Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2010

Μόλις 3.000 τίγρεις έχουν απομείνει σε όλο τον κόσμο

Δραματική προειδοποίηση για το μέλλον της άγριας τίγρης από την Αγία Πετρούπολη: ακόμη και έως το 2012, δηλαδή σε λιγότερα από 12 χρόνια, οι μοναδικές εναπομείνασες τίγρεις ενδέχεται να είναι αυτές του τσίρκου. Για να αντιληφθεί κανεις πόσο βάσιμοι είναι αυτοί οι φόβοι, αρκεί να αναφερθεί ότι ο αριθμός τους έχει μειωθεί κατά 40% μέσα σε μόλις μία δεκαετία!
Από χθες και για τέσσερις ημέρες, οι εκπρόσωποι των 13 χωρών όπου ζουν ακόμη τίγρεις συναντώνται στη Ρωσία σε μια προσπάθεια όχι μόνο να ανακόψουν αυτήν την τάση, αλλά να συμφωνήσουν σε πρωτοβουλίες για το διπλασιασμό των πληθυσμών τους μέχρι το 2012. Στη σύνοδο παρευρίσκονται πέντε πρωθυπουργοί, ανάμεσά τους ο Ουέν Τζιαμπάο της Κίνας και ο Βλαντίμιρ Πούτιν της Ρωσίας. «Πρόκειται για ένα είδος που κυριολεκτικά βρίσκεται στο χείλος του αφανισμού», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του WWF Τζιμ Λιπ. «Είναι η πρώτη φορά που ηγέτες χωρών συναντώνται με στόχο τη διάσωση ενός μόνο είδους και πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία να βρεθεί η πολιτική βούληση που απαιτείται ώστε να σωθεί η τίγρη».
Γράφοντας στον Guardian της Βρετανίας με αφορμή τη σύνοδο, ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας λέει ότι η εξαφάνιση της τίγρης θα ήταν μια τεράστια τραγωδία. «Θα ήταν μια τραγωδία όχι μόνο λόγω της αποκρουστικής απώλειας αυτών των ζώων, αλλά και επειδή θα συνιστούσε απειλή για την υγεία του φυσικού περιβάλλοντος όπου ζουν και των θηραμάτων με τα οποία τρέφονται», γράφει ο Ρόμπερτ Ζέιλικ. «Οι τίγρεις είναι ένα είδος - "ομπρέλα": η υγεία τους αντανακλά την υγεία των φυτών και των ζώων που τα περιβάλλον».
Συμφωνία για τη διάσωση της τίγρης
«Το πιο αντιπροσωπευτικό ζώο της Ασίας βρίσκεται άμεσα αντιμέτωπο με τον αφανισμό στην άγρια φύση», αναγνωρίζουν οι εκπρόσωποι των 13 χωρών στη διακήρυξη που θα υπογραφεί. Μεταξύ των φιλόδοξων μέτρων που προτίθενται να λάβουν για την προστασία της τίγρης είναι: η καταπολέμηση του παράνομου κηνυγιού και του λαθρεμπορίου, η μετατροπή των περιοχών όπου ζουν οι τίγρεις σε «άβατα», η δημιουργία διασυνοριακών ζωνών προστασίας και εκστρατείες ενημέρωσης. Σύμφωνα με το Ζαν Κριστόφ Βι της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης «εάν αφήσουν ήσυχες τις τίγρεις χωρίς να τις σκοτώνουν και να τις κυνηγούν, τότε θα διπλασιαστούν με φυσικό τρόπο μέσα σε 10 χρόνια». Κατά τον ίδιο, οι προσπάθειες για τη διάσωσή τους θα αποτελέσουν «δοκιμασία», από το αποτέλεσμα της οποίας θα διαφανεί κατά πόσο η διεθνής κοινότητα είναι σε θέση να αναλάβει σοβαρές πρωτοβουλίες για τη διατήρηση της βιολογικής ποικιλότητας.
Όπως λένε πάντως περιβαλλοντικές οργανώσεις, τα προτεινόμενα μέτρα δεν είναι καινούρια, ενώ η πρόσφατη εκτίμηση επιστημόνων ότι η διάσωση της τίγρης θα στοιχίσει 80 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια βάση, δεν θα πρέπει να αποτελέσει δικαιολογία για αδράνεια. «Το προσχέδιο της συμφωνίας περιέχει θετικές προτάσεις, όμως κάποιες από αυτές έχουν διατυπωθεί εδώ και χρόνια», λέει ο ’λασντερ Κάμερον του Οργανισμού Περιβαλλοντικής Έρευνας. «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι η πολιτική βούληση για την εφαρμογή τους.» Κατά τον Κάμερον, στο προσχέδιο της συμφωνίας δε γίνεται καμία αναφορά αφενός σε μέτρα για τη μείωση της ζήτησης δέρματος και οστών τίγρης - που χρησιμοποιούνται μεταξύ άλλων σε παραδοσιακά φαρμακευτικά σκευάσματα - και αφετέρου στα εκτροφεία τίγρεων της Κίνας. Υπολογίζεται πως περισσότερα ζώα ζουν σε συνθήκες αιχμαλωσίας παρά ελεύθερα.
Να σημειωθεί επίσης πως κάποιοι πληθυσμοί τίγρης είναι εξαιρετικά ολιγάριθμοι και ευάλωτοι όχι μόνο στις ανθρώπινες δραστηριότητες, αλλά και στις ασθένειες. Από τα εννέα είδη που έχουν καταγραφεί τουλάχιστον τρία έχουν αφανιστεί.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1900461

Δεν υπάρχουν σχόλια: