Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

η οικονομική πραγματικότητα που βιώνουν οι Έλληνες καταναλωτές

Επιστροφή στο σπίτι και αιματηρή οικονομία μέσω αποταμίευσης επιτάσσει η οικονομική πραγματικότητα που βιώνουν οι Έλληνες καταναλωτές, το 18% των οποίων δηλώνει ότι έχει μεταφέρει τις καταθέσεις του στο εξωτερικό.

Την ίδια ώρα μόλις το 24% των καταναλωτών δηλώνει ότι θα αγοράσει ελληνικά προϊόντα, ποσοστό ιδιαίτερα μειωμένο αν αναλογιστεί κανείς ότι το 12% των Ελλήνων δήλωσε ότι δεν θα στραφεί στην αγορά ελληνικών προϊόντων, καθώς τα θεωρεί ακριβά.

Τα αποκαλυπτικά αυτά στοιχεία προκύπτουν από έρευνα της Boston Consulting Group για την ψυχολογία των Ελλήνων καταναλωτών σύμφωνα με την οποία προκύπτει ότι το 85% δήλωσε ότι θα μειώσει τις δαπάνες του τους επόμενους μήνες, ποσοστό αυξημένο κατά 32 ποσοστιαίες μονάδες από αντίστοιχη έρευνα που είχε γίνει επτά μήνες πριν την τελευταία έρευνα.

Την ίδια ώρα έχει διπλασιαστεί το ποσοστό των Ελλήνων που απάντησαν ότι φοβούνται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους το επόμενο διάστημα.

Ωστόσο η κρίση, όπως ανέφεραν οι κ.κ. Βασίλης Αντωνιάδης επικεφαλής της BCG στην Ελλάδα και η Camille Egloff – Chicas Partner Managing Director της εταιρείας, δημιουργεί ευκαιρίες. Συγκεκριμένα ανέφεραν ότι οι εταιρείες που θα δράσουν αποφασιστικά με πειραματισμούς, αναθεώρηση τιμών – προϊόντων, νέα τεχνολογία, υιοθέτηση νέων τάσεων και καλύτερη προβολή των τεχνικών διαφορών των προϊόντων τους, θα πάρουν μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς. 
 
Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της μελέτης, αλλά και από την αύξηση των ελληνικών και πολυεθνικών επιχειρήσεων οι οποίες στρέφονται στις εταιρείες συμβούλων προκειμένου όχι μόνο να αντιμετωπίσουν την κρίση αλλά να βάλουν και τις βάσεις για να αντεπεξέλθουν στις νέες απαιτήσεις της αγοράς.

Αντίκτυπος Οικονομικής κρίσης
- Το 85% των ερωτηθέντων απάντησε ότι οι δαπάνες τους τους επόμενους 12 μήνες θα μειωθούν, ποσοστό 32% υψηλότερο σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2011
- Οικονομικό πρόβλημα αντιμετωπίζει το 29% από 15%
- Εργασιακή ανασφάλεια αισθάνεται το 45% από 24% το πρώτο τρίμηνο του 2011.
- Σε ότι αφορά στις καταθέσεις το 18% του δείγματος δήλωσε ότι μετέφερε ήδη μέρος ή όλες τις καταθέσεις του στο εξωτερικό σε αντίθεση με το 49% που δεν σκέφτεται να κάνει κάτι τέτοιο. Μόνο το 7% δήλωσε ότι τοποθέτησε τα χρήματά τουτ σε ασφαλέστερες επενδύσεις ενώ η πλειοψηφία δηλαδή το 64% δεν σκέφτεται να προχωρήσει σε κάτι αντίστοιχο
- Η αποταμίευση έχει ήδη ενταχθεί στην ψυχολογία του Έλληνα καταναλωτή με το 23% να δηλώνει ότι έχει ήδη αποταμιεύσει για το μέλλον, ενώ το 25% σκέφτεται να το κάνει. Σχετικά μεγάλο είναι και το ποσοστό 36% εκείνων που απάντησε ότι η αποταμίευση δεν είναι στα σχέδιά του.
- 8 στους 10 ερωτηθέντες πιστεύει ότι η οικονομική δυσπραγία επηρεάζει όλους τους Έλληνες και τους ίδιους προσωπικά και δεν αφορά μόνο σε κρίση στα χρέη της Κυβέρνησης, των Τραπεζών και των αγορών.

Αλλαγή αγοραστικής συμπεριφοράς
- Το 73% του δείγματος δήλωσε ότι έχει αποδεχθεί πλήρως την ιδέα ότι θα πρέπει να καταναλώνει λιγότερο από ό,τι τα παλαιότερα χρόνια, ενώ το 94% απάντησε ότι θα αναβάλει τις μεγάλες αγορές που δεν επείγουν.
- 9 στους 10 δήλωσε ότι θα περικόψει σηματικά τα έξοδα σε προϊόντα που δεν αποτελούν είδη πρώτης ανάγκης
- Το 78% δήλωσε ότι θα καταναλώνει πιο συχνά από μαγαζιά που κάνουν εκπτώσεις. Αντίστοιχο είναι το ποσοστό που θα αφιέρωνε περισσότερο χρόνο αναζητώντας καλύτερες τιμές.
- Το 24% απάντησε ότι δεν θα αλλάξει τις καταναλωτικές τους συνήθειες, ενώ ποσοστό 3% δήλωσε ότι θα καταναλώνει περισσότερο από παλιά.

Αύξηση και μείωση δαπανών ανά κατηγορία προϊόντων
- Οι παιδικές τροφές και τα φρέσκα προϊόντα είναι πιο ανθεκτικά στην κρίση και το 10% των ερωτηθέντων δήλωσε προετοιμασμένο να δαπανήσει περισσότερα χρήματα για να αποκτήσει αυτά τα οποία θεωρεί καλύτερα.

- Οι κατηγορίες που φαίνεται πως θα πληγούν περισσότερο είναι τα οινοπνευαματώδη, τα συμβόλαια – υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και είδη πολυτελείας, όπου το 88%, 78% και 77% αντίστοιχα δηλώνει πως θα δαπανήσει όσο το δυνατόν λιγότερο χρήματα για να τα προμηθευτεί.

Επίσης παρατηρείται μείωση στα τυποποιημένα και βιολογικά τρόφιμα όπου το 76% και 75% αντίστοιχα απάντησε ότι θα μειώσει τις δαπάνες του για συγκεκριμένα είδη.  

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/677613/Article.aspx

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Economist: Έφτιαξε ακριβές «πορτρέτο» του περίφημου «πλουσιότερου 1%»

Ο Μιτ Ρόμνεϊ δεν είναι ο πρώτος πολυεκατομμυριούχος που διεκδικεί την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών. Ούτε ο πιο πλούσιος. Το ρεκόρ το κατέχει ο Ρος Περό, ο οποίος δαπάνησε αρκετά από τα δισεκατομμύριά του στις δύο αποτυχημένες απόπειρες που έκανε, το 1992 και το 1996. Εχουν ακολουθήσει από τότε πολλοί, που χρωστούν την ατομική ή οικογενειακή τους παρουσία στο πετρέλαιο, τις εκδόσεις, την μπίρα, την κέτσαπ ή τις αυτοβιογραφίες τους.
Ο Ρόμνεϊ όμως, που κέρδισε τα 200 εκατομμύρια δολάρια της περιουσίας του αγοράζοντας και πουλώντας εταιρείες, είναι ο πρώτος υποψήφιος από τον κόσμο του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου. Εκφράζει δηλαδή την αλλαγή που έχει γίνει στους πλούσιους της Αμερικής. Το πλουσιότερο 1% των Αμερικανών όχι μόνο παίρνει μεγαλύτερο μερίδιο της πίτας, αλλά είναι όλο και περισσότερο ένας δημιουργός πλούτου.
Το μέσο οικογενειακό εισόδημα του πλουσιότερου 1% ήταν 1,2 εκατομμύρια δολάρια το 2008. Το ήμισυ των εισοδημάτων αυτών προέρχεται από μισθούς, το ένα τέταρτο από επιχειρηματικό εισόδημα και ανεξάρτητη απασχόληση και το άλλο ένα τέταρτο από τόκους, μερίσματα και κεφαλαιακά κέρδη. Σύμφωνα με ανάλυση του Τζον Μπακίτζα από το Williams College, το 16% αυτής της κατηγορίας είναι γιατροί και το 8% δικηγόροι. Η αναλογία αυτών των επαγγελμάτων δεν έχει αλλάξει πολύ από το 1979 ως το 2005, την περίοδο που μελέτησε ο ερευνητής. Κάθετη αύξηση, αντίθετα, έχει εμφανίσει το επάγγελμα του χρηματιστή: από 8% των πλουσίων το 1979 σε 13,9% το 2005. Η αναλογία τους στο πλουσιότερο 0,1% είναι ακόμη πιο έντονη: από 11% το 1979 σε 18% το 2005.
Ο Στιβ Κάπλαν από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου πιστεύει ότι το γεγονός αυτό εξηγεί σε μεγάλο βαθμό την αύξηση των ανισοτήτων. Το μερίδιο του εισοδήματος που πηγαίνει στο πλουσιότερο 1% έφτασε το 2007 το 23,5%, ποσοστό που αποτελούσε ρεκόρ 80ετίας, για να μειωθεί το 2009 σε 17,6%. Ακόμη πιο χαρακτηριστική είναι η τάση για το πλουσιότερο 0,1%, του οποίου το ποσοστό επί του συνολικού εισοδήματος έφτασε το 2007 το 12,3%, για να μειωθεί το 2009 στο (πάντα εξωφρενικό) 8,1%.
Το 2009, οι 25 πλουσιότεροι επενδυτές των hedge funds κέρδισαν περισσότερα από 25 δισεκατομμύρια δολάρια, έξι φορές περισσότερα από όλα τα ανώτατα στελέχη των 500 εταιρειών που συνθέτουν τον δείκτη S&P 500 της Wall Street.
Παρόλο που το 1% γίνεται συνεχώς πλουσιότερο στην πλειοψηφία των χωρών, πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ δείχνει ότι η τάση ξεκίνησε νωρίτερα, και είναι εντονότερη, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ορισμένοι ερευνητές, διαπιστώνοντας ότι οι ανισότητες έχουν αυξηθεί περισσότερο στις αγγλόφωνες χώρες, πιστεύουν ότι κάποιο ρόλο παίζουν οι κοινωνικές και πολιτικές αξίες: στην ηπειρωτική Ευρώπη και την Ιαπωνία, το κοινωνικό κράτος, οι νόμοι για τη φορολογία και η δύναμη των συνδικάτων περιορίζουν το φαινόμενο. Ένας παράγων μπορεί να είναι όμως και ο σχετικά μεγαλύτερος ρόλος του χρηματοπιστωτικού τομέα στις αγγλόφωνες χώρες.
Η συμμετοχή στο πλουσιότερο 1% της Αμερικής είναι σχετικά σταθερή. Μια μελέτη έδειξε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών που περιλαμβάνονται στο 1% εξακολουθούν να περιλαμβάνονται στο πλουσιότερο 10% μία δεκαετία αργότερα. Οι πλούσιοι γονείς τείνουν να έχουν πλούσια παιδιά. Σε αυτό βοηθούν ασφαλώς η οικογενειακή σταθερότητα και η εκπαίδευση. Σύμφωνα με το ινστιτούτο Gallup, το 72% του πλουσιότερου 1% έχουν πτυχίο πανεπιστημίου, ενώ οι μισοί έχουν και μεταπτυχιακό δίπλωμα. Τα ποσοστά αυτά είναι δύο και τρεις φορές μεγαλύτερα σε σχέση με το υπόλοιπο 99%. Οι πιο πλούσιοι είναι επίσης σε μεγαλύτερη αναλογία παντρεμένοι με παιδιά.
Από πολιτική άποψη, το Gallup διαπίστωσε ότι το 1% δηλώνει σε μεγαλύτερη αναλογία συμπάθεια προς το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (33% έναντι 28%) και σε μικρότερη προς το Δημοκρατικό Κόμμα (26% έναντι 33%). Μια μελέτη 104 πλουσίων οικογενειών του Σικάγου έδειξε ότι μεγαλύτερο μέλημά τους είναι το δημοσιονομικό έλλειμμα, και ακολουθεί η ανεργία. Για τον υπόλοιπο πληθυσμό, πρώτη έρχεται η ανεργία και ακολουθεί το έλλειμμα. Οι πλούσιοι, όπως και οι περισσότεροι ψηφοφόροι, υποστηρίζουν συχνά συντηρητικές και προοδευτικές θέσεις ταυτοχρόνως. Πολλοί βλέπουν, για παράδειγμα, με συμπάθεια το κίνημα «Καταλάβετε τη Γουολ Στριτ»…

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_23/01/2012_423674

Κατακόρυφη πτώση της αγοραστικής δύναμης

Αρνητική πρωτιά στην τελική κατανάλωση των νοικοκυριών κατέχει η Ελλάδα, αφού πέρυσι οι δαπάνες τους μειώθηκαν κατά 6,2% σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Ειδικότερα, όπως εκτιμά η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), η μείωση του Ακαθάριστου Εγχώριου προϊόντος ανήλθε πέρυσι στο 5,5%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μείωση στην Ευρωζώνη και την Ευρώπη των 27.

Παράλληλα, δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις και για το 2012, καθώς προβλέπονται περαιτέρω μειώσεις της τάξης του 2,8% για το ΑΕΠ και του 4,3% για την καταναλωτική δαπάνη.


http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/676502/Article.aspx

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Σε ακινησία 3.823 ιδιωτικά σκάφη έως 31/12/2011, λόγω αυξημένων τεκμηρίων διαβίωσης

Ο φόβος που έχει προκληθεί στους φορολογούμενους, από τα νέα αυξημένα τεκμήρια διαβίωσης που ψηφίστηκαν από τη Βουλή τον Ιούνιο του 2011 και θα ισχύσουν για τη φορολόγηση του 2012, έχει οδηγήσει πολλούς ιδιοκτήτες ιδιωτικών σκαφών αναψυχής, να προχωρήσουν σε ακινησία των σκαφών τους.
Ωστόσο, καλά επιβεβαιωμένες πηγές από το υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσανατολίζεται να προχωρήσει σε κατάργηση των τεκμηρίων στα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
Με τα νέα αυξημένα τεκμήρια έως 31/12/2011 είχαν δηλωθεί σε ακινησία 3.823 ιδιωτικά σκάφη.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2125082

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Προβάδισμα ΝΔ χωρίς αυτοδυναμία και εκρηκτική άνοδος της «Δημοκρατικής Αριστεράς»





Aνατροπές και πολιτική ρευστότητα αποτυπώνει το βαρόμετρο της Public Issue του Ιανουαρίου για τον ΣΚΑΪ και την Καθημερινή της Κυριακής, αφού ναι μεν η ΝΔ προηγείται με περισσότερες από 16 μονάδες της ΝΔ, αλλά χωρίς να μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Κύριο χαρακτηριστικό του πρώτου Βαρόμετρου του 2012 είναι η εκρηκτική άνοδος της «Δημοκρατικής Αριστεράς» του Φώτη Κουβέλη. Με ποσοστό 13,5% το νεοσύστατο κόμμα αναδεικνύεται σε τρίτη δύναμη στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής, στέλνοντας το ΚΚΕ στην τέταρτη θέση με ποσοστό 12,5%. Πρώτη στην πρόθεση ψήφου έρχεται η ΝΔ με ποσοστό 30,5%, ενώ στον αντίποδα εικόνα αποσύνθεσης παρουσιάζει το ΠΑΣΟΚ που έρχεται δεύτερο, με την εκλογική επιρροή του να περιορίζεται πλέον στο 14%, απειλούμενο από «Δημοκρατική Αριστερά», ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο αναδεικνύεται σε πέμπτη δύναμη με ποσοστό 12%. Ακολουθεί ο ΛΑ.Ο.Σ. με ποσοστό 5,5%. Σταθεροί στο 4% παραμένουν οι Οικολόγοι, ενώ οριακά εκτός Βουλής εμφανίζεται η «Δημοκρατική Συμμαχία» της Ντόρας Μπακογιάννη με ποσοστό 2,5%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες στην εκλογική επιρροή καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ με πτώση 2 ποσοστιαίων μονάδων και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ, καταγράφοντας περαιτέρω βύθιση από το Δεκέμβριο κατά μιάμιση μονάδα. Αποδυναμωμένο κατά 1 μονάδα εμφανίζεται και το ΚΚΕ, ενώ οριακά ενισχύεται η ΝΔ. Πτώση μισής μονάδας σημειώνουν το ΛΑΟΣ και Δημοκρατική Συμμαχία. Στην ελεύθερη πτώση του ΠΑΣΟΚ και την υψηλή δημοφιλία του Φώτη Κουβέλη αποδίδεται εν μέρει το νέο άλμα που πραγματοποιεί η Δημοκρατική Αριστερά, η εκλογική επιρροή της οποίας ενισχύεται κατά 4 μονάδες, ενώ κατά 1 μονάδα ενισχύονται και τα λοιπά κόμματα.

Οι έδρες

Σύμφωνα με το βαρόμετρο της Public Issue σε μία επτακομματική Βουλή η ΝΔ θα εξασφαλίσει από 127 έως 138 έδρες μένοντας μακριά από το όριο της αυτοδυναμίας, ενώ το ΠΑΣΟΚ θα εκλέξει από 32 έως 43 βουλευτές απέχοντας παρασάγκας από τους 160 βουλευτές που ανέδειξε το 2009. Τριάντα έως 38 έδρες θα αναλογούν στο ΚΚΕ και 12 έως 18 έδρες θα καταλάβει το ΛΑ.Ο.Σ. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκλέξει 30 έως 35 βουλευτές, με 8 έως 13 βουλευτές θα εκπροσωπούνται στη Βουλή οι Οικολόγοι και 28 με 45 έδρες θα καταλάβει η Δημοκρατική Αριστερά.

Στην περίπτωση σχηματισμού Βουλής με τη συμμετοχή οκτώ κομμάτων οι έδρες της ΝΔ θα κυμαίνονται από 125 έως 136 και του ΠΑΣΟΚ από 32 έως 42. Το ΚΚΕ θα εξασφαλίσει από 29 έως 37 έδρες και ο ΛΑ.Ο.Σ από 12 έως 17. Το ΣΥΡΙΖΑ θα εκλέξει 29 έως 34 βουλευτές και από 8 έως 13 βουλευτές θα εκλέξουν οι Οικολόγοι. Η Δημοκρατική Αριστερά θα καταλάβει 28 έως 43 έδρες και η Δημοκρατική Συμμαχία θα εκπροσωπείται με 8 έως 9 βουλευτές.

«Ανάσα» για Παπανδρέου

Μετά την αποχώρησή του από την πρωθυπουργία η δημοτικότητα του Γιώργου Παπανδρέου πήρε μία ανάσα 2 ποσοστιαίων μονάδων από τον προηγούμενο μήνα φτάνοντας στο 14%. Είναι ο μοναδικός πολιτικός αρχηγός που ανεβάζει τα ποσοστά του, ενώ όλοι οι υπόλοιποι δείχνουν σημάδια φθοράς. Πλέον δημοφιλής αρχηγός με ποσοστό θετικών απόψεων 56% εμφανίζεται ο Φώτης Κουβέλης, ενώ ακολουθούν ο Αλέξης Τσίπρας με 36%, ο Αντώνης Σαμαράς με 30%, η Αλέκα Παπαρήγα με ποσοστό 28%, ο Γιώργος Καρατζαφέρης με 26% και η Ντόρα Μπακογιάννη με 23%. (κάρτα

«Όχι» σε εκλογές

Σύμφωνα με το βαρόμετρο της Public Issue ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η έντονη κοινωνική ανασφάλεια που εκφράζουν οι ερωτηθέντες, με το 91% να δηλώνουν πως αισθάνονται ανασφαλείς για το μέλλον τους. Παρόλα αυτά, το 50% κρίνει ότι δεν χρειάζεται να γίνουν εκλογές, έναντι 46% που θεωρεί ότι η προσφυγή στις κάλπες θα μπορούσε να αποτελέσει μία άμεση εναλλακτική.

http://www.skai.gr/news/politics/article/191827/provadisma-nd-horis-autodunamia-kai-ekriktiki-anodos-tis-dimokratikis-aristeras/

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Στο 18,2% η ανεργία τον Οκτώβριο

Στο 18,2% αυξήθηκε το ποσοστό ανεργίας τον Οκτώβριο του 2011, από 13,5% που ήταν τον Οκτώβριο του 2010 και 17,5% το Σεπτέμβριο του 2011.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 219.478 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2010 (αύξηση 32,1%) και κατά 45.869 άτομα σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2011 (αύξηση 5,3%) και διαμορφώθηκαν σε 903.525 άτομα.
Το σύνολο των απασχολουμένων εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.065.775 άτομα. Μειώθηκαν δηλαδή κατά 303.768 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2010 (μείωση 7,0%) και αυξήθηκαν κατά 14.666 άτομα σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2011 (αύξηση 0,4%).
Οι οικονομικά μη ενεργοί, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, ανήλθαν σε 4.382.356 άτομα. Αυξήθηκαν δηλαδή κατά 118.605 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2010 (αύξηση 2,8%) και μειώθηκαν κατά 57.694 άτομα σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2011 (μείωση 1,3%).
Τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας παρατηρούνται στις γυναίκες και στους νέους ηλικίας 15-24 ετών.
Ειδικότερα, στις γυναίκες το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε σε 21,3% από 17,6% που ήταν τον Οκτώβριο του 2010, ενώ στους άνδρες αυξήθηκε σε 15,9% από 10,6%.
Στους νέους 15-24 ετών το ποσοστό ανεργίας ανήλθε σε 45,5% από 34,6%, ενώ στα άτομα 25-34 ετών το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε σε 25,3% από 18,3%.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2121889