Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Εξαιρετικά υψηλά τα ποσοστά των Ελλήνων καπνιστών

Εξαιρετικά υψηλά εξακολουθούν να παραμένουν τα ποσοστά των καπνιστών στην Ελλάδα, με μείωση στους άντρες και αύξηση στις γυναίκες την τελευταία τετραετία, σύμφωνα με τα ευρήματα της πρόσφατης πανελλαδικής έρευνας Hellas Health ΙΙI.
Συγκεκριμένα, το 42,9% των ανδρών και το 37,2% των γυναικών δηλώνουν ότι είναι καθημερινοί καπνιστές. Σε σύγκριση με τις προηγούμενες πανελλαδικές μελέτες Hellas Health I και ΙΙ, που έγιναν το 2006 και το 2008 αντίστοιχα, τα ποσοστά των ανδρών καπνιστών εμφανίζονται μειωμένα (ήταν 49,9% το 2006 και 46,4% το 2008), ενώ στις γυναίκες παρουσιάζεται αύξηση (30,8% το 2006 και 33,5% το 2008). Αξιοσημείωτο είναι ότι το 61,2% του δείγματος έχει καπνίσει τουλάχιστον ένα τσιγάρο στη ζωή του, ενώ οι μισοί από τους καπνιστές ξεκίνησαν το καθημερινό κάπνισμα σε ηλικία μικρότερη των 18 ετών.
Τρεις στους 10 καπνιστές έχουν σταματήσει το κάπνισμα για τουλάχιστον μία μέρα μέσα στο τελευταίο έτος και 43% των καπνιστών δηλώνει ότι σκοπεύει να κόψει το κάπνισμα (19% μέσα στο ερχόμενο έτος).
Οι περισσότεροι καπνιστές βλέπουν ως σημαντικότερα κίνητρα για τη διακοπή τις συνέπειες που έχει το τσιγάρο στην υγεία τους (67%) και στην υγεία των φίλων και των συγγενών τους (51%), καθώς και την επιθυμία τους να δώσουν το καλό παράδειγμα στα παιδιά (54%). Αντιθέτως, οι απαγορεύσεις στον χώρο εργασίας (20%) και στους δημόσιους χώρους (22%), οι σχετικές διαφημίσεις (13%) και η κοινωνική αποδοκιμασία του καπνίσματος (10%), φαίνεται να έχουν πολύ μικρότερη σημασία, τουλάχιστον ως κίνητρα για τους καπνιστές.
Τρεις στους 10 ζουν σε σπίτια όπου κάποιος καπνίζει εντός σπιτιού, ενώ τέσσερις στους 10 απάντησαν ότι δεν υπάρχει κάποιου είδους περιορισμός του καπνίσματος στο σπίτι τους.
Η κατάσταση δεν είναι ιδιαίτερα καλύτερη και στους εργασιακούς χώρους, παρά τις σχετικές διατάξεις της νομοθεσίας. Μόνο το 56,3% των ανθρώπων που εργάζονται σε κλειστούς χώρους δήλωσε ότι υπάρχει απαγόρευση του καπνίσματος, με αποτέλεσμα ένας στους τρεις εργαζόμενους (34,3%) να γίνεται παθητικός καπνιστής στον χώρο δουλειάς του.
Ωστόσο, το 69,6% του συνόλου των εργαζομένων (καπνιστών και μη) πιστεύει ότι το κάπνισμα δε θα πρέπει να επιτρέπεται στους χώρο εργασίας. Μάλιστα, ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων θεωρεί ότι η απαγόρευση του καπνίσματος στους χώρους εργασίας θα βελτίωνε την απόδοσή (20%), το ηθικό (21%) και την υγεία (42%) των εργαζομένων. Το 69%, το 67% και το 49% αντίστοιχα πιστεύει ότι δεν θα υπήρχε καμιά διαφορά.
Παρά τη θετική τους στάση απέναντι στην απαγόρευση, το 43% δε θα αντιδρούσε αν κάποιος άναβε τσιγάρο στον χώρο που εργάζονται και ένα επιπλέον 23% θα ακολουθούσε και θα άναβε επίσης τσιγάρο.
Η απαγόρευση του καπνίσματος σε μπαρ, κλαμπ και καφέ βρίσκει σύμφωνο το 63% των ανθρώπων. Ωστόσο, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι αυτή δεν τηρείται, μόνο το 17% δηλώνει ότι θα διαμαρτυρόταν στον υπεύθυνο του καταστήματος, το 11% θα διαμαρτυρόταν στον καπνιστή και μόλις το 1% θα έκανε καταγγελία στις αρμόδιες αρχές.
Η πλειονότητα των πολιτικών εναντίον του καπνίσματος συγκεντρώνει την υποστήριξη των πολιτών, με μοναδική εξαίρεση την αύξηση της φορολογίας στα προϊόντα καπνού.
Ως προς τον νέο νόμο που προβλέπει την πλήρη απαγόρευση σε κλειστούς χώρους, το 96% των πολιτών δηλώνει ότι τον γνωρίζει και σχεδόν 7 σους 10 θεωρούν ότι είναι θετική (47%) ή μάλλον θετική (22%) εξέλιξη. Το 67% των πολιτών θεωρεί ότι η ελληνική κοινωνία είναι σίγουρα ή μάλλον ανώριμη να δεχθεί την εφαρμογή του νόμου, αλλά το 51% πιστεύει ότι εν τέλει, παρά τις δυσκολίες, ο νόμος θα εφαρμοστεί.
Ως προς τα αίτια αποτυχίας του προηγούμενου νόμου, ως κυριότερες αιτίες εμφανίζονται ο ελλιπής έλεγχος, το γεγονός ότι η κοινωνία δεν ήταν έτοιμη και η απουσία κυρώσεων για τους παραβάτες.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.000 ατόμων ηλικίας άνω των 18 ετών, κατά την περίοδο 1-21 Οκτωβρίου 2010, δηλαδή μετά την έναρξη εφαρμογής του νέου νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους εσωτερικούς χώρους.
Έγινε από Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ) σε συνεργασία με το Harvard School of Public Health και τη Metron Analysis.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1903358

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Η πιο ζεστή χρονιά από το 1850

Η θερµότερη χρονιά από το 1850 αποδεικνύεται η φετινή, βάσειτων στοιχείων των τριών µεγαλύτερων µετεωρολογικών σταθµών στον κόσµο. Με αυτό το δεδοµένο, οι επιστήµονες δεν µπορούν παρά να επιβεβαιώσουν την τάση υπερθέρµανσης του πλανήτη. Την ίδια στιγµή, Αγγλία και Γαλλία υποδέχονται τη βιαστική βαρυχειµωνιά ντυµένες στα λευκά.

Σήµερα, η µέση θερµοκρασία του πλανήτη είναι υψηλότερη κατά 0,8°C συγκριτικά µε τα προβιοµηχανικά επίπεδα και το 2010 περίπου κατά 0,5°C πιο θερµό από τον µέσο όρο της περιόδου 1961-1990. Αν και υπολείπονται δύο µήνες για την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης των δεδοµένων, ακόµη κι ένα παγωµένο κύµα στο τέλος του χρόνου οι επιστήµονες υποστηρίζουν ότι απλώς θα «υποβιβάσει» τη φετινή χρονιά στην τρίτη θέση, διατηρώντας στην κορυφή των πιο θερµών ετών το 1998 και το 2005.

Με φόντο λοιπόν την άνοδο της θερµοκρασίας, ολοκληρώνεται την επόµενη εβδοµάδα στο Μεξικό η Σύνοδος του ΟΗΕ για το κλίµα. Μετά την παταγώδη αποτυχία της περσινής Συνόδου της Κοπεγχάγης, φέτος τίθενται µικρότεροι στόχοι µεν, πιο εφικτοί δε, όπως ο περιορισµός της αποψίλωσης των δασών, ώστε να ισχύσει στο µέλλον µια παγκόσµια συνθήκη. Και βέβαια, σύσσωµη η επιστηµονική οµάδα του ΟΗΕ δεν σταµατά να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: οι υψηλές θερµοκρασίες ισοδυναµούν µε περισσότερες πληµµύρες, καύσωνες και αύξηση του επιπέδου της θάλασσας.

Στο ίδιο µήκος κύµατος κυµαίνονται τα συµπεράσµατα του αµερικανικού διαστηµικού οργανισµού της NASA, του Αµερικανικού Κέντρου Κλιµατικών ∆εδοµένων και της βρετανικής ερευνητικής µονάδας για το κλίµα. «∆εν θα µου έκανε εντύπωση αν όλοι καταλήξουν στο συµπέρασµα ότι το 2010 είναι το πιο θερµό έτος», παρατηρεί ο Τζέιµς Χάνσεν από τη NASA. Τα τρία ινστιτούτα χρησιµοποιούν παρόµοιες µεθόδους παρατήρησης, αλλά µε λίγο διαφορετικό τρόπο – το Ινστιτούτο Goddard της NASA λόγου χάριν επικεντρώνεται στην περιοχή της Αρκτικής, όπου η θερµοκρασία αυξήθηκε µε πιο ταχείς ρυθµούς. Ωστόσο, οι ειδικοί συµφωνούν πως η παγκόσµια αύξηση της θερµοκρασίας συνδέεται µε το φαινόµενο Ελ Νίνιο, δίνοντας ως πιο χαρακτηριστική περίπτωση το έτος 1998.

Και ενώ οι ειδικοί στην πλειονότητά τους δεν στέκονται στο αν όντως το 2010 είναι η πιο ζεστή χρονιά, αλλά στην τάση υπερθέρµανσης του πλανήτη, παραφωνία στο σκηνικό αποτελεί η πρώιµη βαρυχειµωνιά στη Γαλλία και τη Βρετανία. Χαµηλές θερµοκρασίες και σφοδρές χιονοπτώσεις επικρατούν στις δύο ευρωπαϊκές χώρες, ενώ σύµφωνα µε τις µετεωρολογικές προβλέψεις θα υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση του καιρού τις επόµενες ηµέρες. Το φαινόµενο οφείλεται στο παγωµένο κύµα από τη Σκανδιναβία, όπου οι θερµοκρασίες κατά τη διάρκεια της ηµέρας κυµαίνονται µεταξύ 3° και 10°C υπό το µηδέν.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=4606174

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Μόλις 3.000 τίγρεις έχουν απομείνει σε όλο τον κόσμο

Δραματική προειδοποίηση για το μέλλον της άγριας τίγρης από την Αγία Πετρούπολη: ακόμη και έως το 2012, δηλαδή σε λιγότερα από 12 χρόνια, οι μοναδικές εναπομείνασες τίγρεις ενδέχεται να είναι αυτές του τσίρκου. Για να αντιληφθεί κανεις πόσο βάσιμοι είναι αυτοί οι φόβοι, αρκεί να αναφερθεί ότι ο αριθμός τους έχει μειωθεί κατά 40% μέσα σε μόλις μία δεκαετία!
Από χθες και για τέσσερις ημέρες, οι εκπρόσωποι των 13 χωρών όπου ζουν ακόμη τίγρεις συναντώνται στη Ρωσία σε μια προσπάθεια όχι μόνο να ανακόψουν αυτήν την τάση, αλλά να συμφωνήσουν σε πρωτοβουλίες για το διπλασιασμό των πληθυσμών τους μέχρι το 2012. Στη σύνοδο παρευρίσκονται πέντε πρωθυπουργοί, ανάμεσά τους ο Ουέν Τζιαμπάο της Κίνας και ο Βλαντίμιρ Πούτιν της Ρωσίας. «Πρόκειται για ένα είδος που κυριολεκτικά βρίσκεται στο χείλος του αφανισμού», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του WWF Τζιμ Λιπ. «Είναι η πρώτη φορά που ηγέτες χωρών συναντώνται με στόχο τη διάσωση ενός μόνο είδους και πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία να βρεθεί η πολιτική βούληση που απαιτείται ώστε να σωθεί η τίγρη».
Γράφοντας στον Guardian της Βρετανίας με αφορμή τη σύνοδο, ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας λέει ότι η εξαφάνιση της τίγρης θα ήταν μια τεράστια τραγωδία. «Θα ήταν μια τραγωδία όχι μόνο λόγω της αποκρουστικής απώλειας αυτών των ζώων, αλλά και επειδή θα συνιστούσε απειλή για την υγεία του φυσικού περιβάλλοντος όπου ζουν και των θηραμάτων με τα οποία τρέφονται», γράφει ο Ρόμπερτ Ζέιλικ. «Οι τίγρεις είναι ένα είδος - "ομπρέλα": η υγεία τους αντανακλά την υγεία των φυτών και των ζώων που τα περιβάλλον».
Συμφωνία για τη διάσωση της τίγρης
«Το πιο αντιπροσωπευτικό ζώο της Ασίας βρίσκεται άμεσα αντιμέτωπο με τον αφανισμό στην άγρια φύση», αναγνωρίζουν οι εκπρόσωποι των 13 χωρών στη διακήρυξη που θα υπογραφεί. Μεταξύ των φιλόδοξων μέτρων που προτίθενται να λάβουν για την προστασία της τίγρης είναι: η καταπολέμηση του παράνομου κηνυγιού και του λαθρεμπορίου, η μετατροπή των περιοχών όπου ζουν οι τίγρεις σε «άβατα», η δημιουργία διασυνοριακών ζωνών προστασίας και εκστρατείες ενημέρωσης. Σύμφωνα με το Ζαν Κριστόφ Βι της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης «εάν αφήσουν ήσυχες τις τίγρεις χωρίς να τις σκοτώνουν και να τις κυνηγούν, τότε θα διπλασιαστούν με φυσικό τρόπο μέσα σε 10 χρόνια». Κατά τον ίδιο, οι προσπάθειες για τη διάσωσή τους θα αποτελέσουν «δοκιμασία», από το αποτέλεσμα της οποίας θα διαφανεί κατά πόσο η διεθνής κοινότητα είναι σε θέση να αναλάβει σοβαρές πρωτοβουλίες για τη διατήρηση της βιολογικής ποικιλότητας.
Όπως λένε πάντως περιβαλλοντικές οργανώσεις, τα προτεινόμενα μέτρα δεν είναι καινούρια, ενώ η πρόσφατη εκτίμηση επιστημόνων ότι η διάσωση της τίγρης θα στοιχίσει 80 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια βάση, δεν θα πρέπει να αποτελέσει δικαιολογία για αδράνεια. «Το προσχέδιο της συμφωνίας περιέχει θετικές προτάσεις, όμως κάποιες από αυτές έχουν διατυπωθεί εδώ και χρόνια», λέει ο ’λασντερ Κάμερον του Οργανισμού Περιβαλλοντικής Έρευνας. «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι η πολιτική βούληση για την εφαρμογή τους.» Κατά τον Κάμερον, στο προσχέδιο της συμφωνίας δε γίνεται καμία αναφορά αφενός σε μέτρα για τη μείωση της ζήτησης δέρματος και οστών τίγρης - που χρησιμοποιούνται μεταξύ άλλων σε παραδοσιακά φαρμακευτικά σκευάσματα - και αφετέρου στα εκτροφεία τίγρεων της Κίνας. Υπολογίζεται πως περισσότερα ζώα ζουν σε συνθήκες αιχμαλωσίας παρά ελεύθερα.
Να σημειωθεί επίσης πως κάποιοι πληθυσμοί τίγρης είναι εξαιρετικά ολιγάριθμοι και ευάλωτοι όχι μόνο στις ανθρώπινες δραστηριότητες, αλλά και στις ασθένειες. Από τα εννέα είδη που έχουν καταγραφεί τουλάχιστον τρία έχουν αφανιστεί.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1900461

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

13.000 μουσουλμάνοι προσευχήθηκαν σε 12 σημεία της Αττικής

Χωρίς ιδιαίτερες αντιδράσεις ολοκληρώθηκαν οι λατρευτικές εκδηολώσεις των μουσουλμάνων. «Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα χωρίς τζαμί» δήλωσε Ο πρόεδρος της Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδος.

Δεκατρείς χιλιάδες άτομα, σύμφωνα με την αστυνομία, συμμετείχαν στις εκδηλώσεις ανοιχτής προσευχής των μουσουλμάνων, σε δώδεκα διαφορετικά σημεία της Αττικής.
Η προσευχή, που ξεκίνησε από τις 7:40 το πρωί και τελείωσε στις 11, έγινε χωρίς να συμβεί το παραμικρό, εκτός από την πλατεία Αττικής, όπου σύμφωνα με μαρτυρίες, υπήρξαν προκλήσεις από πλευράς μικρής μερίδας κατοίκων, οι οποίοι πετούσαν αυγά και άλλα αντικείμενα εναντίον μουσουλμάνων που περνούσαν στο δρόμο, αλλά δεν υπήρξε αντίδραση και με την ισχυρή παρουσία της αστυνομίας, δεν σημειώθηκαν επεισόδια.
Οπως έγινε γνωστό από τη ΓΑΔΑ, στις εκδηλώσεις των μουσουλμάνων παραβρέθηκαν 4.000 άτομα στο Αιγάλεω, 2.000 του ελληνοαραβικού επιμορφωτικού κέντρου στην οδό Κύπρου στο Μοσχάτο, 500 στα Προπύλαια, 600 στην πλατεία Αττικής, 600 στην πλατεία Κουμουνδούρου, 1.000 στον παλιό Ιππόδρομο στο Φάληρο, 1.000 στη λεωφόρο Καραμανλή στο Μενίδι, 300 στο γήπεδο μπάσκετ της Ελευσίνας, 250 στον Ασπρόπυργο, 1.500 σε παλιό εργοστάσιο στη λεωφόρο Μαρκοπούλου στο Κορωπί, 250 στα Οινόφυτα και 1.000 στο γήπεδο του Ιερόθεου στο Περιστέρι.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_144_16/11/2010_364578

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Αποχή-τέρας άγγιξε το 61% στις περιφέρειες

Πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα ήταν η αποχή που καταγράφηκε στον δεύτερο γύρο των εκλογών και έφθασε στο 60,74% για τις περιφέρειες και στο 53,25% για τους δήμους. Το ποσοστό των ψηφοφόρων που δεν πήγαν στην κάλπη ήταν κατά 13,24% μεγαλύτερο από την πρώτη Κυριακή (39,01%) για τις δημοτικές εκλογές και κατά 20,77% για τις περιφερειακές εκλογές (39,97%). Πρόκειται για ρεκόρ με ποσοστά αποχής που ξεπερνούν όχι μόνο τα αντίστοιχα των βουλευτικών εκλογών του 2009 (27%), αλλά και των ευρωεκλογών του 2009 (47%), οι οποίες παραδοσιακά θεωρούνται πιο «χαλαρές» εκλογές. Αξίζει να επισημανθεί ότι το 2006 στις δημοτικές εκλογές στον πρώτο γύρο είχε καταγραφεί αποχή 27,63% και στον δεύτερο 35,52%, ενώ στις νομαρχιακές στον πρώτο γύρο ήταν 27,62% και στον δεύτερο 44,43%. Στον Δήμο της Αθήνας η εκλογική αναμέτρηση μεταξύ των κκ. Γ. Καμίνη και Ν. Κακλαμάνη κρίθηκε στη σκιά της αποχής, που έφθασε στο 65,77%, ενώ στην Περιφέρεια Αττικής η μάχη μεταξύ των κκ. Ι. Σγουρού και Β. Κικίλια δόθηκε με την αποχή να φθάνει στο 57,68%. Η μεγαλύτερη αποχή καταγράφηκε στην Πε ριφέρεια Βορείου Αιγαίου (62,75%) και στον Δήμο Λήμνου (67,09%).

Επίσης, στα ύψη της κάλπης του β΄ γύρου έφθασαν τα λευκά και τα άκυρα, τα οποία στην Περιφέρεια Αττικής ξεπέρασαν το 16,1% επί των ψηφισάντων (την πρώτη Κυριακή ήταν 9,05%).

Ειδικότερα, τα άκυρα ήταν 79.769 ψηφοδέλτια (6,77%) και τα λευκά 110.158 (9,34%). Στον Δήμο της Αθήνας τα λευκά και άκυρα ήταν 11,1% επί των ψηφισάντων (8,05% στον πρώτο γύρο).

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=367384&dt=16/11/2010