Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Τα 7 δισ. πλησιάζει ο παγκόσμιος πληθυσμός

Γύρω στις 31 Οκτωβρίου το ανθρώπινο είδος θα αριθμεί πλέον 7 δισεκατομμύρια άτομα, εκτιμά το Τμήμα Πληθυσμού του ΟΗΕ. Ανεξάρτητοι δημογράφοι εκφράζουν όμως επιφυλάξεις όσον αφορά τη μεθοδολογία και τις πολιτικές πιέσεις που αγνοούν την αβεβαιότητα.

Ο ΟΗΕ «δέχεται πολιτικές πιέσεις να αγνοήσει την αβεβαιότητα και να δώσει συγκεκριμένες ημερομηνίες» διαμαρτύρεται στο περιοδικό «New Scientist» ο Βόλφγκανγκ Λουτς του Ινστιτούτο Δημογραφίας της Βιέννης.

Ο Χάνια Λότσνικ, διευθυντής του Τμήματος Πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών, παραδέχεται ότι υπάρχει ένα περιθώριο αβεβαιότητας μερικών μηνών ή ακόμα και ενός έτους.

Ωστόσο ο Λουτς δίνει μια αρκετά διαφορετική εκτίμηση, αφού υπολογίζει ότι θα φτάσουμε το ορόσημο των 7 δισ. μετά τις αρχές του 2013, πιθανώς και πολύ αργότερα, το 2020. Όπως επισημαίνει, ακόμη και στις ανεπτυγμένες χώρες οι απογραφές τείνουν να υποεκτιμούν τον πληθυσμό ως και κατά 3%.

Στην Κίνα, για παράδειγμα, τα δεδομένα των απογραφών δείχνουν ότι η μέση γυναίκα αποκτά 1,2 παιδιά. Ωστόσο οι αρμόδιες υπηρεσίες παραδέχονται ότι δεκάδες εκατομμύρια παιδιά δεν δηλώνονται στις αρχές, αφού οι γονείς καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο αν παραβιάσουν την πολιτική του ενός παιδιού ανά ζευγάρι. Για να διορθώσουν μάλιστα την εκτίμηση, ανεβάζουν τη γεννητικότητα στα 1,5 παιδιά ανά γυναίκα.

Αυτό είναι μια πρακτική που εφαρμόζουν κατά κόρο οι δημογράφοι σε όλο τον κόσμο. Ο κίνδυνος όμως είναι να οδηγηθούν στο αντίθετο λάθος, δηλαδή την υπερεκτίμηση του πληθυσμού. Οπως επισημαίνει ο Σεργκέι Σέρμποφ, συνεργάτης του Λουτς στη Βιέννη, τα τελευταία χρόνια η γεννητικότητα έχει μειωθεί και η μέση γυναίκα αποκτά σήμερα 2,5 παιδιά, δηλαδή τα μισά από ό,τι η μέση γιαγιά της.

Η ομάδα των Σέρμποφ και Λουτς εκφράζει επίσης επιφυλάξεις για την πρόσφατη αλλαγή μεθοδολογίας στον ΟΗΕ, η οποία οδήγησε σε αναθεώρηση προς τα πάνω για το μέλλον του πλανήτη: το δημογραφικό τμήμα εκτιμά τώρα ότι ως το 2100 ο παγκόσμιος πληθυσμός θα έχει ξεπεράσει τα 10 δισ. και θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Οπως εκτιμούν οι δύο ερευνητές, η αύξηση θα είναι πολύ μικρότερη, υπάρχει μάλιστα πιθανότητα 85% να έχει σταθεροποιηθεί ο παγκόσμιος πληθυσμός αρκετά νωρίτερα.
 
http://www.tovima.gr/world/article/?aid=425325&h1=true

Δεν υπάρχουν σχόλια: