Οι βεβαιωμένοι φόροι που δεν έχουν εισπραχθεί από τις εφορίες προσεγγίζουν το 15% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με την «έκθεση επί του απολογισμού των εσόδων και των εξόδων του κράτους» του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το έτος 2007, τα ανείσπρακτα έσοδα ανέρχονται στο ποσό των 31,41 δισ. ευρώ.
Οπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση η απόκλιση αυτή εντοπίζεται κυρίως στον Φόρο Εισοδήματος (φυσικών και νομικών προσώπων), στον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας καθώς και στους άμεσους και έμμεσους φόρους από παρελθόντα οικονομικά έτη, γεγονός που υποδηλώνει την υστέρηση των εισπράξεων έναντι των βεβαιώσεων που συντελέστηκαν. Η υστέρηση όπως σημειώνεται στην έκθεση εμφανίζεται σε κάθε οικονομική χρήση. Το ποσό μάλιστα των 31,4 δισ. ευρώ είναι αυξημένο έναντι του προηγούμενου οικονομικού έτους κατά 22%.
Τα αποκαλυπτικά στοιχεία καταδεικνύουν την αναποτελεσματικότητα του ελεγκτικού μηχανισμού αλλά και των προϊσταμένων πολιτικών και υπηρεσιακών που αδυνατούν να καθοδηγήσουν νευραλγικές υπηρεσίες.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_07/12/2008_295124
Στα αζήτητα οφειλές 35 δισ. προς το Δημόσιο
Οι βεβαιωμενοι φόροι προσεγγίζουν το 15% του ΑΕΠ και λιμνάζουν στα συρτάρια των εφοριακών Του Προκοπη Χατζηνικολαου
Οι τράπεζες, αν και ανορθόξοδα, βρήκαν τη λύση. Επέλεξαν και ανέθεσαν την είσπραξη των οφειλών σε ιδιωτικές εισπρακτικές εταιρείες, ξεσηκώνοντας, ωστόσο, τη δικαιολογημένη οργή των δανειοληπτών. Το κράτος πού θα έπρεπε να στραφεί για να εισπράξει βεβαιωμένους φόρους που προσεγγίζουν το 15% του ΑΕΠ, οι οποίοι λιμνάζουν εδώ και χρόνια στα γραφεία των εφοριών και θα μπορούσαν να κατευθυνθούν για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής;
Το ερώτημα μόνο ρητορικό δεν είναι γιατί οι κατ’ εξοχήν αρμόδιες ελεγκτικές - εισπρακτικές υπηρεσίες του Δημοσίου μόνο αυτό δεν μπορούν να κάνουν, όπως τουλάχιστον καταδεικνύουν τα αποκαλυπτικά στοιχεία του ελεγκτικού συνεδρίου. Σύμφωνα με την «έκθεση επί του απολογισμού των εσόδων και των εξόδων του κράτους» του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το έτος 2007, τα ανείσπρακτα έσοδα ανέρχονται στο ποσό των 31,41 δισ. ευρώ.
Οπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση, η απόκλιση αυτή εντοπίζεται κυρίως στον Φόρο Εισοδήματος (φυσικών και νομικών προσώπων), στον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας καθώς και στους άμεσους και έμμεσους φόρους από παρελθόντα οικονομικά έτη, γεγονός που υποδηλώνει την υστέρηση των εισπράξεων έναντι των βεβαιώσεων που συντελέστηκαν. Η υστέρηση, όπως σημειώνεται στην έκθεση, εμφανίζεται σε κάθε οικονομική χρήση. Το ποσό μάλιστα των 31,4 δισ. ευρώ είναι αυξημένο έναντι του προηγούμενο οικονομικού έτους κατά 22%. Το μεγαλύτερο εισπρακτέο υπόλοιπο, που καλύπτει το 51,17% του συνολικού ποσού, εμφανίζουν οι δέκα μεγαλύτερες εφορίες της χώρας στις οποίες ως επί το πλείστον ανήκουν μεγάλες εταιρείες. Για παράδειγμα, στη ΦΑΕΕ Αθηνών τα λιμνάζοντα ανείσπρακτα έσοδα ανέρχονταν στο τέλος του 2007 στο ποσό των 7,7 δισ. ευρώ, ενώ στη ΦΑΕ Πειραιά το ποσό προσεγγίζει το 1,9 δισ. ευρώ. Συνολικά στις δέκα μεγαλύτερες ΔΟΥ της χώρας, τα ανείσπρακτα ποσά ανέρχονται στα 16 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι 3,52 δισ. ευρώ που όφειλαν στο ελληνικό Δημόσιο φυσικά και νομικά πρόσωπα καθώς και διάφορες ΔΕΚΟ διεγράφησαν διότι εξέπνευσε το χρονικό όριο που είχε δικαιώμα το Δημόσιο να τα διεκδικήσει. Και κάθε χρόνο, αντίστοιχο ποσό διαγράφεται για τους ίδιους ακριβώς λόγους.
Τα αποκαλυπτικά στοιχεία καταδεικνύουν την αναποτελεσματικότητα του ελεγκτικού μηχανισμού αλλά και των προϊσταμένων πολιτικών και υπηρεσιακών που αδυνατούν να καθοδηγήσουν νευραλγικές υπηρεσίες. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι τα ποσά αυτά στερούνται από την Παιδεία την Υγεία και γενικότερα από το κοινωνικό σύνολο.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αποδίδουν τη μεγέθυνση των ανείσπρακτων οφειλών και στις συνεχείς ρυθμίσεις που κάνουν τα τελευταία 15 χρόνια οι κυβερνήσεις. Οι συχνές ρυθμίσεις τύπου περαίωσης, και ληξιπρόθεσμων χρεών κ.λπ. οδηγούν τις επιχειρήσεις στη μη καταβολή των αναλογούντων φόρων ή στην παρανομία. Γνωρίζουν ότι κάθε δύο ή τρία χρόνια θα θεσπιστεί μία νέα ρύθμιση και θα τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους πληρώνοντας το 1/10 σε σχέση με τα πρόστιμα που προκύπτουν από τον έλεγχο.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, από τα 31,4 δισ. ευρώ τα 5,5 δισ. είναι διάφορα βεβαιωμένα χρέη και τα υπόλοιπα 26 δισ. ευρώ αφορούν ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι οποίες το 2003 ανέρχονταν στο ποσό των 11 δισ. ευρώ και πλέον έχουν ξεπεράσει τα 31 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών προ διμήνου θέσπισε εκ νέου ρύθμιση για τις ανέλεγκτες υποθέσεις και για τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Βέβαια, πάνω στην οικονομική κρίση, οι επιχειρήσεις φαίνεται να αγνοούν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις και γυρίζουν την πλάτη τους στο υπουργείο Οικονομικών, με αποτέλεσμα η τρύπα του προϋπολογισμού να ξεπερνά τα τρία δισ. ευρώ το 2008.
Μάλιστα, τα ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν συσσωρευτεί εδώ και χρόνια θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης. Γι’ αυτόν τον λόγο, άλλωστε, όταν η κυβέρνηση επιχείρησε να τιτλοποιήσει τα ληξιπρόθεσμα χρέη, οι Βρυξέλες ήταν ιδιαίτερα διστακτικές στο να εγκρίνουν το ελληνικό σχέδιο.
Το ποσό των 35 δισ. ευρώ (31,4 δισ. ευρώ ανείσπρακτα συν 3,5 δισ. ευρώ διαγραφέντα) ισοδυναμεί με τους προϋπολογισμούς των υπουργείων Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας, Εθνικής Αμυνας και υπουργείου Εσωτερικών. Οι δαπανές των ανωτέρω υπουργείων ανέρχονται σε 36 δισ. ευρώ.
Για να γίνει ακόμα πιο κατανοητό τι σημαίνουν 35 δισ. ευρώ, αρκεί και μόνο να πούμε ότι το ποσό αυτό αντιστοιχεί στους μισθούς τριών χρόνων των δημοσίων υπαλλήλων.
Ωστόσο, η διάλυση του ελεγκτικού μηχανισμού, οι λανθασμένοι διορισμοί σε σημαντικά πόστα, οι εξυπηρετήσεις σε αρκετές περιπτώσεις έχουν ως αποτέλεσμα να γεμίσουν τα συρτάρια των εφοριών και των ελεγκτικών κέντρων με σημειώματα ελέγχων και πρόστιμα τα οποία όμως δεν εισπράττονται.