Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2009

απολύσεις ανά φύλο - ΗΠΑ

Πολύ περισσότεροι άνδρες απ΄ ό,τι γυναίκες έχουν χάσει τη δουλειά τους λόγω της ύφεσης, καθώς οι ανδροκρατούμενοι κλάδοι, μεταξύ των οποίων οι κλάδοι των κατασκευών και των μεταφορών, υφίστανται τις μεγαλύτερες συνέπειες.

Τα «γυναικεία» επαγγέλματα, αντιθέτως, συνεχίζουν να αναπτύσσονται, όπως για παράδειγμα ο κλάδος της υγείας και οι δημόσιες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Στατιστικών Εργασίας, οι ανδροκρατούμενες θέσεις εργασίας μειώθηκαν κατά 2,7%, ενώ οι γυναικοκρατούμενες θέσεις εργασίας κατέγραψαν πτώση 0,8% το διάστημα Δεκεμβρίου 2007 - Δεκεμβρίου 2008. Η ανεργία στους άνδρες σημείωσε αύξηση της τάξης του 7,9% από 5% το 2007, ενώ για οι άνεργες γυναίκες αυξήθηκαν κατά 6,4%, από 4,8% το προηγούμενο έτος.

Οι μεγαλύτερες απώλειες θέσεων εργασίας έχουν καταγραφεί στον κατασκευαστικό κλάδο, όπου οι άνδρες υπερτερούν αριθμητικά με ποσοστό 87%. Σημαντικές απώλειες παρατηρούνται, επίσης, στο μεταποιητικό κλάδο και στον κλάδο των πωλήσεων χονδρικής, το εργατικό δυναμικό των οποίων είναι κατά τα δύο τρίτα άνδρες.

Ισχυρό πλήγμα δέχθηκαν οι γυναίκες εργαζόμενες στο χρηματοοικονομικό κλάδο. Συγκεκριμένα, σε σύνολο 134.000 απολύσεων οι 102.000 αφορούσαν γυναίκες.

Οι απώλειες στον κλάδο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, ωστόσο, είναι σχετικά περιορισμένες σε σύγκριση με το μεταποιητικό κλάδο, όπως υποδηλώνουν τα στοιχεία.

Πηγή: Reuters

2 σχόλια:

Σοφία είπε...

Εδώ πάλι ανακοινώνουν το αντίθετο, γιατί περισσότερο (μέχρι στιγμής) έχει πληγεί ο εμπορικός τομέας, όπου εργάζονται περισσότερες γυναίκες.

geokalp είπε...

όπως το γράφεις!
καλημέρα και καλή εβδομάδα!