Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2010

Η βιταμίνη Β μειώνει τις πιθανότητες για καρκίνο του πνεύμονα

Μειωμένες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο των πνευμόνων έχουν όσοι διαθέτουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης Β στο αίμα τους, ακόμη και οι καπνιστές, σύμφωνα με μια νέα έρευνα Ευρωπαίων επιστημόνων.

Παρότι οι επιστήμονες διευκρίνισαν ότι δεν έχουν συγκεντρώσει ακόμη επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για την συσχέτιση του καρκίνου του πνεύμονα και της βιταμίνης Β, δήλωσαν ότι τα συμπεράσματά τους εξηγούν ως ένα βαθμό γιατί κάποιοι καπνιστές δεν εμφανίζουν καρκίνο του πνεύμονα, σε αντίθεση με άλλους νυν ή πρώην καπνιστές.

Στην έρευνα, η οποία διεξήχθη υπό την εποπτεία του δρος Πολ Μπρέναν της Διεθνούς Υπηρεσίας Ερευνών για τον Καρκίνο με έδρα στη Λιόν της Γαλλίας, υπήρξε και ελληνική συμμετοχή με τους επιστήμονες Δημήτρη Τριχόπουλο, Αντωνία Τριχοπούλου και Παναγιώτα Λάγιου.

Στη διάρκεια της έρευνας διαπιστώθηκε ότι τα υψηλά επίπεδα ιδίως της βιταμίνης Β6, αλλά και του αμινοξέος της μεθιονίνης (η οποία περιέχεται στις περισσότερες πρωτεΐνες) μειώνουν τουλάχιστον στο μισό τον κίνδυνο για καρκίνο (κατά μέσο όρο τον μειώνουν σε ποσοστό 60%, όταν συνυπάρχουν και οι δύο ευεργετικοί παράγοντες). Οι ουσίες αυτές περιέχονται, μεταξύ άλλων, στους ξηρούς καρπούς, στα λαχανικά, στα ψάρια και στο κρέας ή μπορούν να ληφθούν ως συμπλήρωμα της διατροφής με χάπια.

Στην 8ετή έρευνα συμμετείχαν σχεδόν 400.000 άτομα σε δέκα ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων καπνιστές, μη καπνιστές και πρώην καπνιστές. Ανεξάρτητα από το αν οι συμμετέχοντες κάπνιζαν ή όχι, διαπιστώθηκε ότι η αυξημένη παρουσία Β6 και μεθιονίνης στο αίμα προστατεύει τους πνεύμονες από την εμφάνιση καρκίνου. Πολλοί λιγότεροι άνθρωποι με υψηλά επίπεδα βιταμίνης Β και του αμινοξέος ανέπτυξαν αυτής της μορφής τον καρκίνο στη διάρκεια της πολυετούς έρευνας σε σχέση με όσους είχαν χαμηλά επίπεδα Β6 και του αμινοξέος.

Οι ερευνητές πάντως επεσήμαναν ότι ο καλύτερος τρόπος να μειωθεί ο κίνδυνος για τον καρκίνο του πνεύμονα είναι να κόψει κανείς το κάπνισμα. Επίσης ανέφεραν ότι είναι ακόμα πρόωρο να ειπωθεί με βεβαιότητα ότι η λήψη βιταμινών προσφέρει πρόσθετη προστασία. Όπως είπαν, τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης μπορεί απλώς να αντανακλούν ένα πιο υγιεινό στιλ ζωής και συνεπώς η μείωση του κινδύνου του καρκίνου μπορεί να μην οφείλεται τελικά στις ίδιες τις βιταμίνες ή πάντως όχι μόνο σε αυτές.

Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: