Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

15.000 λιγότερες γεννήσεις το 2012

Εκτιμήσεις του Αρεταίειου – Οι θάνατοι που καταγράφονται είναι περισσότεροι
Σε μείζον πρόβλημα για την Ελλάδα αναδεικνύεται το δημογραφικό. Οι εκτιμήσεις της Β΄ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Αρεταίειου Νοσοκομείου, που παρουσίασε σχετική έκθεση, κάνουν λόγο για 10.000 έως 15.000 λιγότερες γεννήσεις εντός του 2012 σε σχέση με το 2011, φαινόμενο που φαίνεται να συνδέεται και με τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, ενώ γίνεται για άλλη μια φορά η άκρως ανησυχητική διαπίστωση, ότι οι θάνατοι στη χώρα είναι περισσότεροι από τις γεννήσεις. Είναι ενδεικτικό ότι το 2011 γεννήθηκαν στην Ελλάδα 106.777 παιδιά, όταν ο αριθμός των θανάτων ήταν 110.729.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_07/03/2013_513502

Το φαινόμενο συνδέεται και με τις δύσκολες
οικονομικές συνθήκες που βιώνουν οι Ελληνες


Σε μείζον πρόβλημα για την Ελλάδα και το οποίο φαίνεται να έχει άμεση συνάρτηση με την οικονομική κρίση αναδεικνύεται το δημογραφικό. Οι εκτιμήσεις των ειδικών γιατρών κάνουν λόγο για 10.000 έως 15.000 λιγότερες γεννήσεις εντός του 2012 σε σχέση με το 2011, φαινόμενο που φαίνεται να συνδέεται και με τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, ενώ συνεχίζεται και η άκρως ανησυχητική διαπίστωση, ότι οι θάνατοι στη χώρα είναι περισσότεροι από τις γεννήσεις.
Είναι ενδεικτικό ότι -σύμφωνα με την τελευταία απογραφή- το 2011 γεννήθηκαν στην Ελλάδα 106.777 παιδιά, όταν ο αριθμός των θανάτων ήταν 110.729. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη δεκαετία 2001-2010 ο πληθυσμός της χώρας μειώθηκε κατά 190.000 άτομα, ωστόσο εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτός είναι πενταπλάσιος σε ό,τι αφορά τους Ελληνες, με δεδομένο ότι ο πληθυσμός των αλλοδαπών την ίδια περίοδο αυξήθηκε κατακόρυφα (από 300.000 άτομα το 2001 σήμερα ξεπερνούν το 1.300.000).
Ο δείκτης γονιμότηταςΤα στοιχεία αυτά παρέθεσαν χθες ο διευθυντής της Β΄ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αρεταίειο Νοσοκομείο, καθηγητής κ. Γ. Κρεατσάς, ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γ. Υφαντόπουλος και ο καθηγητής κ. Δ. Μπότσης, με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας (8η Μαρτίου), η οποία τουλάχιστον στη χώρα μας φαίνεται να αποκτά λιγότερα παιδιά απ' όσα χρειάζονται για την «αναπαραγωγή του ανθρώπινου είδους». Στην Ελλάδα ο δείκτης γονιμότητας (αριθμός παιδιών που γεννά μία γυναίκα κατά τη διάρκεια της ζωής της) κυμαίνεται περίπου στο 1,39 για τον γενικό γυναικείο πληθυσμό και πιθανότατα και κάτω από το 1 στις αμιγώς Ελληνίδες, γεγονός που κατατάσσει την Ελλάδα στην 199η θέση μεταξύ 220 χωρών στη σχετική λίστα. Και αυτό όταν για την ομαλή αναπαραγωγή του είδους ο δείκτης γονιμότητας θα πρέπει να είναι άνω του 2,1!
Οπως ανέφερε ο κ. Κρεατσάς, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κοινωνία κάνουν τα ζευγάρια ιδιαίτερα επιφυλακτικά στη δημιουργία ή τη διεύρυνση της οικογένειας. Δεν υπάρχει ενδιαφέρον για την απόκτηση δεύτερου, πολλές φορές και πρώτου -πόσω μάλλον τρίτου- παιδιού, οι γυναίκες αποφασίζουν να κάνουν παιδιά σε μεγάλη ηλικία με ό,τι προβλήματα αυτό συνεπάγεται για την εγκυμοσύνη, ενώ καταγράφονται απώλειες εμβρύων το πρώτο τρίμηνο της κύησης, αφού πολλές έγκυες δεν κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις -είτε από αμέλεια είτε από οικονομική δυσχέρεια- με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί, σχεδόν διπλασιαστεί, οι αποβολές. Το άγχος στο πλαίσιο της οικογένειας λόγω των δύσκολων οικονομικών συνθηκών, της εργασιακής ανασφάλειας ακόμα και της ανεργίας σαφώς δεν βοηθά στην απόφαση για απόκτηση παιδιού.
Δωρεάν εξετάσειςΣημειώνεται ότι με την ευκαιρία της Ημέρας της Γυναίκας το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αρεταίειο προσφέρει σήμερα και αύριο (από τις 9 π.μ. έως τη 1 μ.μ.) δωρεάν σε ανασφάλιστες και άπορες γυναίκες, γυναικολογική εξέταση, εξέταση μαστού και εξέταση Παπανικολάου από το εξειδικευμένο προσωπικό της Β΄ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100030_07/03/2013_513482

2 σχόλια:

koulpa είπε...

από μικρός νομίζω.. ότι το δημογραφικό.. και η ανεργία.. δε μπορεί να είναι συγχρόνως προβλήματα.. και μάλλον είναι κατασκευασμένα προβλήματα.. μέρος του σοκ που λέγαμε.. :) :)
καλησπέρααα :) :)

geokalp είπε...

αααχ
μάλλον είναι η κατάλληλη λέξη το "κατασκευασμένα"

καλησπέρα κι από μένα