Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

το προσδόκιμο «υγιούς ζωής» στην Ελλάδα

Στην τρίτη θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης, όσον αφορά το προσδόκιμο υγιούς βίου κατά τη γέννηση, φέρνουν την Ελλάδα τα στοιχεία της Eurostat, με περίπου 67 χρόνια για τις γυναίκες και 66 για τους άνδρες. Ελαφρώς πιο θετικά στοιχεία προκύπτουν από ανεξάρτητη βρετανική μελέτη που δημοσιοποιήθηκε σχεδόν ταυτόχρονα, και δίνει στους Έλληνες δύο επιπλέον χρόνια υγιούς ζωής.

Τα στοιχεία της Eurostat αφορούν το 2011 και δείχνουν ότι η διάρκεια υγιούς ζωής που προβλέπεται κατά τη γέννηση είναι τα 66,9 χρόνια για τη μέση Ελληνίδα και τα 66,4 για τον μέσο Έλληνα.

Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι οι γυναίκες που καταφέρνουν να επιζήσουν μέχρι τα 65 μπορούν να ελπίζουν σε ακόμα 7,8 χρόνια υγιούς ζωής και να φτάσουν έτσι τα 74,7 έτη χωρίς σοβαρά προβλήματα υγείας. Για τους 65άρηδες άνδρες, το προσδόκιμο είναι 9,1 υγιή χρόνια μέχρι τα 75,5.

Στον πίνακα της Eurostat για τις 27 χώρες της ΕΕ, στις πρώτες θέσεις βρίσκονται η Μάλτα (70,7 για τις γυναίκες και 70,3 για τους άνδρες) και η Σουηδία (70,2 και 71,1 χρόνια).

Στις επόμενες θέσεις ισοψηφούν η Ελλάδα, η Ιρλανδία, και το Λουξεμβούργο με περίπου 67 χρόνια για τις γυναίκες και 66 για τους άνδρες.

Ο κοινοτικός μέσος όρος είναι σημαντικά πιο χαμηλός με 62,2 χρόνια για τις γυναίκες και 61,8 για τους άνδρες.

Ασάφεια για τη διεθνή κατάταξη της Ελλάδας

Στο μεταξύ, πάντως, μια ανεξάρτητη μελέτη στην επιθεώρηση Lancet, η οποία εστιάστηκε στις επιπτώσεις των ασθενειών στον πληθυσμό της Βρετανίας, δίνει μια ελαφρώς διαφορετική εικόνα.

Το προσδόκιμο υγιούς ζωής κατά τη γέννηση στην Ελλάδα υπολογίζεται στα 68,7 χρόνια (μέσος όρος για άνδρες και γυναίκες το 2010). Η διαφορά σε σχέση με την αντίστοιχη εκτίμηση της Eurostat είναι σχετικά μικρή, κατά δύο επιπλέον χρόνια, και οφείλεται πιθανώς σε διαφορές στη μεθοδολογία και τα δεδομένα.

Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι η θέση της Ελλάδας διαφέρει σημαντικά στους δύο πίνακες. Στην έκθεση της Eurostat η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ, ενώ στη βρετανική μελέτη παρουσιάζει συγκριτικά χειρότερες επιδόσεις, αφού βρίσκεται στην 11η θέση μεταξύ 16 ευρωπαϊκών χωρών συν τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τον Καναδά.

Οι δύο μελέτες βασίστηκαν σε διαφορετική μεθοδολογία και εξέτασαν διαφορετικές χώρες, οπότε δεν είναι άμεσα συγκρίσιμες. Ωστόσο οι διαφορές δημιουργούν ασάφεια ως προς την υγεία των Ελλήνων σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Ειδικά για την Ευρωπαϊκή Ένωση, πάντως, τα στοιχεία της Eurostat θεωρούνται τα επίσημα.

*Στην έκθεση της Eurostat, η υγιής ζωή ορίζεται με βάση την απουσία περιορισμών στη λειτουργικότητα του ατόμου, όπως αυτή μετράται με ερωτηματολόγιο.


http://www.tovima.gr/science/medicine-biology/article/?aid=501448

2 σχόλια:

koulpa είπε...

xaxa καλητερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή.. παρά 40 χρόνια σκλαβιά και φυλακή πές τους.. :) :)
καλησπέρα φίλε τι κάνεις; :) :)

geokalp είπε...

καλημέρα koulpa!

τελειοποιούμε τη ..τελειότητα!!!