Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

Αυξάνεται το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών στις ΗΠΑ

Περισσότερο και ταχύτερα αυξάνεται το χάσμα πλουσίων-φτωχών στη χώρα, σύμφωνα με σχετική έρευνα που διεξάγεται από την δεκαετία του 1960.
Το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών στις Ηνωμένες Πολιτείες διευρύνεται όλο και περισσότερο, σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε στην δημοσιότητα χθες Παρασκευή.
Το χάσμα αυτό είναι σήμερα στο υψηλότερο σημείο του αφότου άρχισαν να καταγράφονται σχετικά δεδομένα το 1962, ανέφερε το Ινστιτούτο Οικονομικής Πολιτικής (Economic Policy Institute, EPI) στη σχετική έκθεσή του,
Το πλουσιότερο 1% των Αμερικανικών νοικοκυριών έχουν 225 φορές περισσότερα χρήματα από το μέσο νοικοκυριό, σημειώνεται στην έκθεση.
Η προηγούμενη έρευνα του είδους, που είχε γίνει το 2007, ανέφερε ότι το πλουσιότερο 1% είχε 181 φορές περισσότερα χρήματα από το μέσο νοικοκυριό, όταν την δεκαετία του 1960 ο σχετικός δείκτης βρισκόταν στο 125.
Η παγκόσμια ύφεση είχε συνέπειες και για τους πλούσιους, σύμφωνα με την έκθεση. Το 2009 το πλουσιότερο 1% είχε κατά μέσον όρο 14 εκατ. δολάρια στην διάθεσή του, 27% λιγότερα από ό,τι το 2007.
Αλλά το μέσο νοικοκυριό επλήγη πολύ περισσότερο, διαθέτοντας κατά μέσον όρο πόρους αξίας περίπου 62.000 δολαρίων (-41%).
Υπολογίζοντας τους πόρους των νοικοκυριών το Ινστιτούτο συμπεριλαμβάνει την ιδιοκτησία κατοικιών. Η Αμερικανική μεσαία τάξη υπέστη πολύ μεγαλύτερη ζημία από τις συνέπειες της κρίσης και της πτώσης των τιμών των ακινήτων από ό,τι η ελίτ, σύμφωνα με το EPI.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_25/12/2010_370312

Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

FT Deutschland: «Συρτάκι κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο»

Τις προκαταλήψεις πολλών Γερμανών για τους Έλληνες αντικρούει ο επικεφαλής οικονομολόγος-αναλυτής των Financial Times Deutschland Thomas Fricke, σε σχόλιο του στην εφημερίδα με τίτλο «Συρτάκι κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο». Ο Fricke παρουσιάζει ένα «Σημείωμα με ‘talking points’ για τον φιλοξενούμενο από χώρα με κρίση».
Μεταξύ άλλων στο άρθρο αναφέρεται:
Τι πρέπει να πείτε για να προετοιμάσετε την επίσκεψη από περιοχές της Ευρωζώνης με κρίση:
1. Τεμπελιά: Στην πραγματικότητα, οι Γερμανοί εργάστηκαν με 1390 ώρες κατά μέσον όρο πολύ λιγότερο από τους Έλληνες (2119). Οι Ιρλανδοί εργάστηκαν 1549 ώρες, επίσης περισσότερο από μας.
2. Σύνταξη: Είναι ανοησία να λέγεται ότι όλοι οι Έλληνες βγαίνουν στη σύνταξη στα 55. Σύμφωνα με τον ΟΑΣΕ το ποσοστό απασχόλησης για όσους είναι από 55 μέχρι 64 ετών ανέρχεται στο 42%. Και στη Γερμανία δεν είναι πολύ περισσότεροι (56%), ενώ στην Αυστρία μόλις 41%.
3. Λιτότητα: Η ελληνική κυβέρνηση επέβαλε το 2010 ένα πακέτο δημοσιονομικής προσαρμογής ύψους 6,5% του ΑΕΠ. Η Μέρκελ 0,5%, δηλαδή 13 φορές μικρότερο. Ποιος κάνει μεγαλύτερη οικονομία;
4. Δομικά άνεργοι: Στην Ελλάδα ήταν το 2009 περίπου το 40% των ανέργων περισσότερο από ένα χρόνο χωρίς δουλειά, στην Ιρλανδία 29%. Στη Γερμανία το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων ήταν 46%.
5. Περικοπές: Στην Ιρλανδία ο μέσος μισθός μειώθηκε μετά το 2009 κατά 2,5%. Τι θα γινόταν σε μας; Εδώ οι μισθοί μειώθηκαν μόνο ελάχιστα από το 2005 και μετά. Στην Ελλάδα ο ΦΠΑ αυξήθηκε κατά την κρίση ήδη κατά 6% - το διπλάσιο σε σχέση με μας το 2007.
6. ‘Catching-up effect’: Το γερμανικό ΑΕΠ αυξήθηκε το 2010 κατά ένα ύποπτο ποσοστό ρεκόρ – 3,5%. Το 2009 όμως μειώθηκε επίσης κατά ένα ύποπτο ποσοστό ρεκόρ – 4,7%. Η απώλεια δεν έχει ακόμα καλυφθεί, αντίθετα με τις Η.Π.Α.

tvxs

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

ΗΠΑ: Στα ύψη η διαφημιστική δαπάνη στο διαδίκτυο

Υψηλότερη των εφημερίδων ήταν η διαφημιστική δαπάνη στο διαδίκυτο για πρώτη φορά το 2010, σύμφωνα με έρευνα του ιστοτόπου eMarketer.
Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι η διαδικτυακές διαφημιστικές δαπάνες θα αυξηθούν κατά 13,9% φέτος και θα φθάσουν στα 25,8 δισ. δολ., ενώ οι αντίστοιχες δαπάνες στις εφημερίδες εκτιμάται ότι θα μειωθούν κατά 8,2% έως το τέλος του έτους και θα φθάσουν στα 22,8 δισ. δολάρια.
«Είναι κάτι που το βλέπαμε να έρχεται εδώ και καιρό, αλλά πρόκειται για σημείο καμπής», δήλωσε ο Τζεφ Ράμσεϊ, διευθυντής του ιστοτόπου eMarketer. «Η κακή κατάσταση της οικονομίας στην πραγματικότητα επιτάχυνε τη μεταστροφή στην ψηφιακή διαφήμιση», πρόσθεσε.
Το σύνολο της διαφημιστικής δαπάνης στις Ηνωμένες Πολιτείες θα φθάσει φέτος στα 168,5 δισ. δολ. και η δαπάνη στο Ιντερνετ, αναμένεται να φθάσει στα 28,5 δισ. δολ., σύμφωνα με τον eMarketer.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1912117

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Χωρίς κριτική σκέψη οι Ελληνες μαθητές

Από τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ 65 χωρών στον διαγωνισμό PISA

Ενας στους πέντε Ελληνες μαθητές διαβάζοντας ένα κείμενο αδυνατεί να αναγνωρίσει το κύριο θέμα του, να εντοπίσει μία με σαφήνεια διατυπωμένη πληροφορία εντός του κειμένου, να κάνει μια απλή συσχέτιση ανάμεσα στις πληροφορίες του κειμένου και σε κοινές, καθημερινές γνώσεις. Αυτό προκύπτει από την επιμέρους ανάλυση των επιδόσεων Ελλήνων μαθητών στον διαγωνισμό PISA που διενεργήθηκε το 2009. Οι 15χρονοι μαθητές 65 χωρών εξετάστηκαν στην κατανόηση κειμένου, τα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες. Ο διαγωνισμός διενεργείται ανά τριετία, και κάθε φορά από τον ΟΟΣΑ δίνεται βάρος σε μία μαθησιακή δεξιότητα. Φέτος ήταν η σειρά του αναγνωστικού εγγραμματισμού (κατανόηση κειμένου). Παρότι η Ελλάδα βελτίωσε τη μέση επίδοσή της σε σχέση με τον διαγωνισμό του 2006, αυτό δεν ανατρέπει την εικόνα, καθώς οι επιμέρους επιδόσεις των μαθητών στην ικανότητα να κατανοούν γραπτά κείμενα, να τα χρησιμοποιούν και να τα αξιοποιούν για την προσωπική τους γνωστική βελτίωση, δείχνουν ότι το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας πάσχει σοβαρά. Μάλιστα, οι χειρότερες επιδόσεις των Ελλήνων μαθητών είναι στον εντοπισμό της πληροφορίας (δηλαδή, την κριτική σκέψη), και την κατανόηση κειμένων που περιέχουν βοηθητικά σχήματα, π.χ. κόμικς, χάρτες. Δηλαδή, σε μία εποχή που η απόκτηση πληροφοριών γίνεται από πολλές πηγές, τα Ελληνόπουλα παρουσιάζονται προσκολλημένα στην παραδοσιακή μορφή του βιβλίου, το οποίο μάλλον... παπαγαλίζουν. Ειδικότερα, με βάση τα επιμέρους στοιχεία που παρουσιάζει η «Κ» για τις επιδόσεις των Ελλήνων μαθητών στην κατηγορία της κατανόησης κειμένου προκύπτουν τα ακόλουθα:
- Στη γενική κατηγορία της κατανόησης κειμένου στον διαγωνισμό του 2009 η Ελλάδα συγκέντρωσε 483 βαθμούς και βρέθηκε στην 31η θέση μεταξύ 65 χωρών. Στον διαγωνισμό του 2006 είχε 460 βαθμούς και ήταν στην 36η θέση μεταξύ 57 χωρών. Η ελληνική επίδοση βελτιώθηκε μόνο κατά 9 μονάδες συγκριτικά με τον διαγωνισμό του 2000 (ήταν 25η μεταξύ 31 χωρών), όταν και πάλι ο διαγωνισμός είχε δώσει βάρος στην κατανόηση κειμένου. Ομως, και τότε όπως και στον τελευταίο διαγωνισμό η Ελλάδα είναι στην ομάδα των χωρών που είναι κάτω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (493 βαθμοί το 2009).
- Ομως, το 21,3% των Ελλήνων μαθητών είχε επίδοση που δείχνει ότι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα στην κατανόηση κειμένου. Συγκεκριμένα, βρέθηκε κάτω από το επίπεδο 2 (με ανώτατο επίπεδο το 6), το οποίο θεωρείται το κατώφλι για την ποιότητα του εκπαιδευτικού συστήματος. Στον ΟΟΣΑ κατά μέσο όρο το 18,8% των μαθητών είχαν επίδοση κάτω του 2.
- Στον αντίποδα, στα υψηλά επίπεδα 5 και 6 (δείχνουν τους άριστους μαθητές) βρέθηκε μόνο το 5% και 0,6% αντίστοιχα των Ελλήνων μαθητών, ενώ ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ είναι 7,2% και 0,8% αντίστοιχα. Να σημειωθεί πάντως ότι σε τρεις χώρες -Τουρκία, Μεξικό και Χιλή- κανένας μαθητής δεν βρέθηκε στο ανώτατο επίπεδο 6.
- Οι περισσότεροι Ελληνες μαθητές κινούνται στη μετριότητα, καθώς στο επίπεδο 2 βρέθηκε το 24% και στο επίπεδο 3 το 28,9% των μαθητών.
- Ως προς τις πέντε υποκατηγορίες, η χειρότερη επίδοση των Ελλήνων μαθητών ήταν στον εντοπισμό των πληροφοριών που περιέχει το κείμενο. Πήραν 468 βαθμούς έναντι 495 του μέσου όρου του ΟΟΣΑ.
- Εξίσου άσχημα πήγαν οι μαθητές στην κατανόηση μη συνεχών κειμένων (στα οποία παρεμβάλλονται βοηθητικά χάρτες, σχήματα, κόμικς κ.λπ.) όπου συγκέντρωσαν 472 έναντι 493 βαθμών του μέσου όρου.
- Πάλι χαμηλότερα -αλλά με μικρότερη απόκλιση- από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ ήταν οι επιδόσεις στη σύνθεση και ερμηνεία κειμένου (484 βαθμοί έναντι 493), στην κατανόηση συνεχών κειμένων (χωρίς γραφικά κ.λπ.) με 487 βαθμούς έναντι 494 του μέσου όρου, και στην αξιολόγηση ενός κειμένου (489-494).

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100057_17/12/2010_426092

Αποψη: Προβάδισμα αγοριών στα μαθηματικά
Της Βασως Χατζηνικητα*
Στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του PISA 2009, η ισότητα των φύλων, σε επίπεδο επιδόσεων, φαίνεται να έχει επιτευχθεί περισσότερο στις φυσικές επιστήμες και λιγότερο στην κατανόηση κειμένου και τα μαθηματικά. Συγκεκριμένα, οι διαφορές στις επιδόσεις μεταξύ των δύο φύλων είναι ιδιαίτερα μεγάλες στην κατανόηση κειμένου (τα κορίτσια προηγούνται των αγοριών κατά 39 μονάδες) σε σύγκριση με τις αντίστοιχες στα μαθηματικά (12 μ. υπέρ των αγοριών) και τις φυσικές επιστήμες. Ειδικότερα, τα κορίτσια στην Ελλάδα εμφανίζουν σημαντικά υψηλότερη μέση επίδοση από τα αγόρια και στις φυσικές επιστήμες (διαφορά 10 μ.). Τα αγόρια αποκτούν το προβάδισμα στα μαθηματικά με τη μέση επίδοσή τους να είναι στατιστικά σημαντικά υψηλότερη έναντι αυτής των κοριτσιών (διαφορά 14 μ.). Οσον αφορά την κατανόηση κειμένου, στην οποία δόθηκε βάρος στον διαγωνισμό του 2009, οι διαφορές υπέρ των κοριτσιών παρατηρούνται και στην Ελλάδα (διαφορά 47 μ.). Μάλιστα, η διαφορά στις επιδόσεις μεταξύ των δύο φύλων αυξάνεται περαιτέρω σε επιμέρους κλίμακες της κατανόησης κειμένου, και συγκεκριμένα σε αυτές που αφορούν τον «αναστοχασμό και αξιολόγηση» (διαφορά 57 μ.) και τα «συνεχή κείμενα» (διαφορά 51 μ.).
Επιπλέον, περισσότερα κορίτσια επιτυγχάνουν άριστες επιδόσεις (7,7% κορίτσια και 3,4% αγόρια βρέθηκαν στις κλίμακες 5 και 6), ενώ περισσότερα αγόρια εμφανίζουν περιορισμένες αναγνωστικές δεξιότητες και αδυνατούν να επιτύχουν στο βασικό επίπεδο του αναγνωστικού εγγραμματισμού (13,2% κορίτσια και 29,7% αγόρια κάτω από το επίπεδο 2). Καθώς το ενδιαφέρον για την ανάγνωση και τη χρήση αποτελεσματικών μαθησιακών στρατηγικών συνδέονται με τις επιδόσεις στην κατανόηση κειμένου, η εξεύρεση τρόπων και η παροχή μέσων για την καλλιέργεια και την κατάκτησή τους από το μαθητικό πληθυσμό της Ελλάδας συνιστούν μια σημαντική πρόκληση για το σχολείο, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς.
*Εθνική διαχειρίστρια στο πρόγραμμα PISA και καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Ερευνας στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100061_17/12/2010_426090

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Η φτώχεια απειλεί τους μισούς ηλικιωμένους Αμερικανούς

Κοντά ή κάτω από το όριο της φτώχειας θα ζήσουν για τουλάχιστον έναν χρόνο οι μισοί ηλικιωμένοι Αμερικανοί, σύμφωνα με νέα έρευνα, η οποία υποδεικνύει την τεράστια ψαλίδα που υπάρχει σήμερα ανάμεσα στους μαύρους και λευκούς Αμερικανούς της τρίτης ηλικίας.
Σύμφωνα με τον Μαρκ Ρ. Ράνκ, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον στο Σαν Λούις, τα αποτελέσματα της έρευνας καταρρίπτουν την άποψη που επικρατεί σχετικά με την οικονομική άνεση των ηλικιωμένων Αμερικανών.
«Έχουμε στο μυαλό μας την εικόνα των ηλικιωμένων που τα βγάζουν άνετα πέρα» τονίζει ο καθηγητής, ο οποίος εξηγεί ότι τα πορίσματα των ερευνών για τα τελευταία 35 έτη ανατρέπουν τις παγιωμένες αυτές εντυπώσεις.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι μαύροι ηλικιωμένοι έχουν τις διπλάσιες πιθανότητες από τους λευκούς να βρεθούν κάτω από το όριο της φτώχειας, καθώς η έρευνα υποδεικνύει αυτό θα συμβεί κάποια στιγμή στη ζωή του 64,6% των μαύρων Αμερικανών έναντι του 32,75% που ισχύει για τους λευκούς ηλικιωμένους Αμερικανούς.
Στο σύνολο των ηλικιωμένων Αμερικανών, το 58% ηλικίας 60-84 ετών δεν έχουν αρκετά ρευστά διαθέσιμα για να αντεπεξέλθουν στα έκτακτα μέτρα έξοδα ή τη μείωση των αποδοχών τους. «Δεδομένων των σημερινών δημογραφικών και οικονομικών τάσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, η απειλή της φτώχειας κατά πάσα πιθανότητα δεν θα εξαλειφθεί τα επόμενα χρόνια», σημειώνει η έρευνα.
Πηγή: Reuters

Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Eurostat: Στο όριο της φτώχειας ένας στους πέντε Έλληνες

Στο όριο της φτώχειας ζει ένας στους πέντε Έλληνες, ενώ ένας στους 10 δεν έχει πόρους να πληρώσει «τα προς το ζην», σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το 2008, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Στην Ε.Ε. των 27, το 16,5% των πολιτών (81 εκατ. άτομα) ζούσε στο όριο τις φτώχειας.
Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα είναι η τέταρτη χώρα στην Ε.Ε. με το υψηλότερο ποσοστό ατόμων που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας. Πρώτη είναι η Λετονία (25,6%), ακολουθεί η Ρουμανία (23,4%), η Βουλγαρία (21,4%) και η Ελλάδα (20,1% ή 2,2 εκατ. πολίτες). Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Τσεχία (9%), στην Ολλανδία και τη Σλοβακία (11%).
Σημειώνεται ότι στο όριο της φτώχειας είναι τα άτομα εκείνα τα οποία ζουν σε νοικοκυριά με εισόδημα κάτω του 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος.
Παράλληλα, το 11,2% του πληθυσμού της Ελλάδας (1,2 εκατ. πολίτες), αντιμετώπιζε σοβαρές δυσκολίες να πληρώσει το ενοίκιο του σπιτιού του, τη θέρμανση, να λάβει γεύμα με κρέας ή ψάρι τρεις φορές την εβδομάδα, να ανταποκριθεί σε αναπάντεχα έξοδα κ.λπ.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στην Ε.Ε. των 27 το 8% του πληθυσμού αντιμετώπιζε τέτοιου είδους δυσκολίες. Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στη Βουλγαρία (41%) και στη Ρουμανία (33%) και τα χαμηλότερα στο Λουξεμβούργο, τη Σουηδία, την Ολλανδία, τη Δανία και την Ισπανία (κάτω από το 3%).
Τέλος, το 7% του πληθυσμού της Ελλάδας ζει στα «νοικοκυριά χαμηλής πυκνότητας εργασίας», δηλαδή σε νοικοκυριά όπου οι ενήλικοι (από 18 έως 59 ετών) εργάζονται λιγότερο από το 20% των δυνατοτήτων τους (εξαιρούνται οι φοιτητές). Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ε.Ε. των 27 ανέρχεται σε 9%.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ