Κυριακή, 26 Δεκεμβρίου 2010

Αυξάνεται το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών στις ΗΠΑ

Περισσότερο και ταχύτερα αυξάνεται το χάσμα πλουσίων-φτωχών στη χώρα, σύμφωνα με σχετική έρευνα που διεξάγεται από την δεκαετία του 1960.
Το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών στις Ηνωμένες Πολιτείες διευρύνεται όλο και περισσότερο, σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε στην δημοσιότητα χθες Παρασκευή.
Το χάσμα αυτό είναι σήμερα στο υψηλότερο σημείο του αφότου άρχισαν να καταγράφονται σχετικά δεδομένα το 1962, ανέφερε το Ινστιτούτο Οικονομικής Πολιτικής (Economic Policy Institute, EPI) στη σχετική έκθεσή του,
Το πλουσιότερο 1% των Αμερικανικών νοικοκυριών έχουν 225 φορές περισσότερα χρήματα από το μέσο νοικοκυριό, σημειώνεται στην έκθεση.
Η προηγούμενη έρευνα του είδους, που είχε γίνει το 2007, ανέφερε ότι το πλουσιότερο 1% είχε 181 φορές περισσότερα χρήματα από το μέσο νοικοκυριό, όταν την δεκαετία του 1960 ο σχετικός δείκτης βρισκόταν στο 125.
Η παγκόσμια ύφεση είχε συνέπειες και για τους πλούσιους, σύμφωνα με την έκθεση. Το 2009 το πλουσιότερο 1% είχε κατά μέσον όρο 14 εκατ. δολάρια στην διάθεσή του, 27% λιγότερα από ό,τι το 2007.
Αλλά το μέσο νοικοκυριό επλήγη πολύ περισσότερο, διαθέτοντας κατά μέσον όρο πόρους αξίας περίπου 62.000 δολαρίων (-41%).
Υπολογίζοντας τους πόρους των νοικοκυριών το Ινστιτούτο συμπεριλαμβάνει την ιδιοκτησία κατοικιών. Η Αμερικανική μεσαία τάξη υπέστη πολύ μεγαλύτερη ζημία από τις συνέπειες της κρίσης και της πτώσης των τιμών των ακινήτων από ό,τι η ελίτ, σύμφωνα με το EPI.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_25/12/2010_370312

4 σχόλια:

koulpa είπε...

το κακό είναι ότι το όνειρο του μέσου όρου.. είναι να ξεφύγει από το μέσο όρο πρός τα πάνω.. μη αγνώντας ότι αυτό του το όνειρο συντηρεί αυτές τις διαφορές.. :):)
να δείς σε παγκόσμιο επίπεδο τι ιλιγγυώδεις διαφορές θα εμφανιστούν..
χρόνια πολλά κι ευτυχισμένα κι από εδώ φίλε να χαίρεσαι την οικογένεια :):)

koulpa είπε...

χαχαχα μου έπεσε μια άρνηση παραπάνω επαναδιατυπώνοντας την πρόταση.. εννοήται "αγνώντας ότι αυτό του το όνειρο συντηρεί αυτές τις διαφορές.." ήθελα να γράψω.. :):)

koulpa είπε...

xaxaxa είδα 2 σχόλια και ξέχασα ότι είναι και 2 δικά μου :):)
να λοιπόν και το τρίτο.. :):)
και καλή χρονιάααα :):)

geokalp είπε...

και μου τα θύμησες κι εμένα!!!

το έπιασα και χωρίς την εξήγηση!

δεν ξέρω εάν είναι το όνειρο, όμως άλλες στατιστικές δείχνουν ότι ήδη από το '70 στις ΗΠΑ είναι σχεδόν απίθανο να ανέλθει η επόμενη γενιά τάξη ιεραρχικά σε σχέση με τη προηγούμενη
και υποτίθεται ότι εκεί είναι η χώρα της ευκαιρίας - βασικά ήταν...