Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Στο ένα εκατομμύριο οι σύροι πρόσφυγες

Το ένα εκατομμύριο έφτασαν οι άνθρωποι που έχουν εγκαταλείψει τη Συρία λόγω της σύρραξης, όπως ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες.
«Με ένα εκατομμύριο ανθρώπους να έχουν διαφύγει, εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στο εσωτερικό της χώρας και χιλιάδες ανθρώπους να περνούν κάθε μέρα τα σύνορα, η Συρία οδεύει προς μία ολοκληρωτική καταστροφή», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες.
«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε, αλλά η διεθνής ικανότητα ανθρωπιστικής ανταπόκρισης δοκιμάζεται επικίνδυνα. Αυτή η τραγωδία πρέπει να σταματήσει», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Οι μισοί πρόσφυγες είναι παιδιά, τα περισσότερα κάτω από 11 ετών και συχνά τραυματισμένα από τις εμπειρίες τους, όπως επισημαίνει ο ΟΗΕ.
Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία, η έξοδος σύρων προσφύγων έχει αυξηθεί δραματικά από τις αρχές του έτους. Από την 1η Ιανουαρίου 2013, 400.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Συρία.
Οι περισσότεροι διασχίζουν τα σύνορα προς τον Λίβανο, την Τουρκία, την Ιορδανία, το Ιράκ και την Αίγυπτο και ορισμένοι φθάνουν στη Βόρεια Αφρική και την Ευρώπη.
Ο Λίβανος είναι η μικρότερη γειτονική χώρα της Συρίας, αλλά έχει δεχθεί τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων. Ένας στους πέντε κατοίκους του Λιβάνου είναι πλέον Σύρος.
Η έξοδος των σύρων προσφύγων προς τον Λίβανο γίνεται με διπλάσιο ρυθμό - 4.400 άτομα ημερησίως εδώ και τρεις εβδομάδες -  σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στον Λίβανο Νινέτ Κέλι.
Παρά τις υποσχέσεις από διεθνείς δωρητές για τη χορήγηση 1,5 δισ. δολαρίων για τους πρόσφυγες και εκτοπισμένους της Συρίας , μόνο το 25% έχει εκταμιευθεί.
Στην Ιορδανία, η ηλεκτροδότηση, η υδροδότηση και οι υπηρεσίες υγείας δοκιμάζονται, ενώ η Τουρκία έχει δαπανήσει περισσότερα από 600 εκατ. δολάρια για τη διαμόρφωση 17 προσφυγικών καταυλισμών στο έδαφός της.

http://www.naftemporiki.gr/story/622275

Δεν υπάρχουν σχόλια: