Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Οι αγοραστικές συνήθειες άλλαξαν και περιόρισαν τις βόλτες στα μαγαζιά

Bloomberg
Πρόκειται για έναν κανόνα που τηρούν όλοι οι έμποροι: προσελκύουμε τους υποψήφιους αγοραστές μέσα στο κατάστημα και τους πείθουμε να αγοράσουν κάτι που δεν είχαν καμία πρόθεση να αγοράσουν. Πολλοί άνθρωποι έχουν την τάση να παρασύρονται σε παρορμητικές αγορές, αλλά τελευταία το κάνουν όλο και λιγότερο.
Πρώτα απ’ όλα επειδή υπάρχουν όλοι εκείνοι που εξοικονομούν χρήματα αναζητώντας φθηνότερες τιμές μέσω Ιντερνετ. Οπως επισημαίνει ο Μπιλ Μάρτιν, γενικός διευθυντής της ShopperTrak, αυτοί έχουν αποφασίσει τι σκοπεύουν να αγοράσουν, οπότε το παίρνουν και φεύγουν. Αυτοί οι καταναλωτές πλέον μπαίνουν σε λιγότερα καταστήματα, σε τρία ανά φορά ενώ πριν από την ύφεση επισκέπτονταν πέντε, σύμφωνα με την ShopperTrak. Η ίδια εταιρεία εκτιμά πως το αποτέλεσμα αυτής της αλλαγής στη συμπεριφορά των καταναλωτών είναι να περιοριστεί κατά 2,2% η κυκλοφορία πεζών έξω από τα καταστήματα την περίοδο των διακοπών.
Το μεγαλύτερο πλήγμα θα δεχθούν οι αλυσίδες καταστημάτων. Τα καταστήματα ηλεκτρονικών κινδυνεύουν άμεσα, γιατί είναι πολύ εύκολο να αναζητήσει κανείς εξαρτήματα μέσω Διαδικτύου. Αντιθέτως, οι αλυσίδες ειδών ένδυσης ενδέχεται να τα πάνε πολύ καλύτερα γιατί ακόμη κι εκείνοι που έχουν αποφασίσει τι θα αγοράσουν πρέπει να τριγυρίσουν αρκετά στους εμπορικούς δρόμους, προκειμένου να δοκιμάσουν ρούχα.
Τα καταστήματα λιανικών πωλήσεων προσπαθούν έτσι να προσαρμοστούν και να προσελκύσουν καταναλωτές που έχουν γίνει υπερβολικά δύσκολοι εξαιτίας της υψηλής ανεργίας. Ο εντεινόμενος ανταγωνισμός ενδέχεται να επιτείνει τις αναδιαρθρώσεις που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Μάντοκς, που διευθύνει μεγάλη συμβουλευτική στο Ορεγκον. Σύμφωνα με τον Μπιλ Μάρτιν της ShopperTrak, τα τελευταία 15 χρόνια η εμπορική κίνηση και οι πωλήσεις κινούνται παράλληλα, είτε με παράλληλη αύξηση είτε με παράλληλη μείωση. Πέρυσι, όμως, ο Μπιλ Μάρτιν παρατήρησε πως, ενώ αυξάνονται οι λιανικές πωλήσεις κατά 3,5%, η κίνηση υποχωρούσε 0,5%. Οταν διαπίστωσε ότι ο συνδυασμός αυτός επέμενε, δεν ήξερε πώς να εξηγήσει στους πελάτες της συμβουλευτικής του τη νέα κατάσταση γι’ αυτό και ζήτησε από τους ερευνητές του να αναζητήσουν εξηγήσεις. Ανακάλυψαν πως οι Αμερικανοί εξελίσσονται σε «χειρουργούς καταναλωτές». Αρχικά στην κατηγορία αυτή ανήκαν οι άνδρες που επέλεγαν το ηλεκτρονικό εμπόριο επειδή εξοικονομούσαν χρόνο. Η ταχύτερη σύνδεση με το Ιντερνετ, όμως, καθώς και η αυξημένη εμπειρία από αγορές προσείλκυσαν και τις γυναίκες. Επιταχύνθηκε, έτσι, η αλλαγή στη συμπεριφορά των καταναλωτών.
«Τώρα οι γυναίκες μπαίνουν σε ένα μαγαζί ευελπιστώντας να πάνε κατευθείαν σε αυτό που χρειάζονται, όπως κάνουν και οι άντρες», αναφέρει η Ντέλια Πάσι, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας Medelia της Φλόριντα, που συμβουλεύει επιχειρήσεις όπως την Home Depot για το πώς να προσελκύσουν γυναίκες καταναλώτριες. Η ίδια επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «η επιστήμη των αγορών έχει αλλάξει, και δυστυχώς δεν έχουν αλλάξει οι έμποροι».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_22/10/2011_460127

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Αποσυνδέουν τα κινητά από τον καρκίνο του εγκεφάλου

Η μακροχρόνια χρήση των κινητών τηλεφώνων δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εγκεφάλου, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα που πραγματοποίησαν επί 18 χρόνια ερευνητές στη Δανία - συμμετείχαν 358.403 άνθρωποι - και τα αποτελέσματά της δημοσιεύθηκαν χθες στον ιστότοπο της Βρετανικής Ιατρικής Επιθεώρησης (bmj.com).
Κατά την έρευνα αυτή, η οποία περιγράφεται ως η μεγαλύτερη που έχει γίνει πάνω στο θέμα, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως τα ποσοστά καρκίνων του κεντρικού νευρικού συστήματος ήταν σχεδόν τα ίδια στους μακροχρόνιους χρήστες κινητών τηλεφώνων και σε ανθρώπους που δεν χρησιμοποιούν τα τηλέφωνα αυτά.
Ο αριθμός των κινητών έχει αυξηθεί κάθετα από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, και το 2010 βρίσκονταν σε χρήση σε όλον τον κόσμο 5 δισεκατομμύρια συσκευές. Η ευρύτατη χρήση τους έχει προκαλέσει μεγάλη συζήτηση για το κατά πόσον τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που εκπέμπονται όταν ο χρήστης κρατάει το κινητό στ' αυτί του μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες στην υγεία. Οι υγειονομικές Αρχές συνιστούν τακτικά στους χρήστες να χρησιμοποιούν SMS και τα κιτ hands free για να περιορίζουν την έκθεση.
Ερευνητές του Ινστιτούτου Επιδημιολογίας του Καρκίνου στην Κοπεγχάγη πραγματοποίησαν έρευνα μεταξύ των δανών πολιτών που γεννήθηκαν στη χώρα μετά το 1925, συγκεντρώνοντας πληροφορίες από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και το Δανικό Αρχείο Καρκίνου. Από τα 358.403 πρόσωπα των οποίων η κατάσταση της υγείας παρακολουθήθηκε, καταγράφηκαν 10.729 όγκοι του κεντρικού νευρικού συστήματος - 5.111 στους άνδρες και 5.618 στις γυναίκες -, όμως περίπου όσοι καταγράφηκαν στους χρήστες, καταγράφηκαν και στους άλλους.
Οι ερευνητές ανακοίνωσαν πως δεν παρατήρησαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης όγκων στο κεντρικό νευρικό σύστημα, ούτε εμφάνισης οποιουδήποτε άλλου καρκίνου στους χρήστες κινητών τηλεφώνων. «Εντούτοις», συμπληρώνουν, «καθώς δεν μπορεί να αποκλειστεί μια μικρή αύξηση του κινδύνου σε υποομάδες εντατικών χρηστών ή έπειτα από ακόμη μεγαλύτερες περιόδους χρήσης από τα 10-15 χρόνια, χρειάζεται να γίνουν περαιτέρω μελέτες σε μεγάλα δείγματα πληθυσμού». Επισημαίνεται επίσης ότι στη μελέτη δεν λαμβάνονται υπόψη παρά οι συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας που έχουν ατομικά συμβόλαια και δεν συνυπολογίζονται αυτοί που διαθέτουν επαγγελματικό κινητό τηλέφωνο, οι οποίοι κατατάσσονται στους μη χρήστες. Στα τέλη Μαΐου, η Διεθνής Υπηρεσία Ερευνας για τον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αποφάσισε ότι η χρήση των κινητών τηλεφώνων θα πρέπει να χαρακτηριστεί «πιθανόν καρκινογόνος για τους ανθρώπους», θέτοντας έτσι τα κινητά τηλέφωνα στην ίδια κατηγορία με το μόλυβδο, το χλωροφόρμιο και τον καφέ. Ομως μόλις έναν μήνα αργότερα, η Επιτροπή Επιδημιολογίας της Διεθνούς Επιτροπής Προστασίας από τη Μη Ιονίζουσα Ακτινοβολία ανακοίνωσε πως τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ολοένα και περισσότερο πως δεν υπάρχει σχέση ανάμεσα στη χρήση κινητών και στην εμφάνιση όγκων στον εγκέφαλο.
 
http://www.tanea.gr/kosmos/article/?aid=4667155

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

ICAP: οικονομικό κλίμα

Στις 81 μονάδες ο σχετικό δείκτης, το γ’ τρίμηνο.
Νέα πτώση στις 81 μονάδες σημείωσε ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος το τρίτο τρίμηνο του 2011, όπως καταγράφηκε από την τριμηνιαία έρευνα που διεξάγεται στους Διευθύνοντες Συμβούλους/Γενικούς Διευθυντές των μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων από την Εταιρεία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) σε συνεργασία με την ICAP Group. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε την περίοδο 06/10/2011 έως 17/10/2011.
Ο γενικός δείκτης επηρεάστηκε αρνητικά από την συνεχιζόμενη αβεβαιότητα σχετικά με την επιλογή βιώσιμου σχεδίου επίλυσης της ελληνικής κρίσης χρέους, καθώς και τις δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης παρουσίασε μικρή μείωση έναντι του προηγούμενου τριμήνου στις 71 μονάδες, αλλά αρκετά υψηλότερη ήταν η πτώση του δείκτη προσδοκιών στις 91 μονάδες.
Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης σημείωσε νέα πτώση στις 93 μονάδες. Μόνο το 2% των CEOs πιστεύουν ότι οι τρέχουσες συνθήκες είναι καλύτερες σε σχέση με ένα έτος πριν. Το ποσοστό των CEOs που θεωρούν ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι δυσμενέστερη αυξήθηκε σε 98% έναντι 93% το προηγούμενο τρίμηνο.
Ανάλογες είναι οι προσδοκίες των CEOs για την οικονομική κατάσταση της χώρας ένα έτος μετά, γεγονός που αποτυπώνεται στη σημαντική μείωση του δείκτη στις 103 μονάδες. Το ποσοστό των CEOs που θεωρούν ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα επιδεινωθεί μέσα στο επόμενο έτος αυξήθηκε σε 71% έναντι 51% το προηγούμενο τρίμηνο.
Ο δείκτης της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις σημείωσε άνοδο και επανήλθε στα επίπεδα του πρώτου τριμήνου του 2011.
Υψηλότερη ήταν η μεταβολή του δείκτη στη βιομηχανία έναντι των εμπορικών επιχειρήσεων, ενώ στις υπηρεσίες παρουσίασε οριακή άνοδο. Επιδείνωση καταγράφηκε στις προσδοκίες των CEOs για την πορεία του κλάδου τους ένα έτος μετά, με νέα πτώση του δείκτη στις 100 μονάδες. Περισσότερο απαισιόδοξοι για τον κλάδο τους εμφανίζονται οι CEOs των βιομηχανιών και υπηρεσιών έναντι των εμπορικών επιχειρήσεων.
Μετά από τρία συνεχόμενα τρίμηνα αισιόδοξου κλίματος για την τρέχουσα πορεία των επιχειρήσεων που διοικούν, οι CEOs δεν αξιολογούν θετικά την οικονομική κατάσταση στο τρίτο τρίμηνο του 2011, γεγονός που αποτυπώνεται στην πτώση του δείκτη στις 52 μονάδες έναντι 54 του προηγούμενου τριμήνου.
Επιδείνωση σημείωσαν οι προσδοκίες των CEOs για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας τους το επόμενο έτος. Ο δείκτης σημείωσε νέα πτώση στις 92 μονάδες έναντι 103 του προηγούμενου τριμήνου.
Ο δείκτης τρέχουσας απασχόλησης παρουσίασε μείωση και διαμορφώθηκε στις 47 μονάδες έναντι 53 το προηγούμενο τρίμηνο.

Εκτός των βασικών ερωτήσεων που υποβάλλονται κάθε τρίμηνο στους CEOs, ζητήθηκε επιπλέον η γνώμη τους σχετικά με την κατάργηση ή όχι της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και επιπλέον για τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ελλάδα.
Σχετικά με την κατάργηση της ΕΓΣΣΕ και την άρση του κατώτερου ορίου μισθών στον ιδιωτικό τομέα, το 50% των CEOs θεωρεί ότι δεν πρέπει να καταργηθεί, το αντίθετο πιστεύει το 45%, ενώ 5% δεν εξέφρασαν γνώμη.
Αξιόλογη είναι η διαφοροποίηση στις απαντήσεις ανάλογα με τον κλάδο δραστηριοποίησης.
Το ποσοστό των CEOs που πιστεύουν ότι η ΕΓΣΣΕ πρέπει να καταργηθεί διαμορφώνεται σε 60% για τη βιομηχανία, 44% για το εμπόριο και 38% για τις υπηρεσίες. Το 50% των CEOs πιστεύει ότι η χώρα θα αναγκαστεί να πτωχεύσει, ενώ το 33% ότι η κρίση θα ξεπεραστεί χωρίς πτώχευση. Αξιοσημείωτο είναι το ποσοστό των CEOs που δεν εξέφρασε γνώμη και ανήλθε σε 17%.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_21/10/2011_411306

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Βρετανία: ΦΤΩΧΕΙΑ ΣΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ 1974-1977

Η Βρετανία βυθίζεται καθημερινά στο βάλτο της οικονομικής ύφεσης αποκαλύπτουν πλέον πολιτικοί αναλυτές, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι το ποσοστό των Βρετανών που ζουν στο όριο της φτώχειας έχει φτάσει στα επίπεδα εξαθλίωσης του 1974-77.
Η εξαθλίωση έχει οδηγήσει Βρετανούς να ψάχνουν για φαγητό στα σκουπίδια, ενώ η εικόνα αστέγων κάτω απ' το Μπιγκ Μπεν σοκάρει. Η εξαθλίωση έχει οδηγήσει Βρετανούς να ψάχνουν για φαγητό στα σκουπίδια, ενώ η εικόνα αστέγων κάτω απ' το Μπιγκ Μπεν σοκάρει. Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Ερευνών την περασμένη βδομάδα δείχνουν ότι τα τελευταία δύο χρόνια 600 χιλιάδες επιπλέον παιδιά στη Βρετανία ζουν στο όριο της φτώχειας ή και κάτω από αυτό. Ποσοστό που εκτιμάται ότι θα αυξηθεί δραματικά έως το 2020, μεγαλώνοντας το χάσμα μεταξύ των πολύ φτωχών και των πολύ πλουσίων.
Ο υπουργός Εργασίας και Συντάξεων Ιαν Ντάνκαν Σμιθ παραδέχθηκε ότι «το χάσμα αυτό είχε μεγαλώσει σημαντικά την τελευταία πενταετία λόγω της μισθολογικής ανισότητας στη χώρα, η οποία είναι μεγαλύτερη από ποτέ».
Το ζήτημα προκάλεσε τη σκληρή αντιπαράθεση στη Βουλή του Ντέιβιντ Κάμερον και του ηγέτη των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ, ο οποίος κατηγόρησε τον βρετανό πρωθυπουργό ότι η πολιτική λιτότητας που ακολουθεί έχει οδηγήσει στην ανεργία 2,57 εκατομμύρια πολίτες, στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 17 χρόνων, με ένα εκατομμύριο από αυτούς να είναι κάτω των 25 ετών.
Οι μαζικές απολύσεις στον δημόσιο τομέα, η κατάρρευση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, η μείωση μισθών αλλά και η απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει τα οικογενειακά επιδόματα την απομακρύνουν δραματικά από τον αρχικό της στόχο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η δέσμευση της κυβέρνησης Κάμερον να μειώσει στο 5% το ποσοστό φτώχειας έως το 2020 είναι σίγουρο ότι θα αποτύχει. Αντί αυτού, υπολογίζεται ότι το 2013 περίπου 3,1 εκατομμύρια παιδιά, 2,5 εκατομμύρια γονείς, 4 εκατομμύρια ενήλικες χωρίς παιδιά και 2,1 εκατομμύρια συνταξιούχοι θα ζουν στην απόλυτη φτώχεια. Ενας όρος που χρησιμοποιείται στις περιπτώσεις όπου ο μισθός του εργαζομένου πέφτει κάτω από το 60% του μέσου εισοδήματος.
Το παράδοξο είναι ότι η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον επιχειρεί, εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης των τελευταίων 80 χρόνων κι ενώ χιλιάδες εργαζόμενοι χάνουν καθημερινά τη δουλειά τους, να προωθήσει την πολιτική της λεγόμενης «γενικής αξιοπιστίας», η οποία βασίζεται στην ένταξη περισσότερων στην αγορά εργασίας.
Πρόκειται για εκατομμύρια Βρετανούς, ανάμεσά τους και ανύπαντρες μητέρες, που δεν έχουν εργαστεί ποτέ και ζουν έως σήμερα αποκλειστικά από κρατικά επιδόματα και σε εργατικές κατοικίες.
Μια νοσηρή ομολογούμενος κατάσταση που μαστίζει τη βρετανική κοινωνία εδώ και δεκαετίες, η οποία αναγκάζεται βιαίως να προσαρμοστεί σε μια νέα πραγματικότητα χωρίς τις απαιτούμενες προϋποθέσεις.
«Δέχομαι ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να πετύχουμε την επανεκκίνηση της οικονομίας και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, όμως δεν σκοπεύουμε να εγκαταλείψουμε την οικονομική μας πολιτική που έχει επιφέρει μείωση των επιτοκίων» δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον.
Την ίδια ώρα ωστόσο η τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ενισχύσει με 75 δισ. λίρες την αγορά και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της, με τον Τσάρλι Μπιν, νούμερο δύο στην ιεραρχία της τράπεζας, να υποστηρίζει ότι η όποια ανάκαμψη της οικονομίας θα έρθει μετά το 2012.
Οικονομολόγοι του Σίτι προειδοποιούν πάντως ότι η αύξηση στα ποσοστά ανεργίας είναι απλώς η αρχή μιας αναπόφευκτης χειροτέρευσης στη αγορά εργασίας. «Δεν μπορεί να αποτελεί έκπληξη μια τέτοια διαπίστωση όταν είναι γνωστό ότι η ανάπτυξη της οικονομίας είναι κατά το ήμισυ απ' ό,τι χρειάζεται για να διατηρηθούν και να μην αυξηθούν τα ποσοστά των ανέργων».
Το μεγαλύτερο πρόβλημα αναμένεται να το αντιμετωπίσουν οι νέοι, καθώς ήδη το ποσοστό της ανεργίας ανάμεσά τους φτάνει το 21%, το μεγαλύτερο από το 1992.
Ο Πολ Κένι, γενικός γραμματέας του συνδικάτου GMB, κατηγόρησε την κυβέρνηση των Τόρις και των Φιλελευθέρων ότι πόνταραν λανθασμένα στη δυνατότητα του ιδιωτικού τομέα να απορροφήσει τις 250 χιλιάδες των απολυμένων από το Δημόσιο, από τους οποίους οι 111 χιλιάδες ήταν μόλις το τελευταίο τρίμηνο, με αποτέλεσμα ορδές ανθρώπων να βρίσκονται μπροστά στο δίλημμα εάν θα φάνε ή θα πληρώσουν για τη θέρμανσή τους.

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=16/10/2011&id=318489

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Τα 7 δισ. πλησιάζει ο παγκόσμιος πληθυσμός

Γύρω στις 31 Οκτωβρίου το ανθρώπινο είδος θα αριθμεί πλέον 7 δισεκατομμύρια άτομα, εκτιμά το Τμήμα Πληθυσμού του ΟΗΕ. Ανεξάρτητοι δημογράφοι εκφράζουν όμως επιφυλάξεις όσον αφορά τη μεθοδολογία και τις πολιτικές πιέσεις που αγνοούν την αβεβαιότητα.

Ο ΟΗΕ «δέχεται πολιτικές πιέσεις να αγνοήσει την αβεβαιότητα και να δώσει συγκεκριμένες ημερομηνίες» διαμαρτύρεται στο περιοδικό «New Scientist» ο Βόλφγκανγκ Λουτς του Ινστιτούτο Δημογραφίας της Βιέννης.

Ο Χάνια Λότσνικ, διευθυντής του Τμήματος Πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών, παραδέχεται ότι υπάρχει ένα περιθώριο αβεβαιότητας μερικών μηνών ή ακόμα και ενός έτους.

Ωστόσο ο Λουτς δίνει μια αρκετά διαφορετική εκτίμηση, αφού υπολογίζει ότι θα φτάσουμε το ορόσημο των 7 δισ. μετά τις αρχές του 2013, πιθανώς και πολύ αργότερα, το 2020. Όπως επισημαίνει, ακόμη και στις ανεπτυγμένες χώρες οι απογραφές τείνουν να υποεκτιμούν τον πληθυσμό ως και κατά 3%.

Στην Κίνα, για παράδειγμα, τα δεδομένα των απογραφών δείχνουν ότι η μέση γυναίκα αποκτά 1,2 παιδιά. Ωστόσο οι αρμόδιες υπηρεσίες παραδέχονται ότι δεκάδες εκατομμύρια παιδιά δεν δηλώνονται στις αρχές, αφού οι γονείς καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο αν παραβιάσουν την πολιτική του ενός παιδιού ανά ζευγάρι. Για να διορθώσουν μάλιστα την εκτίμηση, ανεβάζουν τη γεννητικότητα στα 1,5 παιδιά ανά γυναίκα.

Αυτό είναι μια πρακτική που εφαρμόζουν κατά κόρο οι δημογράφοι σε όλο τον κόσμο. Ο κίνδυνος όμως είναι να οδηγηθούν στο αντίθετο λάθος, δηλαδή την υπερεκτίμηση του πληθυσμού. Οπως επισημαίνει ο Σεργκέι Σέρμποφ, συνεργάτης του Λουτς στη Βιέννη, τα τελευταία χρόνια η γεννητικότητα έχει μειωθεί και η μέση γυναίκα αποκτά σήμερα 2,5 παιδιά, δηλαδή τα μισά από ό,τι η μέση γιαγιά της.

Η ομάδα των Σέρμποφ και Λουτς εκφράζει επίσης επιφυλάξεις για την πρόσφατη αλλαγή μεθοδολογίας στον ΟΗΕ, η οποία οδήγησε σε αναθεώρηση προς τα πάνω για το μέλλον του πλανήτη: το δημογραφικό τμήμα εκτιμά τώρα ότι ως το 2100 ο παγκόσμιος πληθυσμός θα έχει ξεπεράσει τα 10 δισ. και θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Οπως εκτιμούν οι δύο ερευνητές, η αύξηση θα είναι πολύ μικρότερη, υπάρχει μάλιστα πιθανότητα 85% να έχει σταθεροποιηθεί ο παγκόσμιος πληθυσμός αρκετά νωρίτερα.
 
http://www.tovima.gr/world/article/?aid=425325&h1=true

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Βρετανία: Οι διαφημίσεις στο Διαδίκτυο ξεπέρασαν εκείνες της τηλεόρασης

Για πρώτη φορά, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011, οι εταιρείες στη Βρετανία επένδυσαν περισσότερα χρήματα για να διαφημιστούν μέσω του διαδικτύου παρά μέσω της τηλεόρασης, καθώς προτίμησαν να προσεγγίσουν το βρετανικό κοινό που χρησιμοποιεί τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης ή παρακολουθεί βίντεο.

Η έκθεση του Internet Advertising Bureau, του PwC και της εταιρείας μάρκετινγκ WARC διαπιστώνει ότι οι διαφημίσεις στο Ίντερνετ αυξήθηκαν κατά 13,5% (2,26 δισ. λίρες) στους πρώτους έξι μήνες του 2011, κατακτώντας μερίδιο 27% στην αγορά.

Το μερίδιο της τηλεόρασης στη διαφήμιση έφτασε το 26%. Η κατακόρυφη ανάπτυξη οφείλεται στην αύξηση κατά 100% στις διαφημίσεις μέσω βίντεο, στις επενδύσεις των εταιρειών στον τομέα των καταναλωτικών αγαθών και στις διαφημιστικές εκστρατείες που σχεδιάζονται για τα κοινωνικά δίκτυα.

Στον τομέα του ίντερνετ το 58% των εσόδων προέρχεται από διαφημίσεις που συνδέονται με μηχανές αναζήτησης (search advertising), το 23% από διαφημίσεις σε προκαθορισμένους χώρους των ιστοσελίδων (display advertising) και το 17% από μικρές αγγελίες.

Το search advertising αυξήθηκε κατά 12,6% και το display advertising κατά 18,5%, χάρη στις νέες μορφές διαφήμισης – στατικές ή κινούμενες – και στη ζήτηση για βίντεο.

Τη Δευτέρα η εταιρεία ZenithOptimedia στην έκθεσή της προέβλεψε ότι το μερίδιο του ίντερνετ στη διαφημιστική αγορά θα αυξηθεί παγκοσμίως στο 18,9% μέχρι το 2013 (από 14,4% το 2010), οπότε και θα ξεπεράσει τις εφημερίδες παραμένοντας όμως πίσω από την τηλεόραση.

http://www.tovima.gr/world/article/?aid=423419