Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

'Ενας στους εννιά Αμερικανούς τρώει με... κουπόνια

Ένας στους εννιά Αμερικανούς, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας, προμηθεύεται τρόφιμα χάρη στα ομοσπονδιακά κουπόνια.
Ένας στους εννέα Αμερικανούς κάνει χρήση των ομοσπονδιακών κουπονιών για την αγορά τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, καθώς η βαθιά ύφεση που έχει ενσκήψει στη χώρα ώθησε άλλους 591.000 ανθρώπους να ενταχθούν στο ομοσπονδιακό πρόγραμμα για την καταπολέμηση της πείνας, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση.
Ο αριθμός των πολιτών που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα αυξήθηκε κατά 2%, στα 33,2 εκατ. ανθρώπων, τον Μάρτιο. Πρόκειται για αριθμό-ρεκόρ, το οποίο σημειώνεται επί τέσσερις συναπτούς μήνες, ανέφερε το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ. Κατά μέσον όρο, το πρόγραμμα παρέχει βοήθεια ύψους 113,97 δολαρίων κατ' άτομο το μήνα.
«Είναι δύσκολη η κατάσταση εκεί έξω για τις οικογένειες που αγωνίζονται και θα συνεχίσει να είναι, για πολλούς μήνες ακόμα», δήλωσε ο Τζιμ Ουέιλ, πρόεδρος του Κέντρου Έρευνας και Δράσης για τα Τρόφιμα (Food Research and Action Center).
«Είναι πολύ πιθανό οι αριθμοί να συνεχίσουν να αυξάνονται τους επόμενους μήνες καθώς η αναστροφή της τάσης αύξησης της ανεργίας και μείωσης των μισθών συνήθως σημειώνεται με καθυστέρηση, μετά την ανάκαμψη της ευρύτερης οικονομίας», πρόσθεσε.
Σε 20 πολιτείες, έως και ένας στους οκτώ πολίτες έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, ανέφερε το FRAC.
Η οικονομία των ΗΠΑ έχει σημειώσει ταχεία συρρίκνωση από το περασμένο φθινόπωρο, καταγράφοντας απώλειες 6 εκατ. θέσεων εργασίας από την έναρξη του 2008. Προβλέπονται περαιτέρω απολύσεις καθώς η ύφεση γενικεύεται.
Το Κογκρέσο κατένειμε περίπου 54 δισ. δολάρια για κουπόνια τροφίμων το τρέχον οικονομικό έτος, ποσό αξιοσημείωτα αυξημένο από την περασμένη χρονιά (39 δισ. δολάρια).
Για το επόμενο οικονομικό έτος, που αρχίζει στις ΗΠΑ την 1η Οκτωβρίου, το κόστος του προγράμματος αναμένεται να ανέλθει στα περίπου 60 δισ. δολάρια.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: