Τρίτη, 2 Ιουνίου 2009

Η τηλεόραση μειώνει την ικανότητα λόγου στα παιδιά

Η τηλεόραση μειώνει την ικανότητα λόγου στα μικρά παιδιά και αυτό αποτελεί εν δυνάμει απειλή για την εγκεφαλική ανάπτυξή τους, σύμφωνα με την έρευνα, υπό τον καθηγητή παιδιατρικής του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον Δημήτρη Χρηστάκη, η οποία δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό "Archives of Pediatrics an Adolescent Medicine".

Η μελέτη -που αφορούσε παιδιά δύο μηνών έως τεσσάρων ετών- διαπίστωσε ότι για κάθε ώρα που η τηλεόραση μένει ανοικτή, με ανοικτό τον ήχο της, σε ένα σπίτι με μικρά παιδιά, αυτά ακούνε 500 έως 1.000 λέξεις λιγότερες από τους ενήλικες (γονείς κ.α.).

«Οι ενήλικες χρησιμοποιούν κατά μέσο όρο 941 λέξεις την ώρα. Σύμφωνα με τη μελέτη οι λέξεις των ενηλίκων σχεδόν εξαφανίζονται πλήρως, όταν το παιδί ακούει την τηλεόραση, πράγμα που πιθανώς εξηγεί την καθυστερημένη ανάπτυξη της γλώσσας στα παιδιά», δήλωσε ο Χρηστάκης.

Το πείραμα της ομάδας του Χρηστάκη διαπίστωσε ότι η σοβαρή μείωση του λεξιλογίου των παιδιών δεν συμβαίνει μόνο όταν παρακολουθούν τηλεόραση, αλλά και όταν η τηλεόραση είναι απλώς αναμμένη.

Τα παιδιά φορούσαν ειδικές ηλεκτρονικές συσκευές που κατέγραφαν συνεχώς όλη τη μέρα κάθε τι που έλεγαν και άκουγαν επί 12 - 16 ώρες. Οι αναλύσεις των ψηφιακών καταγραφών, στη συνέχεια, έδειξαν ότι κάθε ώρα πρόσθετης τηλεόρασης συνδεόταν με μείωση 770 λέξεων που άκουγε το παιδί από τους ενήλικους. Μειωμένες ήταν επίσης οι λέξεις που έλεγε το παιδί, καθώς και αυτές που αντάλλασσε σε συνομιλίες με τους γύρω του.

Με δεδομένο ότι πολλά νοικοκυριά σε όλο τον κόσμο έχουν συνεχώς αναμμένη την τηλεόραση από το πρωί (στις ΗΠΑ π.χ. υπολογίζεται ότι αυτό κάνει το 30%), ακόμα και χωρίς κανείς μέσα στο σπίτι να την παρακολουθεί, ο Χρηστάκης εξέπεμπε σήμα κινδύνου για τις επιπτώσεις στην επόμενη γενιά ενηλίκων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2 σχόλια:

koulpa είπε...

μμμμ δεν έχω μεγάλη εμπιστοσίνη σε τέτοιου είδους μελέτες.. ίσως αν είχα περισσότερες λεπτομέριες.. σε πρώτη ανάγνωση δε βλέπω τη λόγική.. ένας ενήλικος μπορεί να μη πει ούτε λέξη μεσα στη μέρα.. η τηλεώραση αποκλήεται.. εκτός αν παίζει ταινία του αγγελόπουλου.. αλλά πόσο συχνά συμβαίνει αυτό.. πιστέυω ότι η τηλεώραση θα μπορούσε να είναι θαμάσιο εργαλίο.. και ακόμα και όπως είναι.. είναι ένα παράθυρο στο κόσμο.. αρκεί να υπάρχει κάποιος να ελέγχει το περιεχόμενο.. απο την άλλη ένα μεγάλο ποσοστό των παιδιών μεγαλώνει σε περιβάλων που οι γωνείς αντιπαθούνται.. και αποφέυγουν να ΄μιλήσουν.. παρά μόνο για να βριστούν..:):)
την καληνύχτα μου:):)

geokalp είπε...

καλημέρα!

το μόνο που κρατάω είναι να μην παίζει άσκοπα η τηβιόλα όλη μέρα γενικά και ειδικά όταν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι!!!!

παλαιότερα, μία άλλη έλεγε ότι παιδιά οικογενειών χαμηλής εκπαίδευσης ή με ένα γονιό βελτιώνονται πάρα πολύ βλέποντας τηβιόλα όμως παιδιά οικογενειών ανώτερης εκπαίδευσης χάνουν...