Τετάρτη, 1 Ιουλίου 2009

Ενάμισι ΑΕΠ χρωστά η Ελλάδα

Διπλασιάστηκε, στα 369,1 δισ., το εξωτερικό χρέος από το 2004 μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2009

Στα 369,1 δισ. ευρώ ανήλθε το εξωτερικό χρέος (συνολικά του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) της Ελλάδας στο πρώτο τρίμηνο του 2009, ποσό το οποίο μεταφράζεται στο 152% του φετινού αναμενόμενου ΑΕΠ. Ωστόσο, το πλέον ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι από το 2004 μέχρι σήμερα το εξωτερικό χρέος έχει διπλασιαστεί, καθώς τότε είχε διαμορφωθεί στα 185,95 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μια εξέλιξη που καταδεικνύει τις διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, τη χαμηλή ανταγωνιστικότητά της και την έκθεσή της στις διεθνείς χρηματαγορές και τα προβλήματά τους.
Ταυτόχρονα, επιβεβαιώνει αυτό που πλέον όλοι διακρίνουν. Δηλαδή, ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τροφοδοτήθηκε με δανεικά τα τελευταία χρόνια και ότι το συγκεκριμένο μοντέλο θα πρέπει να αλλάξει, αφού πρώτον δεν αντέχει άλλο να στηρίζει την ανάπτυξη και δεύτερον η συνέχισή του εγκυμονεί ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους για το μέλλον της οικονομίας.
Η εξέλιξη αυτή προκαλεί έντονο προβληματισμό και για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα ξοδεύει περισσότερα από όσα παράγει. Η χαμηλή ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας αναδεικνύεται και από άλλο ένα στοιχείο. Το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαιακών μεταβιβάσεων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) παρουσίασε έλλειμμα, στο τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου του 2009, 9,5 δισ. ευρώ.
Τα μεγέθη αυτά είναι που βλέπουν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί και η Κομισιόν και ζητούν από τις ελληνικές κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα έχουν στόχο την εξυγίανση των δημοσιονομικών μεγεθών, αν θέλει η Ελλάδα να ακολουθήσει τις υπόλοιπες χώρες στον δρόμο της ανάκαμψης που θα ξεκινήσει μετά το πέρας της κρίσης.
Επίσης, ο υψηλός εξωτερικός δανεισμός και η χαμηλή ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας είναι δύο στοιχεία που εξετάζουν οι διεθνείς επενδυτές και αναγκάζουν την Ελλάδα να δανείζεται ακριβότερα απ’ ό,τι οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, με αποτέλεσμα σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε, να εκτινάσσονται τα επιτόκια δανεισμού τόσο του Δημοσίου όσο και του τραπεζικού συστήματος.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, υπάρχει διπλή ανάγνωση για τις συνέπειες του υψηλού εξωτερικού χρέους. Η μεγάλη εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας (δημόσιο και ιδιωτικό τομέα) από το εξωτερικό σημαίνει ότι τα προβλήματα των διεθνών χρηματαγορών και ειδικά σε περιόδους κρίσης μεταφέρονται σχεδόν αυτόματα στην ελληνική οικονομία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), το εξωτερικό χρέος αυξήθηκε κατά 6,6 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του έτους και ανήλθε στα 369,1 δισ. ευρώ, από 362,5 δισ. ευρώ που ήταν στο τελευταίο τρίμηνο του 2008.
Από το σύνολο των 396,1 δισ. ευρώ, τα 233,5 δισ. ευρώ (δηλαδή το 63,2% του συνόλου) αντιστοιχούν στο εξωτερικό χρέος του δημόσιου τομέα. Από αυτά, τα 196,7 δισ. ευρώ αντιστοιχούν στις υποχρεώσεις της Γενικής Κυβέρνησης και τα υπόλοιπα 36,8 δισ. ευρώ στις υποχρεώσεις της ΤτΕ. Τα χρέη του δημόσιου τομέα προς το εξωτερικό αυξήθηκαν μέσα σε τρεις μόλις μήνες κατά 6,2 δισ. ευρώ, καθώς στο τελευταίο τρίμηνο του 2008 είχαν διαμορφωθεί στα 227,3 δισ. ευρώ.
Από την άλλη πλευρά και ο ιδιωτικός τομέας -με πρωταγωνιστές τις τράπεζες- έχει εξωτερικό χρέος που ανέρχεται στο 55,8% του ΑΕΠ. Στο πρώτο τρίμηνο του 2009, οι υποχρεώσεις του ιδιωτικού τομέα προς το εξωτερικό ανήλθαν στα 135,5 δισ. ευρώ, παραμένοντας ουσιαστικά αμετάβλητα σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2008.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι από το σύνολο των 135,5 δισ. ευρώ του ιδιωτικού τομέα, τα 111,7 δισ. ευρώ ανήκουν στις υποχρεώσεις των τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά προς το εξωτερικό. Ο μεγαλύτερος όγκος των υποχρεώσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων αφορά βραχυπρόθεσμο χρέος, που στο πρώτο τρίμηνο του 2009 ανήλθε περίπου στα 70 δισ. ευρώ. Το μακροπρόθεσμο εξωτερικό τους χρέος, ύψους 41,7 δισ. ευρώ, αναλύεται κυρίως σε καταθέσεις και τραπεζογραμμάτια (32,3 δισ. ευρώ) και δάνεια (8 δισ. ευρώ). Επίσης, ο υπόλοιπος ιδιωτικός τομέας έχει εξωτερικό χρέος ύψους 20,7 δισ. ευρώ.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_01/07/2009_320466

Δεν υπάρχουν σχόλια: