Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2009

Γαλλία - αντισημιτικές ενέργειες

Συνολικά 55 αντισημιτικές ενέργειες έχουν καταγραφεί στη Γαλλία από την έναρξη της ισραηλινής πολεμικής επιχείρησης στη Γάζα στις 27 Δεκεμβρίου, κατά την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 900 άνθρωποι και τουλάχιστον 4.000 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Εβραίων Φοιτητών στη Γαλλία Ραφαέλ Χαντάντ.
Η Γαλλία έχει τις μεγαλύτερες κοινότητες εβραίων και μουσουλμάνων στην Ευρώπη, με 4 έως 5 εκατομμύρια μουσουλμάνους και σχεδόν 600.000 εβραίους.
Η κατάσταση «είναι σοβαρότερη από αυτή που ζήσαμε το 2001», όταν η δεύτερη παλαιστινιακή εξέγερση που άρχισε το Σεπτέμβριο του 2000 καταστάλθηκε σταδιακά από τον ισραηλινό στρατό, δήλωσε ο Χαντάντ χθες βράδυ σε συνέλευση όπου μετείχαν 20 φοιτητικές ενώσεις στο Παρίσι.
Το 2007 καταγράφηκαν συνολικά 271 αντισημιτικές ενέργειες.
Πολλοί έκαναν λόγο για αντισημιτικό μένος σε ορισμένες συνοικίες, όπως για παράδειγμα στο βόρειο Παρίσι. «Υπάρχουν νέοι εκεί που δεν σκέφτονται πολύ. Είναι αυτοί που έκαψαν αυτοκίνητα κατά τις ταραχές του 2005», πρόσθεσαν εκπρόσωποι των ενώσεων.
Πολλοί κατήγγειλαν την πλημμυρίδα των σύντομων γραπτών μηνυμάτων (SMS) με έντονο αντισημιτικό χαρακτήρα.
«Πρέπει απολύτως να βγούμε από τη θρησκευτική και εθνικιστική ανάγνωση της σύγκρουσης αυτής και να προχωρήσουμε στην πολιτική της ανάγνωση», είπε ο Ντομινίκ Σοπό, πρόεδρος της ένωσης SOS Ρατσισμός.
Παρά της επανειλημμένες εκκλήσεις των πολιτικών και θρησκευτικών ηγετών για ησυχία, τρεις συναγωγές αποτέλεσαν στόχο εμπρηστών στη Γαλλία μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα.
http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/01/13/1616089.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια: