Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

«Ναι» στην ΕΕ, «όχι» στο ευρώ λέει η πλειοψηφία των Ευρωπαίων

Το να είσαι μέλος της ΕΕ είναι καλό πράγμα για τη χώρα σου, όμως το ευρώ δεν έχει τα αναμενόμενα οφέλη, κρίνει πλειοψηφία των Ευρωπαίων που ερωτήθηκε σε δημοσκόπηση του German Marshall Funds (GMF).

Η ετήσια δημοσκόπηση Transatlantic Trends γίνεται από το 2002 από το GMF, αμερικανικό ινστιτούτο προώθησης των διατλαντικών σχέσεων. Η έρευνα αυτή πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του GMF από το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων TNS Opinion από τις 25 Μαΐου ως τις 17 Ιουνίου σε δώδεκα χώρες της ΕΕ, αλλά και στις ΗΠΑ και την Τουρκία.

Σημειώνεται ότι η δημοσκόπηση δεν έγινε στην Ελλάδα.

Σκεπτικισμός για το ευρώ

Το 67% των ερωτηθέντων σε 12 χώρες-μέλη της ΕΕ κρίνει ότι «το γεγονός ότι ανήκει στην ΕΕ ήταν ένα καλό πράγμα για την οικονομία του». Περισσότεροι ενθουσιώδεις ως προς αυτό ήταν οι Γερμανοί (76%) και πολύ κοντά τους οι Πολωνοί (74%) και οι Ολλανδοί (73%), ενώ μόνον το 46% των Βρετανών και των Βουλγάρων έχει την ίδια άποψη.

Αντίθετα μόνο το 40% των Ευρωπαίων κρίνει ότι το ευρώ ήταν (για τις χώρες μέλη της ευρωζώνης) ή θα είναι (για τις υπόλοιπες) ένα καλό πράγμα για την οικονομία της χώρας. Το 53% έχει αντίθετη άποψη.

Η Σλοβακία είναι η μόνη χώρα στην οποία το ευρώ αντιμετωπίζεται θετικά από την πλειοψηφία (55%), ενώ οι γνώμες είναι μοιρασμένες στην Ιταλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία και αρνητικές στη Γαλλία (54%) και την Πορτογαλία (58%).

Επίσης η πλειοψηφία των πολιτών σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες έγινε η δημοσκόπηση, με αξιοσημείωτη εξαίρεση τη Γερμανία, δεν θέλει η ΕΕ να έχει επιπλέον εξουσία στις οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές της χώρας της.

Ωστόσο το 60% των Ευρωπαίων που ερωτήθηκαν εγκρίνει τη συμμετοχή της χώρας του σε ένα ταμείο που θα βοηθήσει τις χώρες που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικές δυσκολίες.

«Ναι« στην ΕΕ λέει η πλειοψηφία των Τούρκων

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι οι Τούρκοι εξακολουθούν να τάσσονται υπέρ της ένταξης της χώρας τους στην ΕΕ, αλλά και ότι είναι στην πλειοψηφία τους επικριτικοί απέναντι στις ΗΠΑ.

Ένας στους δύο Τούρκους (για την ακρίβεια ποσοστό 48%) πιστεύει ότι η ένταξη της χώρας του στην ΕΕ θα ήταν ένα θετικό γεγονός.

Το ποσοστό αυτό είναι 10 μονάδες υψηλότερο από πέρυσι, όμως απέχει πολύ από το 73% που ήταν το 2004.

Για το ίδιο θέμα, οι Ευρωπαίοι κρίνουν σε ποσοστό 39% ότι μια ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ δεν θα ήταν «ούτε καλό ούτε κακό» πράγμα, σε ποσοστό 29% ότι θα ήταν κακό και σε ποσοστό 26% καλό.

Η έρευνα αυτή δείχνει επίσης μεγάλη διαφορά απόψεων στην Ευρώπη όσον αφορά την τουρκική υποψηφιότητα.

Την ώρα που το 48% των Ρουμάνων τάσσεται υπέρ, το 45% των Γάλλων και το 40% των Γερμανών παρουσιάζεται ως το πιο επικριτικό σε κάτι τέτοιο.

Οι αποκλίσεις αυτές συναντώνται, ορισμένες φορές και ενισχυμένες, στις υπόλοιπες απαντήσεις που αφορούν τον πολιτικό και οικονομικό αντίκτυπο που θα είχε μια ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Η δημοσκόπηση αντανακλά και τις εντάσεις που καταγράφηκαν φέτος ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία, τις συμμάχους στους κόλπους του ΝΑΤΟ.

Περίπου το 62% των Τούρκων που ερωτήθηκαν έχει αρνητική άποψη για τις ΗΠΑ, ενώ το 42% των Αμερικανών (έναντι ποσοστού 50% πέρυσι) έχει καλή άποψη για την Τουρκία.

Στο διπλωματικό επίπεδο, μια σχετική πλειοψηφία των Τούρκων (27%) πιστεύει ότι η Τουρκία πρέπει να ενεργεί μόνη της.

Ένας στους πέντε θα ήθελε προσέγγιση της Τουρκίας με τη Μέση Ανατολή, ενώ η ίδια αναλογία επιθυμεί προσέγγιση με την ΕΕ στον τομέα των Εξωτερικών Υποθέσεων.

Εξάλλου η πλειοψηφία των Τούρκων κρίνει τις γειτονικές χώρες της Μέσης Ανατολής πιο σημαντικές από την ΕΕ για την οικονομία της Τουρκίας (43%) και την ασφάλειά της (42%).

Η δημοσκόπηση αυτή, η οποία αφορά επίσης θέματα γεωπολιτικής, έδειξε ακόμη ότι πλειοψηφία των Αμερικανών (51%) θεωρεί ότι η Ασία είναι εφεξής πιο σημαντική για τη χώρα τους από την Ευρώπη (38%).

Επίσης έδειξε ότι οι ΗΠΑ διατηρούν την υπεροχή τους στα μάτια των Ευρωπαίων (52%), με εξαίρεση τους Γάλλους, τους Ισπανούς και τους Σουηδούς.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό
http://news.in.gr/world/article/?aid=1231128418

4 σχόλια:

koulpa είπε...

τώρα που το σκέφτομαι.. τι αξία έχει η στατιστική και η ψηφοφορία ακόμα;.. όταν τα στατιστικά αποτελεσματα διαμορφώνονται από αυτούς που διαθέτουν τα περισσότερα για το πιό επιτυχημένο μάρκτινγκ;.. :) :)
την καλημέρα μου :) :)

geokalp είπε...

καλημέρα

αυτό που γράφεις έχει επιβεβαιωθεί πολλάκις στο παρελθόν
πλέον όμως η ασφαλέστερη μέθοδος είναι το ΣΟΚ

koulpa είπε...

χαχαχα προβάλω μια άλλη πιθανότητα στο τελευταίο μου ποστ.. μήπως απλά πειραματίζονται πόσα θα αντέξουμε μέχρι να αρχίσουμε να κρεμάμε στις κολόνες τους εντεταλμένους υπαλληλους τους και εκλεκτούς βουλευτές μας.. :):)
γιατί τι χρειάζεται το σοκ σε ένα λαό σε νάρκωση.. :) :)
την καλησπέρα μου :) :)

geokalp είπε...

καλη η τελευταία παρατήρηση: "τι χρειάζεται το σοκ σε ένα λαό σε νάρκωση"
μάλλον είναι απαραίτητο συστατικό, αυτό καταλαβαίνω