Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Δύο γιατροί τη μέρα φεύγουν έξω

Ηταν 15 Ιουνίου του 2006, όταν η Κατερίνα Τσεντεμεΐδου είχε μάθει ότι είχε περάσει πρώτη στην Ιατρική Σχολή της Θεσσαλονίκης. Τότε είχε μιλήσει στην «Κ» με ενθουσιασμό για τα όνειρα και τις φιλοδοξίες της. Εξίμισι χρόνια αργότερα, η «Κ» εντοπίζει εκ νέου την Κατερίνα, που, στο πτυχίο πια, έχει προσγειωθεί στην ελληνική πραγματικότητα. «Οι περισσότεροι συμφοιτητές μου έχουν φύγει ή ετοιμάζονται να φύγουν αμέσως μετά το πτυχίο. Και εγώ το ίδιο. Αν πέρναγε από το χέρι μου δεν θα το ’κανα, αλλά η κατάσταση στην Ελλάδα για ένα νέο γιατρό είναι πολύ δύσκολη».
Η ειδικότητα που την ενδιαφέρει, η δερματολογία, έχει αναμονή μέχρι και οκτώ χρόνια. Ποιος μπορεί να αντέξει ώς τα 33 για να αρχίσει να δουλεύει; «Πράγματι το 40 - 50% των φοιτητών φεύγουν στο εξωτερικό και ακόμα περισσότεροι είναι αυτοί που θέλουν να το κάνουν, αλλά δεν το αποτολμούν», λέει στην «Κ» ο Δημήτρης Ντεντάκης, πρόεδρος του κλάδου Αθήνας της Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος (ΕΕΦΙΕ). «Τα περισσότερα παιδιά που μπαίνουν τώρα στις ιατρικές σχολές μπαίνουν με το όνειρο να φύγουν στο εξωτερικό». Οι περισσότεροι φεύγουν πριν από την ειδικότητα προκειμένου να αποφύγουν την πολύχρονη αναμονή. «Εξάλλου έτσι θα είναι και πιο ανταγωνιστικοί στη συνέχεια. Αλλο είναι να έχεις κάνει ειδικότητα στη χώρα που θα εργαστείς και άλλο να εισέρχεσαι εκ των υστέρων. Και η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι επιθυμούν να μείνουν για να εργαστούν στο εξωτερικό».
Πώς να μην είναι έτσι, όταν, σύμφωνα με στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) ένας στους τέσσερις γιατρούς είναι άνεργος ή υποαπασχολείται. Το 2011 η ανεργία στο ιατρικό σώμα έφτασε το 12,69%, ενώ το 2010 ήταν 11,55%. Ετσι, το 2011 τουλάχιστον 627 γιατροί (το 2,49%) έφυγαν στο εξωτερικό για να βρουν δουλειά, με το αντίστοιχο ποσοστό το 2010 να έιναι 2,11%. Καθημερινά, δύο Ελληνες γιατροί φεύγουν από τη χώρα μας.
«Η έξοδος συνεχίζεται ακάθεκτη» λέει στην «Κ» ο πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γ. Πατούλης. «Οταν ένας νέος γιατρός πρέπει να περιμένει κατά μέσο όρο πέντε χρόνια για να ξεκινήσει ειδικότητα και όταν την τελειώσει να μην είναι σίγουρος εάν θα βρει κάπου να εργαστεί, το εξωτερικό φαντάζει ως η μόνη λύση». Οπως λέει, ο αριθμός των Ελλήνων γιατρών στη Γερμανία έφτασε φέτος τους 6.500, σπάζοντας κάθε ρεκόρ. «Και μαθαίνουμε ότι υπάρχουν άλλες 6.000 κενές θέσεις στη χώρα», προσθέτει. Δεν ήταν τυχαία η πρόσφατη «αδελφοποίηση» του ΙΣΑ με τον Ιατρικό Σύλλογο Βερολίνου.
Οι αμοιβέςΕκτός από τη Γερμανία, οι νέοι Ελληνες γιατροί επιλέγουν επίσης την Αγγλία, τη Σουηδία και την Ελβετία, ενώ κάποιοι φεύγουν για τις ΗΠΑ. «Σε αυτές τις χώρες οι γιατροί δουλεύουν σκληρά, αλλά πληρώνονται καλά. Ακόμα και οι ειδικευόμενοι», επισημαίνει ο κ. Ντεντάκης. Πράγματι, η μείωση των απολαβών των γιατρών στη χώρα μας έχει συμβάλει στο κύμα φυγής. «Δεν αμείβονται οι γιατροί στην Ελλάδα για τη δουλειά που κάνουν. Εχουμε εξαιρετικούς γιατρούς, που δουλεύουν άπειρες ώρες συνεχόμενες χωρίς να ανταμείβονται». Ο μισθός ενός ειδικευόμενου γιατρού στην Ελλάδα είναι κάτω από 1.000 ευρώ, ενώ οι εφημερίες πληρώνονται πια κατά 40% λιγότερο από ό,τι παλιότερα. Φυσικά, το εξωτερικό είναι μονόδρομος και για όσους επιθυμούν να παρακολουθούν από πιο κοντά τις εξελίξεις στον χώρο της ιατρικής.
Ετσι, τόσο οι οργανώσεις των φοιτητών ιατρικής, όπως η ΕΕΦΙΕ, όσο και οι ιατρικοί σύλλογοι της χώρας έχουν αναλάβει την «προετοιμασία» των γιατρών, ώστε η μετάβαση στο εξωτερικό να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή. «Παρέχουμε στους φοιτητές τη δυνατότητα να εμπλουτίσουν το βιογραφικό τους με τη διεξαγωγή σεμιναρίων και άλλων δραστηριοτήτων, που είναι χρήσιμο είτε μείνουν στην Ελλάδα είτε φύγουν στο εξωτερικό», λέει ο πρόεδρος της ΕΕΦΙΕ Αθήνας. Ο ΙΣΑ, από την άλλη, αναλαμβάνει τη διεκπεραίωση των διαδικασιών για την έξοδο ενός μέλους του από τη χώρα, ενώ με τη νομική του υπηρεσία επιλύει κάθε είδους προβλήματα που προκύπτουν. «Δεν νιώθουν ότι είναι μόνοι τους έξω».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_03/11/2012_500568

Δεν υπάρχουν σχόλια: