Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2008

ειδική μέτρηση της V.PRC για την "Αυγή"

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, εγκρίνει:
-τις πορείες και διαμαρτυρίες για τη δολοφονία του Αλέξη, το 72,5%
-τις επιθέσεις σε Αστυνομικά Τμήματα το 16,6%
-τις επιθέσεις σε βάρος δημοσίων κτιρίων το 24,8%
-τις επιθέσεις σε καταστήματα Τραπεζών το 12%
-αντίθετα, τους εμπρησμούς καταστημάτων μόλις το 1,8% και
-τους εμπρησμούς αυτοκινήτων μόλις το 1,4%.
Επίσης, εγκρίνει τις καταλήψεις δρόμων το 40,6% και
συμφωνεί με την πραγματοποίηση πανελλαδικής απεργίας το 80,5%.
Στο ερώτημα αν πείθονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει τις αναταραχές απαντά "ναι" το 29,2%, το 56,2% δεν πείθεται και το 14% δήλώνει ότι δεν ξέρει.
Για τη στάση της κυβέρνησης, ικανοποίηση εκφράζει μόνο το 14% ενώ το 83,5% δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο.
Το 54,2% θεωρεί ότι ήταν δολοφονία, το 24,4% ότι ήταν ατύχημα και το 21,4% απαντά ότι δεν ξέρει.
Για το αν προστατεύονται τα δικαιώματα των πολιτών, μόλις το 6,7% απαντά ότι αυτό συμβαίνει σχεδόν πάντοτε, το 17,6% τις περισσότερες φορές ενώ το 74,4% θεωρεί ότι αρκετές φορές δεν προστατεύονται.
Για τον χαρακτήρα των αντιδράσεων των τελευταίων ημερών, το 46,1% θεωρεί ότι πρόκειται για εξέγερση και το 41,9% ότι πρόκειται για δράση ακραίων ομάδων. Το 6% απαντά ότι δεν είναι "τίποτα" αυτά που συμβαίνουν και 6% ότι δεν ξέρει.
http://press-gr.blogspot.com/2008/12/blog-post_6535.html

Η έρευνα της V-PRC για λογαριασμό της "Κυριακάτικης Αυγής" έγινε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε δείγμα 600 ατόμων 18 ετών και άνω, στο σύνολο της χώρας, την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή. Ακολουθήθηκε η μέθοδος της στρωματοποιημένης δειγματοληψίας. Το μέγιστο στατιστικό σφάλμα είναι 3,3%. Η έρευνα παραδόθηκε σε διαγράμματα.
http://www.avgi.gr/NavigateActiongo.action?articleID=424175

ΤΟ 62,2% ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΒΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ
Το 89,2% εκφράζει δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς της κυβέρνησης
Επιδοκιμάζεται η στάση της Αλέκας
Αποδοκιμάζεται ο Αλέκος
Μόνο το 19,1% θέλει εκλογές τώρα
Το 62,7% λέει ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης έπρεπε να είχαν αποτρέψει τις διαδηλώσεις

Σελίδες: 1 2 Επόμενη σελίδα

Μια κοινωνία σε απογοήτευση, οργή, μη ποδηγετούμενη, αλλά και σε σύγχυση, μια κοινωνία που εμφανίζεται αυστηρή και απέναντι στην κυβέρνηση αλλά και απέναντι στα κόμματα της αντιπολίτευσης, που στέλνει μηνύματα απαξίας και αποδοκιμασίας και στους «γνωστούς-αγνώστους» και δηλώνει ΝΑΙ στους κοινωνικούς αγώνες αλλά ΟΧΙ στους αντιδραστικούς εν τέλει βανδαλισμούς και τις αλόγιστες καταστροφές, προκύπτει απ' την πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρείας RASS για «ΤΟ ΠΑΡΟΝ».

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε απ' τις 10 ως τις 12 Δεκέμβρη, είναι πανελλαδική, τηλεφωνική, σε δείγμα 1.001 συνεντεύξεων, σταθμισμένο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτά που προκύπτουν απ' την έρευνα θα μπορούσαν να θεωρηθούν ακόμα και αντιφατικά, ωστόσο στην ουσία ερμηνεύονται.

Έτσι:

• Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, ποσοστό 35,9%, θεωρεί τον θάνατο του μαθητή μια «κακιά στιγμή».

• Η πλειοψηφία επίσης, ποσοστό 33,1%, εκτιμά πως το βασικό αίτιο που οι αντιδράσεις πήραν εν πολλοίς ανεξέλεγκτες διαστάσεις ήταν η ευκαιρία που βρήκαν οι ομάδες των αναρχικών για «δράση».

• Η πλειοψηφία, ποσοστό 62,2%, κρίνει τις αντιδράσεις αδικαιολόγητες, ενώ δικαιολογημένες τις θεωρεί το 35,5%.

• Για την έκταση που πήραν τα επεισόδια οι ευθύνες επιρρίπτονται στην κυβέρνηση και τις επιλογές που έκανε.

• Οπότε φυσιολογικά και με συντριπτικά ποσοστά οι ερωτηθέντες δηλώνουν μη ικανοποιημένοι απ' τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετώπισε τα γεγονότα.

• Και ως εκ τούτου η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι η κυβέρνηση θα βγει ζημιωμένη απ' τις εξελίξεις αυτές, ενώ ωφελημένο θα βγει το ΠΑΣΟΚ.

• Εκτιμάται πάντως ως πολύ σημαντικό ότι η Αλέκα Παπαρήγα «βαθμολογείται» με τον υψηλότερο βαθμό για την υπεύθυνη στάση που επέδειξε, ενώ στην τελευταία θέση «βαθμολογείται» ο Αλ. Αλαβάνος!

• Επίσης με μεγάλα ποσοστά οι ερωτηθέντες πιστεύουν ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα έπρεπε να είχαν αποτρέψει τις διαδηλώσεις.

• Ακόμα με συντριπτικά ποσοστά καλούνται όλα τα κόμματα να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση της κατάστασης που δημιουργήθηκε και μόνο το 19,1% τάσσεται υπέρ εκλογών!

Αδικαιολόγητες οι αντιδράσεις…

Ως αποτέλεσμα μιας «κακιάς στιγμής» (ΠΙΝΑΚΑΣ 1) κρίνει τον θάνατο του 15χρονου μαθητή το 35,9% των ερωτηθέντων.

Ως απότοκο της αναποτελεσματικότητας και αυθαιρεσίας της Αστυνομίας κρίνει το τραγικό γεγονός το 26,4%, ενώ για ένα «βαθύτερο και διαχρονικό κοινωνικό πρόβλημα» μιλά το 24,4%.

Τέλος, το 10,6% αναφέρεται στη γνωστή βεντέτα μεταξύ Αστυνομίας και αναρχικών.

Πάντως η πλειοψηφία (ΠΙΝΑΚΑΣ 2) εκτιμά ότι το αίτιο εξαιτίας του οποίου οι αντιδράσεις πήραν τόσο μεγάλη έκταση είναι η ευκαιρία που βρήκαν οι αναρχικοί για «δράση». Αυτό πιστεύει το 33,1%.

Το 28% το αποδίδει στα αδιέξοδα μπροστά στα οποία αισθάνονται ότι βρίσκονται πολλοί νέοι και το 24,8% στην απογοήτευση των πολιτών απ' την πολιτική και τους πολιτικούς.

Για τη γενικότερη πολιτική κατάσταση εξαιτίας του τρόπου διακυβέρνησης απ’ τα δυο μεγάλα κόμματα κάνει λόγο το 23,8%, στη διακυβέρνηση απ’ τη ΝΔ το αποδίδει το 19,2%, ενώ ένα 17,4% κάνει λόγο για τη συναισθηματική φόρτιση απ’ τον άδικο θάνατο του μαθητή.

Πάντως είναι χαρακτηριστικό ότι:

- Το 62,2% θεωρεί τις αντιδράσεις αδικαιολόγητες και μόνο το 35,5% τις κρίνει δικαιολογημένες.

Μάλιστα (ΠΙΝΑΚΕΣ 3 και 4) ο χαρακτηρισμός ως αδικαιολόγητων των αντιδράσεων είναι διακομματικός, με μεγαλύτερο βέβαια ποσοστό μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ.



Η ευθύνη της κυβέρνησης μεγάλη

Παρότι όμως η πλειοψηφία θεωρεί τις αντιδράσεις αδικαιολόγητες, αποδίδει στην κυβέρνηση και τους χειρισμούς της την ευθύνη για την έκταση που πήραν τα επεισόδια.

Αυτό (ΠΙΝΑΚΑΣ 5) το πιστεύει το 41,7%.

Αλλά κι ένα επιπλέον 32,6% αναφέρεται σε ατολμία της κυβέρνησης μπροστά στον φόβο να υπάρξουν και άλλες ανθρώπινες απώλειες.

Στις οργανωμένες ομάδες των αναρχικών αποδίδει την έκταση των επεισοδίων το 26,4%, ενώ το 25,6% στην αντικειμενική δυσκολία του κράτους εξαιτίας της αντιμετώπισης ταυτόχρονα πολλών μετώπων ταραχών.

Σε ό,τι αφορά την περιγραφή του γενικότερου κλίματος (ΠΙΝΑΚΑΣ 6):

• Για εξέγερση των νέων λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν μιλάει το 45,1%.

• Για άλλοθι που βρήκαν κάποιοι για τη δημιουργία επεισοδίων κάνει λόγο το 38,9%.

• Ενώ για οργανωμένο σχέδιο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης μιλάει το 14,6%.

Ενδεικτικό της επίρριψης ευθυνών στην κυβέρνηση είναι και το ότι (ΠΙΝΑΚΑΣ 7):

• Μόνο το 10,4% εκφράζει ικανοποίηση για τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

• Αντίθετα το 89,2% εκφράζει δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς αυτούς.

Ευαρέσκεια για Αλέκα - Αποδοκιμασία για… Αλέκο!

Είναι επίσης εντυπωσιακό ότι στη «βαθμολόγηση» των πολιτικών αρχηγών (ΠΙΝΑΚΑΣ 8) για τη στάση που κράτησαν στα γεγονότα των τελευταίων ημερών, εξαίρεται η συμπεριφορά της Αλέκας Παπαρήγα και αντίθετα αποδοκιμάζεται η στάση του Αλέκου Αλαβάνου!

Ίσως αυτή είναι μια έμμεση απάντηση του κόσμου στην αντιπαράθεση μεταξύ ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, που εντάθηκε και εξαιτίας των πρόσφατων γεγονότων.

«Ενδιάμεσα» βρίσκονται οι Γ. Παπανδρέου, Γ. Καρατζαφέρης, Κ. Καραμανλής.

Απ' την άλλη και λόγω της αποδοκιμασίας των κυβερνητικών χειρισμών, το 57,9% των ερωτηθέντων (ΠΙΝΑΚΑΣ 9) πιστεύει ότι κάποιο κόμμα θα ωφεληθεί απ' τα τελευταία γεγονότα.

Και το 70,8% εξ αυτών (ΠΙΝΑΚΑΣ 10) πιστεύει ότι το κόμμα αυτό θα είναι το ΠΑΣΟΚ. Έπονται ΣΥΡΙΖΑ (16%) και ΚΚΕ (5,8%).

Οπότε φυσιολογικά (ΠΙΝΑΚΑΣ 11) το 86,2% εκτιμά ότι η ΝΔ θα υποστεί κόστος και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 17% κι ο ΣΥΡΙΖΑ με 11,3%.
Είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό (ΠΙΝΑΚΑΣ 12) ότι παρά την αποδοκιμασία της κυβέρνησης:

- Το 62,7% πιστεύει ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα έπρεπε να είχαν αποτρέψει τις διαδηλώσεις, ενώ αντίθετη άποψη έχει το 35,5%.



Όχι σε πρόωρες εκλογές!

Στέλνει όμως κι άλλα μηνύματα ο λαός μέσω της δημοσκόπησης.

Ιδιαίτερα προς το ΠΑΣΟΚ, που εμμέσως διά του

Γ. Παπανδρέου ζήτησε πρόωρες εκλογές.

Για την αντιμετώπιση της δημιουργηθείσας κατάστασης η μεγάλη πλειοψηφία, το 48,2% (ΠΙΝΑΚΑΣ 13), απαιτεί τη συνεργασία όλων των κομμάτων και μόνο το 19,1% θέλει πρόωρες εκλογές.

Ίσως αυτό εν μέρει να ερμηνεύεται απ' τη μεγάλη ανησυχία (ΠΙΝΑΚΑΣ 14) πως θα υπάρξουν σοβαρότατες επιπτώσεις στην αγορά και στην οικονομία.

Αλλά ένα ακόμα ηχηρότατο μήνυμα προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις (ΠΙΝΑΚΑΣ 15) είναι και οι απαντήσεις για την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, τη σχετιζόμενη και με τα τελευταία γεγονότα.

Έτσι το 38% υπογραμμίζει τη γενικότερη απογοήτευση απ' τη λειτουργία του κράτους, των κομμάτων και όλων των θεσμών. Αλλά και το 37,3% τονίζει τη δυσαρέσκεια για τα σκάνδαλα, ενώ το 19,9% αναφέρεται στην ανησυχία για την οικονομική κρίση…

http://www.paron.gr/v3/new.php?id=35540&colid=37&catid=34&dt=2008-12-14%200:0:0&page=2&mode=1

Δεν υπάρχουν σχόλια: