Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2011

Κίνα: Αναδείχτηκε η δεύτερη οικονομία παγκοσμίως το 2010

Η Κίνα είναι η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία παγκοσμίως για το 2010 αποσπώντας τη θέση αυτή από την Ιαπωνία, με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της να ξεπερνά εκείνο του αρχιπελάγους για το σύνολο του έτους, ανακοίνωσε σήμερα η ιαπωνική κυβέρνηση.

Το ονομαστικό ΑΕΠ της Ιαπωνίας ανήλθε σε 5.474,2 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που δημοσιοποίησε το Τόκιο, με την κυβέρνηση να διευκρινίζει ότι το ΑΕΠ της Κίνας είχε φθάσει αντίστοιχα τα 5.878,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

H κινεζική οικονομία ξεπέρασε αυτήν της Ιαπωνίας το 2010 και έγινε η δεύτερη παγκοσμίως μετά την οικονομία των ΗΠΑ - καταλαμβάνοντας τη θέση που κατείχε η ιαπωνική οικονομία από το 1968.

"Ως γειτονική χώρα χαιρετίζουμε την ταχεία ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας", δήλωσε ο Καόρου Γιοσάνο, ο αρμόδιος υπουργός για την Οικονομική Πολιτική και τον Προϋπολογισμό.

"Αυτό μπορεί να αποτελέσει θεμέλιο για την ανάπτυξη της περιφερειακής οικονομίας, δηλαδή της ανατολικής και της νοτιοανατολικής Ασίας", πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι προσβλέπει στη "βελτίωση των φιλικών σχέσεων μεταξύ Ιαπωνίας και Κίνας στο οικονομικό επίπεδο"

Η Κίνα παρουσιάζει εδώ και χρόνια ένα ποσοστό ανάπτυξης που προσεγγίζει ή ξεπερνά το 10%, το ΑΕΠ της ανήλθε στο 10,3% το 2010.

Η οικονομία της Ιαπωνίας που επλήγη σοβαρά από την παγκόσμια οικονομική ύφεση σημείωσε ανάκαμψη το 2010, με το ρυθμό ανάπτυξης να φθάνει το 3,9% αλλά αυτό δεν της επέτρεψε να διατηρήσει τη δεύτερη θέση της έναντι της Κίνας.

 Παράλληλα στο Πεκίνο οι τελωνειακές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας μειώθηκε κατά περισσότερο από 50% τον Ιανουάριο σε 6,45 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν 51% σε ένα έτος.

Το εμπορικό πλεόνασμα ανήλθε σε 13,1 δισεκατομμύρια δολάρια τον Δεκέμβριο. Σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2010, τον περασμένο μήνα συρρικνώθηκε κατά 53,5%, διευκρινίζουν οι τελωνειακές αρχές.

Οι εξαγωγές ανήλθαν τον Ιανουάριο σε 150,7 δισεκατομμύρια δολάρια, αύξηση 37,7% σε ένα έτος, έναντι 144,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις εισαγωγές.

 Η κινεζική ηγεσία θέλει να περιορίσει την εξάρτηση της δεύτερης οικονομίας παγκοσμίως από τις εξαγωγές και να αναπτύξει την εσωτερική ζήτηση και την κατανάλωση των νοικοκυριών που αντιπροσωπεύουν στην Κίνα ένα λιγότερο σημαντικό μερίδιο της οικονομίας σε σχέση με ό,τι συμβαίνει στην πλειοψηφία των χωρών.


http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=97541157

Δεν υπάρχουν σχόλια: