Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2012

η οικονομική πραγματικότητα που βιώνουν οι Έλληνες καταναλωτές

Επιστροφή στο σπίτι και αιματηρή οικονομία μέσω αποταμίευσης επιτάσσει η οικονομική πραγματικότητα που βιώνουν οι Έλληνες καταναλωτές, το 18% των οποίων δηλώνει ότι έχει μεταφέρει τις καταθέσεις του στο εξωτερικό.

Την ίδια ώρα μόλις το 24% των καταναλωτών δηλώνει ότι θα αγοράσει ελληνικά προϊόντα, ποσοστό ιδιαίτερα μειωμένο αν αναλογιστεί κανείς ότι το 12% των Ελλήνων δήλωσε ότι δεν θα στραφεί στην αγορά ελληνικών προϊόντων, καθώς τα θεωρεί ακριβά.

Τα αποκαλυπτικά αυτά στοιχεία προκύπτουν από έρευνα της Boston Consulting Group για την ψυχολογία των Ελλήνων καταναλωτών σύμφωνα με την οποία προκύπτει ότι το 85% δήλωσε ότι θα μειώσει τις δαπάνες του τους επόμενους μήνες, ποσοστό αυξημένο κατά 32 ποσοστιαίες μονάδες από αντίστοιχη έρευνα που είχε γίνει επτά μήνες πριν την τελευταία έρευνα.

Την ίδια ώρα έχει διπλασιαστεί το ποσοστό των Ελλήνων που απάντησαν ότι φοβούνται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους το επόμενο διάστημα.

Ωστόσο η κρίση, όπως ανέφεραν οι κ.κ. Βασίλης Αντωνιάδης επικεφαλής της BCG στην Ελλάδα και η Camille Egloff – Chicas Partner Managing Director της εταιρείας, δημιουργεί ευκαιρίες. Συγκεκριμένα ανέφεραν ότι οι εταιρείες που θα δράσουν αποφασιστικά με πειραματισμούς, αναθεώρηση τιμών – προϊόντων, νέα τεχνολογία, υιοθέτηση νέων τάσεων και καλύτερη προβολή των τεχνικών διαφορών των προϊόντων τους, θα πάρουν μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς. 
 
Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της μελέτης, αλλά και από την αύξηση των ελληνικών και πολυεθνικών επιχειρήσεων οι οποίες στρέφονται στις εταιρείες συμβούλων προκειμένου όχι μόνο να αντιμετωπίσουν την κρίση αλλά να βάλουν και τις βάσεις για να αντεπεξέλθουν στις νέες απαιτήσεις της αγοράς.

Αντίκτυπος Οικονομικής κρίσης
- Το 85% των ερωτηθέντων απάντησε ότι οι δαπάνες τους τους επόμενους 12 μήνες θα μειωθούν, ποσοστό 32% υψηλότερο σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2011
- Οικονομικό πρόβλημα αντιμετωπίζει το 29% από 15%
- Εργασιακή ανασφάλεια αισθάνεται το 45% από 24% το πρώτο τρίμηνο του 2011.
- Σε ότι αφορά στις καταθέσεις το 18% του δείγματος δήλωσε ότι μετέφερε ήδη μέρος ή όλες τις καταθέσεις του στο εξωτερικό σε αντίθεση με το 49% που δεν σκέφτεται να κάνει κάτι τέτοιο. Μόνο το 7% δήλωσε ότι τοποθέτησε τα χρήματά τουτ σε ασφαλέστερες επενδύσεις ενώ η πλειοψηφία δηλαδή το 64% δεν σκέφτεται να προχωρήσει σε κάτι αντίστοιχο
- Η αποταμίευση έχει ήδη ενταχθεί στην ψυχολογία του Έλληνα καταναλωτή με το 23% να δηλώνει ότι έχει ήδη αποταμιεύσει για το μέλλον, ενώ το 25% σκέφτεται να το κάνει. Σχετικά μεγάλο είναι και το ποσοστό 36% εκείνων που απάντησε ότι η αποταμίευση δεν είναι στα σχέδιά του.
- 8 στους 10 ερωτηθέντες πιστεύει ότι η οικονομική δυσπραγία επηρεάζει όλους τους Έλληνες και τους ίδιους προσωπικά και δεν αφορά μόνο σε κρίση στα χρέη της Κυβέρνησης, των Τραπεζών και των αγορών.

Αλλαγή αγοραστικής συμπεριφοράς
- Το 73% του δείγματος δήλωσε ότι έχει αποδεχθεί πλήρως την ιδέα ότι θα πρέπει να καταναλώνει λιγότερο από ό,τι τα παλαιότερα χρόνια, ενώ το 94% απάντησε ότι θα αναβάλει τις μεγάλες αγορές που δεν επείγουν.
- 9 στους 10 δήλωσε ότι θα περικόψει σηματικά τα έξοδα σε προϊόντα που δεν αποτελούν είδη πρώτης ανάγκης
- Το 78% δήλωσε ότι θα καταναλώνει πιο συχνά από μαγαζιά που κάνουν εκπτώσεις. Αντίστοιχο είναι το ποσοστό που θα αφιέρωνε περισσότερο χρόνο αναζητώντας καλύτερες τιμές.
- Το 24% απάντησε ότι δεν θα αλλάξει τις καταναλωτικές τους συνήθειες, ενώ ποσοστό 3% δήλωσε ότι θα καταναλώνει περισσότερο από παλιά.

Αύξηση και μείωση δαπανών ανά κατηγορία προϊόντων
- Οι παιδικές τροφές και τα φρέσκα προϊόντα είναι πιο ανθεκτικά στην κρίση και το 10% των ερωτηθέντων δήλωσε προετοιμασμένο να δαπανήσει περισσότερα χρήματα για να αποκτήσει αυτά τα οποία θεωρεί καλύτερα.

- Οι κατηγορίες που φαίνεται πως θα πληγούν περισσότερο είναι τα οινοπνευαματώδη, τα συμβόλαια – υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και είδη πολυτελείας, όπου το 88%, 78% και 77% αντίστοιχα δηλώνει πως θα δαπανήσει όσο το δυνατόν λιγότερο χρήματα για να τα προμηθευτεί.

Επίσης παρατηρείται μείωση στα τυποποιημένα και βιολογικά τρόφιμα όπου το 76% και 75% αντίστοιχα απάντησε ότι θα μειώσει τις δαπάνες του για συγκεκριμένα είδη.  

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/677613/Article.aspx

Δεν υπάρχουν σχόλια: