Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

εαρινό ευρωβαρόμετρο

Οι πλέον απαισιόδοξοι πολίτες της Ε.Ε. είναι οι Ελληνες, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση του νέου ευρωβαρόμετρου. Το 98% «βλέπει» κακή την κατάσταση της οικονομίας και το 99% της αγοράς εργασίας. Οι Ελληνες δηλώνουν εξ ίσου απογοητευμένοι και για το άμεσο μέλλον. Ομως, έχουν συμβιβαστεί με το Μνημόνιο: το 68% δέχεται θυσίες για να διασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον και το 80% λέει ότι δεν μπορούν να αναβληθούν παρεμβάσεις μείωσης του ελλείμματος και του χρέους.

Οι μετρήσεις του εαρινού ευρωβαρόμετρου που ανακοινώθηκαν χθες από την Κομισιόν, έγιναν από τις 5 έως τις 28 Μαΐου σε όλα τα κράτη της Ε.Ε., δηλαδή ξεκίνησαν αμέσως μετά την ψήφιση του Μνημονίου στην Ελλάδα. Τα βασικά του συμπεράσματα είναι:

* Οι Ελληνες είναι οι πλέον απαισιόδοξοι ανά την Ε.Ε. αναφορικά με το πώς βλέπουν το παρόν της οικονομίας. Το 98% απαντά ότι είναι «κακό» έναντι 77% κοινοτικού μέσου όρου.

* Την ίδια θέση κατέχουμε και σε σχέση με τις προοπτικές απασχόλησης, με το 99% να βλέπει «μαύρες» ημέρες. Μάλιστα το 61% απαντά ότι τα πράγματα είναι «πολύ άσχημα», αναλογία που σε έξι μόνο μήνες χειροτέρευσε κατά 24%.

* Μόνο οι Βούλγαροι πολίτες είναι πιο απαισιόδοξοι για τη δουλειά τους με το ποσοστό των Ελλήνων, που δηλώνουν ότι είναι άσχημη η κατάσταση να φτάνει στο 49%. Μάλιστα, το 18% των Ελλήνων δηλώνει ότι αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα.

* Κακή είναι η κατάσταση των νοικοκυριών λέει το 63% των Ελλήνων (τρίτη υψηλότερη αναλογία στην Ε.Ε.).

* Στην ερώτηση ποια είναι τα 2 πιο μεγάλα προβλήματα που έχετε, «η οικονομική κατάσταση» απαντά το 54% του συνόλου. Επεται η ακρίβεια με 50% (η αναλογία είναι χαμηλότερη από 11 άλλες χώρες), η ανεργία και το συνταξιοδοτικό.

* Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των Ελλήνων και στην ερώτηση «τι περιμένετε να συμβεί τους επόμενους 12 μήνες». Το 70% (μεγαλύτερη αναλογία με διαφορά στην Ε.Ε.), αναμένει χειροτέρευση του οικονομικού τοπίου.

* Αύξηση των πιέσεων στην απασχόληση αναμένει το 74% με την απαισιοδοξία να έχει αυξηθεί κατά 32% μέσα σε ένα εξάμηνο.

* Το 56% εκτιμά ότι στην οικογένειά του η κατάσταση θα χειροτερεύσει, ενώ το 35% «βλέπει» χειρότερες ημέρες και στον εργασιακό του χώρο, έναντι μόνο του 11% σε κοινοτικό επίπεδο.

* Παρ' όλα αυτά, στηρίζει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Το 61% παραδέχεται ότι η Ελλάδα βοηθήθηκε από τη συμμετοχή της στην Ε.Ε., έναντι 53% κοινοτικού μέσου όρου και το 42% λέει ότι την εμπιστεύεται και μάλιστα πιο πολύ από ό,τι την κυβέρνηση. Εμπιστοσύνη στη Βουλή δηλώνει το 23% των ερωτηθέντων και στην κυβέρνηση το 25%.

* Ενώ οι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι η κρίση πλέον «φεύγει», το 75% των Ελλήνων λένε ότι τα χειρότερα τώρα έρχονται. Το 33% εμπιστεύεται περισσότερο την Ε.Ε. για να αναλάβει δράση εξόδου από την κρίση, το 27% την κυβέρνηση (έναντι όμως μόνο 19% εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων συμπολιτών στις κυβερνήσεις τους), και μόνο το 9% το ΔΝΤ.

* Είναι όμως πεπεισμένο και για την αναγκαιότητα των μέτρων. Το 70% λέει ότι πρέπει να γίνουν πιο πολλές μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπίσουμε το μέλλον και το 68% προσθέτει ότι οι αλλαγές αυτές πρέπει να γίνουν ακόμη και με θυσίες της παρούσας γενιάς.

* Το 80% των Ελλήνων δέχεται ότι δεν μπορούν να αναβληθούν τα μέτρα μείωσης του ελλείμματος και του χρέους (έναντι του 74% σε κοινοτικό μέσο όρο) και το 46% λέει ότι είναι έτοιμο να περιορίσει το επίπεδο διαβίωσης για να διασφαλίσει το μέλλον... *

http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=196760

Δεν υπάρχουν σχόλια: