Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Σε ύψη ρεκόρ οι αφίξεις των τουριστών

Βαθιά ανάσα στη χειμαζόμενη ελληνική οικονομία δίνει φέτος ο τουρισμός. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέα Ανδρεάδη, οι αφίξεις ξένων επισκεπτών στη χώρα μας θα προσεγγίσουν, εάν δεν ξεπεράσουν, τα 16,5 εκατομμύρια, πολύ κοντά στο ιστορικό ρεκόρ που είχε σημειωθεί το 2007.
Σημαντική άνοδος αναμένεται και στα έσοδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, στο τέλος του πρώτου εξαμήνου οι εισπράξεις από τον εισερχόμενο τουρισμό ήταν αυξημένες κατά 12,6%.
Η θεαματική βελτίωση του εισερχόμενου τουρισμού οφείλεται στην ανάκαμψη των οικονομιών της Ευρώπης, στις ταραχές στις χώρες της Βόρειας Αφρικής, στη διατήρηση των τιμών των ξενοδοχείων σε ανταγωνιστικά επίπεδα και στη βελτίωση του ρυθμού έκδοσης βίζας σε Ρώσους πολίτες. Καθοριστικής σημασίας για την αύξηση του τουριστικού ρεύματος σε δημοφιλείς προορισμούς της χώρας, όπως η Ρόδος και η Κως, ήταν οι πτήσεις εταιρειών χαμηλού κόστους. Σημαντική αύξηση εμφανίζουν και οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων, παρά το γεγονός ότι δεν έχει αρθεί πλήρως το καμποτάζ. Αντίθετα, ο εσωτερικός τουρισμός, λόγω της ύφεσης και της μείωσης των εισοδημάτων, εμφανίζει μείωση της τάξης του 20%.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100044_31/08/2011_454429


Στα ιστορικά επίπεδα των 16,5 εκατ. θα φθάσει τη φετινή τουριστική σεζόν ο αριθμός των ξένων επισκεπτών στη χώρα μας σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Ανδρέα Ανδρεάδη.
Τη σχετική εκτίμηση μετέφερε ο κ. Ανδρεάδης στον πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε, χθες, στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων ενόψει της ΔΕΘ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ «χωρίς να γίνει καμία επένδυση για τη δημιουργία νέων ξενοδοχειακών κλινών ο ελληνικός προορισμός μπορεί να υποδέχεται, ετησίως, 20 εκατ. τουρίστες».

Το παζλ της εικόνας του τουρισμού κατά τη φετινή περίοδο διαμορφώνεται μέχρι στιγμής ως εξής: Οι αφίξεις από το εξωτερικό σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου αυξήθηκαν κατά 8,3%. Ο ΣΕΤΕ εκτιμά ότι μπορεί να σπάσει, φέτος, τον αριθμό ρεκόρ των αφίξεων από το εξωτερικό του 2007.
Η «Κ» έχει αναφέρει ότι οι επιπτώσεις από τα επεισόδια του Ιουνίου και της απεργίας των ταξί δεν θα ανέτρεπαν το θετικό αποτέλεσμα για τον ελληνικό τουρισμό όπως είχε διαμορφωθεί από την άνοιξη. Οι τουριστικές εισπράξεις το πρώτο εξάμηνο εμφάνιζαν αύξηση κατά 12,6%. Αν διατηρηθεί ο ίδιος ρυθμός θα υπερκαλυφθούν οι περυσινές απώλειες των 800 εκατ. ευρώ υπερβαίνοντας τα 10,4 δισ. ευρώ. Ρεκόρ όλων των εποχών σε επίπεδο τουριστικών εισπράξεων σημειώθηκε το 2008 με 11,6 δισ. ευρώ.
Στον αντίποδα ο εσωτερικός τουρισμός εκτιμάται ότι θα εμφανίσει μείωση της τάξης του 20% τη φετινή σεζόν.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100039_31/08/2011_454360


Καθοριστικό ρόλο για να διατηρηθεί σε υψηλούς ρυθμούς η ζήτηση για διακοπές στη χώρα μας καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, έπαιξαν οι αρνητικές εσωτερικές εξελίξεις σε χώρες της μεσογειακής λεκάνης της Βόρειας Αφρικής. Οι ταραχές στις εν λόγω χώρες απέτρεψαν για λόγους ασφαλείας πολλούς τουρίστες από παραδοσιακές ή μη αγορές να τις επισκεφθούν. Αλλωστε, ακόμη, μεγαλύτερες αυξήσεις σε σχέση με την Ελλάδα για τον ίδιο λόγο κατέγραψαν οι αφίξεις ξένων τουριστών και στους βασικούς ανταγωνιστές μας, όπως η Τουρκία, η Ισπανία και η Κύπρος.
Από την άλλη, η διατήρηση από τους ξενοδόχους των τιμών σε ανταγωνιστικά επίπεδα σε σχέση με τους άλλους προορισμούς και η μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ στη διαμονή των τουριστικών καταλυμάτων από τη κυβέρνηση συνέβαλαν προκειμένου να παραμείνει ελκυστικός οικονομικά ο ελληνικός προορισμός στις ξένες αγορές τη φετινή περίοδο.
Πάντως, η αύξηση της κίνησης οφείλεται και σε επιμέρους αιτίες που εντοπίζονται σε συγκεκριμένες αγορές, από τις οποίες ο ελληνικός προορισμός προσελκύει τουρίστες. Για παράδειγμα, θετικά συνέβαλε η βελτίωση του ρυθμού έκδοσης βίζας από ανερχόμενες για τη χώρα μας αγορές, όπως η Ρωσία, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τους σημαντικούς ρυθμούς αύξησης των αφίξεων κατά τη φετινή σεζόν.
Εντυπωσιακή είναι η αύξηση και από το Ισραήλ, από όπου υπήρξε ιδιαίτερη προώθηση του ελληνικού τουρισμού. Επίσης, η άρση των δυσκολιών επίσκεψης στη χώρα μας για όσους διαθέτουν πράσινα διαβατήρια στην Τουρκία, οδήγησαν σε σημαντική αύξηση της τουριστικής κίνησης από τη γειτονική χώρα προς την Ελλάδα.
Η οικονομική κρίση εντός των τειχών και τα φορολογικά και άλλα μέτρα, ήταν ο κυριότερος λόγος που οδήγησε σε πτώση του εσωτερικού τουρισμού. Οι Ελληνες μείωσαν τα ταξίδια, τις ημέρες των διακοπών τους, αλλά και τις καταναλώσεις τους, όπως αναφέρουν επαγγελματίες από τον χώρο του τουρισμού. Σε προορισμούς που προσελκύουν παραδοσιακά Ελληνες τουρίστες ακούστηκαν παράπονα από τους επαγγελματίες για μείωση του τζίρου τους.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100040_31/08/2011_454359



Η προσέλκυση μεγαλύτερου αριθμού αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους και περισσότερων πτήσεων από αυτές αποτέλεσε ένα πρόσθετο λόγο αύξησης του τουριστικού ρεύματος σε ορισμένους δημοφιλείς προορισμούς της χώρας.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ρόδου και της Κω, που πρωτοστατούν σε επίπεδο προορισμών στην προσέλκυση αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους και στο επτάμηνο, φέτος, εμφάνιζαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις αφίξεων τουριστών από το εξωτερικό με ποσοστό 28,3% και 26,2% αντίστοιχα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Το παράδειγμα των δύο προορισμών για την προσέλκυση εταιρειών χαμηλού κόστους έχουν ακολουθήσει και άλλες τουριστικές περιοχές της χώρας όπως η Κέρκυρα, η Μαγνησία, η Θεσσαλονίκη (αεροδρόμιο Αγχιάλου) κ.λπ.
Θετική εικόνα προκύπτει, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, και στον κλάδο της κρουαζιέρας, τη φετινή περίοδο για τη χώρα μας. Και αυτό παρά το γεγονός ότι δεν έχει ικανοποιηθεί το αίτημα των εκπροσώπων του κλάδου της κρουαζιέρας και των μεγάλων διεθνών εταιρειών για πλήρη άρση του καμποτάζ, προκειμένου λιμάνια σε δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς να καταστούν σημεία έναρξης και ολοκλήρωσης των ταξιδιών τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, αύξηση κατά 5,1% καταγράφηκε στον αριθμό των κρουαζιερόπλοιων που προσέγγισαν το λιμάνι του Πειραιά στο πρώτο εξάμηνο του έτους σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι και αύξηση κατά 72,9% του αριθμού των επιβατών (από 80.000 σε 139.000).
Στο διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου προσέγγισαν το λιμάνι του Κατάκολου 460 κρουαζιερόπλοια από 360 κατά την ίδια περίοδο πέρυσι. Στο πρώτο εξάμηνο του έτους αύξηση κατά 1,8% παρουσίασε και ο αριθμός των τουριστών που επισκέφθηκαν με κρουαζιερόπλοια τη Ρόδο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Συνολικά, εκτιμάται ότι θα επισκεφθούν κατά τη φετινή σεζόν το νησί των Ιπποτών περί τους 600.000 τουρίστες με κρουαζιερόπλοια.
Το 2010, οι άμεσες δαπάνες του κλάδου της κρουαζιέρας στην Ελλάδα (όπως αγορές που πραγματοποιούν οι επιβάτες και τα πληρώματα των πλοίων, αμοιβές εργαζομένων στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, αγορές των εταιρειών κρουαζιέρας κ.ά.) ανήλθαν στο ποσό των 580 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κρουαζιέρας.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100041_31/08/2011_454358

Δεν υπάρχουν σχόλια: