Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

δημοτικότητα Ομπάμα

Μειώθηκε η δημοτικότητα του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, με πολλούς ψηφοφόρους να εκφράζουν εντεινόμενη ανησυχία για τις κρατικές δαπάνες, τη διάσωση της αυτοκινητοβιομηχανίας κι ευρύτερα την οικονομική του πολιτική, σύμφωνα με δυο δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν την Τετάρτη.
Ο Ομπάμα, που ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο, παραμένει δημοφιλής, αλλά το συνολικό ποσοστό των πολιτών που εκφράζουν θετική γνώμη για τις επιδόσεις του μειώθηκε στο 56% από 61% τον Απρίλιο, σύμφωνα με δημοσκόπηση των NBC News/Wall Street Journal.
Το 58% των ερωτηθέντων υποστήριξαν ότι ο Ομπάμα και το Κογκρέσο πρέπει να δώσουν έμφαση στο να μειωθεί το έλλειμμα στον προϋπολογισμό, έστω κι αν αυτό σημάνει πως θα χρειαστεί μεγαλύτερο διάστημα για την αναθέρμανση της οικονομίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις το χρέος θα φθάσει το 1,8 τρις δολάρια το τρέχον οικονομικό έτος, το μεγαλύτερο στην ιστορία.
Σχεδόν το 70% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι ανησυχούν για τις παρεμβάσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στην οικονομία, περιλαμβανομένης της απόφασης του Ομπάμα να πάρει πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών στην General Motors και να παρέμβει στο πεδίο της ασφάλισης και περίθαλψης.
Κατά το 37% των ερωτηθέντων ο Ομπάμα επιχειρεί να λύσει πάρα πολλά προβλήματα ταυτόχρονα, ενώ το 60% είναι της γνώμης πως αναγκάζεται να εμπλακεί σε πολλά μέτωπα διότι οι ΗΠΑ έχουν πολλά προβλήματα.
Αν και η κριτική των Ρεπουμπλικάνων στην πολιτική του Δημοκρατικού προέδρου μοιάζει να έχει απήχηση στους ψηφοφόρους, η δική τους εικόνα δεν βελτιώθηκε καθόλου.
Δημοσκόπηση των CBS News/New York Times κατέδειξε ότι μόλις το 28% των πολιτών έχουν θετική γνώμη για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, ποσοστό που είναι το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ δημοσκοπικά. Αντίθετα, το 57% των ψηφοφόρων εξέφερε θετική γνώμη για το Δημοκρατικό Κόμμα.
Επίσης, η συγκεκριμένη δημοσκόπηση παρουσίασε το ποσοστό αποδοχής του Ομπάμα στο επίπεδο του 63%, σταθερό σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, αν και κατέγραψε επίσης την ανησυχία των ψηφοφόρων για το ποσό των χρημάτων που δαπανώνται για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και την υπερδιόγκωση του χρέους.
Και στις δύο δημοσκοπήσεις η πλειοψηφία τάχθηκε κατά της απόφασης του Μπαράκ Ομπάμα να κλείσει τη φυλακή του Γκουαντάναμο, όπου κρατούνται «εχθρικοί μαχητές» ύποπτοι για σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις, οι συνθήκες κράτησης στην οποία έχουν προκαλέσει κατακραυγή διεθνώς.
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=274138&dt=18/06/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: