Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

Κατά της υιοθέτησης του ευρώ οι περισσότεροι Δανοί

Κατά της υιοθέτησης του ευρώ και της κατάργησης της ειδικής εξαίρεσης της χώρας τους από την υποχρέωση αυτή τάσσονται με σχετική πλειοψηφία οι Δανοί, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Ραμπέλ που δημοσιεύεται σήμερα σε μία από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Δανίας, «Jyllands-Posten».

Το ενδιαφέρον είναι ότι η δημοσκόπηση αυτή, που πραγματοποιήθηκε στις 4-6 Μαΐου, δείχνει μία αλλαγή στάσης των πολιτών, καθώς το 45,2% των ερωτηθέντων δήλωσαν κατά της υιοθέτησης του κοινού νομίσματος και το 43,6% υπέρ, ενώ σε δημοσκόπηση του ίδιου Ινστιτούτου τον Ιανουάριο του 2009, το 44,6% ήταν κατά και το 49,8% υπέρ.

Μόλις τρεις εβδομάδες πριν από τις Ευρωεκλογές, ο ενθουσιασμός των Δανών για την Ευρώπη φαίνεται να εξανεμίζεται, ενώ χάνει έδαφος και η υποστήριξή τους προς την κοινή δικαστική και αστυνομική πολιτική, αλλά και την ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση.

Σύμφωνα με την Μαρλένε Γουΐντ, διευθύντρια του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής, η επιφυλακτικότητα των Δανών έγκειται κυρίως στο γεγονός ότι οι πολίτες, σε πολύ μεγάλο βαθμό, αντιλαμβάνονται την ευρωπαϊκή συνεργασία ως πολύ περιοριστική στους τομείς αυτούς και στο ότι σχεδόν κανένα κόμμα δεν ενεργοποιήθηκε στην υπεράσπιση της ευρωπαϊκής πολιτικής.

«Εάν κανείς δεν υπερασπίζεται στην Ε.Ε., ανθούν όλες οι ιστορίες και οι μύθοι που λίγο ως πολύ έχουν κάποια βάση, και αυτό προκαλεί αβεβαιότητα στην κοινή γνώμη», εξηγεί η κ. Γουΐντ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια: