Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

χρεοκοπία

54% των Αμερικανών και 42% των Βρετανών
βλέπουν οικονομική κατάρρευση την επόμενη 10ετία

Reuters, A. P. Bloomberg
Διάχυτος φόβος έχει καταλάβει πολλούς πολίτες ακόμη και στις πλέον οικονομικά ισχυρές χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία, οι οποίοι ανησυχούν μήπως χρεοκοπήσει η χώρα τους. Σε έρευνα την οποία εκπόνησαν οι Financial Times στις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία, υπάρχει ένα ακόμα εύρημα. Ανω του 50% των ερωτηθέντων αντιτάσσεται στο ενδεχόμενο νέας χρηματοδότησης της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. Πάντως, οι Γάλλοι κατά 37% και οι Ιταλοί κατά 35% είναι θετικά διακείμενοι στο να βοηθηθεί οικονομικά η χώρα μας.
Ειδικότερα, η έρευνα των FT κατέδειξε πως οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί ανησυχούν φέτος πολύ περισσότερο από πέρυσι για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας. Μάλιστα, στις ΗΠΑ το 54% των συμμετεχόντων και στη Βρετανία το 42% θεωρεί πιθανό μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια να χρεοκοπήσει η χώρα τους. Πέρυσι μόνον το 15% των Αμερικανών εξέφραζε τον ίδιο φόβο.
Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρει κανείς πως σύμφωνα με τους Financial Times, ορισμένες από τις μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες ετοιμάζονται να μειώσουν την έκθεσή τους σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα τον Αύγουστο. Βασικός λόγος είναι η πρόληψη έναντι οποιασδήποτε αναταραχής στην αγορά ομολόγων, η οποία πιθανώς να προκληθεί εάν Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί δεν ομονοήσουν στην αύξηση του ανωτάτου ορίου του δημοσίου χρέους των Ηνωμένων Πολιτειών μέχρι τις αρχές Αυγούστου. Σε διεθνή κλίμακα, όπως αναφέρουν οι Financial Times, μη Αμερικανοί επενδυτές κατέχουν μεγάλο μέρος των ομολόγων των 9,7 τρισ. δολαρίων, τα οποία έχουν πωληθεί από την αμερικανική κυβέρνηση.
Επιστρέφοντας στην έρευνα των FT, αξίζει να αναφερθεί πως προβληματισμένοι για τις προοπτικές χρεοκοπίας εμφανίζονται ακόμα και οι Γερμανοί, και ο ένας στους δύο Γάλλους. Οι Γερμανοί σε ποσοστό 31% φοβούνται για χρεοκοπία έναντι του 28% πέρυσι. Οι Γάλλοι ανησυχούν σε ποσοστό 52% ελαφρά αυξημένο από το αντίστοιχο του 2010. Αντίθετα, από τους ερωτηθέντες στην Ιταλία μόνο οι 4 στους 10 θεωρούν πιθανή μια χρεοκοπία της χώρας τους, αν και το δημόσιο χρέος της είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_15/06/2011_445711

2 σχόλια:

koulpa είπε...

χμ.. ένα οικονομικό σύστημα χωρίς λογική συνέπια.. και ουσιαστικά ανεφάρμοστο από την αρχή του.. βρισκόμενο συνεχώς μέσα στην χρεοκοπία.. συνεχίζει να εφαρμόζεται.. κυρίως γιατί αυτοι που νομίζουν ότι τους συμφέρει.. από το ίδιο το σύστημα έχουν τα μέσα να το επιβάλουν.. :(
την καλησπέρα μου κι από εδώ :) :)

geokalp είπε...

γειά σου koulpa!

ωραίος ο ορισμός! αν και λυπηρός...