Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Το 93% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση του Bloomberg θεωρεί πως η Ελλάδα θα πτωχεύσει

Το 93% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση του Bloomberg θεωρεί πως η Ελλάδα θα πτωχεύσει και το 51% ότι η ζώνη του ευρώ θα καταρρεύσει κάποια στιγμή.
 
Σύμφωνα με την τριμηνιαία παγκόσμια δημοσκόπηση του πρακτορείου σε 1.031 οι επενδυτές, αναλυτές και χρηματιστές συνδρομητές του Bloomberg, το 75% προβλέπει ύφεση στην Ευρωζώνη κατά τη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών, το 72% προβλέπει πως μια χώρα μέλος της ζώνης του ευρώ θα εγκαταλείψει μέσα στην προσεχή πενταετία το ευρώ, ενώ το 40% θεωρεί πως αυτό θα γίνει μέσα στο επόμενο έτος.
Το 53% των ερωτηθέντων εκτιμά πως η κρίση χρέους θα διαχυθεί στον τραπεζικό τομέα ο οποίος κατέχει τα κρατικά ομόλογα, ενώ το 35% περίπου εκτιμά πως η επιδείνωση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους θα εκτροχιάσει την παγκόσμια οικονομία τον επόμενο χρόνο.
Το 56% δηλώνει πως θα μειώσει την έκθεσή του στο ευρώ μέσα στους επόμενους έξι μήνες, ενώ το 88% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι οι συνθήκες στην οικονομία της Ευρωζώνης  επιδεινώνονται.
Δεδομένου ότι η Ελλάδα αγωνίζεται να επιβάλει τη λιτότητα που απαιτείται για την αξιοποίηση της διεθνούς βοήθειας το 93% των ερωτηθέντων δήλωσε πως τελικά η χώρα θα χρεοκοπήσει. Το 56% προβλέπει το ίδιο για την Πορτογαλία, ενώ το 58% θεωρεί πως η Ιρλανδία θα αποφύγει τη χρεοκοπία.
Το 64% δήλωσε πως η Ισπανία θα συνεχίσει να πληρώνει τους λογαριασμούς της και παρόμοιος αριθμός ερωτηθέντων δήλωσε ότι το ίδιο θα ισχύσει η Ιταλίας.
Για το πώς αξιολογούν τους ηγέτες της Ευρώπης με χρηματοοικονομικά κριτήρια το 59% αντιμετωπίζει αρνητικά την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και το 70% ήταν επικριτικό για τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231130720

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Υπέρ παραμονής στο ευρώ το 66% των Ελλήνων

Αύξηση κατά 5 μονάδες
Υπέρ της παραμονής στο ευρώ σε ποσοστό 66% και κατά της επιστροφής στη δραχμή, με συντριπτικά ποσοστά, τάσσονται οι Ελληνες. Με βάση την έρευνα της Public Issue για την «Κ», η αποδοχή του ευρώ στην Ελλάδα διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, στο μέτρο που σχεδόν 2 στους 3 πολίτες εξακολουθούν να εκφέρουν «θετική γνώμη» γι' αυτό. Μάλιστα, σε σύγκριση με την προ τετραμήνου δημοσκόπηση, το ποσοστό αποδοχής αυξήθηκε κατά 5 μονάδες.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_25/09/2011_457328

Στην έρευνα της Public Issue, το 60% θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο πτώχευσης

Του Γιαννη Mαυρη / www.mavris.gr / www.publicissue.gr
Με αντιφατικό τρόπο φαίνεται να εξελίσσεται η στάση της ελληνικής κοινής γνώμης απέναντι στην κρίση και το ευρώ το τελευταίο τετράμηνο. Εντεινόμενη ιδεολογική σύγχυση, με πάντοτε κυρίαρχο το συναίσθημα της οργής, απαισιοδοξία για το μέλλον της Ευρωζώνης, αυξανόμενος φόβος για το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από την ΟΝΕ. Από την άλλη πλευρά, ελαφρώς μικρότερη ανησυχία για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας και, ταυτοχρόνως, ενίσχυση της προσκόλλησης στο ευρώ.
Με βάση την έρευνα της Public Issue για την «Καθημερινή», η αποδοχή του ευρώ στην Ελλάδα διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, στο μέτρο που σχεδόν 2 στους 3 πολίτες (63%) εξακολουθούν να εκφέρουν «θετική γνώμη» για αυτό. Μάλιστα, σε σύγκριση με 4 μήνες πριν, το ποσοστό αποδοχής εμφανίζεται αυξημένο (+5%, 63%, έναντι 58% στην προηγούμενη μέτρηση της «Κ»). Από την άλλη πλευρά, αρνητικά διακείμενο στο κοινό νόμισμα παραμένει το 1/3 (34%) του εκλογικού σώματος, ποσοστό βεβαίως που ευνόητα δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί.
Τα δομικά χαρακτηριστικά της κοινωνικής υποστήριξης στο ευρώ δεν τροποποιούνται αισθητά. Για παράδειγμα, η αποδοχή του παραμένει υψηλότερη μεταξύ των μεγαλύτερων ηλικιών και μεταξύ των περισσότερο ευάλωτων και πληττόμενων ομάδων του πληθυσμού, όπως οι συνταξιούχοι. Είναι όμως εντυπωσιακό ότι η μεγαλύτερη άνοδος της κοινωνικής υποστήριξης προς το ευρώ, στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει από τον περασμένο Μάιο, παρουσιάζεται εκεί που θα περίμενε κανείς το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή μεταξύ των κοινωνικών στρωμάτων που πλήττονται περισσότερο βίαια από την κρίση και τα μέτρα. Η ανάλυση των κοινωνικών χαρακτηριστικών αυτής της στάσης είναι χαρακτηριστική: η άνοδος εντοπίζεται μεταξύ των νεότερων ηλικιακών ομάδων (+8% στην ηλικιακή ομάδα 25-34 ετών και +11% στην ηλικιακή ομάδα 35-44 ετών), των μισθωτών (+11%) και κυρίως των ανέργων (+14%).
Η στάση απέναντι στο ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή δεν έχει μεταβληθεί. Οι 2 στους 3 ερωτώμενους (66%) εξακολουθούν να απορρίπτουν το ενδεχόμενο εγκατάλειψης του ευρώ και επιστροφής στη δραχμή, θεωρώντας ότι μια παρόμοια μεταβολή θα επιδείνωνε την κατάσταση της χώρας. Αντιθέτως, υπέρ της επιστροφής στη δραχμή τάσσεται σήμερα μόλις 1 στους 7 Ελληνες πολίτες (15%, έναντι 16% τον περασμένο Μάιο, σχεδόν 1 στους 6). Μεγαλύτερη ανασφάλεια για τις επιπτώσεις μιας παρόμοιας εξέλιξης εμφανίζουν οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί του δημοσίου τομέα. Στην τελευταία κοινωνική κατηγορία, μάλιστα, καταγράφεται συγκριτικά με τον Μάιο και θεαματική ενίσχυση της αρνητικής αξιολόγησης του ενδεχόμενου επιστροφής (+14%).
Στις εκτιμήσεις του για το μέλλον της Ευρωζώνης, το εκλογικό σώμα εμφανίζεται διχασμένο. Λίγο περισσότεροι από τους μισούς Ελληνες πολίτες (52%) εξακολουθούν να πιστεύουν στο μέλλον της, ενώ 4 στους 10 (40%) το θεωρούν αβέβαιο. Η απαισιόδοξη εκτίμηση για τις προοπτικές της κερδίζει έδαφος, στον βαθμό που, μόλις 4 μήνες πριν, ο αντίστοιχος συσχετισμός γνώμης ήταν 60% έναντι 34%. Επιπρόσθετα, συνεχίζει να αυξάνεται το μερίδιο της κοινής γνώμης που θεωρεί υπαρκτή την προοπτική αποχώρησης από την ΟΝΕ (από 28% τον Μάιο, σε 34%). Ταυτόχρονα, το ενδεχόμενο πτώχευσης του ελληνικού κράτους θεωρείται σήμερα «πιθανό» από το 60% των ερωτηθέντων, σε αντίθεση με το 36% που πιστεύει ότι κάτι τέτοιο είναι «απίθανο» (32% προηγουμένως).

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100041_25/09/2011_457316

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

«Ναι» στην ΕΕ, «όχι» στο ευρώ λέει η πλειοψηφία των Ευρωπαίων

Το να είσαι μέλος της ΕΕ είναι καλό πράγμα για τη χώρα σου, όμως το ευρώ δεν έχει τα αναμενόμενα οφέλη, κρίνει πλειοψηφία των Ευρωπαίων που ερωτήθηκε σε δημοσκόπηση του German Marshall Funds (GMF).

Η ετήσια δημοσκόπηση Transatlantic Trends γίνεται από το 2002 από το GMF, αμερικανικό ινστιτούτο προώθησης των διατλαντικών σχέσεων. Η έρευνα αυτή πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του GMF από το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων TNS Opinion από τις 25 Μαΐου ως τις 17 Ιουνίου σε δώδεκα χώρες της ΕΕ, αλλά και στις ΗΠΑ και την Τουρκία.

Σημειώνεται ότι η δημοσκόπηση δεν έγινε στην Ελλάδα.

Σκεπτικισμός για το ευρώ

Το 67% των ερωτηθέντων σε 12 χώρες-μέλη της ΕΕ κρίνει ότι «το γεγονός ότι ανήκει στην ΕΕ ήταν ένα καλό πράγμα για την οικονομία του». Περισσότεροι ενθουσιώδεις ως προς αυτό ήταν οι Γερμανοί (76%) και πολύ κοντά τους οι Πολωνοί (74%) και οι Ολλανδοί (73%), ενώ μόνον το 46% των Βρετανών και των Βουλγάρων έχει την ίδια άποψη.

Αντίθετα μόνο το 40% των Ευρωπαίων κρίνει ότι το ευρώ ήταν (για τις χώρες μέλη της ευρωζώνης) ή θα είναι (για τις υπόλοιπες) ένα καλό πράγμα για την οικονομία της χώρας. Το 53% έχει αντίθετη άποψη.

Η Σλοβακία είναι η μόνη χώρα στην οποία το ευρώ αντιμετωπίζεται θετικά από την πλειοψηφία (55%), ενώ οι γνώμες είναι μοιρασμένες στην Ιταλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία και αρνητικές στη Γαλλία (54%) και την Πορτογαλία (58%).

Επίσης η πλειοψηφία των πολιτών σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες έγινε η δημοσκόπηση, με αξιοσημείωτη εξαίρεση τη Γερμανία, δεν θέλει η ΕΕ να έχει επιπλέον εξουσία στις οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές της χώρας της.

Ωστόσο το 60% των Ευρωπαίων που ερωτήθηκαν εγκρίνει τη συμμετοχή της χώρας του σε ένα ταμείο που θα βοηθήσει τις χώρες που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικές δυσκολίες.

«Ναι« στην ΕΕ λέει η πλειοψηφία των Τούρκων

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι οι Τούρκοι εξακολουθούν να τάσσονται υπέρ της ένταξης της χώρας τους στην ΕΕ, αλλά και ότι είναι στην πλειοψηφία τους επικριτικοί απέναντι στις ΗΠΑ.

Ένας στους δύο Τούρκους (για την ακρίβεια ποσοστό 48%) πιστεύει ότι η ένταξη της χώρας του στην ΕΕ θα ήταν ένα θετικό γεγονός.

Το ποσοστό αυτό είναι 10 μονάδες υψηλότερο από πέρυσι, όμως απέχει πολύ από το 73% που ήταν το 2004.

Για το ίδιο θέμα, οι Ευρωπαίοι κρίνουν σε ποσοστό 39% ότι μια ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ δεν θα ήταν «ούτε καλό ούτε κακό» πράγμα, σε ποσοστό 29% ότι θα ήταν κακό και σε ποσοστό 26% καλό.

Η έρευνα αυτή δείχνει επίσης μεγάλη διαφορά απόψεων στην Ευρώπη όσον αφορά την τουρκική υποψηφιότητα.

Την ώρα που το 48% των Ρουμάνων τάσσεται υπέρ, το 45% των Γάλλων και το 40% των Γερμανών παρουσιάζεται ως το πιο επικριτικό σε κάτι τέτοιο.

Οι αποκλίσεις αυτές συναντώνται, ορισμένες φορές και ενισχυμένες, στις υπόλοιπες απαντήσεις που αφορούν τον πολιτικό και οικονομικό αντίκτυπο που θα είχε μια ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Η δημοσκόπηση αντανακλά και τις εντάσεις που καταγράφηκαν φέτος ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία, τις συμμάχους στους κόλπους του ΝΑΤΟ.

Περίπου το 62% των Τούρκων που ερωτήθηκαν έχει αρνητική άποψη για τις ΗΠΑ, ενώ το 42% των Αμερικανών (έναντι ποσοστού 50% πέρυσι) έχει καλή άποψη για την Τουρκία.

Στο διπλωματικό επίπεδο, μια σχετική πλειοψηφία των Τούρκων (27%) πιστεύει ότι η Τουρκία πρέπει να ενεργεί μόνη της.

Ένας στους πέντε θα ήθελε προσέγγιση της Τουρκίας με τη Μέση Ανατολή, ενώ η ίδια αναλογία επιθυμεί προσέγγιση με την ΕΕ στον τομέα των Εξωτερικών Υποθέσεων.

Εξάλλου η πλειοψηφία των Τούρκων κρίνει τις γειτονικές χώρες της Μέσης Ανατολής πιο σημαντικές από την ΕΕ για την οικονομία της Τουρκίας (43%) και την ασφάλειά της (42%).

Η δημοσκόπηση αυτή, η οποία αφορά επίσης θέματα γεωπολιτικής, έδειξε ακόμη ότι πλειοψηφία των Αμερικανών (51%) θεωρεί ότι η Ασία είναι εφεξής πιο σημαντική για τη χώρα τους από την Ευρώπη (38%).

Επίσης έδειξε ότι οι ΗΠΑ διατηρούν την υπεροχή τους στα μάτια των Ευρωπαίων (52%), με εξαίρεση τους Γάλλους, τους Ισπανούς και τους Σουηδούς.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό
http://news.in.gr/world/article/?aid=1231128418

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Number of poor hit record 46 million in 2010

The number of Americans living below the poverty line rose to a record 46 million last year, the government said on Tuesday, underscoring the challenges facing President Barack Obama and Congress as they try to tackle high unemployment and a moribund economy.
The Census Bureau's annual report on income, poverty and health insurance coverage said the national poverty rate climbed for a third consecutive year to 15.1 percent in 2010 as the economy struggled to recover from the recession that began in December 2007 and ended in June 2009.
That marked a 0.8 percent increase from 2009, when there were 43.6 million Americans living in poverty.
The number of poor Americans in 2010 was the largest in the 52 years that the Census Bureau has been publishing poverty estimates, the report said, while the poverty rate was the highest since 1993.
The specter of economic deterioration also afflicted working Americans who saw their median income decline 2.3 percent to an annual $49,445.
About 1.5 million fewer Americans were covered by employer-sponsored health insurance plans, while the number of people covered by government health insurance increased by nearly 2 million.
All told, the number of Americans with no health insurance hovered at 49.9 million, up slightly from 49 million in 2010.
The economic deterioration depicted by the figures is likely to have continued into 2011 as economic growth diminished, unemployment remained stuck above 9 percent and fears grew of a possible double-dip recession.

http://www.reuters.com/article/2011/09/13/us-usa-economy-poverty-idUSTRE78C3YV20110913

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Κοκαΐνη, ηρωίνη και κάνναβη… στα διυλιστήρια της Ψυτάλλειας!

O πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ Θεμιστοκλής Λέκκας, ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, που πραγματοποίησε η εταιρία σε συνεργασία με τον επίκουρο καθηγητή του το Πανεπιστημίου Αθηνών Κ. Θωμαΐδη, τόνισε: «Στα υγρά απόβλητα που φθάνουν στην Ψυττάλεια ανιχνεύθηκαν μεταξύ άλλων ναρκωτικές και ψυχoτρόπες ουσίες. Οι συγκεντρώσεις των πιο γνωστών ουσιών είναι σημαντικές».
Οι συγκεντρώσεις ουσιών όπως η κάνναβη, η κοκαΐνη, η έκσταση και η ηρωίνη στα υγρά οικιακά απόβλητα της πρωτεύουσας ήταν ιδιαίτερα αυξημένες. Οι ημερήσιες χρήσεις υπολογίστηκαν σε 500 έως 600 γραμμάρια κοκαΐνης, ένα κιλό ηρωίνης, δύο κιλά κάνναβης και 10 έως 20 γραμμάρια χαπιών ecstasy. Οι συγκεντρώσεις της κοκαΐνης και του ecstasy παρουσιάζουν αύξηση το Σαββατοκύριακο, ενώ η ηρωίνη και η κάνναβη έχουν σταθερή χρήση όλες τις ημέρες της εβδομάδας.
Το ζήτημα τον αναδυόμενων ρύπων για την επαναχρησιμοποιήση του νερού για ανθρώπινη χρήση απασχολεί γενικότερα την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.
Τα αποτελέσματα της έρευνας ανακοινώθηκαν στο 12ο Διεθνές Συνέδριο Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, που πραγματοποιείται στη Ρόδο.

tvxs