Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2008

τραπεζικά επιτόκια - Ελλάδα - Οκτώβριος 2007

Αυξήσεις τραπεζικών επιτοκίων, δανείων και καταθέσεων, καταγράφηκαν και τον μήνα Οκτώβριο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα Σεπτέμβριο ενώ τα ύψη των επιτοκίων προσεγγίζουν πλέον τα επίπεδα των ετών 2000 και 2001, πριν την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ.
Η αγορά προσβλέπει πάντως στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων, με την εφαρμογή του πακέτου στήριξης των τραπεζών, που θα ενισχύσει τη ρευστότητα, όπως επίσης και από τη νέα μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς το βασικό επιτόκιο έχει διαμορφωθεί πλέον στο 2,5%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στην κατηγορία των χορηγήσεων το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια, κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις, αυξήθηκε κατά 13 μονάδες βάσης τον Οκτώβριο του 2008 και διαμορφώθηκε στο 15,28%. Το επιτόκιο των προσωπικών καταναλωτικών δανείων τον Ιούνιο του 2008 ήταν 15,4%.

Στα νέα στεγαστικά
Σημαντική άνοδο παρουσίασε και το επιτόκιο των νέων στεγαστικών δανείων με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος, το οποίο αυξήθηκε κατά 47 μονάδες βάσης στο 5,92%. Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου, τον Νοέμβριο ήταν 5,80%.
Επίσης το μέσο επιτόκιο στην κατηγορία των νέων στεγαστικών δανείων με επιτόκιο σταθερό για πάνω από 1 και μέχρι και 5 έτη, παρουσίασε άνοδο κατά 28 μονάδες βάσης, και διαμορφώθηκε στο 5,03%. Όπως σημειώνει η Τράπεζα της Ελλάδος, το σχετικά χαμηλό ύψος του επιτοκίου αυτού οφείλεται στα δάνεια χαμηλής εκκίνησης, δηλαδή στις προσφορές επιτοκίων των τραπεζών για ένα έως τρία έτη.
Παράλληλα, το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών παρέμεινε επίσης ουσιαστικά αμετάβλητο και διαμορφώθηκε στο 5,19%.

Στα επιχειρηματικά
Αυξομειώσεις επιτοκίων καταγράφηκαν στα επιχειρηματικά δάνεια. Το επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια μειώθηκε κατά 13 μονάδες βάσης στο 7,81%. Αντίθετα σημαντική αύξηση κατά 27 μονάδες βάσης σημείωσε το μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό για μέχρι και 1 έτος και για μεγάλα σχετικά ποσά, δηλαδή για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ, που διαμορφώθηκε στο 6,31% από 6,04% τον Σεπτέμβριο. Εξάλλου, το επιτόκιο των μακροπρόθεσμων δανείων προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις παρουσίασε μικρή άνοδο 4 μονάδων βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,53%.

Καταθέσεις
Στον τομέα των καταθέσεων τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητο τον Οκτώβριο του 2008 και διαμορφώθηκε στο 1,27%.
Αντίθετα, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων μίας ημέρας από μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 9 μονάδες βάσης στο 1,18%. Περαιτέρω άνοδο, κατά 26 μονάδες βάσης, σημείωσε το μέσο επιτόκιο των νέων καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος, το οποίο διαμορφώθηκε στο 5,37% από 5,11% το προηγούμενο μήνα. Το μέσο επιτόκιο των νέων repos μειώθηκε κατά 50 μονάδες βάσης στο 4,26%, επανερχόμενο περίπου στο επίπεδο του Αυγούστου 2008.
Τέλος το μέσο επιτόκιο καταθέσεων από τα νοικοκυριά με διάρκεια έως 2 έτη παρουσίασε άνοδο κατά 14 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,20%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο για τις επιχειρήσεις παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητο στο 5,22%.
http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/12/10/1603737.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια: