Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Οι αγοραστικές συνήθειες άλλαξαν και περιόρισαν τις βόλτες στα μαγαζιά

Bloomberg
Πρόκειται για έναν κανόνα που τηρούν όλοι οι έμποροι: προσελκύουμε τους υποψήφιους αγοραστές μέσα στο κατάστημα και τους πείθουμε να αγοράσουν κάτι που δεν είχαν καμία πρόθεση να αγοράσουν. Πολλοί άνθρωποι έχουν την τάση να παρασύρονται σε παρορμητικές αγορές, αλλά τελευταία το κάνουν όλο και λιγότερο.
Πρώτα απ’ όλα επειδή υπάρχουν όλοι εκείνοι που εξοικονομούν χρήματα αναζητώντας φθηνότερες τιμές μέσω Ιντερνετ. Οπως επισημαίνει ο Μπιλ Μάρτιν, γενικός διευθυντής της ShopperTrak, αυτοί έχουν αποφασίσει τι σκοπεύουν να αγοράσουν, οπότε το παίρνουν και φεύγουν. Αυτοί οι καταναλωτές πλέον μπαίνουν σε λιγότερα καταστήματα, σε τρία ανά φορά ενώ πριν από την ύφεση επισκέπτονταν πέντε, σύμφωνα με την ShopperTrak. Η ίδια εταιρεία εκτιμά πως το αποτέλεσμα αυτής της αλλαγής στη συμπεριφορά των καταναλωτών είναι να περιοριστεί κατά 2,2% η κυκλοφορία πεζών έξω από τα καταστήματα την περίοδο των διακοπών.
Το μεγαλύτερο πλήγμα θα δεχθούν οι αλυσίδες καταστημάτων. Τα καταστήματα ηλεκτρονικών κινδυνεύουν άμεσα, γιατί είναι πολύ εύκολο να αναζητήσει κανείς εξαρτήματα μέσω Διαδικτύου. Αντιθέτως, οι αλυσίδες ειδών ένδυσης ενδέχεται να τα πάνε πολύ καλύτερα γιατί ακόμη κι εκείνοι που έχουν αποφασίσει τι θα αγοράσουν πρέπει να τριγυρίσουν αρκετά στους εμπορικούς δρόμους, προκειμένου να δοκιμάσουν ρούχα.
Τα καταστήματα λιανικών πωλήσεων προσπαθούν έτσι να προσαρμοστούν και να προσελκύσουν καταναλωτές που έχουν γίνει υπερβολικά δύσκολοι εξαιτίας της υψηλής ανεργίας. Ο εντεινόμενος ανταγωνισμός ενδέχεται να επιτείνει τις αναδιαρθρώσεις που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Μάντοκς, που διευθύνει μεγάλη συμβουλευτική στο Ορεγκον. Σύμφωνα με τον Μπιλ Μάρτιν της ShopperTrak, τα τελευταία 15 χρόνια η εμπορική κίνηση και οι πωλήσεις κινούνται παράλληλα, είτε με παράλληλη αύξηση είτε με παράλληλη μείωση. Πέρυσι, όμως, ο Μπιλ Μάρτιν παρατήρησε πως, ενώ αυξάνονται οι λιανικές πωλήσεις κατά 3,5%, η κίνηση υποχωρούσε 0,5%. Οταν διαπίστωσε ότι ο συνδυασμός αυτός επέμενε, δεν ήξερε πώς να εξηγήσει στους πελάτες της συμβουλευτικής του τη νέα κατάσταση γι’ αυτό και ζήτησε από τους ερευνητές του να αναζητήσουν εξηγήσεις. Ανακάλυψαν πως οι Αμερικανοί εξελίσσονται σε «χειρουργούς καταναλωτές». Αρχικά στην κατηγορία αυτή ανήκαν οι άνδρες που επέλεγαν το ηλεκτρονικό εμπόριο επειδή εξοικονομούσαν χρόνο. Η ταχύτερη σύνδεση με το Ιντερνετ, όμως, καθώς και η αυξημένη εμπειρία από αγορές προσείλκυσαν και τις γυναίκες. Επιταχύνθηκε, έτσι, η αλλαγή στη συμπεριφορά των καταναλωτών.
«Τώρα οι γυναίκες μπαίνουν σε ένα μαγαζί ευελπιστώντας να πάνε κατευθείαν σε αυτό που χρειάζονται, όπως κάνουν και οι άντρες», αναφέρει η Ντέλια Πάσι, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας Medelia της Φλόριντα, που συμβουλεύει επιχειρήσεις όπως την Home Depot για το πώς να προσελκύσουν γυναίκες καταναλώτριες. Η ίδια επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «η επιστήμη των αγορών έχει αλλάξει, και δυστυχώς δεν έχουν αλλάξει οι έμποροι».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_22/10/2011_460127

Δεν υπάρχουν σχόλια: