Τρίτη 18 Αυγούστου 2009

Έρωτας - εφηβεία - Eλλάδα

«Στη δική μου γενιά, που δεν απέχει και πολύ από τους σημερινούς εφήβους, περιμέναμε τουλάχιστον να τελειώσουμε το σχολείο για να προχωρήσουμε σε ολοκληρωμένες σεξουαλικές σχέσεις. Σήμερα παρατηρώ γύρω μου τα παιδιά που δεν περιμένουν τόσο πολύ».
Η διαπίστωση της 27χρονης ηθοποιού Γιούλικας Σκαφιδά ότι οι σημερινοί έφηβοι προχωρούν σε πολύ μικρότερη ηλικία σε ολοκληρωμένες σεξουαλικές σχέσεις επιβεβαιώνεται από τις έρευνες των επιστημόνων που καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι περίπου οι μισοί έφηβοι έχουν κάνει σεξ έως τα 15 τους χρόνια. «Νομίζω ότι τα παιδιά- σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό- βιάζονται να αποβάλουν γρήγορα από πάνω τους οτιδήποτε σχετίζεται με την παιδική τους ηλικία», λέει η Γιούλικα Σκαφιδά. «Βιάζονται να μπουν όσο το δυνατόν πιο νωρίς σε ρόλους ενηλίκου. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται, κατά την άποψή μου, και η γρηγορότερη ενεργοποίηση της σεξουαλική ζωής τους», υπογραμμίζει η ηθοποιός.

Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το 50% των σεξουαλικά δραστήριων εφήβων ολοκληρώνει τις σχέσεις του έως την ηλικία των 15 ετών. Στο σύνολο των εφήβων, το 48% δηλώνει σεξουαλικά δραστήριο. Ένα σημαντικό εύρημα της έρευνας είναι ότι το 21% των σεξουαλικά δραστήριων εφήβων δηλώνει ότι δεν χρησιμοποιεί κανένα αντισυλληπτικό μέτρο. Με αυτά τα δεδομένα, ο ρόλος της οικογένειας και των γονέων στην ενημέρωση των εφήβων είναι καταλυτικός, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι οποίοι επισημαίνουν επιπλέον ότι το Ίντερνετ και οι φίλοι αποτελούν πηγές πληροφόρησης, όχι απαραίτητα σωστής.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=4531766

Δεν υπάρχουν σχόλια: