Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Τα στελέχη πωλήσεων οι πιο δυσεύρετοι εργαζόμενοι το 2010

Το σημαντικό έλλειμμα απαιτούμενων δεξιοτήτων που χαρακτηρίζει την ελληνική αγορά εργασίας καταδεικνύει έρευνα που διενήργησε η Manpower, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της οποίας το 29% των εργοδοτών στην Ελλάδα αντιμετωπίζει δυσκολία στην κάλυψη διαθέσιμων θέσεων εργασίας.

Όπως προκύπτει από την «Έρευνα για την Έλλειψη Ταλέντων 2010» της Manpower, το ποσοστό των εργοδοτών σε όλο τον κόσμο που δυσκολεύεται να βρει υποψηφίους με τα προαπαιτούμενα προσόντα για τη σωστή λειτουργία των επιχειρήσεών τους ανέρχεται παγκοσμίως σε 31%.

Στην Ελλάδα, το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε 29%, δηλαδή περίπου 1 στους 3 έλληνες εργοδότες αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο πρόβλημα. Παρότι το ποσοστό αυτό, στη χώρα μας, για το 2010 εμφανίζεται μειωμένο κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2009, υπερβαίνει κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες τον αντίστοιχο δείκτη της περιφέρειας ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Αντολή και Αφρική), ο οποίος για το 2010 φτάνει το 23%.

«Με το δείκτη της ανεργίας να σκαρφαλώνει σε διψήφια νούμερα, τα αποτελέσματα της Έρευνας της Manpower φωτογραφίζουν για άλλη μια φορά το οξύτατο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην αγορά εργασίας: την ασυμφωνία ανάμεσα στις δεξιότητες που ζητούν οι εργοδότες σήμερα και σε εκείνες που διαθέτουν οι υποψήφιοι. Το αποτέλεσμα είναι ότι χιλιάδες θέσεις εργασίας στη χώρα μας και εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο μένουν κενές, μια κατάσταση εξίσου δυσάρεστη για εργοδότες και υποψηφίους», σχολίασε η Δρ Βενετία Κουσία, διευθύνουσα σύμβουλος της Manpower.

Όπως τόνισε, «η κατάσταση επιβάλλει μια αντιμετώπιση διαφορετική από αυτή που είχαμε μέχρι σήμερα». Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την κ. Κουσία, οι εργοδότες θα χρειαστεί να αναζητήσουν τον εργαζόμενο που παρότι δεν ταιριάζει απόλυτα στο συγκεκριμένο εργασιακό προφίλ, εντούτοις έχει τη δυνατότητα, μέσω προγραμμάτων ανάπτυξης και εκπαίδευσης, να ανταποκριθεί στα ζητούμενά τους. Επίσης, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να δεσμευτούν ότι θα επενδύσουν συστηματικά στην εκπαίδευση και αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού που ήδη διαθέτουν ή πρόκειται να προσλάβουν.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, τo σημαντικότερο έλλειμμα της ελληνικής αγοράς εργασίας εντοπίζεται, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, στα Στελέχη Πωλήσεων. Ανισορροπία ανάμεσα στην προσφορά και στη ζήτηση στελεχών εμφανίζει και ο χώρος της Εξυπηρέτησης και Υποστήριξης Πελατών, μία ειδικότητα που κάνει φέτος την επανεμφάνισή της στην 10η θέση της λίστας. Αντίθετα, η ασυμφωνία προσφοράς-ζήτησης στις διευθυντικές θέσεις του χώρου των Πωλήσεων, που είχε παρατηρηθεί την προηγούμενη χρονιά, φαίνεται πως έχει ξεπεραστεί, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη ειδικότητα απουσιάζει από τα φετινά αποτελέσματα.

Στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης με τις θέσεις που οι εργοδότες δυσκολεύονται περισσότερο να καλύψουν βλέπουμε για φέτος τις ίδιες ειδικότητες με πέρυσι: τους Εξειδικευμένους Τεχνίτες, τα Στελέχη Πωλήσεων, τους Τεχνικούς και τους Πτυχιούχους Μηχανικούς.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1828630

Δεν υπάρχουν σχόλια: