Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

Πολλαπλά οφέλη για τα παιδιά από την εκμάθηση μουσικών οργάνων

Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου είναι πολλαπλά ωφέλιμη για τη συμπεριφορά των παιδιών, την μνήμη και τη νοημοσύνη τους, σύμφωνα με νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.
Η μελέτη που έγινε από ερευνητές του Ινστιτούτου Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, με επικεφαλής τη Σούζαν Χάλαμ, κατέδειξε μεταξύ άλλων, ότι η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου μεγαλώνει την αριστερή πλευρά του εγκεφάλου, βελτιώνοντας την μνημονική ικανότητα ενός μαθητή κατά περίπου 20%.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ακόμη ότι με το πέρασμα του χρόνου, τα μαθήματα μουσικής αύξησαν αισθητά το δείκτη νοημοσύνης των παιδιών και μάλιστα περισσότερο (7 μονάδες) σε σχέση με άλλες δραστηριότητες, όπως τα μαθήματα θεατρικής εκπαίδευσης (4,3 μονάδες).
Αρκετές επιστημονικές έρευνες έχουν ήδη δείξει ότι η ενασχόληση με κάποιο μουσικό όργανο βελτιώνει εν γένει τη συμπεριφορά ενός παιδιού μέσα στην κοινωνία. Σύμφωνα με τη βρετανίδα ερευνήτρια, αυτό συμβαίνει επειδή η μουσική εκπαίδευση σε μικρές ομάδες μουσικών απαιτεί την ανάπτυξη εμπιστοσύνης, αλληλοσεβασμού και πνεύματος συναίνεσης.
Η νέα μελέτη επισημαίνει την ανάγκη το κράτος να ενθαρρύνει τη δωρεάν μουσική παιδεία και να δώσει περισσότερες ευκαιρίες στους μαθητές να μάθουν ένα μουσικό όργανο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

4 σχόλια:

koulpa είπε...

παντα πίστευα ότι τα βασικά μαθήματα στο σχολείο θα έπρεπε να είναι κλασικά αγωνίσματα και μουσική.. χαχα πως λέγανε παλιά κλασική παιδία.. γαλλικά πιάνο και μπαλέτο;.. ε και η ξένη γλώσσα βοηθα πολύ κατά τη γνώμη μου.. τώρα το ότι συμφωνό με μελέτη ειναι ανησυχητικό;.. μπα υπάρχουν τόσες αντικρουόμενες που με κάποια θα συμφωνούσα:):)
την καλησπέρα μου:):)

geokalp είπε...

καλημέρα και πάλι
συμφωνώ για τη ξένη γλώσσα, είναι νομίζω και δοκιμασμένο

τώρα το ότι συμφωνείς, μην είσαι αυστηρός με τον εαυτό σου, εγώ ήμουν που διάλεξα μία που να σου αρέσει!!! ;))))

φιλιά!

χαχαχα!!!!

koulpa είπε...

xaxaxa σωστός.. όλα είναι θέμα οπτικής γωνίας.. ευχαριστώ για το σέρβις.. :):)
κάπου διάβασα ότι και το τέτρις έχει θεαματικά αποτελεσματα στην ανάπτυξη του iQ.. το είχα εξασκήσει ιδιαιτέρως γύρω στο 84.. λές να βοήθησε;.. βέβαια τώρα που το σκέπτομαι.. και το eq είναι σε έλληψη.. αλλά αυτό πάει σε άλλη μελέτη.. :):)
την καλησπέρα μου :):)

geokalp είπε...

φαντάζομαι και το σουντόκου και βέβαια σίγουρα τα σταυρόλεξα (παλαιότερη έρευνα για τη γήρανση του εγκεφάλου)

για τα υπόλοιπα ίσως έχουμε παρόμοιο θέμα...