Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών
Στα 15,5 έτη τοποθετείται η έναρξη χρήσης ουσιών, σύμφωνα με έρευνα του ΚΕΘΕΑ
Αυξάνεται από έτος σε έτος η μέση ηλικία των ατόμων που ζητούν βοήθεια από το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), ενώ ο μέσος όρος ηλικίας έναρξης της χρήσης ουσιών για το σύνολο του πληθυσμού δεν έχει αλλάξει κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το Κέντρο κατά την επταετία 2000-2006.
Όπως τόνισε ο υπεύθυνος του τομέα έρευνας του ΚΕΘΕΑ Γ.Παπαναστασάτος, η μέση ηλικία των ατόμων που ζητούν θεραπεία έφτασε το 2006 στα 27 χρόνια για τους άντρες και στα 25,2 χρόνια για τις γυναίκες.
Σε ό,τι αφορά στο μέσο όρο ηλικίας έναρξης χρήσης, υπολογίζεται ότι είναι τα 15,5 χρόνια, ωστόσο ποσοστό μεγαλύτερο από το ένα τρίτο όσων προσέγγισαν τα κέντρα του ΚΕΘΕΑ κατά τη διάρκεια της επταετίας άρχισε τη χρήση πριν από τα 15.
Σημαντικός παράγοντας για την έναρξη της χρήσης ουσιών, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, είναι η διακοπή του σχολείου.
Η πρώτη ουσία που χρησιμοποίησε η συντριπτική πλειονότητα όσων συμμετείχαν στην έρευνα είναι η κάνναβη, που από 73,2% που ήταν το 2000 έφτασε στο 83,2% το 2006, ενώ όπως επισημαίνεται στην έρευνα φαίνεται να υπάρχει σύνδεση μεταξύ της χρήσης κάνναβης και ηρωίνης.
Στη διάρκεια της επταετίας η ηρωίνη παραμένει η κύρια ουσία κατάχρησης με την υψηλότερη επικράτηση στα άτομα που ζητούν βοήθεια από το ΚΕΘΕΑ, που φτάνει το 80%, η κάνναβη ως κύρια ουσία κατάχρησης αναφέρεται από το 12% του πληθυσμού, ενώ η κοκαΐνη ως κύρια ουσία κατάχρησης αναφέρεται από το 5%.
Συνηθισμένο φαινόμενο αποτελεί η παράλληλη χρήση ουσιών, καθώς από την έρευνα προέκυψε ότι το 70% που συμμετείχαν στην έρευνα έκανε παράλληλη χρήση και άλλων ουσιών, ενώ πρώτη δευτερεύουσα ουσία κατάχρησης είναι η κάνναβη σε ποσοστό 41,3% το 2006 από 38,2% το 2000.
Από την πλευρά του ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Χ.Πουλόπουλος αναφέρθηκε στα στοιχεία της έρευνα λέγοντας ότι στη μελέτη συμμετείχαν 12.938 άτομα, ενώ η αναλογία ανδρών - γυναικών παραμένει καθ’ όλη τη διάρκεια της επταετίας σταθερή στο τέσσερα προς ένα.
Παράλληλα είπε ότι από τη μελέτη καταδεικνύεται η σχέση της εξάρτησης από ουσίες με την παραβατικότητα, καθώς τρία στα τέσσερα άτομα που απευθύνονται στο ΚΕΘΕΑ έχουν κάποια εμπλοκή με το νόμο, ενώ οκτώ στα δέκα άτομα ζουν με τις οικογένειές τους που είναι και σημαντικός παράγοντας για την αναζήτηση θεραπείας.
Επίσης από τη μελέτη φάνηκε ότι στην οικογένεια εμφανίζεται χρήση ναρκωτικών στα αδέλφια σε ποσοστό 17,9% (το 2006), χρήση - κατάχρηση αλκοόλ από τον πατέρα 13% για το ίδιο έτος και χρήση - κατάχρηση ψυχοφαρμάκων, κυρίως από τη μητέρα, ποσοστό 6,2%.
Αναφορικά με την εργασιακή κατάσταση των εξαρτημένων ατόμων προέκυψε ότι έξι στους δέκα είναι άεργοι.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ Γ.Νοταράς, στα συμβουλευτικά κέντρα δόθηκαν υπηρεσίες σε 2.944 άτομα, στις μονάδες άμεσης πρόσβασης σε 948, στις μονάδες απεξάρτησης σε 1.113, στα κέντρα κοινωνικής επανένταξης σε 489, στα κέντρα οικογενειακής στήριξης σε 4.502 και στα προγράμματα συμβουλευτικής θεραπείας και επανένταξης κρατουμένων και αποφυλακισμένων σε 1.263 άτομα.
Η τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ δέχτηκε 2.667 κλήσεις, ενώ λειτούργησαν το 2006 και στις αρχές του 2007 συνολικά έξι συμβουλευτικά κέντρα.
Aναφερόμενος στα προβλήματα του κέντρου είπε ότι σχετίζονται με την έλλειψη εθνικού συντονισμού, την έλλειψη για παρατεταμένο χρονικό διάστημα επιμορφωτών στα θεραπευτικά προγράμματα, η γραφειοκρατία σε καίριες διαδικασίες, οι μονοδιάστατες πολιτικές αντιμετώπισης του προβλήματος της εξάρτησης, η αύξηση του αριθμού των κρατούμενων και το νέο σύστημα προμηθειών στα κέντρα απεξάρτησης.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου