Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2007

συνδέσεις DSL - Ελλάδα


Οι συνδρομητές ευρυζωνικών υπηρεσιών στην Ελλάδα εκτιμάται ότι πλησίασαν το ένα εκατομμύριο το φετινό Νοέμβριο, παρουσιάζοντας αύξηση 100% από την αρχή του έτους, ανακοίνωσε την Τρίτη η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.
Σε μια ένδειξη ότι ο ανταγωνισμός έχει αρχίσει να λειτουργεί στην αγορά τηλεπικοινωνιών, οι αριθμοί σταθερής τηλεφωνίας που μεταφέρονται σε άλλη εταιρεία, μέσω της διαδικασίας φορητότητας, παρουσιάζουν αύξηση κατά 200% και έφτασαν τους 740.000 αριθμούς.
Συνολικά, από το 2004 που ξεκίνησε η διάθεση της φορητότητας αριθμών μέχρι σήμερα, έχουν μεταφερθεί 464.473 αριθμοί κινητής τηλεφωνίας έναντι 275.130 αριθμών σταθερής τηλεφωνίας.
Υστέρηση
Αν και η χώρα δεν βρίσκεται πλέον στην τελευταία θέση στην ΕΕ όσον αφορά την ευρυζωνικότητα, σημαντικά προβλήματα παραμένουν όσον αφορά το χρόνο για την ενεργοποίηση νέων συνδρομών και τις πραγματικές ταχύτητες πρόσβασης.
«Ήδη φαίνονται τα πρώτα σημάδια ότι ανοίγει πραγματικά η αγορά των τηλεπικοινωνιών και αρχίζει να δημιουργείται εντονότερος ανταγωνισμός, με αποτέλεσμα να πέφτουν οι τιμές συνολικά σε όλες τις υπηρεσίες της τηλεφωνίας και του ευρυζωνικού Διαδικτύου. Η χώρα δείχνει να είναι έτοιμη να δεχθεί την μαζική εξάπλωση του Διαδικτύου» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ καθηγητής Νικήτας Αλεξανδρίδης.
«Με την επιτάχυνση των δύο τελευταίων ετών, ξεφύγαμε από την τελευταία θέση της ΕΕ. Τώρα, όμως, ζητείται από την πολιτεία, τις επιχειρήσεις του κλάδου και τον Εθνικό Ρυθμιστή Τηλεπικοινωνιών να εντείνουν ακόμα περισσότερο τις προσπάθειές τους [...] Το επόμενο βήμα είναι η αύξηση των (πραγματικών) ταχυτήτων που απολαμβάνει ο καταναλωτής, η διάδοση των ευρυζωνικών συνδέσεων σε όλη την επικράτεια, και η αύξηση της ταχύτητας upload που θα επιτρέψει τη δημιουργία νέων, μικρών, δυναμικών επιχειρήσεων πάνω στο Ιντερνετ».
»Επιπλέον, ευελπιστούμε ότι θα ενισχυθεί και η βούληση όλου του πολιτικού κόσμου για την περαιτέρω απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών και ότι θα αποκλειστούν αντιανταγωνιστικές πρακτικές που βλάπτουν τους καταναλωτές, την οικονομία και τις προοπτικές του κλάδου των ηλεκτρονικών επικοινωνιών.»
Ενδεικτική για αυτή την υστέρηση της Ελλάδας στις ταχύτητες και την ποιότητα των υπηρεσιών είναι πρόσφατη μελέτη του ΟΟΣΑ, στην οποία σημειώνεται ότι οι ταχύτητες σύνδεσης στην Ελλάδα δεν είναι εξίσου υψηλές σε σχέση με τις ταχύτητες που παρέχονται στις υπόλοιπες χώρες.
Η μέση ταχύτητα download στις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ ανέρχεται στα 13,7 Μbit το δευτερόλεπτο (Mbit/s) ενώ η Ελλάδα βρίσκεται πολύ χαμηλότερα με μέση ταχύτητα download στα 6,575 (Mbit/s).
Επιπλέον, το «γρήγορο» Internet στην Ελλάδα παραμένει ακριβό, η αφού η χώρα καταλαμβάνει την 28η θέση μεταξύ των 30 χωρών που αναφέρονται στην έρευνα, με μέσο μηνιαίο κόστος 29 δολάρια ανά Mbps, όταν ο μέσος όρος στα μέλη του ΟΟΣΑ είναι στα 18 δολάρια.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: