Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

αποτελέσματα έρευνας του Ινστιτούτου Legatum

Το Μνημόνιο έκανε τους Έλληνες δυστυχισμένους

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του Ινστιτούτου Legatum (μια μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα το Λονδίνο) ο λαός μας είναι ο λιγότερο ευτυχισμένος στην Ευρώπη, ενώ μεταξύ 110 χωρών του πλανήτη η Ελλάδα κατατάσσεται στην 39η θέση.

ο Μνημόνιο έκανε τους Έλληνες. δυστυχισμένους. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα
έρευνας του Ινστιτούτου Legatum (μια μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα το

Λονδίνο) ο λαός μας είναι ο λιγότερο ευτυχισμένος στην Ευρώπη, ενώ μεταξύ
110 χωρών του πλανήτη η Ελλάδα κατατάσσεται στην 39η θέση.


Οι Ιρλανδοί, που επίσης υπέστησαν το σοκ ένταξης στον μηχανισμό στήριξης, βρίσκονται πολύ υψηλότερα και συγκεκριμένα στην 11η θέση, ενώ οι υπόλοιποι «αδύναμοι κρίκοι» της Ευρωζώνης που . φλερτάρουν με την τρόικα δηλαδή οι Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία καταλαμβάνουν αντίστοιχα τις θέσεις 23, 25 και 26. Οι ισχυροί της Ευρώπης, δηλαδή η Γερμανία και η Γαλλία βρίσκονται στις θέσεις 15 και 19.

Ο δείκτης ευημερίας που καταρτίζει σε ετήσια βάση το Ινστιτούτο Legatum και ο οποίος αντιπροσωπεύει το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού λαμβάνει υπόψη μια σειρά μελετών (π.χ. της εταιρείας Gallup, του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, κλπ.), καθώς και μια σειρά παραγόντων όπως την οικονομική κατάσταση των χωρών, τα επίπεδα επιχειρηματικότητας, διακυβέρνησης, το εκπαιδευτικό σύστημα, το σύστημα υγείας, την ασφάλεια των πολιτών, την προσωπική
ελευθερία και το κοινωνικό κεφάλαιο.

Η Ελλάδα εμφανίζει τη χειρότερη επίδοση στην τελευταία κατηγορία (κοινωνικό κεφάλαιο) όπου καταλαμβάνει την 100η θέση! Οι Έλληνες θεωρούν ακόμη πως δεν έχουν προσωπική ελευθερία (86 θέση). Στη διακυβέρνηση η Ελλάδα είναι 46%, στην οικονομία 41η, στην επιχειρηματικότητα 35η και στην ασφάλεια 31η. Τα καλύτερα πλασαρίσματα (21η και 22η) πετυχαίνει στην εκπαίδευση και την
υγεία.

Ο πιο ευτυχισμένος λαός στον πλανήτη είναι οι Νορβηγοί. Και πως όχι άλλωστε, όταν το μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ φτάνει τα 53.000 δολάρια το χρόνο! Ακολουθούν οι Δανοί και οι Φιλανδοί, ενώ στην 4η θέση βρίσκονται οι Αυστραλοί μιας και η χώρα τους βγήκε σχεδόν αλώβητη από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Το «τοπ 10» κλείνει με τη Νέα Ζηλανδία, τη Σουηδία, τον Καναδά, την Ελβετία, την Ολλανδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εννέα στους δέκα Αμερικανούς δηλώνουν ικανοποιημένοι με το σύστημα υγείας της χώρας τους. Αποτελούν εξάλλου έθνος επιχειρηματιών με συνολικό ετήσιο εισόδημα 90 δισ. δολαρίων.

Οι λιγότεροι ευτυχισμένοι κάτοικοι του πλανήτη βρίσκονται στη Νιγηρία, την Αιθιοπία, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Πακιστάν και τη Ζιμπάμπουε. Η Κίνα καταλαμβάνει την 58η θέση, η Ρωσία την 63η, η Τουρκία την 80η και η Ινδία στην 88η.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=93295157

Δεν υπάρχουν σχόλια: