Φοβικοί και άπρακτοι απέναντι στους οικονομικούς μετανάστες στέκονται οι Έλληνες, σύμφωνα με έκθεση της διακομματικής επιτροπής της Βουλής, τα στοιχεία της οποίας παρουσιάστηκαν την Παρασκευή. Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη ότι πολλοί υπουργοί απασχολούν μετανάστες ανασφάλιστους.
«Ο υπουργός Εργασίας είχε τρεις φουκαράδες ανασφάλιστους. Αν ψάξετε στο υπουργικό συμβούλιο, θα δείτε και πολλούς άλλους. Σε σπίτι κορυφαίου υπουργού, στην καρδιά της Αθήνας και δυστυχώς απέναντι απ' τα γραφεία μου, μένουν έξι μέτρα κάτω απ' τη γη...» είπε χαρακτηριστικά.
Παρουσιάζοντας τα στοιχεία της έκθεσης, η πρόεδρος της διακομματικής επιτροπής, βουλευτής της ΝΔ Έλσα Παπαδημητρίου, διαπίστωσε πως ο ελληνικός λαός, παρά το παρελθόν του, «άρχισε να κολλά από την κοινωνική αρρώστια, την επιδημία του ρατσισμού και της ξενοφοβίας και, αν αυτό δεν είναι ακριβώς, όπως εύχομαι, σίγουρα έχει μουδιάσει και στέκεται φοβικός και άπρακτος».
Σύμφωνα με την κ. Παπαδημητρίου, αυτό δεν είναι τυχαίο, καθώς «σε ελάχιστο χρόνο αποκτήσαμε το υψηλότερο ποσοστό αλλοδαπών στο σύνολο του πληθυσμού από κάθε άλλη χώρα».
Πάντως, όπως διαπιστώνει η Επιτροπή, «είναι εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι πάνω από 550.000 αλλοδαποί είναι ήδη νομιμοποιημένοι και στέλνουν τα παιδιά τους στα σχολεία μας για να μεταλάβουν της ελληνικής παιδείας. Και είναι θετικό ότι η Ελλάδα του φιλότιμου, δίνει ιατρική φροντίδα με κάποιο τρόπο στους μη έχοντες νόμιμο status και ότι και οι αλλοδαποί ζητούν την πολιτογράφησή τους».
«Η μετανάστευση είναι μια παράμετρος της παγκοσμιοποίησης και πρέπει να τη δούμε μέσα από το πρίσμα της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών. Ζούμε τα αποτελέσματα της αδιαφορίας για το τι γίνεται στα κράτη που χειμάζουν κάτω από δικτατορίες, πολέμους και φτώχεια. Πρέπει να μπουν κανόνες, αλλά δεν πρέπει να είναι μόνον εθνικοί» ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος. Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε εν συντομία στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την άρση των αρνητικών επιπτώσεων του μεταναστευτικού φαινομένου και την κοινωνική ένταξη των μεταναστών και επέρριψε ευθύνες στην Τουρκία για το ότι δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής που έχει υπογράψει με την Ελλάδα.
Κατά την παρέμβασή της η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ Χρύσα Αράπογλου ανέφερε πως «500 μετανάστες περνούν κάθε εβδομάδα στην Ελλάδα και ένα πλοίο λαθρομεταναστών μπαίνει κάθε δύο με τρεις ημέρες», τονίζοντας ότι «αν η δεύτερη γενιά μεταναστών αισθανθεί το στίγμα της απομόνωσης, θα γίνει μια γενιά-γκέτο, με όλες τις αρνητικές συνέπειες». Τη νομιμοποίηση των μεταναστών, ζήτησαν τα κόμματα της Αριστεράς.
Παράλληλα, η Βέρα Νικολαΐδου από το ΚΚΕ επισήμανε ότι με το τελευταίο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών «ενισχύεται το ηλεκτρονικό φακέλωμα, με ταυτόχρονο περιορισμό των πολιτικών δραστηριοτήτων, εμποδίζεται η οικογενειακή επανένωση και συνεχίζεται η εκμετάλλευση των μεταναστών με την επιβολή χαρατσιού», ενώ ο Γιάννης Μπανιάς (ΣΥΡΙΖΑ) επισήμανε, μεταξύ άλλων, τον «αρνητικό ρόλο που έχουν παίξει τα μέσα ενημέρωσης».
«Ιδιαίτερα για τους πολιτικούς πρόσφυγες από χώρες που έχουμε αυταρχικά και αντιδημοκρατικά καθεστώτα, που με το νόμο βασανίζουν τους πολίτες τους, θα πρέπει να πάψει το αίσχος, να τους ξαναστέλνουμε εκεί» πρότεινε ο κ. Μπανιάς.Τέλος, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ πρότεινε την ίδρυση υπουργείου Μετανάστευσης, αλλά και να υπάρξει «κάρτα υγείας» για τους μετανάστες. Απευθυνόμενος, δε, στον Γιάννη Μπανιά είπε: «Πώς θα πείσω εγώ τον κ. Βησσαρίωνα στο υπόλοιπο Αττικής, που 16 φορές του λήστευσαν το σπίτι και ζει με την καραμπίνα;».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου