Η βόρεια Ευρώπη έχει βρει τρόπους να αναστρέψει τη μείωση του πληθυσμού, αντιθέτως η ανατολική και νότια Ευρώπη θα έχει σοβαρό πρόβλημα στα επόμενα χρόνια, καταλήγει ειδική μελέτη του γερμανικού «Ινστιτούτου για τον Πληθυσμό και την Ανάπτυξη», με έδρα το Βερολίνο.
Όπως επισημαίνει η Deutsche Welle, οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι «οι πληθυσμιακές εξελίξεις στην Ευρώπη εμπνέουν ιδιαίτερη ανησυχία» και προτείνουν λύσεις.
Οι επιστήμονες τονίζουν πως ενώ χώρες της βόρειας Ευρώπης έχουν βρει τρόπους να αναστρέψουν τις έντονες τάσεις μείωσης της πληθυσμιακής τους πυραμίδας, περιοχές της ανατολικής και νότιας Ευρώπης κινδυνεύουν με σημαντική μείωση του πληθυσμού τους κατά τις επόμενες δεκαετίες.
Επιπλέον, καταρρίπτουν και μύθους ότι η μαζική είσοδος των γυναικών στην αγορά εργασίας συνέβαλε στην αύξηση της υπογεννητικότητας.
Συγκεκριμένα, η μελέτη ανατρέπει την καθιερωμένη άποψη ότι οι γυναίκες που εργάζονται δεν κάνουν παιδιά. «Αυτό που ισχύει σήμερα είναι πως όσο περισσότερες γυναίκες απασχολούνται σε μια χώρα, τόσο υψηλότερο είναι το ποσοστό των γεννήσεων στις χώρες αυτές. Κράτη που βοηθούν τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες να συνδυάσουν το επάγγελμά τους με την οικογένεια, είναι δημογραφικά υγιή, όπως συμβαίνει με τις σκανδιναβικές χώρες και τη Γαλλία» επισημαίνεται στην έρευνα.
Μείωση πληθυσμού
Οι λόγοι για τη διόγκωση των δημογραφικών προβλημάτων, όπως επισημαίνεται στην έρευνα του γερμανικού ινστιτούτου είναι απλοί: από τη μια πλευρά, η Ευρώπη γερνά κι από την άλλη, διογκώνεται συνεχώς το πρόβλημα της υπογεννητικότητας. Μάλιστα, επισημαίνεται πως «χωρίς τη μετανάστευση απειλείται η πληθυσμιακή ισορροπία στην Ευρώπη. Μέχρι το 2050, ο πληθυσμός στις 27 χώρες της ΕΕ θα μειωθεί χωρίς τη μετανάστευση κατά 50 εκατομμύρια κατοίκους».
Οι ερευνητές, που εξαίρεσαν τη Ρωσία, χώρισαν την Ευρώπη σε συνολικά 285 περιοχές, οι οποίες δίνουν λεπτομερή εικόνα για το ποιες θα είναι οι δημογραφικές εξελίξεις κατά τις επόμενες δεκαετίες.
Ερευνητές εκτιμούν ότι οι χώρες με πρόβλημα υπογεννητικότητας, πρέπει να υιοθετήσουν σε όσα το δυνατόν περισσότερα σημεία τη δημογραφική πολιτική που εφάρμοσαν με επιτυχία άλλα κράτη μέλη της Ένωσης, όπως η Σουηδία και η Νορβηγία.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου