Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Τη μετανάστευση θεωρεί ιδανική λύση η πλειονότητα των νέων

Το 76% των νέων, ηλικίας 18 έως 24 ετών, πιστεύει ότι η μετανάστευση αποτελεί την ιδανική λύση στην αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα η οποία διεξήχθη από την Focus Bari για λογαριασμό του Παντείου Πανεπιστημίου με θέμα «Η οικονομική κρίση μέσα από τα μάτια των 20χρονων».
Προς το παρόν φαίνεται να υπάρχει απόσταση μεταξύ σκέψης και πράξης καθώς μόλις το 17% των νέων δηλώνει αποφασισμένο να φύγει στο εξωτερικό, ενώ το 53% δεν έχει κάνει ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση αν και υπάρχει ως «λύση στο πίσω μέρος του μυαλού». Το 16% μένει στην Ελλάδα γιατί θέλει να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες ενώ το 14% δηλώνει ότι μένει συνειδητά στη χώρα υποστηρίζοντας ότι αυτή η γενιά μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση.
Επτά στους δέκα νέους δηλώνουν επηρεασμένοι από την κρίση στη ζωή και την καθημερινότητά τους, ενώ το 68% των ερωτηθέντων απάντησε ότι είναι καλύτερα να φύγουν οι νέοι από τη χώρα, εάν μπορούν.
Οι νέοι πιστεύουν ότι οι συνέπειες της κρίσης μπορούν να αντιμετωπιστούν - πέρα από τη μετανάστευση- με την οικονομία και μείωση εξόδων (71%), τη συμμετοχή σε μαζικές σιαδηλώσεις (38%), την οικονομική στήριξη από τους γονείς (36%), την αποδοκιμασία των πολιτικών (32%) και τέλος την αλλαγή επαγγέλματος και στόχων (21%)

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2169501

Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Ισοφάρισε το ρεκόρ του Ράικαρντ o Γκουαρντιόλα

Ο Πεπ Γκουαρντιόλα απέχει μόλις μία νίκη στον πάγκο της Μπαρτσελόνα, προκειμένου να γίνει ο δεύτερος προπονητής με τις περισσότερες στην ιστορία του συλλόγου, σε επίπεδο πρωταθλήματος.
Η νίκη των Καταλανών επί της Χετάφε, το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης, έδωσε τη δυνατότητα στον τεχνικό της «Μπάρτσα» να ισοφαρίσει το ρεκόρ που είχε ο Φρανκ Ράικαρντ στην primera division με 112! Ο Γκουαρντιόλα έφτασε σε αυτό το σημείο από 146 αγώνες, με ποσοστό επιτυχιών στο 76.8%, το υψηλότερο από όλους όσοι πέρασαν από τον πάγκο των «αζουλγκράνα». Το ποσοστό του Φρανκ Ράικαρντ, για παράδειγμα, στο πρωτάθλημα έφτασε στο 56.9%.
Κι αν τα νούμερα για το νεαρό προπονητή είναι εντυπωσιακά σε επίπεδο νικών, εξίσου, ίσως και περισσότερο, θαυμάσια είναι και αυτά των ηττών που έχει γνωρίσει. Από τα 146 ματς που έχει κοουτσάρει την ομάδα, έχασε μόλις τα 10, ενώ 24 ματς τελείωσαν ισόπαλα. Η Μπαρτσελόνα έχει σκοράρει 392 φορές, ενώ δέχτηκε μόνον 103.
Μόνο ο Γιόχαν Κρόιφ έχει οδηγήσει τη «Μπάρτσα» σε περισσότερες νίκες από τον Γκουαρντιόλα. Ο Ολλανδός πανηγύρισε σε 183 παιχνίδια όντας στον πάγκο του συλλόγου επί συνόλου 306 αγώνων.

http://www.naftemporiki.gr/sports/story?id=2164141

Σε ακινησία περίπου 204.000 οχήματα το τελευταίο πεντάμηνο

Περίπου 204.000 οχήματα, όλων των κατηγοριών, τέθηκαν σε ακινησία, το τελευταίο πεντάμηνο, δηλαδή από 1ης Νοεμβρίου του 2011 έως 29 Μαρτίου του 2012, σύμφωνα με στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
Πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου αναφέρει, σε έγγραφό του, ότι προς το παρόν δεν μπορεί να υπάρξει ακριβής εικόνα για τα αυτοκίνητα για τα οποία οι ιδιοκτήτες τους δεν θα πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας, καθώς για μεγάλο αριθμό αυτοκινήτων «εταιρειών ενοικίασης», η ακινησία θα αρθεί πριν το καλοκαίρι και- σύμφωνα με τη νομοθεσία- στις περιπτώσεις αυτές τα τέλη κυκλοφορίας καταβάλλονται κανονικά.
Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης που είχε καταθέσει ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Κώστας Αϊβαλιώτης, προτείνοντας νομοθετική ρύθμιση για χρέωση τελών κυκλοφορίας ανάλογα με τους μήνες κυκλοφορίας του οχήματος.
Η απάντηση του υπουργείου Οικονομικών είναι, πάντως, αρνητική γιατί, όπως σημειώνει ο κ. Οικονόμου, σε αυτή την περίπτωση ολοένα και περισσότεροι κάτοχοι οχημάτων θα επέλεγαν να θέσουν τα αυτοκίνητα τους σε ακινησία και να τα κυκλοφορούν ορισμένους μήνες μέσα στο έτος, μέτρο που θα οδηγούσε στην απώλεια από το Δημόσιο σημαντικών εσόδων και «αυτό, υπό τις παρούσες δημοσιονομικές συνθήκες, δεν είναι επιθυμητό».

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2163986

Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Έκθεση-σοκ: Πεινάνε 500.000 παιδιά στην Ελλάδα

Σοκάρουν τα στοιχεία έκθεσης της Unicef για την κατάσταση των παιδιών στην Ελλάδα του 2012.
Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης αφήνουν έντονο το στίγμα τους στα Ελληνόπουλα, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι 439.000 παιδιά ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Το ποσοστό της παιδικής φτώχειας ανέρχεται σε 23% ενώ αντίστοιχα για το σύνολο της Ευρώπης είναι 20,5%.
Το πλέον ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι η έκθεση είναι βασισμένη σε στοιχεία της Eurostat του 2010, γεγονός που σημαίνει ότι η κατάσταση φέτος είναι πολύ χειρότερη.
Δεν έχει περάσει άλλωστε πολύς καιρός από τότε που τα περιστατικά λιποθυμίας σε σχολεία της Αθήνας προκάλεσαν σάλο, και ανάγκασαν το υπουργείο Παιδείας να παραδεχθεί ότι υπάρχει πρόβλημα, αποφασίζοντας την παροχή συσσιτίου σε κάποια σχολεία της Αττικής.
Ειδικότερα, τα στοιχεία της έκθεσης της Unicef αναφέρουν ότι τα παιδιά στην Ελλάδα, σήμερα, αποτελούν ηλικιακή μειονότητα σε ένα πληθυσμό που γερνάει συνεχώς.
Τα μονογονεϊκά νοικοκυριά επηρεάζονται περισσότερο από την φτώχεια, ενώ το  ποσοστό της παιδικής φτώχειας στην Ελλάδα είναι 23% ενώ αντίστοιχα για το σύνολο της Ευρώπης είναι 20,5%. Στην χαμηλότερη θέση είναι η Βουλγαρία με 26,8% και στην καλύτερη θέση η Δανία με 10,9% (Eurostat, 2010).
Ο αριθμός των ανηλίκων κάτω από το όριο της φτώχειας στην Ελλάδα υπολογίζονται σε 439.000 , σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του 2010, άρα ο αριθμός αυτός σήμερα θα είναι σημαντικά αυξημένος.
Παράλληλα, φτωχά νοικοκυριά είναι το 20,1% του συνόλου, ενώ το 33,4% των φτωχών νοικοκυριών είναι μονογονεϊκά.
Τέλος, το 2010 το 28,7% των νοικοκυριών με παιδιά βρισκόντουσαν σε φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό. Ιδιαίτερα στα νοικοκυριά με παιδιά 12-17 ετών το ποσοστό εκτινάσσεται στο 34,7%.

Αυξημένη εμφανίζεται και η παιδική εργασία, με τον αριθμό των ανήλικων εργαζόμενων στη χώρα μας να ξεπερνά τις  100.000.

http://www.axiaplus.gr/article/3751/ekthesh-sok-peinane-500-000-paidia-sthn-ellada/

Το μνημόνιο βλάπτει σοβαρά το σεξ!

Οι συνέπειες του μνημονίου είναι σοβαρές όχι μόνο για την τσέπη... αλλά και για το κρεβάτι!  
 
Λιγότερο σεξ, δραματική μείωση των γάμων, με παράλληλη αύξηση της απιστίας, είναι τα ευρήματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε 22- 29 Φεβρουαρίου 2012, στο λεκανοπέδιο Αττικής.


Την έρευνα διεξήγαγε η εταιρεία ALCO για λογαριασμό της Εταιρείας Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας (ΕΜΑΣ) και του Ανδρολογικού Ινστιτούτου, σε δείγμα 600 ανδρών και γυναικών, ηλικίας 25- 64 ετών, με προσωπικές συνεντεύξεις.


Σύμφωνα με την έρευνα, το τελευταίο τρίμηνο η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών των Ελλήνων μειώθηκε σε ποσοστό 34%, ενώ η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει αρνητικά το 47% όσον αφορά στην επαγγελματική τους ζωή και 46% στις διαπροσωπικές σχέσεις των ζευγαριών.


Περισσότερο φαίνεται να επηρεάζονται οι ψηφοφόροι της δεξιάς παράταξης (58%) συγκριτικά με αυτούς της αριστεράς σε ποσοστό 33%.


Η έλλειψη διάθεσης για σεξ ερμηνεύεται από το άγχος και την ανασφάλεια, αλλά και η σεξουαλική απιστία από την αμφισβήτηση του θεσμικού μοντέλου. Σήμερα, οι περισσότεροι Έλληνες αμφισβητούν την πολιτική εξουσία και τους θεσμούς που αυτή υποστηρίζει, με αποτέλεσμα η αμφισβήτηση αυτή να περνά στην προσωπική τους συμπεριφορά και στις ερωτικές τους επιλογές.

Οι άνδρες σε ποσοστό 36% (σε έρευνα του 2011 το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 18%) και ηλικία 55- 64 ετών και οι γυναίκες (27%) οδηγήθηκαν στην απιστία εξαιτίας των σοβαρών ενδοοικογενειακών προβλημάτων που αναδύθηκαν μετά την κατάρρευση των οικονομικών δεδομένων που υπήρχαν στην οικογένεια.


Η μόνη σταθερή αξία η οποία αντέχει στη δοκιμασία του μνημονίου είναι η φιλία, η οποία δεν φαίνεται να επηρεάζεται από τις συνέπειές του.


Το Ανδρολογικό Ινστιτούτο και η ΕΜΑΣ, τα τελευταία 10 χρόνια πραγματοποιούν δύο φορές το χρόνο, πανελλαδικές έρευνες με προσωπικές συνεντεύξεις, καταγράφοντας τη σεξουαλική συμπεριφορά των Ελλήνων και πώς αυτή επηρεάζεται από πολιτικά, οικονομικά και άλλα σημαντικά θέματα της κοινωνίας.

http://www.xrimanews.gr/oikonomia/29437-to-mnhmonio-blaptei-sobara-to-seks

Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Ρεκόρ για την ανεργία στην Ευρωζώνη – στο 10,8% τον Φεβρουάριο

Τον αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης στην αγορά εργασίας αποτυπώνουν τα στοιχεία της Eurostat. Η Ελλάδα καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ για τους νέους κάτω των 25 ετών ενώ για το ίδιο μέγεθος, στις χώρες της ευρωζώνης, πρώτη έρχεται η Ισπανία.





Σε ιστορικό υψηλό «σκαρφάλωσε» η ανεργία στα 17 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης – πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από τότε που το ενιαίο νόμισμα τέθηκε σε λειτουργία το 1999.
Σύμφωνα με την Eurostat, το ποσοστό της ανεργίας ανήλθε στο 10,8% τον Φεβρουάριο από το 10,7% τον προηγούμενο μήνα. Ο αριθμός των ανέργων φτάνει συνολικά τα 17,1 εκατομμύρια. Την ίδια στιγμή, τα πρόσφατα στοιχεία που έδειξαν πτώση στην κατασκευαστική δραστηριότητα έρχονται να επιβεβαιώσουν την επενδυτική απαισιοδοξία για το υφεσιακό μέλλον της Ευρωζώνης.
Σε Ισπανία και Ελλάδα τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας σε νέους κάτων των 25
Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ για τους νέους κάτω των 25 ετών (50,4%) καταγράφει η Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Τον ίδιο μήνα, η Ελλάδα σημείωσε τον δεύτερο υψηλότερο δείκτη ανεργίας (21%) στην ΕΕ, μετά την Ισπανία (23,6%). Η Ισπανία εμφανίζει το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη με 23,6%. Ειδικότερα, η ανεργία των νέων (κάτω των 25 ετών) ανέρχεται στο 50,5%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, στην Ελλάδα σημειώθηκε η υψηλότερη αύξηση της ανεργίας μέσα σε ένα χρόνο (από 14,3% το Δεκέμβριο του 2010 σε 21% το Δεκέμβριο του 2011).
Ειδικότερα, στην Ελλάδα η ανεργία για τους άνδρες εκτινάχθηκε στο 18%, για τις γυναίκες στο 25% και για τους νέους κάτω των 25 ετών στο 50,4%. Στην Ισπανία, το ίδιο ποσοστό ανέρχεται στο 50,5%.
Εκτιμάται ότι οι άνεργοι στην «ΕΕ των 27», ανέρχονται σε 24,5 εκατομμύρια και στην ευρωζώνη σε 17,13 εκατομμύρια. Αυτό σημαίνει ότι μέσα σ' ένα χρόνο (από το Φεβρουάριο 2012 ως το Φεβρουάριο του 2011) οι άνεργοι στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 1,87 εκατομμύρια και στην ευρωζώνη κατά 1,47 εκατομμύρια.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Associated Press

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_02/04/2012_435929