Πέμπτη 24 Μαΐου 2007

Δανειακή επιβάρυνση - Ελλάδα

(η φώτο είναι από την Αμερική, που είναι πολύ ..μπροστά!)


ΤτΕ: Υποχωρούν οι ρυθμοί εκταμίευσης των δανείων

Στα 186,325 δισ. ευρώ έφτασαν οι οφειλές ελληνικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών στις τράπεζες στο τέλος Μαρτίου με το ρυθμό εκταμίευσης στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων να σημειώνει οριακή αύξηση σε σχέση με το Φεβρουάριο, αλλά σημαντική πτώση έναντι του αντίστοιχου περυσινού μήνα όταν το κόστος δανεισμού ήταν σαφώς χαμηλότερο.

Τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν πιστωτική επέκταση 19,9%, από 19,8% το Φεβρουάριο με το ρυθμό αύξησης των δανείων που εκταμιεύονται προς τις επιχειρήσεις αμετάβλητο έναντι του προηγουμένου μηνός στο 15,9% και προς τις επιχειρήσεις με μικρή αύξηση στο 24,5% (από 24,2%). Τον περυσινό Μάρτιο βέβαια τα υπόλοιπα των δανείων αυξάνονταν με σαφώς υψηλότερους ρυθμούς κυρίως για τα νοικοκυριά και συγκεκριμένα με 31,4% έναντι 15,4% για τις επιχειρήσεις όπου σημειώνεται σχετική σταθερότητα. Ειδικότερα το Μάρτιο, οι οφειλές των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες συμπεριλαμβανομένων των τιτλοποιηθέντων δανείων (2,745 δισ. ευρώ) έφτασαν τα 96,294 δισ. ευρώ. Στο ποσό αυτό ενσωματώνονται και εκδόσεις εταιρικών ομολόγων συνολικού ύψους 14,264 δισ. ευρώ, μέθοδος που εξαιτίας των φορολογικών ωφελειών κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος. Σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο που διέπει την έκδοση ομολόγων από επιχειρήσεις, οι τίτλοι αυτοί απαλλάσσονται από την εισφορά του Ν. 128/1975 στην οποία υπόκεινται τα τραπεζικά δάνεια και η οποία ανέρχεται σε 0,6% του υπολοίπου του δανείου. Επιπλέον με τον τελευταίο φορολογικό νόμο ψηφίστηκε διάταξη που ορίζει την εξίσωση της φορολόγησης των τόκων που αποκτώνται από ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και εταιρικά ομόλογα, δίδοντας επί της ουσίας κίνητρα για τοποθετήσεις σε ομολόγα που έχουν επιχειρηματική σφραγίδα. Μέχρι το τέλος του περασμένου έτους, οι τόκοι από εταιρικά ομόλογα φορολογούνταν με βάση την κλίμακα εισοδήματος άρα με συντελεστές που θα μπορούσαν δυνητικά να φτάσουν έως και το 40%. Από την 1η Ιανουαρίου όμως, οι δικαιούχοι των τόκων εταιρικών ομολόγων θα φορολογούνται για τα εισοδήματα αυτά αυτοτελώς με παρακράτηση φόρου 10% (όπως ισχύει και για τα ομόλογα του δημοσίου) με την οποία εξαντλείται η φορολογική τους υποχρέωση.

Όσον αφορά στα νοικοκυριά, η εξάρτηση από τον τραπεζικό δανεισμό προκύπτει ανάγλυφα από το γεγονός ότι στις αρχές του 2004 όφειλαν στις τράπεζες κάτι παραπάνω από 40 δισ. ευρώ. Στο τέλος Μαρτίου έφτασαν να χρωστούν κοντά στα 90 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων των τιτλοποιηθέντων στεγαστικών (4,054 δισ. ευρώ) και καταναλωτικών (972,2 εκατ. ευρώ) αλλά και των λοιπών δανείων( 2,237 δισ. ευρώ). Τα δύο τρίτα των οφειλών (60,2 δισ. ευρώ) σε στεγαστικά δάνεια με την πιστωτική επέκταση το Μάρτιο στο 25,5% (από 25,2% το Φεβρουάριο) αλλά όταν τον αντίστοιχο περυσινό μήνα βρισκόταν στο 33,6%. Στην καταναλωτική πίστη από τα περίπου 27,5 δισ. ευρώ τα 8,6 δισ. ευρώ αφορούν οφειλές μέσω πιστωτικών καρτών.
http://www.euro2day.gr/articles/130231/

Δεν υπάρχουν σχόλια: