Δευτέρα 3 Μαρτίου 2008

ενημέρωση των Αμερικανών

Σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί προτιμούν το Διαδίκτυο για την ενημέρωσή τους, ενώ μόνο ένας στους τρεις μαθαίνει τα νέα από την τηλεόραση και μόνο ένας στους δέκα από το ραδιόφωνο ή τις εφημερίδες, δείχνει νέα διαδικτυακή δημοσκόπηση.
Σχεδόν επτά στους δέκα (67%) θεωρούν μάλιστα ότι η «παραδοσιακή» δημοσιογραφία δεν τους προσφέρει αυτό που χρειάζονται.
H δημοσκόπηση που διενήργησε μέσω Διαδικτύου η εταιρεία Zogby δείχνει ακόμα ότι το 64% των Αμερικανών δεν είναι ικανοποιημένο με την ποιότητα της παραδοσιακής δημοσιογραφίας στην κοινότητά τους.
Από τα 1.979 άτομα που δέχτηκαν να απαντήσουν, σχεδόν οι μισοί δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο ως κύρια πηγή ενημέρωσης, συγκριτικά με 40% πριν από μόλις έναν χρόνο. Λιγότεροι από το ένα τρίτο προτιμούν την τηλεόραση, το 11% ενημερώνεται κυρίως από το ραδιόφωνο και μόλις 10% από τις εφημερίδες.
Τα παραδοσιακά μέσα διατηρούν τη μερίδα του λέοντος μόνο στην ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών, με ποσοστό 38%. Το Διαδίκτυο δεν βρίσκεται πάντως πολύ πίσω, καθώς συγκεντρώνει την προτίμηση του 35% στην ίδια ηλικιακή ομάδα.
Μεταξύ των νέων 18 έως 29 ετών, το 55% προτιμά το Διαδίκτυο και μόνο το 7% της εφημερίδες, συγκριτικά με 17% μεταξύ των Αμερικανών άνω των 65.
Η έρευνα δείχνει ακόμα ότι το Διαδίκτυο όχι μόνο είναι πιο δημοφιλές αλλά θεωρείται και πιο αξιόπιστο. Το 1/3 των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η πιο αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης είναι ο Παγκόσμιος Ιστός είναι, συγκριτικά με 22% για τις εφημερίδες, 21% για την τηλεόραση και 15% για το ραδιόφωνο.
Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο We Media Forum and Festival που οργανώθηκε από την «δεξαμενή σκέψης» iFOCOS και πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι.
Newsroom ΔΟΛ

8 σχόλια:

Σοφία είπε...

Αναρωτιέμαι τι θα έλεγε η έρευνα αν δεν ήταν διαδικτυακή... ή ακόμα αν γινόταν μέσω τηλεόρασης, π.χ. με αυτά τα κουμπάκια που λένε για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε το κόκκινο κουμπί. "Αν προτιμάτε να βλέπετε τα νέα στην τηλεόραση πατήστε το κόκκινο κουμπί". Θα έδειχνε άραγε ότι οι Αμερικανοί προτιμούν το διαδίκτυο; Ιδού η απορία...

geokalp είπε...

ακριβώς τα ίδια σκεπτόμαστε!
αλλά έχει την αξία της

Σοφία είπε...

Κοίτα να δεις, η στατιστική είναι περίεργο πράγμα γιατί μπορεί να σου αποδείξει ό,τι θες. Αλλά υπάρχει ένα σημείο που παύεις να ασχολήσαι με την στατιστική και αρχίζεις να ασχολείσαι με το μυθιστόρημα. Προσωπικά τέτοιες έρευνες τις θεωρώ επικίνδυνες.

geokalp είπε...

δεν είμαι σίγουρος ότι μπορεί να σου αποδείξει ότι θέλει εάν η έρευνα δομηθεί και διεξαχθεί σωστά

η συγκεκριμένη έχει υποπέσει στο λάθος μίας από τις πρώτες έρευνες παγκοσμίως στην Αμερική
όταν πρωτοβγήκε το τηλέφωνο η Gallop αποφάσισε να κάνει μια δημοσκόπηση για τις εκλογές κι αποφάσισε να γίνει με τη χρήση του νέου μέσου
η δημοσκόπηση έβγαλε ένα αποτέλεσμα που όμως ήταν biased λόγω του ότι ρωτήθηκαν μόνο οι πλούσιοι που διέθεταν τηλέφωνο...

KitsosMitsos είπε...

Στο διαδίκτυο έχεις τη δυνατότητα επιλογής. Αυτό είναι το καλό του. Από την άλλη, κάποιος που διαδίδει μία πληροφορία online δεν παίρνει (συνήθως) ευθύνη για τα γραφόμενά του, οπότε θέλει προσοχή και τριπλοτσεκάρισμα.

Σοφία είπε...

Αν η έρευνα δομηθεί και διεξαχθεί "σωστά" (το σωστά σε εισαγωγικά γιατί πραγματικά σωστά δεν δομείται καμία έρευνα - δεν είναι εφικτό) είναι σπάνιο να σου δώσει λάθος αποτελέσματα. Αλλά είναι πολύ εύκολο να κάνεις λάθος, και ακόμα ευκολότερο να κάνεις "λάθος" και να αποδείξεις ό,τι θες.

Σοφία είπε...

Όντως κι εμένα το μυαλό μου σε αυτή την έρευνα με τα τηλέφωνα πήγε :-)

geokalp είπε...

@kitsomitsos

εξαρτάται που κοιτάς
και οι εγχώριες εφημερίδες πλέον βάζουν το εμαιλ του συντάκτη
στα οικονομικά που διαβάζω γράφουν ακόμα περισσότερα σχόλια για το ποιος είναι υπεύθυνος και που να απευθυνθείς

@σοφία

τα είπες όλα μόνη σου!