Η καθιστική ζωή όχι μόνο προδιαθέτει για ασθένειες, όπως ο διαβήτης ή οι καρδιοπάθειες, αλλά φαίνεται να επιταχύνει και την ίδια τη διαδικασία της γήρανσης -οι άνθρωποι που ασκούνται είναι γενετικά νεότεροι έως και δέκα χρόνια.
Ερευνητές του King's College στο Λονδίνο διαπίστωσαν ότι η άσκηση προστατεύει τα τελομερή, αλληλουχίες DNA που προστατεύουν τις άκρες των χρωμοσωμάτων, όπως το πλαστικό κάλυμμα στις άκρες των κορδονιών για παπούτσια.
Από παλαιότερες έρευνες είναι γνωστό ότι τα τελομερή κονταίνουν με την πάροδο των χρόνων και πιθανώς παίζουν σημαντικό ρόλο στη γήρανση.
Στη νέα μελέτη, η ομάδα της Δρ Λιν Τσέρκας πήρε δείγματα αίματος από 2.401 ζεύγη διδύμων και τους ζήτησε να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια για τα επίπεδα δραστηριότητας, την κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση, καθώς και για το εάν κάπνιζαν ή όχι.
Στην ομάδα των ατόμων που γυμνάζονταν περισσότερο, κατά μέσο όρο 199 λεπτά την εβδομάδα, τα τελομερή ήταν μακρύτερα κατά 200 νουκλεοτίδια, συγκριτικά με την ομάδα της λιγότερης άσκησης, μόλις 16 λεπτά την εβδομάδα κατά μέσο όρο.
Τα 200 νουκλεοτίδια αντιστοιχούν βιολογικά σε δέκα χρόνια ζωής, γράφουν οι ερευνητές στο Archives of Internal Medicine.
Στην ανάλυση των αποτελεσμάτων έλαβαν υπόψη παράγοντες όπως το κάπνισμα, ο δείκτης μάζας σώματος, η οικονομική κατάσταση και η σωματική δραστηριότητα στην εργασία, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Η αδράνεια μπορεί να ελαττώσει το προσδόκιμο επιβίωσης όχι μόνο προδιαθέτοντας για ασθένειες που σχετίζονται με το γήρας, αλλά και επειδή μπορεί να επηρεάζει την ίδια τη διαδικασία της γήρανσης» καταλήγει η δημοσίευση.
Σαφής εξήγηση για το φαινόμενο προς το παρόν δεν υπάρχει. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι η άσκηση αφενός προστατεύει τα κύτταρα από την οξείδωση, αφετέρου μειώνει το άγχος.
Newsroom ΔΟΛ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου