Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Απίστευτο: Ξοδέψαμε 21 δισ. ευρώ για δαπάνες υγείας

Στο ιλιγγιώδες ποσό των 21 δισ. ευρώ ανήλθαν πέρυσι οι συνολικές δαπάνες υγείας στην χώρα μας, και «τρέχουν» με ρυθμό αύξησης υψηλότερο (6,9%) από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ (4,2%). Ενδεικτικό είναι ότι η συνολική δαπάνη υγείας ως ποσοστό του ΑΕΠ ανήλθε στο 9,6% όταν στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 8,9%. Το ποσοστό αυτό μάλιστα φθάνει το 12% του ΑΕΠ εάν συμπεριληφθούν και τα χρέη των νοσοκομείων.

Και ενώ στην Ελλάδα τα τελευταία 25 χρόνια λειτουργεί Εθνικό Σύστημα Υγείας, το ύψος της ιδιωτικής δαπάνης, δηλαδή τα ποσά που πληρώνουν από την τσέπη τους οι Έλληνες για την υγεία φθάνουν στο 40% (σχεδόν 8,5 δισ.) της συνολικής δαπάνης, ποσοστό που εντοπίζεται μόνο στα ιδιωτικά συστήματα υγείας! Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε χθες ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ καθ. Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε ημερίδα για τις πολιτικές υγείας και το φάρμακο. Όπως είπε, μεγάλο μέρος των δαπανών υγείας αφορά τις προμήθειες υλικών, κυρίως ειδικών και αναλώσιμων. Άλλωστε η Ελλάδα είναι «πρωταθλήτρια» Ευρώπης στο θέμα των προμηθειών αναλωσίμων υλικών και ιατρικών μηχανημάτων.

Χαμηλές τιμές
Στο κομμάτι αυτό, σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, υπάρχει περιθώριο εξοικονόμησης πόρων και όχι στο φάρμακο που οι τιμές στην Ελλάδα είναι χαμηλές. Αντίθετα, ανέφερε, τα κυβερνητικά μέτρα για τον περιορισμό της δαπάνης αφορούν κυρίως το φάρμακο. «Από τα 21 δισ. που είναι η συνολική δαπάνη, η κυβέρνηση ασχολείται με τα 3 δισ. που είναι τα έσοδα της φαρμακευτικής βιομηχανίας», είπε χαρακτηριστικά. Έρευνα μάλιστα του ΙΟΒΕ στα 100 με τις μεγαλύτερες πωλήσεις φάρμακα, κατέδειξε ότι η μείωση των τιμών των φαρμάκων θα περιορίσει την φαρμακευτική δαπάνη μόλις κατά 6,6%.

Στην ίδια ημερίδα, ο καθηγητής οικονομικών της υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας Γιάννης Κυριόπουλος, υπογράμμισε ότι η αδικία του συστήματος υγείας της χώρας, όπου πληρώνουν απ΄ ευθείας οι μη έχοντες, αποτυπώνεται σε έναν δείκτη, όπου με βαθμό κοινωνικής δικαιοσύνης η Ευρώπη κατά μέσο όρο φθάνει το 0,98, έναντι 0,93 στην Ελλάδα. Έτσι, το 2,44% των νοικοκυριών καταστρέφονται οικονομικά λόγω δαπανών υγείας. Αντίστοιχα στις ΗΠΑ το ποσοστό είναι 2,45%, μόνο που το σύστημα υγείας είναι ιδιωτικό. Παρατήρησε επίσης, ότι είμαστε η πρώτη χώρα διεθνώς σε κάλυψη φαρμακευτικής περίθαλψης με μέσο όρο 6,5-8% (ιδιωτική δαπάνη), όταν ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ φθάνει το 40% ιδιωτικής συμμετοχής στα φάρμακα.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12333&subid=2&pubid=45829147

Δεν υπάρχουν σχόλια: