικές και πτωτικές.

Μέση κάμψη 12,6%
Σε επίπεδο καθαρής κερδοφορίας οι εξελίξεις είναι οι πλέον δυσάρεστες, καθώς παρατηρείται μέση κάμψη κατά -12,6%, σε συνέχεια της επίσης κακής χρονιάς του 2008 (-10%). Το 55% των επιχειρήσεων εμφανίζει κάμψη αποτελεσμάτων -όπως και το 2008- ενώ από το 2001 μόνο μία χρονιά ξεπέρασαν ελαφρά το 50%, το έτος 2005. Θετικό αξιολογείται, πάντως, το γεγονός ότι σταθερά την τελευταία δεκαετία 2 στις 3 επιχειρήσεις εμφανίζουν κερδοφορία. Ταυτόχρονα, και η λειτουργική κερδοφορία επηρεάζεται από το δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον του 2009, με μέση πτώση κατά 9%, ενώ πέρυσι είχε διατηρηθεί σχεδόν αμετάβλητη.

Σημαντική διαφοροποίηση προκύπτει στα αποτελέσματα των επιχειρήσεων ανάλογα με το μέγεθός τους: Οι μεγάλες επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 50 εκατ. ευρώ εμφανίζουν μέση μείωση τζίρου κατά 2% (+6,8% το 2008), ενώ οι μικρές επιχειρήσεις με έσοδα μέχρι 1 εκατ. ευρώ εμφανίζουν εντονότερη του μέσου υποχώρηση, αγγίζοντας το 10% (+0,3% το 2008).

Ανάλογη εικόνα καταγράφεται και στη μεταβολή των κερδών, καθώς οι μεγάλες επιχειρήσεις υφίστανται μέση μείωση που δεν υπερβαίνει το 5%, ενώ εταιρείες με πωλήσεις 1 έως 3 εκατ. ευρώ και μέχρι 1 εκατ. ευρώ παρουσιάζουν μέση μείωση κατά 20% και 9,5% αντίστοιχα. Πάντως, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι υφίσταται πτωτική πορεία των μεγεθών ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιχείρησης.

Βιομηχανία
Σύμφωνα πάντα με την ανάλυση της Hellastat, η πτώση των πωλήσεων στη βιομηχανία αγγίζει το 10% κατά μέσο όρο, 9,5% αντίστοιχα στο εμπόριο, ενώ οι μεταφορές ακολουθούν με πτώση εσόδων κατά 7%. Ο κατασκευαστικός τομέας υποχωρεί με 5%, ενώ ξενοδοχεία και εστιατόρια έκλεισαν μια μέτρια χρονιά -δεδομένων των συνθηκών- με πτώση που δεν ξεπέρασε το 4%.

Μοναδική εξαίρεση αποτελεί ο ευρύτερος κλάδος Ακίνητης Περιουσίας, με μέση αύξηση εσόδων της τάξης του 2,9%.Από πλευράς καθαρής κερδοφορίας, Κατασκευές και Μεταφορές αντιμετωπίζουν μέση κάμψη κατά 20% και 21,5% αντίστοιχα, ενώ σε 16%-17% εκτιμάται η μέση υποχώρηση στη Βιομηχανία και το Εμπόριο.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=13901&subid=2&pubid=46749147

Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Ακατάλληλοι για να οπλοφορούν κρίθηκαν 197 αστυνομικοί

Ψυχομετρικές εξετάσεις στους αστυνομικούς, έδειξαν πως 197 εξ’ αυτών είναι ακατάλληλοι για να οπλοφορούν, σύμφωνα ειδικούς επιστήμονες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Συνολικά, εξετάστηκαν 5.925 αστυνομικοί σε όλη τη χώρα.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_18/07/2010_347274

____________________________

3.3% όσων εξετάστηκαν...



Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Απίστευτο: Ξοδέψαμε 21 δισ. ευρώ για δαπάνες υγείας

Στο ιλιγγιώδες ποσό των 21 δισ. ευρώ ανήλθαν πέρυσι οι συνολικές δαπάνες υγείας στην χώρα μας, και «τρέχουν» με ρυθμό αύξησης υψηλότερο (6,9%) από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ (4,2%). Ενδεικτικό είναι ότι η συνολική δαπάνη υγείας ως ποσοστό του ΑΕΠ ανήλθε στο 9,6% όταν στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 8,9%. Το ποσοστό αυτό μάλιστα φθάνει το 12% του ΑΕΠ εάν συμπεριληφθούν και τα χρέη των νοσοκομείων.

Και ενώ στην Ελλάδα τα τελευταία 25 χρόνια λειτουργεί Εθνικό Σύστημα Υγείας, το ύψος της ιδιωτικής δαπάνης, δηλαδή τα ποσά που πληρώνουν από την τσέπη τους οι Έλληνες για την υγεία φθάνουν στο 40% (σχεδόν 8,5 δισ.) της συνολικής δαπάνης, ποσοστό που εντοπίζεται μόνο στα ιδιωτικά συστήματα υγείας! Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε χθες ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ καθ. Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε ημερίδα για τις πολιτικές υγείας και το φάρμακο. Όπως είπε, μεγάλο μέρος των δαπανών υγείας αφορά τις προμήθειες υλικών, κυρίως ειδικών και αναλώσιμων. Άλλωστε η Ελλάδα είναι «πρωταθλήτρια» Ευρώπης στο θέμα των προμηθειών αναλωσίμων υλικών και ιατρικών μηχανημάτων.

Χαμηλές τιμές
Στο κομμάτι αυτό, σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, υπάρχει περιθώριο εξοικονόμησης πόρων και όχι στο φάρμακο που οι τιμές στην Ελλάδα είναι χαμηλές. Αντίθετα, ανέφερε, τα κυβερνητικά μέτρα για τον περιορισμό της δαπάνης αφορούν κυρίως το φάρμακο. «Από τα 21 δισ. που είναι η συνολική δαπάνη, η κυβέρνηση ασχολείται με τα 3 δισ. που είναι τα έσοδα της φαρμακευτικής βιομηχανίας», είπε χαρακτηριστικά. Έρευνα μάλιστα του ΙΟΒΕ στα 100 με τις μεγαλύτερες πωλήσεις φάρμακα, κατέδειξε ότι η μείωση των τιμών των φαρμάκων θα περιορίσει την φαρμακευτική δαπάνη μόλις κατά 6,6%.

Στην ίδια ημερίδα, ο καθηγητής οικονομικών της υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας Γιάννης Κυριόπουλος, υπογράμμισε ότι η αδικία του συστήματος υγείας της χώρας, όπου πληρώνουν απ΄ ευθείας οι μη έχοντες, αποτυπώνεται σε έναν δείκτη, όπου με βαθμό κοινωνικής δικαιοσύνης η Ευρώπη κατά μέσο όρο φθάνει το 0,98, έναντι 0,93 στην Ελλάδα. Έτσι, το 2,44% των νοικοκυριών καταστρέφονται οικονομικά λόγω δαπανών υγείας. Αντίστοιχα στις ΗΠΑ το ποσοστό είναι 2,45%, μόνο που το σύστημα υγείας είναι ιδιωτικό. Παρατήρησε επίσης, ότι είμαστε η πρώτη χώρα διεθνώς σε κάλυψη φαρμακευτικής περίθαλψης με μέσο όρο 6,5-8% (ιδιωτική δαπάνη), όταν ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ φθάνει το 40% ιδιωτικής συμμετοχής στα φάρμακα.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12333&subid=2&pubid=45829147

Οι «Τimes» του Λονδίνου τύπωσαν το 70.000ό φύλλο

Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά την 1η Ιανουαρίου 1785, με το όνομα «Τhe Daily Universal Register». Αντεξε στον χρόνο ξεπερνώντας αντίπαλους τίτλους, όπως οι «Τhe Μorning Chronicle» και «Τhe Μorning Ρost», που διέκοψαν την κυκλοφορία τους πριν από πολλά χρόνια.

Μια ματιά σε προηγούμενα ορόσημα στην ιστορία της κυκλοφορίας των «Τimes» δείχνουν το πώς εξελίχθηκε η εφη μερίδα ανά τους αιώνες, διευρύνοντας τους ορίζοντες και το αναγνωστικό της κοινό.

Οταν γιόρτασε το 10.000ό φύλλο της, στις 23 Νοεμβρίου του 1816, αποτελείτο από μόλις τέσσερις σελίδες, εκ των οποίων οι δύο περιείχαν διαφημίσεις.

Στις υπόλοιπες, ειδήσεις από μια Ευρώπη που προσπαθούσε να ανακάμψει από τους Ναπολεόντειους Πολέμους βρίσκονταν δίπλα από ανακοινώσεις για τις παραστάσεις του Βασιλικού Θεάτρου. Παραδίπλα, ένας τίτλος έγραφε: «Ο δούκας του Σάσεξ είναι αδιάθετος με κρύωμα και πονόλαιμο» .

Τριάντα δύο χρόνια αργότερα, στη συμπλήρωση των 20.000 φύλλων, οι «Τimes» είχαν διπλασιάσει τον αριθμό των σελίδων τους, φθάνοντας τις οκτώ.

Ως το 1977, όταν οι «Τimes» πουλούσαν 60.000 φύλλα, οι σελίδες της εφημερίδας είχαν φθάσει στις 36. Επί 219 χρόνια κυκλοφορούσαν σε χαρτί μεγάλου σχήματος.

Το 2004 άλλαξαν όψη, κυκλοφορώντας σε σχήμα ταμπλόιντ, με σκοπό την προσέλκυση πιο νέων σε ηλικία αναγνωστών. Από το 1981 η ιδιοκτησία πέρασε στον όμιλο Νews Corporation του αυστραλού μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης, Ρούπερτ Μέρντοκ.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=343426&dt=16/07/2010

Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010