Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Ποιος είναι ο στατιστικολόγος "σταρ" που προέβλεψε τη νίκη Ομπάμα

Ο στατιστικολόγος "σταρ" Nate Silver επέμενε από το μπλογκ του στους New York Times, ότι ο Μπάρακ Ομπάμα είχε 85,1% πιθανότητες να εξασφαλίσει την επανεκλογή του, συγκεντρώνοντας 50,6% της λαϊκής ψήφου και σε κάθε περίπτωση την πλειοψηφία στο εκλεκτορικό κολέγιο.
Και έπεσε, και πάλι, μέσα.
Ο ίδιος είχε αναφέρει ότι ο νυν ένοικος του Λευκού Οίκου και επανεκλεγείς Πλανητάρχης, εξακολουθούσε για καιρό να προηγείται στην πολιτεία που ήταν και η πλέον καθοριστική, κοινώς, το επίμαχο Οχάιο.
Όταν μιλούν οι αριθμοί του "γκουρού"
Ο Nate Silver ήταν τόσο σίγουρος ότι θα κερδίσει και πάλι ο Ομπάμα, που έβαλε στοίχημα στο Twitter 1.000$, πέντε μόλις ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες.
Για να εκπονήσει τις στατιστικές του μελέτες, ο Silver λαμβάνει υπόψη του τις δημοσκοπήσεις των 136 ινστιτούτων που παρακολουθούν την εκστρατεία.
Ο Joe Scarborough του MSNBC είχε με τη σειρά του "ποντάρει" $2,000 στο αποτέλεσμα των εκλογών που είχε εύστοχα προβλέψει ο Silver.
Ο 34χρονος Silver, που το λογισμικό του έγινε γνωστό από στατιστικές μελέτες που είχαν σχέση με το μπέιζμπολ και το πόκερ, προέβλεψε με ακρίβεια και το 2008 τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών σε 49 πολιτείες, καθώς και τα αποτελέσματα των εκλογών για τη Γερουσία.
Στις δεκαπέντε ημέρες που ακολούθησαν το πρώτο debate, στο Denver, και ενώ ο πρόεδρος γνώριζε κάθετη πτώση στις δημοσκοπήσεις, ο Silver συνέχιζε να δίνει από το μπλογκ του FiveThirtyEight νικητή τον υποψήφιο των Δημοκρατικών.
Η ιστορία του Nate Silver εγείρει "φόβους" και σκέψεις σχετικά με το αν οι μηχανές μπορούν να αντικαταστήσουν την ανθρώπινη εργασία ή να ασκήσουν κοινωνικο - πολιτική πίεση. Ανάλογα με τη χρήση τους πάντα.
Ο ίδιος χρησιμοποιεί τα τελευταία χρόνια ένα πολύ ακριβές λογισμικό που τον βγάζει ασπροπρόσωπο. Οι ίδιοι αυτοματισμοί λαμβάνουν χώρα και σε άλλους τομείς που δεν έχουν να κάνουν με τη στατιστική.
Και το σημαντικότερο απ' όλα, είναι ότι ο στατιστικολόγος διέψευσε τις προβλέψεις πολλών πολιτικών αναλυτών, χωρίς ο ίδιος μάλιστα να παίρνει ποτέ σαφή πολιτική θέση ή να τηρεί στάση υπέρ των Δημοκρατικών.
Να σημειωθεί ότι τον Απρίλιο του 2009, το περιοδικό "Time" περιέλαβε τον Silver στους "100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στην κόσμο", λόγω της ικανότητάς του να προβλέπει με τόση ακρίβεια εκλογικές μάχες.

http://news247.gr/eidiseis/kosmos/poios_einai_o_statistikologos_star_poy_proevlepse_th_nikh_ompama.2001630.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: