Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

προσβαση σε πόσιμο νερό

Παγκόσμια ημέρα νερού έχει οριστεί η Τρίτη (22.03) και όμως... δεν έχουν όλοι πρόσβαση σε αυτό ακόμη και αν αποτελεί αγαθό πρώτης ανάγκης. Το νερό πλέον θα αποτελεί είδος πολυτελείας, ενώ αναμένεται να γίνει ακόμη σπανιότερο εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, ιδιαιτέρως δε στην ευάλωτη περιοχή της μεσογειακής λεκάνης.

Παρόλο που κάποιο θεωρούν το νερό ως δεδομένο και δεν μπορούν να φανταστούν τη ζωή τους χωρίς την κατανάλωση και τη γενική χρήση του, 880 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση σε αυτό ενώ 2,7 δισεκατομμύρια -ανάμεσά τους 980 εκατομμύρια παιδιά- δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής. Τα στοιχεία αυτά ήρθαν στη δημοσιότητα την Τρίτη 22 Μαρτίου, παγκόσμια ημέρα του νερού, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Διεθνής Ομοσπονδία των Συλλόγων του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC) στη Μαλαισία.
Μάλιστα, πάνω από το 50% των κατοίκων των νησιών του Ειρηνικού δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό και σε κατάλληλες εγκαταστάσεις υγιεινής, ενώ από την έλλειψη πόσιμου νερού και υγειονομικών εγκαταστάσεων υποφέρει και το 50% των ασθενών σε νοσοκομεία αναπτυσσόμενων χωρών.
«Είναι ώρα για δράση», δήλωσε εκπρόσωπος της IFCR, τονίζοντας ότι «η πρόσβαση σε καθαρό νερό, και στην ενημέρωση όσον αφορά θέματα υγείας και υγιεινής, δεν πρέπει να εξαρτάται από το πού έχουμε γεννηθεί. Είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα που πρέπει να έχουν όλοι, πλούσιοι και πτωχοί». 

http://cosmo.gr/Environment/World/315397.html

Λιβύη - δημοσκόπηση

Τα δύο τρίτα των Γάλλων εγκρίνουν την επέμβαση στη Λιβύη, σύμφωνα με δημοσκόπηση 

Τα δύο τρίτα των Γάλλων (ποσοστό 66%) τάσσονται υπέρ της επέμβασης της διεθνούς συμμαχίας στη Λιβύη, ενώ το 34% δεν την εγκρίνει, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ifop που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα France-Soir.
Προηγούμενη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στις 3 και 4 Μαρτίου, τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν την στρατιωτική επέμβαση, έδειχνε το αντίθετο, δηλαδή το 36% ήταν υπέρ και το 63% κατά, ενώ το 1% των ερωτηθέντων δεν είχε άποψη.
Στη Βρετανία, από δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Δευτέρα προκύπτει ότι το 53% των ερωτηθέντων κρίνουν πως οι βρετανοί στρατιώτες δεν πρέπει να ρισκάρουν τη ζωή τους για να βοηθήσουν τους αντικαθεστωτικούς στη Λιβύη και το 43% τάσσεται κατά των επιθέσεων εναντίον του Καντάφι.
Στη Γερμανία, η πλειοψηφία υποστηρίζει την διεθνή στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη, εκφράζοντας παράλληλα ικανοποίηση για το γεγονός ότι σε αυτήν την επιχείρηση δεν συμμετέχουν γερμανικές δυνάμεις, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την Κυριακή.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1947254


Υπέρ της επέμβασης στη Λιβύη το 60% των Αμερικανών


Το 60% των Αμερικανών τάσσεται υπέρ των επιδρομών στην Λιβύη για την επιβολή ζώνης εναέριου αποκλεισμού με στόχο την προστασία των αμάχων από τις πιστές στον Καντάφι δυνάμεις, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Το 48% των ερωτηθέντων περιγράφει την ηγεσία του Μπαράκ Ομπάμα στις επιχειρήσεις αυτές ως «προσεκτική και συναινετική», 36% ως «αναποφάσιστη και αμφιταλαντευόμενη» και 17% ως «σθεναρή και αποφασιστική».
Το 79% πιστεύει ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα πρέπει να προσπαθήσουν να εκδιώξουν τον Καντάφι από την εξουσία.

Όπως φαίνεται από τη δημοσκόπηση, οι Αμερικανοί βλέπουν τον Ομπάμα κάτω από ένα τελείως διαφορετικό πρίσμα από αυτό που έβλεπαν τον προκάτοχό του Τζορτζ Μπους, ο οποίος κήρυξε τους πολέμους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι (ο Ομπάμα) θεωρείται πιο συναινετικός στην προσέγγισή του και αυτό τον διαφοροποιεί στα μάτια των Αμερικανών από τον προκάτοχό του», επισημαίνει η Τζούλια Κλαρκ, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της εταιρίας Ipsos.

Από τους ερωτηθέντες μόνο το 7% τάσσεται υπέρ της ανάπτυξης χερσαίων δυνάμεων στη Λιβύη. Το 20% πιστεύει πως σε περίπτωση που δεν έχουν αποτέλεσμα οι αεροπορικές επιδρομές θα πρέπει να αναπτυχθούν ειδικές δυνάμεις, το 25% ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο ειρηνευτικός μηχανισμός του ΟΗΕ και το 23% επιμένει ότι πρέπει να ενταθούν οι αεροπορικές επιθέσεις.

«Όλοι πιστεύουν ότι ο Καντάφι πρέπει να φύγει, αλλά είναι απόλυτα αντίθετοι στην ιδέα να αναπτυχθούν χερσαίες δυνάμεις», τόνισε η Κλαρκ, επισημαίνοντας ότι η ιδέα ενός τρίτου μετώπου συγκρούσεων, μετά τον Ιράκ και το Αφγανιστάν, δεν έχει καμιά υποστήριξη από την πλευρά του αμερικανικού λαού.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1947820

 

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Σε έξαρση οι αυτοκτονίες το 2010 λόγω της οικονομικής κρίσης

Χρέη, ανεργία, δυσβάσταχτο κόστος ζωής και αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις οδηγούν ολοένα και περισσότερους Έλληνες στην αυτοκτονία.

Μιλώντας στον Βήμα 99,5 η ψυχίατρος της γραμμής παρέμβασης για την αυτοκτονία 1018, Ελένη Μπεκιάρη, είπε ότι το 2010 υπήρξαν συνολικά 2.500 κλήσεις από άτομα που είτε έκαναν σκέψεις αυτοκτονίας, είτε είχαν κάνει ήδη την απόπειρα, είτε από άτομα που ανησυχούσαν για κάποιο οικείο τους πρόσωπο.

Σύμφωνα με την κ.Μπεκιάρη, το φαινόμενο είναι πολύ συχνό και ανησυχητικό εάν αναλογιστεί κανείς ότι από το 2007 οι κλήσεις που έχει δεχτεί το 1018 έχουν τετραπλασιαστεί.


Οι περισσότερες περιπτώσεις ατόμων που απευθύνονται στο 1018 αντιμετωπίζουν έντονα οικονομικά προβλήματα, είναι άνεργοι ή ανησυχούν ότι θα μείνουν άνεργοι ή έχουν χρέη. Υπάρχουν βέβαια και άτομα που αντιμετωπίζουν οικογενειακά προβλήματα, αλλά οι περιπτώσεις αυτές είναι λιγότερες, ανέφερε η κ.Μπεκιάρη.

Σύμφωνα με την ψυχίατρο, τα άτομα που τηλεφωνούν συχνότερα είναι ηλικίας 40-49 ετών, ηλικίες που πλήττονται περισσότερο από την κρίση, ενώ οι περισσότερες κλήσεις γίνονται από Αττική και Κρήτη.

Εν τω μεταξύ, στην Καβάλα, ένα μεσήλικο ζευγάρι ξεκίνησε απεργία πείνας στην κεντρική πλατεία Ελευθερίας με μοναδικό αίτημα την ανεύρεση εργασίας.

Η γραμμή 1018 είναι υπηρεσία που υποστηρίζεται από το υπουργείο Υγείας. Λειτουργεί επί 24ωρου βάσεως και υποστηρίζεται από ψυχολόγους και ψυχιάτρους. Οι κλήσεις γίνονται ανώνυμα, ενώ η υπηρεσία συνεργάζεται με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στην περίπτωση που κάποιο άτομο έχει αναρτήσει στο Διαδίκτυο την επιθυμία του να αυτοκτονήσει.
Newsroom ΔΟΛ
http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231099549

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

πτωχεύσεις - Δυτ. Ευρώπη

Μετά την οικονομική κρίση που χαρακτήρισε την περυσινή χρονιά (22% αύξηση των πτωχεύσεων), η οικονομία των χωρών της Δυτικής Ευρώπης δείχνει σημάδια ανάκαμψης, ιδίως στους τομείς του παγκόσμιου εμπορίου και των επενδύσεων. Παρά ταύτα η περυσινή χρονιά βρήκε μία "διαιρεμένη" Ευρώπη στην οποία ενώ βιομηχανικές χώρες όπως η Γερμανία έδειξαν να κερδίζουν από την ανάκαμψη στην παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα, χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία λύγισαν κάτω από το βάρος χρεών τους με αποτέλεσμα τα πακέτα οικονομικής βοήθειας αλλά και η ανασφάλεια που τα συνοδεύει να κάμπτουν/αναστέλλουν σημαντικά την οικονομική και επιχειρηματική δυναμική τους.
Οπως αναφέρεται στην πρόσφατη σχετική μελέτη της ICAP (η τελική ομαδοποίηση και επιμέλεια έγινε από τη γερμανική Creditreform), στις περισσότερες χώρες το ΑΕΠ ανέβηκε σε προ-κρίσης επίπεδα με αποτέλεσμα την αύξηση των εσόδων των εταιρειών (ιδίως στη βιομηχανία) και την συνεπαγόμενη πτώση των επισφαλειών και πτωχεύσεων. Γεγονός πάντως παραμένει ότι η κρίση του 2008-2009 δεν έχει ξεπεραστεί οριστικά παρά τα θετικά σημάδια.

Όσον αφορά στον αριθμό των εταιρικών πτωχεύσεων στις μεμονωμένες χώρες της Δ. Ευρώπης (χώρες της ΕΕ, Ελβετία και Νορβηγία) το 2010 αυτός μειώθηκε, όμως το άθροισμά τους είναι το δεύτερο υψηλότερο μέσα στα τελευταία 10 χρόνια, ήτοι 175.677 δηλ. 1,4% μόνο χαμηλότερο από το αρνητικό ρεκόρ των 178.235 του 2009.

Συμπερασματικά στη γενική εικόνα όπως αυτή αποτυπώνεται στην έκθεση της Creditreform, παρά τη δυναμική της Ευρωζώνης, οι αρνητικές κατά περίπτωση συνέπειες της κρίσης ιδίως στις βιομηχανικές χώρες δεν έχουν ακόμη ξεπεραστεί. Ένας από τους βασικότερους λόγους είναι η δυσκολία χρηματοδότησης που αντιμετώπισαν οι επιχειρήσεις και η οποία όσο και αν δείχνει να υποχωρεί, χαρακτηρίζει ακόμη ένα μεγάλο ποσοστό εταιρειών.

Η διαφοροποίηση της εξέλιξης των πτωχεύσεων μεταξύ των διαφορετικών χωρών καταδεικνύεται μέσα από την ποσοστιαία μεταβολή αυτών. Έτσι σημαντική αύξηση σημειώθηκε στο Λουξεμβούργο (+31,5%), στην Ιταλία (+30,8%), στην Ελβετία (+19,9%) και στην Πορτογαλία (+15,6%). Αντίθετα, η Φινλανδία (-12,4%), το Ηνωμένο Βασίλειο (-11,1%) και η Νορβηγία (-10,6%) σημείωσαν την εντυπωσιακότερη μείωση εταιρικών πτωχεύσεων. Γεγονός βέβαια παραμένει ο υψηλός απόλυτος αριθμός των πτωχεύσεων που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι μόνον μία μακροπρόθεσμη ανάκαμψη επί σειρά ετών θα μπορέσει να επηρεάσει θετικά και να φέρει σημαντική μείωση των πτωχεύσεων στη Δ.Ευρώπη.

Τέλος, αξιοσημείωτη είναι η παρατήρηση ότι 3 από τις 10 πτωχεύσεις συνέβησαν στη Γαλλία (29,1%). Στη δεύτερη θέση έρχεται η Γερμανία με 18,3% και οι Σκανδιναβικές χώρες με 12,1% ενώ περίπου 10% των πτωχεύσεων συνέβησαν στις χώρες Benelux (Βέλγιο, Ολλανδία και Λουξεμβούργο) και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ποσοστό συμμετοχής Τομέων Δραστηριότητας στις Πτωχεύσεις
Ενώ ο τομέας της βιομηχανίας υπήρξε αυτός που υπέστη τα μεγαλύτερα πλήγματα το 2009, το 2010 έδειξε να ανακάμπτει χωρίς όμως να μπορεί να μιλήσει κανείς για πλήρη ανάκαμψη. Έτσι το μερίδιο της βιομηχανίας στις συνολικές εταιρικές πτωχεύσεις έπεσε σε 1 στις 10 (10,9%) αντί 1 στις 9 (11,4%) που ήταν το 2009. Σε απόλυτα νούμερα 19.100 βιομηχανικές επιχειρήσεις πτώχευσαν το 2010 έναντι 20.300 το 2009.

Ο κατασκευαστικός τομέας αλλά και αυτός του εμπορίου δεν επέδειξαν αξιοσημείωτη μεταβολή. Τόσο το 2009 όσο και το 2010, 30,5% των εταιρειών που πτώχευσαν ανήκουν στον τομέα του εμπορίου, ενώ το 2010 21% των επιχειρήσεων δραστηριοποιούντο στον κλάδο των κατασκευών (έναντι 20,9% το 2009).

Ο τομέας των υπηρεσιών ήταν αυτός που σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση εταιρικών πτωχεύσεων, ήτοι 37,6% το 2010 έναντι 37,2% το 2009.
Σύμφωνα με τη μελέτη, τη χρονιά που μας πέρασε "χτυπήθηκαν" περισσότερο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (που δομούν κατά πλειονότητα τον τομέα των υπηρεσιών) οι οποίες μπόρεσαν να επωφεληθούν λιγότερο από την οικονομική ανάκαμψη.

Στον τομέα της βιομηχανίας η πτώση στον απόλυτο αριθμό εταιρικών πτωχεύσεων έφερε και αντίστοιχη πτώση στη συμμετοχή του εν λόγω τομέα στις συνολικές πτωχεύσεις.
Μελετώντας την εξέλιξη των εταιρικών πτωχεύσεων ανά τομέα από το 2007, παρατηρείται μία βελτίωση στον τομέα των Κατασκευών (ρεκόρ 11,4% ποσοστό συμμετοχής στις συνολικές πτωχεύσεις το 2009 και πτώση την περσινή χρονιά) και μία σταδιακά σταθερή επιδείνωση στον τομέα των Υπηρεσιών (αύξηση 1,2% κατά τη διάρκεια των τεσσάρων τελευταίων ετών).

Πτωχεύσεις και Αγορά Εργασίας
Ενώ το 2009 ο αριθμός των ανέργων που έχασαν τη θέση εργασίας τους λόγω πτώχευσης της εταιρείας στην οποία απασχολούνταν ανήλθε σε 2 εκατομμύρια, το 2010 ο αντίστοιχος αριθμός κυμάνθηκε στο 1,4 εκατομμύρια, ήτοι 30% μικρότερος. Το γεγονός αυτό οφείλεται στη μείωση των πτωχεύσεων μεγάλων εταιρειών οι οποίες προκαλούν μαζικές απολύσεις και λόγω του ότι οι πτωχευμένες επιχειρήσεις, όπως αναφέρθηκε ανωτέρω, ήταν στο μεγαλύτερο όγκο τους μικρομεσαίες.

Σημαντικό είναι να επισημανθεί στο σημείο αυτό το ότι μία πτώχευση οδηγεί σε απώλεια εργασίας όχι μόνον στην ίδια την εταιρεία αλλά και μέσω μίας αλυσιδωτής αντίδρασης, στις εταιρείες που λειτουργούν ως συνεργάτες ή προμηθευτές αυτής.
Δείκτης Πτωχεύσεων στη Δυτική Ευρώπη
Συγκρινόμενος με το συνολικό αριθμό εταιρικών πτωχεύσεων για το 2010, το Λουξεμβούργο παρουσίασε το μεγαλύτερο ποσοστό με 321 περιπτώσεις ανά 10.000 εταιρείες. Ακολουθεί η Δανία ενώ η Γερμανία με 89 περιπτώσεις ανά 10.000 πτωχευμένες επιχειρήσεις ξεπερνάει τον μέσο όρο (68). Στα επίπεδα της Γερμανίας όσον αφορά στο συγκεκριμένο δείκτη κινούνται, επίσης, οι Ολλανδία (87), Φινλανδία (89) και Νορβηγία (93). Χώρες με τριψήφιο δείκτη είναι η Γαλλία (102), η Ελβετία (123), το Βέλγιο (160) και η Αυστρία (163).

Οπως αναφέρεται στη μελέτη, η εικόνα αυτή βέβαια δεν αποτυπώνει απόλυτα πιστά τη σύγκριση των χωρών αφού, για παράδειγμα, ο δείκτης είναι χαμηλός στις χώρες της Νότιας Ευρώπης. Αυτό οφείλεται στο ότι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο σύνολό τους αφορούν κυρίως σε μικρές εμπορικές επιχειρήσεις καθώς και ελεύθερους επαγγελματίες που στο σύνολό τους δεν υπάγονται εύκολα στη διαδικασία της πτώχευσης αλλά προχωρούν ως επί το πλείστον σε εθελοντικό τερματισμό των εργασιών και, επομένως, δεν προσμετρούνται στην παρούσα Μελέτη.

Πτωχεύσεις Εταιρειών σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη
Οι βαθιές πληγές της κρίσης του 2008/2009 δεν έχουν ξεπεραστεί ακόμη για τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης παρά τα ευοίωνα σημάδια που οι περισσότερες από αυτές τις οικονομίες δείχνουν την περασμένη χρονιά. Έτσι παρατηρείται συνολικά αύξηση 14,1% στις εταιρικές πτωχεύσεις. Ο ρυθμός ανάκαμψης δε ο οποίος προήρθε από την ενδυνάμωση των εξαγωγών είναι ταχύτερος για τις χώρες οι οποίες ήταν ήδη ανταγωνιστικές προ κρίσης, γεγονός που μεταφράζεται σε μεγάλη ανομοιογένεια μεταξύ των χωρών αυτών όσον αφορά στις εταιρικές πτωχεύσεις.

Πρωταγωνιστές στην αύξηση των πτωχεύσεων υπήρξαν η Λιθουανία, η Κροατία και η Σλοβενία παρόλο που και εδώ θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η διαφορά στη νομοθεσία η οποία δεν επιτρέπει μία τόσο αξιόπιστη σύγκριση (για παράδειγμα ο αριθμός των πτωχεύσεων στην Ουγγαρία προέρχεται τόσο από τις πτωχεύσεις όσο και από τις ρευστοποιήσεις αλλά και τις εταιρείες που έχουν υπαχθεί σε πτωχευτική διαδικασία ακόμη κι αν αυτή είναι σε εξέλιξη και οι εταιρείες εν λειτουργία).

Μείωση των πτωχεύσεων σημείωσαν μόνον η Εσθονία, η Πολωνία και η Σλοβακία. Στην περίπτωση της Ρωσίας για την οποία δόθηκαν πρώτη φορά αυτά τα στοιχεία το απόλυτο νούμερο εταιρικών πτωχεύσεων ανήλθε στις 16.600 έναντι 15.500 το 2009.

Συμπερασματικά, λοιπόν, καταγράφεται μία έντονη διαφοροποίηση μεταξύ των χωρών με το ΑΕΠ τους να έχει αυξηθεί αθροιστικά από 3,3% έως και 3,5%. Ενώ παρατηρείται μία βελτίωση των οικονομικών μεγεθών στις Πολωνία, Εσθονία και Τσεχία, χώρες όπως οι Ουγγαρία, Βουλγαρία και Ρουμανία υπολείπονται ακόμη σε μεγάλο βαθμό και ανακάμπτουν με λιγότερο δυναμισμό και πιο αργούς ρυθμούς. Τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζονται στην περιοχή είναι το δημοσιονομικό έλλειμμα και εξωτερικό χρέος αλλά και ανάλογα αυτών της Δυτικής Ευρώπης, όπως η αύξηση της ανεργίας και η δυσκολία τραπεζικής χρηματοδότησης.

Πτωχεύσεις Εταιρειών στις ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να "ζηλέψουν" αυτή τη στιγμή την Ευρώπη μια και η οικονομία τους με το δημοσιονομικό έλλειμμα να φτάνει στο 100% του ΑΕΠ δεν δείχνει να μπορεί να ανακάμψει σύντομα. Τα σημάδια είναι αρνητικά και όσον αφορά στην ανεργία με τους ανέργους να έχουν φτάσει συνολικά τα 8,4 εκατομμύρια στη χειρότερη απ'ό,τι φαίνεται κρίση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Παρόλαυτά η εικόνα είναι σαφώς καλύτερη για τις εταιρικές πτωχεύσεις απ'όσο αυτές σε ιδιωτικό επίπεδο. Έτσι σημειώθηκε πτώση των εταιρικών πτωχεύσεων κατά 5,8%, ήτοι το 2010 πτώχευσαν 57.300 επιχειρήσεις έναντι 60.800 το 2009. Παρά τη βελτίωση αυτή όμως ο απόλυτος αριθμός παραμένει ο δεύτερος υψηλότερος από τα μέσα της δεκαετίας του '90 μέχρι σήμερα.

Σαν βασικότερα δομικά προβλήματα, αίτια της κρίσης, ξεχωρίζει η καθοδική πορεία της βιομηχανίας και των κατασκευών αλλά και η δυσκολία εύρεσης κεφαλαίων για τους επιχειρηματίες λόγω της διστακτικότητας των τραπεζών.

Τοποθέτηση της ICAP Group
Ο κ. Γιάννης Εφραιμίδης, Εκτελεστικός Διευθυντής του Ομίλου ICAP, αναφερόμενος στην εξέλιξη της πορείας των Ευρωπαϊκών και των Ελληνικών επιχειρήσεων έκανε την ακόλουθη δήλωση:
"Τα στοιχεία για την κατ΄ αρχήν σταθεροποίηση και στη συνέχεια μικρή μείωση των πτωχεύσεων στη Δυτική Ευρώπη συνάδουν ως ένα βαθμό με την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας στην αναφερόμενη περιοχή. Πράγματι το ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκε κατά 1,8% περίπου το 2010, γεγονός που εκφράσθηκε και στα έσοδα και αποτελέσματα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, με συνέπεια ο αριθμός των πτωχεύσεων των Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων να παρουσιάζει μικρή μείωση.
Στην Ελλάδα, η οικονομική ύφεση εντάθηκε κατά το 2010 ενώ η μείωση του ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 4%, σε συνέχεια της προηγηθείσας μείωσης του 2009 που ήταν -2,3%. Τέλος, αξίζει να παρατηρηθεί ότι ενώ το 2009 ο περιορισμός της επιχειρηματικής δραστηριότητας είχε εντοπιστεί κυρίως στις κατασκευές και στη βιομηχανία, το 2010 επεκτάθηκε έντονα στους κλάδους του εμπορίου όσο και άλλων υπηρεσιών, οι οποίοι συνεισφέρουν με σημαντικό ποσοστό στη συνολική προστιθέμενη αξία της ελληνικής οικονομίας.

Όσον αφορά τις καταγεγραμμένες 355 πτωχεύσεις στην Ελλάδα για το έτος 2010, είναι φαινομενικά ιδιαίτερα χαμηλές σε σύγκριση με όλες τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε εσφαλμένα συμπεράσματα. Η πραγματικότητα είναι ότι πλήθος ελληνικών επιχειρήσεων, ειδικά μικρομεσαίων και ελεύθερων επαγγελματιών διακόπτουν οριστικά τις εργασίες τους χωρίς να κηρυχθούν δικαστικά σε πτώχευση. Συνεπώς πολλές επιχειρήσεις στην Ελλάδα οδηγούνται σε παύση λειτουργίας, χωρίς ωστόσο να καταγράφονται ως πτωχευμένες.
Λαμβάνοντας υπόψη και τα δεδομένα που προκύπτουν από την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των ελληνικών εταιρειών συμπεραίνουμε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να επηρεάζονται αρνητικά από την οικονομική κρίση για αρκετό ακόμα διάστημα. Υπενθυμίζουμε ότι από την επεξεργασία των ισολογισμών του συνόλου των ελληνικών εταιρειών για το έτος 2009 προέκυψε υποχώρηση του κύκλου εργασιών κατά 10% περίπου, ενώ καταγράφηκε και δραστική μείωση των (προ φόρου) κερδών κατά 58% περίπου.
Η πτωτική αυτή τάση συνεχίσθηκε και το 2010 αφού, με βάση τις πρώτες ενδείξεις (από δείγμα 1.050 εταιρειών με ισολογισμούς που λήγουν στις 30.6.2010), οι πωλήσεις ήταν μειωμένες κατά 5,5%, ενώ η κερδοφορία συρρικνώθηκε και πάλι κατά 57%, ήτοι από 105 εκατ.€ σε 45 εκατ.€.

Επιπλέον, τα ποσοστά ασυνέπειας των ελληνικών επιχειρήσεων εμφανίζουν σημαντική αύξηση κατά 32% το 2010 σε σχέση με το 2009 φτάνοντας στο 6,10% έναντι 4,65% το 2009. Η τάση αυτή, δηλαδή η αύξηση της ασυνέπειας αναμένεται να συνεχισθεί και σύμφωνα με μελέτες της ICAP βασισμένες στην εξέλιξη των μακροοικονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας, εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε επίπεδα της τάξης ίσως και πάνω από 8% για το 2011.

Με βάση τις εξελίξεις αυτές, είναι δεδομένο ότι οι επισφάλειες για ένα μεγάλο ποσοστό των Ελληνικών επιχειρήσεων θα αυξηθούν ενώ η πιστοληπτική ικανότητα πολλών εταιρειών πιθανότατα θα επιδεινωθεί. Συνεπώς, η αύξηση της παραγωγικότητας, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, η συγκράτηση του κόστους λειτουργίας και η αναζήτηση νέων αγορών είναι πλέον βασικές προϋποθέσεις για την εύρυθμη λειτουργία οποιασδήποτε επιχείρησης, συνδυασμένες πάντα και οπωσδήποτε με την αξιοποίηση σύγχρονων εργαλείων εκτίμησης του πιστωτικού κινδύνου και της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας κάθε επιχείρησης πριν από κάθε συνεργασία."

http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1451796&nt=103

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Forbes: Πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο o Μεξικανός Kάρλος Σλιμ

Με περιουσία 74 δισ. δολ. ο Μεξικανός μεγιστάνας, Kάρλος Σλιμ, καταλαμβάνει την πρώτη θέση στη λίστα του περιοδικού Forbes για τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη, με τον ιδρυτή της Microsoft Μπιλ Γκέιτς, στη δεύτερη θέση.
Στην τρίτη θέση είναι ο Γουόρεν Μπάφετ, ιδρυτής της Berkshire Hathaway ενώ ακολουθούν δύο Ινδοί μεγιστάνες, ο Μουκές Αμπάνι και ο Λακσμί Μιτάλ.
Όπως αναφέρει το περιοδικό Forbes, η περιουσία των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη αυξήθηκε κατά 25% στα 4,5 τρισ. δολ. το 2011.
Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η αύξηση του πλούτου στις αναδυόμενες χώρες, μεταξύ των οποίων η Κίνα, η Ρωσία και η Βραζιλία.
Είναι δε η πρώτη χρονιά που οι δισεκατομμυριούχοι από χώρες εκτός των ΗΠΑ ξεπερνούν τους 100.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1941960

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Ενας στους πέντε Αμερικανούς πληροί τα κριτήρια για βοηθήματα διατροφής

Συνολικά 59 εκατ. ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου

Περί το 1/5 των Αμερικανών, δηλαδή 59 εκατομμύρια άνθρωποι, πληρούν τα κριτήρια για τη χορήγηση βοηθήματος διατροφής – ζουν, δηλαδή, κάτω από το όριο της φτώχειας όπως τα έχει ορίσει το αμερικανικό κράτος. Στην εκπληκτική αυτή ανακάλυψη προβαίνει σχετικό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Financial Times, που επισημαίνει πως πολλές οικογένειες τής άλλοτε μεσαίας τάξης της Αμερικής έχουν καταφύγει στην αρωγή του κράτους για τη διατροφή τους, εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της αυξανόμενης ανεργίας που προκάλεσε.
Ο αριθμός όσων κάνουν εμπράκτως χρήση του δικαιώματος είναι μικρότερος από τον αριθμό των δικαιούχων, αλλά παραμένει και πάλι δυσθεώρητος. Η βρετανική εφημερίδα επικαλείται τα τελευταία στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός Αμερικανών που λαμβάνουν τα σχετικά κουπόνια και κάνουν χρήση του προγράμματος επιδότησης διατροφής, του λεγόμενου Snap, έχει φθάσει στα 44,1 εκατ. Το πρόγραμμα καταγράφει, έτσι, τον υψηλότερο αριθμό χρηστών του στα 50 χρόνια της ιστορίας του. Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα των F.T., ο αριθμός αυτός αυξάνεται δραματικά τα τελευταία τρία χρόνια και έχει συνολικά διογκωθεί κατά 17 εκατ. άτομα, που ισοδυναμεί με αύξηση κατά 61%.
Ο λόγος είναι, βέβαια, η ανεργία που πλήττει όλο και περισσότερους Αμερικανούς από την χρηματοπιστωτική κρίση και έκτοτε. Σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας, τον Ιανουάριο του 2008, οι χρήστες του προγράμματος Snap ήταν 27,7 εκατ. άτομα. Τον Οκτώβριο του 2009, όταν η ανεργία στις ΗΠΑ είχε εκτιναχθεί στο 10,2%, ο αριθμός των Αμερικανών που έκανε χρήση του προγράμματος Snap είχε ήδη φθάσει τα 38,2 εκατ. άτομα.
Ενδεικτικό του ταχύτατου ρυθμού με τον οποίο αυξάνονται οι χρήστες του εν λόγω προγράμματος είναι ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, που φέρει τον αριθμό των Αμερικανών που ελάμβαναν το σχετικό βοήθημα τον Νοέμβριο, δηλαδή μόλις πριν από τέσσερις μήνες, να ανέρχεται σε 42,38 εκατ. Σε χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών έχει αυξηθεί κατά δύο εκατ. άτομα. Το ίδιο ρεπορτάζ αναφέρει μάλιστα την πολιτεία της Ουάσιγκτον ως εκείνη με το μεγαλύτερο ποσοστό κατοίκων που λαμβάνουν βοηθήματα διατροφής, και συγκεκριμένα το 21,1%. Ακολουθούν ο Μισισιπής με 20,1% και το Τενεσί με 20%.
Τα ποσοστά είναι, άλλωστε, ακόμη μεγαλύτερα μεταξύ των μειονοτήτων.
Τα πλέον πρόσφατα στοιχεία για τις μειονότητες είναι από το 2006, και φέρουν το 44% των Αμερικανών που έκαναν χρήση των βοηθημάτων διατροφής να είναι ισπανόφωνοι ή αφροαμερικανοί, όταν το ποσοστό των μειονοτήτων αυτών επί του συνόλου του πληθυσμού των ΗΠΑ είναι 29%. Το ποσό στο οποίο αντιστοιχεί, πάντως, το κουπόνι διατροφής κρίνεται ανεπαρκές από τους δικαιούχους, καθώς ανέρχεται κατά μέσον όρο στα 130 δολάρια για την κάλυψη διατροφικών αναγκών ενός μηνός. Σύμφωνα, όμως, με την Financial Times, τα κενά του προγράμματος καλύπτουν διάφορα εναλλακτικά προγράμματα από εκκλησίες και άλλους φορείς. Η χρηματοπιστωτική κρίση έχει εξωθήσει σε τέτοιου είδους λύσεις πολλές οικογένειες που ανήκαν στη μεσαία τάξη. Το αποτέλεσμα είναι πως έχουν πεισθεί και πολλές εταιρείες τροφίμων να συμμετέχουν στο πρόγραμμα Snap, ενώ στο παρελθόν αρνούνταν να δεχθούν τα κουπόνια διατροφής. Το πρόγραμμα επιδοτούμενης διατροφής δεν έχει, έως τώρα, βρεθεί στο στόχαστρο των Ρεπουμπλικανών, που πιέζουν για δραστικές περικοπές των κοινωνικών δαπανών με σκοπό τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος των ΗΠΑ

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_09/03/2011_435058

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

αμοιβές - γυναίκες - Ε.Ε.

Κατά 17,5% χαμηλότερα από τους άνδρες αμείβονται, κατά μέσο όρο, οι γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ενωση καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους, γεγονός το οποίο θα αποτελέσει το επίκεντρο των συζητήσεων αύριο, την πρώτη ευρωπαϊκή ημέρα ισότητας των μισθών.
Η ημέρα αυτή - 5 Μαρτίου - υπενθυμίζει τον αριθμό των επιπλέον ημερών που πρέπει να εργαστούν οι γυναίκες το 2011 για να κερδίσουν αντίστοιχο ποσό με αυτό που κέρδισαν οι άνδρες το 2010. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέλαβε τη δέσμευση να κλείσει την ψαλίδα όσον αφορά τις διαφορές των μισθών μεταξύ των δύο φύλων και, τον Σεπτέμβριο του 2010, δημοσίευσε γενική στρατηγική για την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Λίγες ημέρες πριν από την 8η Μαρτίου, την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, η εφετινή ημέρα ισότητας των μισθών επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τις μισθολογικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών.
«97 εκατομμύρια γυναίκες στην Ευρώπη που εργάζονται από την 1η Ιανουαρίου, θα αρχίσουν να πληρώνονται στην πράξη μόνο από αυτή την εβδομάδα,» δήλωσε η Αντιπρόεδρος της ΕΕ κα Reding, Επίτροπος αρμόδια για θέματα δικαιοσύνης. «Η ευρωπαϊκή ημέρα ισότητας των μισθών μας υπενθυμίζει πόσες προσπάθειες πρέπει ακόμη να καταβάλουμε για να γεφυρώσουμε το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων. Μαζί με τα κράτη μέλη και τους κοινωνικούς εταίρους, θα προσπαθήσουμε να μειώσουμε ουσιαστικά τη διαφορά των αμοιβών ανδρών και γυναικών στην ΕΕ, έτσι ώστε στο μέλλον να μην χρειαζόμαστε πλέον ημέρα ισότητας των μισθών για να υπενθυμίζουμε τις μισθολογικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών».
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κομισιόν ίση αμοιβή για ίση εργασία είναι μια από τις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ. Η αρχή αυτή αποτελούσε ήδη μέρος της συνθήκης της Ρώμης, το 1957. Ωστόσο, η μείωση της διαφοράς των αμοιβών ανδρών και γυναικών προχωρεί με αργό ρυθμό: σύμφωνα με τα τελευταία αριθμητικά στοιχεία για το 2008, ο ρυθμός αυτός κυμαίνεται από 5% στην Ιταλία έως 30% στην Εσθονία. Το φαινόμενο αυτό αντανακλά τον πολύπλοκο και διαρκή χαρακτήρα των ανισοτήτων στην αγορά εργασίας.

Για να αντιμετωπιστεί η διαφορά των αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών, η Επιτροπή:

- θα στηρίξει πρωτοβουλίες ίσης αμοιβής στον χώρο εργασίας με σήματα ισότητας, «καταστατικούς χάρτες» και βραβεία, όπως οι πρωτοβουλίες που ορίζονται στην πρόσφατη μελέτη της ΕΕ για τις μη νομοθετικές πρωτοβουλίες που προτείνονται στις επιχειρήσεις για την προαγωγή της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών στον χώρο εργασίας,
- θα στηρίξει την επεξεργασία εργαλείων που θα βοηθήσουν τους εργοδότες να διορθώσουν τις αδικαιολόγητες διαφορές αμοιβών μεταξύ των δύο φύλων, όπως το Logib tool, το οποίο χρησιμοποιείται στη Γερμανία και το Λουξεμβούργο και επιτρέπει στις επιχειρήσεις να υπολογίζουν τις διαφορές στις αμοιβές ανδρών και γυναικών στο πλαίσιό τους,
- θα διερευνήσει τρόπους για να βελτιώσει τη μισθολογική διαφάνεια, καθώς και τον αντίκτυπο στην ίση αμοιβή άτυπων ρυθμίσεων εργασίας, όπως της μερικής απασχόλησης και των συμβάσεων ορισμένου χρόνου,
- θα επιδιώξει να κατευθύνει τις γυναίκες και τους άνδρες προς μη παραδοσιακά επαγγέλματα και θα διευκολύνει τόσο τις γυναίκες όσο και τους άνδρες να βρουν καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1940340

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

ανεργία - Ελλάδα - Ιαν.2011

Αύξηση της τάξεως του 5,51%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, εμφάνισε η ανεργία τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΟΑΕΔ. Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του Οργανισμού φθάνουν τους 689.558.
Στην ηλικιακή ομάδα από 30 - 54 ετών αναλογεί το 62,31% των εγγεγραμμένων ανέργων, στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 30 αναλογεί το 28,29% και στην ηλικιακή ομάδα άνω των 55 ετών το 9,40%.
Το 45,76% αυτών έχει δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στο επίπεδο υποχρεωτικής εκπαίδευσης (έως 3η Γυμνασίου) αναλογεί το 38,83, στο επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το 14,09% και στο επίπεδο χωρίς εκπαίδευση αναλογεί το 1,32%.
Οι αναγγελίες προσλήψεων μειώθηκαν κατά 16,71% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2010. Οι απολύσεις (καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου) έφθασαν τις 30.481 (αυξημένες κατά 2,62% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα), οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου τις 25.530 (μειωμένες κατά 17,04% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα) και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις τις 22.610 (μειωμένες κατά 0,19% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα).
Το σύνολο των καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου και των λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου ανέρχεται σε 56.011, το 45,58% του οποίου οφείλεται σε αποχωρήσεις από την αγορά εργασίας λόγω λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου.
Το μέγεθος αυτό είναι αυξημένο κατά 6,58% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2010 (52.552) και μειωμένο κατά 7,38% από τον προηγούμενο μήνα Δεκέμβριο (60.476).

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1939845